Τρεις παράλληλοι ρευματοφόροι αγωγοί

Τρείς παράλληλοι ρευματοφόροι αγωγοί πολύ μεγάλου μήκους διαρρέονται με σταθερά ρεύματα εντάσεων Ι1, Ι2 , Ι3 . Οι αγωγοί Ι1 , Ι2 διαρρέονται με ομόρροπα ρεύματα και είναι στερεωμένοι σε οριζόντιο επίπεδο, ενώ ο αγωγός Ι3 αιωρείται, και διαρρέεται με αντίρροπο ρεύμα σε απόσταση h από το επίπεδο των Ι1, Ι2. Μια κάθετη τομή των τριών παραλλήλων αγωγών σχηματίζει ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ με ορθή γωνία στο Γ .
Ο αγωγός Ι3 αιωρείται και ισορροπεί λόγω του βάρους του και των δυνάμεων που δέχεται από τους αγωγούς Ι1 και Ι2 . Το εμβαδό διατομής του Ι3 είναι s και η πυκνότητά του ρ.
1. Αποδείξτε ότι Ι1 = Ι2=Ι
2. Υπολογίστε την απόσταση h του Ι3 από το επίπεδο των Ι1 , Ι2 σε συνάρτηση των ρ, s ,g , I , I3 .
Εφαρμογή : ρ=6∙10^3 kg/m^3 ,s=4mm^2 ,g=10 m/s^2 ,I=100A ,I3=300A ,
kμ=10^(-7) N/A^2 ,d=4cm
3. Ποια η ένταση Ι’ που πρέπει να διαρρέει καθένα από τους αγωγούς 1 και 2 , ώστε ο αγωγός 3 να ισορροπεί στο μεσοκάθετο επίπεδο στην ΑΒ ,να είναι παράλληλος στους 1 και 2, και να απέχει από καθένα απόσταση ίση με d .
4. Με τις τιμές που υπολογίσατε στο ερώτημα 3, να βρείτε την ένταση του σύνθετου μαγνητικού πεδίου στο κέντρο του ισοπλεύρου τριγώνου ΑΒ.
Απαντήσεις: σεword και σε pdf

(Visited 343 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
24 ημέρες πριν

Καλό απόγευμα Πρόδρομε.
Βλέπω ανταποκρίθηκες άμεσα…
Σε ευχαριστώ.

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης
24 ημέρες πριν

Γειά σου Πρόδρομε. Κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Ωραίο θέμα, που απαιτεί καλό σχήμα. Μου θύμισε την άσκησή σου στο στάντυ, αλλά νομίζω αυτή είναι λίγο πιο απαιτητική.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Πρόδρομε.
Ωραίο το θέμα της ακροβασίας του του τρίτου!
Έκανα παλιά μια με τρεις κατακόρυφους ..
Το βοηθητικό σχήμα είναι προβολικό σε επίπεδο κάθετο στους αγωγούς ,δηλαδή κατακόρυφο και είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς είναι ζόρι το τρισδιάστατο.
Καλό είναι να αναφέρεται για τα παιδιά.
Καλό Σαββατόβραδο

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
23 ημέρες πριν

Πρόδρομε καλημέρα.
Απαιτητικο θέμα κυριως για την ιδιαιτερότητα του σχήματος. Φυσικά πιο απαιτητική από την αδελφή της του S4exams αλλά πρέπει να γίνονται και τέτοια.
Καλή Κυριακή