Δύο άλλοι ασύμβατα κάθετοι αγωγοί

Ένας ευθύγραμμος, μεγάλου μήκους, κατακόρυφος αγωγός βρίσκεται στο επίπεδο της σελίδας και διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι1=5Α. Ένας δεύτερος οριζόντιος ευθύγραμμος αγωγός, είναι κάθετος στο επίπεδο της σελίδας στο σημείο Α, και διαρρέεται επίσης από ρεύμα έντασης Ι2=4Α,  με φορά προς τον αναγνώστη, όπως στο σχήμα (οι δύο αγωγοί αποκαλούνται ασύμβατα κάθετοι). Η απόσταση μεταξύ των δύο αγωγών είναι (ΟΑ)= d=0,4m.

  1. Να υπολογιστεί η ένταση του μαγνητικού πεδίου που δημιουργεί ο οριζόντιος αγωγός στο σημείο Ο, καθώς και η δύναμη που ασκείται σε ένα στοιχειώδες τμήμα ds1 μήκους 1cm του κατακόρυφου αγωγού, το οποίο έχει μέσον το σημείο Ο.
  2. Αν το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει το σημείο Α του οριζόντιου αγωγού με το μέσον Μ του τμήματος ds2 (ds2=ds1) σχηματίζει γωνία φ με την ΑΟ (ημφ=0,6 και συνφ=0,8), να υπολογίσετε την ένταση του μαγνητικού πεδίου στο σημείο Μ και να υπολογίσετε την δύναμη που το μαγνητικό πεδίο του οριζόντιου αγωγού, ασκεί στο τμήμα ds2.
  3. Ποια η αντίστοιχη απάντηση για το τμήμα ds3 συμμετρικού του ds2, ως προς το Ο;

Θεωρούμε ότι σε όλα τα σημεία κάθε στοιχειώδους τμήματος ds επικρατεί η ίδια ένταση με αυτήν του μέσου του, ενώ kκ=10-7Ν/Α2.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Δύο ασύμβατα κάθετοι αγωγοί
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13  Δύο ασύμβατα κάθετοι αγωγοί

 

(Visited 522 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση. Πάρα πολύ καλή. Εξαιρετικό το σχόλιο στο τέλος, για την ροπή.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλησπέρα Διονύση και συγχαρητήρια για την ιδέα της άσκησης!
Αν θυμάμαι καλά είχε γίνει συζήτηση με αφορμή ένα ερώτημα διαγωνίσματός μου, σχετικό με το πώς αλληλεπιδρούν οι ασύμβατοι αγωγοί. Εσύ “οδήγησες” με μαεστρία τη σκέψη ενός υποψηφίου στο να καταλάβει την αλληλεπίδρασή τους!
Μπράβο!!

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Διονύση καλησπέρα.
Έχεις το τρόπο σου κάθε φορά και δεν πλήττουμε.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Καλημέρα Διονύση. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση, Όταν ξεκινήσουμε με το καλό θα είναι μια άσκηση που θα κάνω οπωσδήποτε.
Η γεωμετρία του σχήματος, έχουν φροντίσει κάποιοι, να είναι άγνωστη στους μαθητές, αλλά η εκφώνηση δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις… Με βάση την επίσημη σειρά διδασκαλίας της ύλης, είναι μια άσκηση επανάληψης, αφού ροπή οι μαθητές θα διδαχτούν στο τελευταίο κεφάλαιο.
Ενδιαφέρον σημείο είναι ότι δίνεις μήκος στοιχειώδους τμήματος 1cm, που φαίνεται να μην είναι στοιχειώδες, αλλά πρέπει να προσέξουν οι μαθητές το πολύ μεγάλο μήκος του αγωγού…

Ελευθερία Νασίκα
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Είχα χρησιμοποιήσει τους ασύμβατα κάθετους αγωγούς μόνο σε ασκήσεις για υπολογισμό έντασης συνολικού πεδίου, οπότε μου άρεσε ιδιαίτερα η παραπάνω μελέτη και θεωρώ πολύ σημαντικό το συμπέρασμα και για τη ροπή.
Θα διδαχθεί οπωσδήποτε.

Ευχαριστούμε, Διονύση!
Καλημέρα σε όλη την παρέα από μια δροσερή Λάρισα!