Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά 12-15 ετών

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών κατά του κορονοϊου, από την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Ιουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Έφθασε λοιπόν η ώρα, οι γονείς με αίσθημα ξανά “ατομικής ευθύνης” να αποφασίσουν για το αν
τα παιδιά τους, τα γυμνασιόπαιδα, πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι….

Άλλο ένα καλοκαίρι περνά, το δεύτερο, χωρίς η πολιτεία να λαμβάνει καμία μέριμνα για τάξεις με λιγότερους μαθητές…
Όπως μας βρήκε η πανδημία το Μάρτη του 2020, έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη του 2021….με λίγα παραπάνω
αντισηπτικά….

Και αν οι ενήλικες, οφείλουν στην κοινωνία και στην οικογένειά τους να έχουν ήδη εμβολιαστεί, κανείς δεν μπορεί να προβάλει επιχείρημα ισχυρό, ότι ανήλικα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, οφείλουν να εμβολιαστούν, με εμβόλιο του οποίου δεν γνωρίζουμε πιθανές μακρόχρονες παρενέργειες….

Εμφύλιοι ενδοοικογενειακοί αναμένονται….όταν ο ένας γονιός είναι υπέρ και ο άλλος ενάντια στον εμβολιασμό των παιδιών τους…..

Προφανώς όλοι θα ρωτήσουμε τους παιδίατρους…αλλά επειδή άκρη δεν θα βγάλουμε…. θα ήθελα και τη γνώμη ανθρώπων που αξιολογούν τις καταστάσεις ορθολογικά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στα ανήλικα παιδιά, χωρίς δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού….

Να το πω αλλιώς…. Αντί να μιλάμε στα τηλέφωνα…. ας γράψουμε τη γνώμη μας εδώ….για ένα θέμα μεγαλύτερης σημασίας
από τα συνηθισμένα….
Ίσως προκύψει κάτι ουσιαστικό

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μιχαήλ Τρούλιαλης
27/07/2021 1:50 ΠΜ

Εγώ συμβουλεύω τους μαθητές μου (ηλικίας βέβαια 16-18) να κάνουν πρώτα κάποιες απαραίτητες εξετάσεις και μετά να προβούν στον εμβολιασμό, αν φυσικά το θέλουν. Πρώτα δηλαδή να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για να προχωρήσουν στις εξετάσεις και μετά, ανάλογα με τα αποτελέσματα, να επιλέξουν ή όχι τον εμβολιασμό. Για τα μικρότερα παιδιά θα ήμουν ακόμη πιο επιφυλακτικός αλλά πάντα πιστεύω ότι η επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη. Όχι για να μας πει αν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο ή όχι αλλά για να μας πει τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που θέλουμε να το κάνουμε.

Γενικότερα θεωρώ ότι ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες. Δε βρίσκω ουσιαστικό λόγο στο να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και δε μου αρέσει που φορτώνουμε, σαν κοινωνία, στα μικρά παιδιά την αδυναμία μας να πείσουμε τους μεγάλους.

Υ.Γ. Προφανώς και έχω κάνει το εμβόλιο.

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
27/07/2021 1:07 ΜΜ

Καλημέρα Θοδωρή. Καλημέρα συνάδελφοι.
Κάθε δραστηριότητα μας έχει ρίσκο.
Το πόσο μεγάλο ρίσκο θα αναλάβει κάποιος το κρίνει ο ίδιος.

Το Σαββατοκύριακο μπορεί να πάρει το αυτοκίνητό του από την πόλη με όλη την οικογένεια και να πάει εκδρομούλα. Ξέρει ότι υπάρχει μια περίπου πιθανότητα 1: 200.000 να πέσει στην περίπτωση ατυχήματος αν και ο ίδιος προσέχει. Το ρισκάρει όμως συνήθως . Και καλά κάνει .

Θα μου πεις δεν είναι το ίδιο. Όχι εδώ δεν είναι διασκέδαση. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης. Πρέπει να προστατεύσουμε όλοι τους ανθρώπους που είναι ευπαθείς αλλά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο ( π.χ. αυτοάνοσο νόσημα ) . Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το1940 κάποιοι πήγαν εθελοντές στο μέτωπο. Και αργότερα όταν έφτασαν εδώ οι Γερμανοί βγήκαν στο βουνό για να ελευθερώσουν την πατρίδα τους. Ποιος ζητούσε εγγύηση μικρού ρίσκου για τον ίδιο και την οικογένειά του; Δεν κινδύνευαν τα παιδιά του από τις επιλογές τους;
Μάλλον η ιστορία έδειξε πως κινδύνευαν και πολλοί έχασαν τα πάντα.

Τι; Δεν είναι το ίδιο ;
Όχι ακριβώς ίδιο . Αλλά πόλεμο για την απελευθέρωσή μας έχουμε ενάντια στην Πανδημία. Είναι κοινωνική ευθύνη του καθενός να πάρει θέση. Πρέπει όλοι όσοι τους επιτρέπει ο γιατρός τους να εμβολιαστούν. Τελεία και παύλα.

Πρέπει ; Και αν δεν θέλουν ;
Αν δεν θέλουν μπορούν να περιμένουν να τους σώσουν οι άλλοι ; Έτσι ήταν πάντα. Υπήρχαν και όσοι κοίταγαν μόνο την πάρτη τους άντε και τα δικά τους παιδιά. Όχι των διπλανών. Μόνο τα δικά τους παιδιά σκέφτοταν και οι μαυραγορίτες και οι δοσίλογοι.

Εννοείται πως έκανα και εγώ και η γυναίκα μου και τις δυο δόσεις . Και είχα πλήρη ενημέρωση από τον γιατρό μου για το ρίσκο σε σχέση με δικά μου υποκείμενα νοσήματα (έκανα το Αστρα -μη με μαλώνετε- Σενέκα )
Τώρα έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός της 16χρονης Μαριαλένας 3/8 και 27/8 με Φάϊζερ. Ναι ρίσκο είναι. Όπως και όταν της έκαναν τα άλλα εμβόλια (όπως κάθε ιατρική πράξη). Απλώς δεν είναι μια στα 2 εκατομμύρια όπως στο εμβόλιο για τα κονδυλώματα της μήτρας. Τώρα η πιθανότητα είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερη να συμβεί σοβαρή παρενέργεια.

Όποιος δεν θέλει να ρισκάρει δικαίωμά του. Αρκεί να μην ξανατολμήσει λογίδρια περί του μεγαλείου του 21, του έπους του 40 και την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και των κοινωνικών αγώνων. Ας κρυφτεί μαζί με τους μαυραγορίτες και τους δοσίλογους και να κοιτάξει την πάρτη του. Ας περιμένει το θαυματουργό φάρμακο που θα είναι δοκιμασμένο στους άλλους και ας πάει τώρα μια εκδρομούλα ….

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Μανόλης Μαργαρίτης
Απάντηση σε  Δημήτρης Γκενές

Συγχαρητηρια

Δημήτρης Αγαλόπουλος

Καλησπέρα σε όλη τη παρέα!
Δημήτρη μου αρέσει ο τρόπος προσέγγισης της όλης κατάστασης αλλά κατανοώ και την ανάγκη συζήτησης,στο θέμα που μας ανοιγει και δίνει την ευκαιρία καταγραφής θέσεων του Θοδωρή!
Είναι θέμα δημόσιας υγείας και ατομικής ευθυνης..
Η ελευθερία του καθενός τελειώνει εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου!
Αν ο καθένας μας κατανοήσει αυτά τα λόγια θα δώσει απαντηση σε δύσκολες αποφάσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του..
Εκφράζω τη προσωπική μου ιστορία…
Εμβολιαστηκε ο Γιωργος ο γιος μου με jonshon γιατί είναι 19 ετών και το καλοκαίρι θα ήταν άμεσα επικίνδυνο για τον ίδιο αλλά και για τις συνανάστροφές του..
Η κόρη μου Μαρινα-Ελενη,Μαριλενα, 17 ετων,εμβολιαστηκε με Pfizzer και σε δύο εβδομάδες θα κάνει τη δεύτερη δόση..Για τη κόρη μιλήσαμε και με γυναικολόγο, αφού η μητέρα δεν ηταν θετική για τα παιδιά χωρίς τη γνώμη γιατρου..
Έτσι επειδή για το Γιώργο ημουνα κάθετος και για το μονοδοσικο λόγω επικινδυνοτητας…για την κόρη πήραμε και έγκριση..
Κατεθεσα το προσωπικο μου βίωμα ελπίζοντας να βοηθήσω τη συζήτηση και την αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους..
Προσωπική μου θέση,ότι όσοι μπορούν πρέπει να εμβολιαστουν για να βοηθήσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τον πλησίον τους να μην κινδυνευσει..
Απλά θελω να εκφράσω μια στρατηγική απορια..
θα προλάβουν να εμβολιαστουν οι νέοι πριν τα αντισώματα των ηλικιωμένων πέσουν ώστε να ναι πάλι ευάλωτοι στον covid; Μήπως θα έπρεπε άμεσα να ξεκινούσαν οι εμβολιασμοί στις ομάδες των ηλικιωμένων που είδη εμβολιαστηκαν γιατί εκ νεου κινδυνεύουν και πάλι έναντι των νεων;
Να πω επισης οτι..
Το χαρτζιλίκι των 150€ στους νεους και τα χρήματα που θα δοθούν σε γιατρούς για κάθε εμβολιασμο..μήπως είναι ευτελές τίμημα;
Μήπως επρεπε η θεσμοθέτηση πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η παρουσία οικογενειακου ιατρού με τα χρήματα αυτά, που θα όφειλαν να απαντήσουν σε τετοια ερωτηματα και να συστήσουν τον εμβολιασμό σε όσους μπορουν;
Να είστε όλοι καλά!

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλησπέρα σε όλους. Δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημά σου Θοδωρή. Θεωρώ ότι η έλλειψη σοβαρής ενημέρωσης δεν βοηθάει την κατάσταση. Ο μεγάλος γιός μας (16 ετών) αποφάσισε μόνος του να κάνει το εμβόλιο, διότι ένιωσε ότι διαφορετικά κινδυνεύει. Ο μικρός είναι 10 ετών και αν κάποια στιγμή τεθεί θέμα εμβολιασμού αυτής της ηλικίας, πιθανότατα δεν θα το επιτρέψουμε. Για τα κορίτσια βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά και τα ρίσκα ίσως μεγαλύτερα. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε το βάρος να πέσει στο να πειστούν οι μεγαλύτεροι να εμβολιαστούν και να ακολουθήσουν οι νεώτεροι ως έσχατη λύση…

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
27/07/2021 8:00 ΜΜ

Όχι Θοδωρή. Δεν τον ταυτίζω ούτε με δοσίλογο , ούτε με λιποτάκτη. Κι εγώ φοβάμαι ακόμα όταν το παιδί μου πρόκειται να εμβολιαστεί και δεν θεωρώ τον εαυτό μου δειλό.
Επιμένω όμως να μιλάμε ξεκάθαρα και χωρίς ήξεις αφήξεις. Υπάρχουν στιγμές που η είσαι από εδώ ή από εκεί . Πρέπει να διαλέξεις. Όχι επειδή δεν φοβάσαι αλλά επειδή φοβάσαι για τα παιδιά σου. Ποια είναι η πιθανότητα σοβαρής παρενέργειας ενός εμβολίου σε παιδιά σχολικής ηλικίας ; Και ποια η πιθανότητα σοβαρών επιπτώσεων από long covid-19 σε παιδιά 12 ετών.

Η επιλογή περιμένω και δεν επιλέγω δεν υπάρχει. Επιλογή δεν γνωρίζω δεν απαντώ δεν υπάρχει.
Το να μην κάνει το εμβόλιο δεν είναι απλά περιμένω την εξέλιξη αλλά με το παιδί μου ασφαλές. Αν το στείλεις τον Σεπτέμβρη σχολείο χωρίς εμβολιασμό είναι σαν να επέλεξες ότι οι πιθανότητας σοβαρών επιπτώσεων από την νόσο είναι μικρότερες από την πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών από το εμβόλιο.

Με βάση ποια στοιχεία ή ποια εμπειρία σε συμβουλεύουν οι γιατροί σου όχι εμβολιασμός στα 12. Εγώ δεν βλέπω τεκμηρίωση βλέπω μόνο άρνηση ανάληψης ευθύνης . ( Η εποχή των πισινών; )

Διότι άλλα διαβάζω και ακούω εγώ ίσως ( π,χ, ΕΔΩ ) Είμαι σίγουρος πως δεν σε φοβίζουν φήμες και ψεύδη των αρνητών. Ελπίζω όμως και να μην θέλεις βάλουμε στο ίδιο καντάρι και τις απόψεις των μελών της επιτροπής και την γνώμη κάθε ανευθυνο-υπεύθυνου Πολάκη ; Να μου επιτρέψεις να κρατήσω την “εκτίμησή” μου για μερικούς από αυτούς που έχω γνωρίσει προσωπικά σε άλλους χώρους.

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Βαγγέλης Κουντούρης

αν, έχει κάποια αξία η γνώμη μου, 
είμαι πολύ κοντά στον Μήτσο,
διότι μακράν από μαυραγορίτες και δοσίλογους
και άλλα τέτοια ερπετά…

Ανδρέας Βαλαδάκης
28/07/2021 10:08 ΜΜ

Follow the money: Για την αντιμετώπιση της πανδημίας διατίθενται χρήματα από τους φόρους που καλούμαστε να πληρώσουμε κάθε Αύγουστο. Αυτά τα χρήματα μπορούν να διατεθούν:

  1. στις φαρμακευτικές εταιρείες για παρασκευή εμβολίων και
  2. σε υποδομές: για παράδειμα περισσότερα σχολεία, με περισσότερους εκαιδευτικούς και λιγότερους μαθητές ανά αίθουσα διδασκαλίας, περισσότερα νοσοκομεία και περισσότερους γιατρούς κλπ.

Υπάρχει κάποια συγκριτική μελέτη για το κόστος και την αποτελεσματικότητα των δύο λύσεων ή κάποιου συνδυασμού τους;

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Μερικά πολύ πρόσφατα στοιχεία για τη Μετάλλαξη Δ που μας έχει ταράξει εδώ στο Ρέθυμνο και το Νοσοκομείο έχει περισσότερους Ασθενείς από ποτέ. Προς ενημέρωση και προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Τα στοιχεία αλλάζουν προς το χειρότερο για την Δέλτα. Ο χειμώνας θα είναι δυσκολος και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

  • Ο Αμερκάνικος ΕΟΔΥ συστήνει πλέον μάσκες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
  • Ξεχάστε τους κλειστους χώρους, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και Γυμναστήρια μάλλον δεν θα λειτουργήσουν τον Χειμώνα
  • Φορέστε μάσκες KN95 όσο περισσότερο μπορείτε
  • Στοιχεία απο Ισραήλ (για Pfizer) Αποτελεσματικότητα εμβολίου 39 % για νόσηση, 40 % για νοσηση με συμπτωματα και 88 % προστασία απο νοσηλεία, 91 % απο εντατική
  • Εχει αρχίσει να διαφαίνεται οτι οσο νωρίτερα έκανες το εμβόλιο, τόσο λιγότερο προστατευμένος είσαι 44 % προστασια αν το εκανες τον Ιανουάριο , 75 % αν το έκανες Απρίλιο
  • Στοιχεία απο Ολλάνδία Το 9 % όσων νοσηλέυονται ήταν διπλοεμβολιασμένοι https://t.co/5w8f7jY3JQ?amp=1
  • Σαν Φρανσίσκο, Με πλήρως εμβολιασμένο το 70%του πληθυσμού, με κλιματολογικές συνθήκες πολύ κοντά στις ελληνικές. Βλέπουν πολλά κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Στους εμβολιασμένους 1 στις 77 μολύνσεις οδηγεί σε νοσηλεια. 1 στους 50 εχει τον ιο εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος χωρις συμπτωματα https://twitter.com/Bob_Wachter/status/1419515405291311105
Διονύσης Μάργαρης
29/07/2021 11:12 ΠΜ

Καλημέρα Θοδωρή, καλημέρα Χαράλαμπε.
Θοδωρή πραγματικά απίστευτη ιστορία, η οποία όμως δείχνει ότι ο Μπαλμίς ήταν πολύ μπροστά!!! Δίκαια τιμάται στην Ισπανία…
Χαράλαμπε σε ευχαριστούμε για τα στοιχεία που μας μεταφέρεις.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

καλημέρα Θόδωρε

το εύστοχο σχόλιό σου για τον κυνισμό με τον οποίο επιλέγονται οι πρακτικές για την αντιμετώπιση πανδημιών

αυτή η έμμεση υπόμνηση για την μακροχρόνια επανεκτίμηση των συνεπειών που υποδηλώνει το περιστατικό με την μέσω ανυποψίαστων παιδιών συντήρηση του δραστικού παράγοντα που εξασφάλιζε την ανοσία για την ευλογιά, μ’ έστειλε να κοιτάξω για περισσότερα

κάποια απ’ αυτά που διάβασα

στην Ευρώπη, η διανομή του εμβολίου ήταν διαχειρίσιμη. Οι ασθενείς με δαμαλίτιδα έβγαζαν φουσκάλες γεμάτες από ένα λεμφικό υγρό. Οι γιατροί τρυπούσαν την κύστη, άλειφαν το λεμφικό υγρό σε ίνες μεταξιού και τις άφηναν να στεγνώσουν. Κατευθύνονταν στην επόμενη πόλη και έβαζαν τις ίνες σε νερό ώστε να ανασυσταθεί το λεμφικό υγρό και στη συνέχεια δημιουργούσαν εκδορές στα μπράτσα ή τα πόδια και περνούσαν το υγρό ώστε να προκληθεί δαμαλίτιδα. Η διαδικασία ήταν απλή αλλά κοπιώδης
τα πραγματικά προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι γιατροί επιχείρησαν να εμβολιάσουν ανθρώπους που βρίσκονταν μακριά. To λεμφικό υγρό έχανε τις ιδιότητές του όταν έπρεπε να καλυφθούν έστω και τα 345 χλμ από το Λονδίνο στο Παρίσι, πόσο μάλλον για να φτάσει στην αμερικανική ήπειρο, όπου το χρειάζονταν απεγνωσμένα: Οι επιδημίες ευλογιάς σκότωναν έως και το 50% των ανθρώπων που νοσούσαν. Μια στο τόσο κάποιες ίνες κατάφερναν να επιβιώσουν του υπερατλαντικού ταξιδιού, αλλά ο ιός είχε απενεργοποιηθεί έπειτα από μήνες στη θάλασσα

τα αγόρια μολύνονταν σε δυάδες, σε περίπτωση που κάποιου οι φουσκάλες ξεθύμαιναν ταχύτερα

ο βασιλιάς της Ισπανίας, Κάρολος ο 4ος, τους έταξε ορισμένα ανταλλάγματα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα έτρωγαν όσο ήθελαν, ώστε να φαίνονται γερά και ρωμαλέα φτάνοντας στις αποικίες. Στο κάτω κάτω, κανείς δεν θα ήθελε λεμφικό υγρό από το μπράτσο ενός ασθενικού παιδιού. Η εμφάνισή τους είχε σημασία. Επιπλέον, θα λάμβαναν δωρεάν εκπαίδευση στις αποικίες, ενώ θα είχαν την ευκαιρία μιας νέας ζωής εκεί με κάποια θετή οικογένεια. Σίγουρα μια μοίρα πολύ καλύτερη από αυτή που τα περίμενε στην Ισπανία

η Βασιλική Φιλανθρωπική Αποστολή Εμβολιασμού ξεκίνησε εντέλει τον Νοέμβριο του 1803. Είκοσι δύο ορφανά ηλικίας από 3 έως 9 χρόνων έκαναν το ταξίδι, συνοδευόμενα από τον επικεφαλής γιατρό Φρανσίσκο ντε Μπαλμίς, την ομάδα των βοηθών του, και την Ισαμπέλ Ζεντάλ Γκόμεζ, διευθύντρια του ορφανοτροφείου απ’ όπου προέρχονταν τα αγόρια, η οποία είχε αναλάβει να τα φροντίζει και να τα παρηγορεί

παρά τον προσεκτικό σχεδιασμό, η αποστολή παραλίγο να αποτύχει. Όταν το καράβι έφτασε στο σημερινό Καράκας, στη Βενεζουέλα, τον Μάρτιο του 1804, είχε απομείνει μία και μοναδική φουσκάλα στο μπράτσο ενός αγοριού. Κι όμως ήταν αρκετό. Ο Μπαλμίς άρχισε αμέσως να εμβολιάζει τον πληθυσμό στην ξηρά, κυρίως τα παιδιά, που ήταν περισσότερο πιθανό να κολλήσουν ευλογιά. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ο Μπαλμίς και η ομάδα του εμβολίασαν 12.000 άτομα σε δύο μήνες

ο Μπαλμίς συνέχισε απ’ το Μεξικό, που τότε ονομαζόταν «Νέα Ισπανία», αυτή τη μεθοδολογία εμβολιασμού στις Φιλιππίνες αγκαζάροντας ως φορείς του εμβολίου 16 παίδες, που πωλήθηκαν στον γιατρό απ’ τους γονείς τους. Κάποια απ’ αυτά τα παιδιά περιγράφονται ως ισπανοί και κάποια άλλα ως  mestizos (μιγάδες)

τα διαβάσματα από εδώ κι από κει

προκαλεί, ίσως, εντύπωση ότι το ιστορούμενο περιστατικό με τους 22 + 16 “παίδες εν καμίνω” δεν μνημονεύεται στη βιογραφία του που επιμελήθηκε η Βικιπαιδεία