Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εύχομαι καλό φθινόπωρο και καλή δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά
Έχω γράψει δύο παρουσιάσεις – κριτικές για δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία που αφορούν στην εκπαίδευση.
Το ένα αναφέρεται στη διδασκαλία της κριτικής σκέψης με τίτλο “Διδάσκοντας την Κριτική Σκέψη στο Δημοτικό σχολείο”. Παρόλο που ο συγγραφέας Γιάννης Μιχαηλίδης αναφέρεται στο Δημοτικό σχολείο, το μοντέλο της διδασκαλίας που προτείνει μπορεί να εφαρμοστεί με ελάχιστες μικρές αλλαγές και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν μη τι άλλο όμως είναι ένα βιβλίο που κατά την ταπεινή μου άποψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε εκπαιδευτικό.
Το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται στη σχέση νευροεπιστήμης και εκπαίδευσης και έχει τίτλο: “Νευροεκπαίδευση – μαθαίνουμε μόνο ότι αγαπάμε”. Ο συγγραφέας του Francisco Mora κάνει μια αξιόλογη περιήγηση στη μάθηση, κυρίως μέσα από τα συμπεράσματα της γνωστικής ψυχολογίας και εκπαιδευτικής ψυχολογίας, προσπαθώντας να επισημάνει τις εφαρμογές της νευροεπιστήμης στην εκπαίδευση.
Την παρουσίαση και την άποψή μου για το βιβλίο “Διδάσκοντας την Κριτική Σκέψη στο Δημοτικό σχολείο” μπορείτε να τη βρείτε εδώ, ενώ για το βιβλίο “Νευροεκπαίδευση – μαθαίνουμε μόνο ότι αγαπάμε” μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Καλή ανάγνωση!
Καλή σχολική χρονιά Γιώργο.
Σε ευχαριστώ για την ενημέρωσή μας για την παρουσίασή σου των δύο βιβλίων.
Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία αγαπητέ Διονύση!
Καλησπέρα Γιώργο
Ευχαριστίες για τον εξαιρετικό τρόπο της εμπεριστατωμένης παρουσίασης – κριτικής των δυο αυτών βιβλίων για την εκπαίδευση από μέρους σου.
Από ότι αντιλήφθηκα πρέπει να πρόκειται για δυο αξιολογότατα βιβλία που απευθύνονται όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε γονείς. Ειδικότερα το βιβλίο “Νευροεκπαίδευση – μαθαίνουμε μόνο ότι αγαπάμε” πιστεύω θα τυχαίνει αποδοχής και από ένα κοινό που γοητεύεται με θέματα τα οποία σχετίζονται με τις Νευροεπιστήμες.
Καλημέρα Μανώλη,
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
Πράγματι πρόκειται για δύο πολύ αξιόλογα βιβλία και καλό θα ήταν να διαβαστούν και τα δύο από τους συναδέλφους.
Αν με ρώταγες ποιο από τα δύο θα πρότεινα θα σου έλεγα ότι εξαρτάται από το επίπεδο γνώσεων και τα ενδιαφέροντα που έχει ο αναγνώστης. Για μένα το ζήτημα της Κριτικής Σκέψης είναι πολύ ουσιαστικό και το βιβλίο του Μιχαηλίδη βουτάει στην πράξη.
Το βιβλίο Νευροεκπαίδευση – μαθαίνουμε μόνο ότι αγαπάμε” έχει τις δόσεις νευροεπιστήμης που αναφέρεις, αλλά κυρίως ασχολείται με ζητήματα μάθησης που έχουν μελετηθεί από τη γνωστική και την εκπαιδευτική ψυχολογία.
Ο αστερίσκος που έβαλα στο βιβλίο αυτό είναι κυρίως για την υπερ-αισιοδοξία του συγγραφέα που αφορά στη σύνδεση των συμπερασμάτων της νευροεπιστήμης και της αποδοτικής μάθησης, η οποία δεν αιτιολογείται από αυτά που μας παρουσιάζει.