web analytics

Ο νόμος Biot-Savart και εφαρμογές του

Ας ακολουθήσουμε μια πορεία αναλογίας για να καταλήξουμε στον γνωστό νόμο Biot-Savart ξεκινώντας από τον γνωστό μας νόμο Coulomb.  Τι ακριβώς μας λέει ο νόμος αυτός;

Αν στα σημεία Α και Γ έχουμε δύο ακίνητα σημειακά ηλεκτρικά φορτία Q1 και Q2, έστω θετικά. Τότε το φορτίο Q2 απωθείται με δύναμη μέτρου:

Διαβάστε τη συνέχεια…

ή

Ο νόμος Biot-Savart και εφαρμογές του

Ο νόμος Biot-Savart και εφαρμογές του

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
22 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Εξαιρετικό Διονύση.
Το μπράβο είναι λίγο.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
26/09/2021 12:46 ΜΜ

Καλημερα και Καλη Κυριακη !

Διονυση οντως ειναι πολυ καλη η παρουσιαση σου μιας και ξεκινας απο τα πολυ βασικα και βημα – βημα φτανεις σε αυτα που χρησιμοποιουμε ως τελικους τυπους για το μαγνητικο πεδιο που παραγει ο καθε αγωγος που διαρρέεται απο ρευμα .

Να τονισω για ακομη μια φορα οτι το βιβλιο της ομαδας Δρη ειναι μαλλον αυτο που θα θελαμε περισσοτερο να υπηρχε στο σχολείο ολα αυτα τα χρονια …….

Στον υοπολογισμο που κανεις για το Β του ευθυγραμμου αγωγου σχεση (3) αυτη η αποδειξη ειναι λιγο ιδιαιτερη με τα ημίτονα .

Προτιμώ την αλλη αποδειξη οπου καταληγει στον υπολογισμο :
(2a μηκος αγωγου , S ολοκληρωμα )

Β =kμ * Ι *S(-a—>+a){ρ*dx / (ρ^2 + x^2 ) ^(1.5) } = kμ * Ι *{2a / [ρ*(ρ^2 + a^2 )^(0.5)]}

a >> ρ τοτε Β= kμ * Ι * {2a / ρ*a} = kμ * 2I / ρ

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση. Επιτέλους κατάφερα να διαβάσω την εργασία σου. Eξαιρετική προσέγγιση – παρακαταθήκη και για το μέλλον.
Είδαμε φέτος να μπαίνει στην ύλη ολόκληρο το έργο στην Α΄Λυκείου, στη Β΄ο 2ος κανόνας, η ρυθμιστική αντίσταση, οι αποδέκτες, άρα να μην αναμένουμε το νόμο Biot-Savart;
Να είσαι καλά!