Ο αστροφωτογράφος Χοσέ Λουίς Περέιρα βρισκόταν στο Σάο Πάολο για να τραβήξει φωτογραφίες του αγαπημένου του πλανήτη Δία, το βράδυ της Δευτέρας. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και δεν περίμενε πολλές λήψεις. Ηταν έτοιμος να μαζέψει τον εξολισμό του αλλα σκέφτηκε να παραμείνει για λίγο ακόμα. Και καλά έκανε, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια…εδώ
Γεια σου Χριστόφορε και καλή σου χρονιά.
Υποθέτω μου επιτρέπεις λίγα συμπληρωματικά στο άρθρο σου.
Τι χτύπησε τον Δία τελευταία πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστό.
Επειδή ο Δίας περιστρέφεται κοντά στην κύρια ζώνη των αστεροειδών και διαθέτει ισχυρή βαρυτική έλξη, χτυπιέται αρκετά συχνά. Τον Ιούλιο του 1994, για παράδειγμα, θραύσματα του διαλυμένου κομήτη Shoemaker-Levy 9 έπεσαν πάνω στον Δία, δημιουργώντας μεγάλες ουλές στην πυκνή ατμόσφαιρα του πλανήτη που διήρκεσαν μήνες.
Αυτές οι ουλές άνοιξαν ένα σπάνιο παράθυρο στον Δία γα το τι υπάρχει κάτω από τις κορυφές των νεφών, και οι επαγγελματίες αστρονόμοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Μελέτησαν τα σημεία πρόσκρουσης με μια ποικιλία ισχυρών τηλεσκοπίων, εμπλουτίζοντας την κατανόησή μας για την ατμοσφαιρική σύνθεση του γίγαντα των αερίων.
Μια άλλη μεγάλης προβολής σύγκρουση συνέβη 15 χρόνια αργότερα, όταν ένα αντικείμενο που συγκρούστηκε με αυτόν άνοιξε μια ουλή στο μέγεθος του Ειρηνικού Ωκεανού στον στροβιλισμένο αέρα του Δία.
Για την περίπτωση που αναφέρεις , η περιοχή εξετάστηκε και φαίνεται ότι το αντικείμενο δεν άφησε κανένα ορατό σημάδι (όπως ακριβώς και προηγούμενα γεγονότα πρόσκρουσης τύπου flash.) Το αντικείμενο ήταν πιθανώς πολύ μικρό για να φτάσει στην βαθύτερη ατμόσφαιρα. Ήταν πιθανότατα ένα κομμάτι βράχου και πάγου – ίσως στο μέγεθος ενός λεωφορείου – που αποσπάστηκε πολύ καιρό πριν από έναν περαστικό κομήτη ή αστεροειδή.
Καλημέρα Άρη. Ευχαριστώ πολύ, καλή σχολική χρονιά. Θυμάμαι σαν χθες την πρόσκρουση του Shoemaker-Levy 9. Ο καλός μας Δίας…Με το ισχυρό βαρυτικό του πεδίο , μας προστατεύει από πλήθος αστεροειδών (ή και κομητών που θα μπορούσαν να είχαν χτυπήσει τη Γη μας). Ευχαριστώ πολύ για τον σχολιασμό Άρη και για τα πλούσια στοιχεία. Να είσαι καλά!
Kαλημέρα Χριστόφορε,
καλημέρα Άρη και από εδώ.
Μετά τα στοιχεία που έδωσε ο Άρης, ένα βιντεάκι απο το κανάλι της NASA για τον Δια (με μουσική επένδυση από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου).
https://www.youtube.com/watch?v=CC7OJ7gFLvE&t=178s&ab_channel=NASA