Αριθμός δεσμών υδρογόνου

Συνάδελφοι καλημέρα και καλή χρονιά. Εδώ και πολύ καιρό διαβάζω διάφορες εντελώς αντικρουόμενες θεωρίες για το πλήθος των δεσμών υδρογόνου που μπορεί να δημιουργήσει μια ένωση. Υπάρχει καμία υπεύθυνη απάντηση ;

(Visited 808 times, 5 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θοδωρής Βαχλιώτης
13 ημέρες πριν

Καλησπέρα Δημήτρη. Αν εννοείς: “Πόσους δεσμούς Η μπορεί να σχηματίσει το μόριο μιας ένωσης;” θα έλεγα όσα είναι τα Η που συνδέονται με F, O ή Ν συν τον αριθμό των μη δεσμικών ζευγών ηλεκτρονίων που έχει κάθε άτομο F, O ή Ν. Έτσι, για παράδειγμα τα μόρια Η2Ο, ΝΗ3 και HF μπορεί το καθένα να σχηματίσει 4 δεσμούς Η. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αν διαθέτεις μια ποσότητα π.χ. HF τότε κάθε μόριο HF ότι θα σχηματίζει τόσους δεσμούς Η.

Θοδωρής Βαχλιώτης
13 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Κεφαλάς Δημήτριος

Αυτό Δημήτρη είναι στατιστικός μέσος όρος και συμβαίνει διότι τα άτομα Η δεν επαρκούν να σχηματιστούν περισσότεροι δεσμοί Η. Στο υγρό νερό π.χ. σχηματίζονται κατά μέσο όρο 3,2 δεσμοί Η ανά μόριο…

Θοδωρής Βαχλιώτης
13 ημέρες πριν

Λέει στο βιβλίο του καθηγητή Κλούρα “Βασική Ανόργανη Χημεία” 4η έκδοση, 2000, σελ. 299: Το άτομο του F στο ΗF διαθέτει 3 ελεύθερα ζεύγη ηλεκτρονίων και ένα μόνο άτομο Η. Σε πολυμοριακά συγκροτήματα HF ένα δεδομένο μόριο HF μπορεί να σχηματίσει μέχρι 4 γέφυρες υδρογόνου, όμως επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ατόμων Η, ο ανώτερος αριθμός γεφυρών Η ανά μόριο HF περιορίζεται στο στατιστικό μέσο όρο που είναι 2″.

Θοδωρής Βαχλιώτης
13 ημέρες πριν

Κάτι ανάλογο επίσης πρέπει να συμβαίνει και στην ΝΗ3, όπου εκεί δεν επαρκούν τα μη δεσμικά ζεύγη ηλεκτρονίων του Ν και πάλι ο στατιστικός μέσος όρος δεσμών Η ανά μόριο είναι 2.