Κάντο όπως ο Νεύτωνας

Αγαπητοί  συνάδελφοι γεια σας και καλή σχολική χρονιά για όλους μας.

Προσωπικά θεωρώ την έννοια «Πίεση» μια από τις σχετικά παραμελημένες στη βιβλιογραφία και πολλές φορές λάθος παρουσιασμένες, όχι μόνο στα βιβλία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό μας οδήγησε, σε συνεργασία με την νεότερη Φυσικό της οικογένειας, στην παρούσα ανάρτηση.

Η υδροστατική συνήθως συνδέεται με τον Pascal και, τις πιο πολλές φορές, αγνοείται ότι όλα ξεκίνησαν περίπου 60 χρόνια νωρίτερα, το 1586 από Stevin. Επίσης αγνοείται η συμβολή του Boyle στην Υδροστατική και τέλος το  σχετικό έργο του Newton (1687).  Ο Newton ολοκλήρωσε το έργο των Stevin, Pascal και Boyle, το οποίο πιθανότατα γνώριζε μέσω του “Hydrostatical paradoxes made out by new experiments” (1666)  του Boyle, και αποδίδει στην έννοια πίεση χαρακτηριστικά παρόμοια με τα σύγχρονα. Ουσιαστικά μετά τον Newton, η ανάπτυξη της μηχανικής των ρευστών επικεντρώνεται στην υδροδυναμική.

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται προτάσεις για τη σημερινή διδασκαλία της ενότητας υδροστατική πίεση που προκύπτουν από το έργο του Newton, δημοσιευμένο στα  Principia, ο οποίος απέδειξε:

  1. την Αρχή του Pascal, χρησιμοποιώντας τον ορισμό που ο ίδιος έδωσε για το (ασυμπίεστο) ρευστό και τον 3ο Νόμο του.
  2. ότι η πίεση σε οποιοδήποτε σημείο μέσα σε ένα υγρό που ηρεμεί είναι ανάλογη μόνο με το βάθος στο οποίο αυτό βρίσκεται, χρησιμοποιώντας την αρχή του Pascal, και
  • ουσιαστικά το υδροστατικό παράδοξο, χρησιμοποιώντας τον ορισμό που ο ίδιος έδωσε για το (ασυμπίεστο) ρευστό και τον 3ο Νόμο του.

Με αντίστοιχο τρόπο μπορούν τα παραπάνω να αποδειχτούν στους σημερινούς μαθητές μας. Τέλος, σημειώνουμε για τους συγγραφείς  βιβλίων ότι  η πίεση δεν έχει νόημα σε περιβάλλον στερεών, ο Pascal αναφέρει με σαφήνεια ότι αναγκαία προϋπόθεση για το υδροστατικό παράδοξο είναι η «ρευστότητα και η συνέχεια» του νερού (χωρίς περισσότερες διευκρινήσεις) κάτι που ο Newton προσδιόρισε επακριβώς με τον ορισμό που έδωσε, στην εισαγωγή της Υδροστατικής του, για το ρευστό.

Κάντο όπως ο Newton

ή

Κάντο όπως ο Newton

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
1 έτος πριν

Καλησπέρα Παναγιώτη και καλή σχολική χρονιά.
Σε ευχαριστούμε για την παραπάνω μελέτη, η οποία αξίζει να αποτελέσει αιτία προβληματισμού…
Ευχαριστούμε όμως και την νεότερη Φυσικό της οικογένειας, για την δική της συνεισφορά!
Να είσαστε καλά!

Άννα Κουμαρά
1 έτος πριν
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Καλησπέρα και από εμένα. Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ όμορφο Παναγιώτη και Άννα.
Δεν γνώριζα το παραμικρό με τα σχετικά.
Τα καρφιά και ο φακίρης είναι αποτυχημένο παράδειγμα για την εισαγωγή του ορισμού της πίεσης;

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γιάννη καλησπέρα

επέστρεψες και ζωντανέψαμε!

το μοντέλο του φακίρη είναι εξαιρετικό για την πραγμάτευση της κατανεμημένης δύναμης σε επιφάνεια

όμως η πίεση εισάγεται για να περιγράψει τη μετάδοση των αυξομειώσεων εξωτερικών επιδράσεων σε ρευστά

γι αυτή την πιο ουσιαστική απαίτηση δεν μπορώ να φανταστώ πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η τάβλα με τα φυτεμένα καρφιά   

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
1 έτος πριν

Καλησπέρα Παναγιώτη.

   Όπως πάντα ταράζεις τα νερά. Άλλωστε παραθέτεις συγκεκριμένα βιβλία πανεπιστημιακά που ενεργούν κατά το τρέχον «παράδειγμα» το οποίο αμφισβητείς και βέβαια αντιπροτείνεις συγκεκριμένο νέο μονοπάτι σκέψης και δρόμο διδασκαλίας.

Την συμβολή των  Stevin, Pascal και Boyle δεν την γνώριζα καν, πολύ αχνά θυμόμουν ότι κάπου έχει ασχοληθεί ο  Newton με  υδροστατική, τίποτα συγκεκριμένο.
 

Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι πρέπει να ξεκινήσουν από την τριτοβάθμια να θεμελιώνουν την υδροστατική κατά την  πρόταση του Newton και αφού γίνει κτήμα κάποιου σημαντικού αριθμού δασκάλων,  να κατέβει στην δευτεροβάθμια.

 

Ευχαριστούμε και εσένα προσωπικά και την νέα συνάδελφο κόρη σου για την αναλυτική σας παρουσίαση.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Εύληπτη η εξαίσια παρουσίασή σας Παναγιώτη και Άννα!!
Συγχαρητήρια!!!

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης

Στην ταινία Κάντο όπως ο Μπέκαμ μια νεαρή Ινδή,που ζει στο Λονδίνο, προπονείται κρυφά από τους γονείς της προκειμένου να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, γεγονός ανεπίτρεπτο για τα ήθη της πατρίδας της.
Στην εργασία «Κάντο όπως ο Νεύτωνας» προτείνεται μια ενδιαφέρουσα διδακτική προσέγγιση κόντρα στον καθιερωμένο τρόπο διδασκαλίας της έννοιας πίεση.
Παναγιώτη και Άννα σας ευχαριστούμε!