Το μήνυμα από τον φίλο Γιάννη, μεταξύ άλλων έλεγε:
“Σου στέλνω αυτό το μήνυμα για να εκφράσω τον προβληματισμό αλλά και την ανησυχία μου σχετικά με την νέα τράπεζα θεμάτων της Α Λυκείου. Παρακολουθώντας καθημερινά τη σελίδα του ΙΕΠ παρατηρώ ότι συνεχώς (μέχρι και χθες) εμπλουτίζεται με θέματα πέραν των περυσινών. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των θεμάτων, αλλά η ποιότητα και το επίπεδό τους, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις με σόκαρε. Αναφέρω ενδεικτικά θέματα με έργο δύναμης ελατηρίου, υπολογισμό μέγιστης ταχύτητας σώματος δεμένου σε ελατήριο, πληθώρα εργαστηριακών θεμάτων με εκφωνήσεις που φτάνουν τη μία (!) σελίδα και άλλα. Επειδή δεν έχω δει στο δίκτυο να ανοίγει κάποια συζήτηση (εκτός αν κάνω λάθος) σχετικά με το θέμα, θα με ενδιέφερε να μάθω αν υπάρχει πρόθεση για αυτό, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των συναδέλφων, αλλά και γενικότερα η φωνή των μάχιμων Φυσικών, που χρόνο με το χρόνο βλέπουν το μάθημα να υποβαθμίζεται, αλλά και το ενδιαφέρον των μαθητών να μειώνεται.”
Τι λέτε συνάδελφοι; Είναι έτσι;
Μπορούμε να δώσουμε εδώ, τα θέματα που έχουμε επισημάνει ότι έχουν πρόβλημα για τον α ή β λόγο;
Καλημέρα σε όλη την παρέα
Για μένα το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουν ήδη έρθει τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς (εδώ πολλά πολλά θαυμαστικά) να με ρωτήσουν για την τράπεζα θεμάτων. Με ρωτούν διάφορα πράγματα σχετικά και άσχετα. Όλοι όμως καταλήγουν ότι:
και πότε θα αρχίσετε την τράπεζα; θα την κάνετε όλη έτσι ; αφού θα πέσουν από εκεί τα θέματα να τα κάνετε όλα πολλές φορές
Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι δε με ενδιαφέρει να μάθω αλλά απλά να πάω στο τέλος και με κάποιο τρόπο, χωρίς πολλά πολά γιατί έχω και πολλές δουλειές που τρέχουν, να περάσω την τάξη.
Και αυτο με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα ( άπειρα θαυμαστικά εδώ)
Καλημέρα Κώστα.
“και πότε θα αρχίσετε την τράπεζα; θα την κάνετε όλη έτσι ; αφού θα πέσουν από εκεί τα θέματα να τα κάνετε όλα πολλές φορές”
Πλήρως αναμενόμενο…
Kαλημερα Διονύση,και σε ολους τους συναδελφους.Αυτο το οτι το μαθημα καθε χρονο υποβαθμιζεται εγω το ακουω απο τοτε που ημουνα μαθητης.Αν ηταν οντως ετσι,τοτε το μαθημα θα ειχε εξαφανιστει τελειως.Ο Α και ο Ω παραγοντας που κρινει την ποιοτητα του μαθηματος ειναι ο καθηγητης της ταξης ο οποιος σε καποιο βαθμο ειναι τυχαιος παραγοντας,Ουτε η τραπεζα θεματων,ουτε οι οδηγιες,ουτε οι αποψεις των γονεων.Η υλη ειναι δεδομενη και ειναι μετρημενα κουκια.Τα μαθηματικα της κινησης,μαζα και δυναμη,νομοι του Νewton,κατακορυφη κινηση στο πεδιο βαρυτητας,τριβη ολισθησεως,εργο δυναμης,κινητικη ενεργεια,(θ.μ.κ.ε.) Η διδασκαλια κατα την γνωμη μου πρεπει να γινεται ωστε να μπαινουν σωστες βασεις με το ματι στραμμενο στις γενικες εξετασεις της Γ Λυκειου και οχι τοσο στην στην τραπεζα θεματων.Αν κληρωθει τρελο θεμα τοτε η κατασταση διορθωνεται με επιεικεια στην διορθωση των γραπτων. Δεν δινουν στην Α πανελληνιες τα παιδια στην Γ δινουν.
Καλημέρα.
Απίστευτα αυτά που «πειραματικά» περιγράφει ο συνάδελφος Κώστας. Δεν είχε περάσει καν από το μυαλό των διαχρονικά παρατρεχάμενων της εξουσίας ότι θα συμβούν. Μόνο κάποιες χιλιάδες μάχιμοι τα είχαν προβλέψει και επισημάνει από την πρώτη φορά που θέλησαν να εφαρμόσουν την Τ.Θ., αλλά ποιος ακούει αυτούς τους δευτεροκλασάτους.
Καλησπέρα στην παρέα.
Στην τράπεζα θεμάτων θα αποτυπωθεί η νέα τάση της μόδας στα θέματα της Φυσικής: Ασκήσεις πολυεπίπεδες, συρραφές, επίπεδο υψηλό στο τυπολόγιο αλλά…ποιός θα εξετάσει την επιστημοσύνη των ερωτημάτων , την σχέση τους με την πραγματικότητα; Μια άσκηση ανέβασε προς προβληματισμό ο Διονύσης και ο Γιάννης (Κυριακόπουλος) ανακάλυψε εργάτη που τρέχει με 25 m/s!
Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα;
Θα είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν “όλες οι ασκήσεις και πολλές φορές” όπως κάνανε παραγγελιά οι αγωνιούντες γονείς. Αλλά το χειρότερο : δεν θα υπάρχει μια κάποια στοιχειώδης εμβάθυνση της Φυσικής στην πιο σημαντική τάξη, στην Α΄Λυκείου.
Αν τα θέματα που θα κληρωθούν τύχει να είναι υψηλού επιπέδου, ελάχιστοι μαθητές θα αντεπεξέλθουν. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; ακόμα περισσότεροι μαθητές θα στρέψουν το πρόσωπό τους μακριά από τον θετικό προσανατολισμό.
Έτι περαιτέρω…
Χαιρετώ την εκλεκτή παρέα του Ylikonet .
Είμαι νέο μέλος αλλά σας παρακολουθώ αρκετά χρόνια .
Επίσης είμαι Μαθηματικός αλλά από μαθητής ακόμα τρέφω μεγάλη αγάπη για τη Φυσική.
H αξία αυτού του ιστότοπου δεν έχει να κάνει μόνο με το υλικό , το οποίο προσφέρετε απλόχερα και ανιδιοτελώς και μπράβο σας , αλλά πιο πολύ με το διάλογο που γίνεται μέσα στο forum .
Σχετικά με την τράπεζα θεμάτων :
Προφανώς οι θεματοδότες είναι αρκετοί αλλά όχι πολλοί. Αυτό φαίνεται από το ύφος των θεμάτων και των λύσεων .
Όλες οι λύσεις είναι , όπως λένε, ενδεικτικές πράγμα που κυριολεκτικά σημαίνει ότι είναι σωστές (;) αλλά όχι δεσμευτικές .
Μερικές είναι τηλεγραφικές ,άλλες έχουν την απαιτούμενη αιτιολόγηση και άλλες έχουν τόσα πολλά σχόλια (σαν να κάνει κάποιος μάθημα μέσα στη λύση) , ώστε τελικά να χάνεται η ουσία . Εδώ τώρα απαιτείται να καταλάβουν οι μαθητές πότε μια λύση θεωρείται τεκμηριωμένη ,τι είναι ουσιαστικό και τι περιττό .
Σχετικά με τη λάθος σχέση στην άσκηση 11675 που συζητήθηκε εδώ
Είχα διαβάσει πρόσφατα τη συζήτηση για την αλγεβρική τιμή φυσικού μεγέθους που είναι πλήρως κατατοπιστική .Μακάρι να τη διάβαζαν όλοι .
Δυστυχώς τα διανύσματα διδάσκονται στη Β΄ Λυκείου όταν είναι πλέον αργά .
Μάλιστα οι μαθητές σχολιάζουν : Μαθηματικά κάνουμε τώρα ή Φυσική ;
Θα ήταν λογικό να υπάρχουν παραδείγματα και ασκήσεις που να συσχετίζουν τα διανύσματα με τη Φυσική , αφού οι μαθητές έχουν ήδη την εμπειρία ,αλλά αυτό γίνεται μόνο στον ορισμό του εσωτερικού γινομένου που το συσχετίζουμε με το έργο δύναμης . Ακόμα , δεν επεκτεινόμαστε στις τρεις διαστάσεις ώστε να ορίσουμε το εξωτερικό γινόμενο .Η έννοια της αλγεβρικής τιμής δεν διδάσκεται καθόλου .
Υπεύθυνοι για την τράπεζα πρέπει να είναι μια επιτροπή. Δεν ξέρω ποια είναι τα μέλη αυτής της επιτροπής και αν είναι Φυσικοί. Η επιτροπή αυτή πρέπει να έχει αρμοδιότητα να “φιλτράρει” τα θέματα της τράπεζας, φυσικά δεν πρόκειται γιασα λογοκρισία. Αν σε κάποιο σχολείο κληρωθεί ένα παράλογο θέμα αυτή η επιτροπή θα είναι ‘υπόλογη”. Ας μάθουμε κατ’ αρχήν τα μέλη της επιτροπής.
ερώτημα απλό και σαφές, νομίζω,
για τους “εκτός” ευρισκόμενους, που δεν γνωρίζουν,
το έχω ξανακάνει, θα απαντήσει κανείς από τους γνωρίζοντες;
αυτή η Τράπεζα Θεμάτων τί ρόλο βαράει;
τα θέματα εξετάσεων μπαίνουν από αυτήν με κάποια κλήρωση;
άλλως γιατί μας νοιάζει η παρουσία της;
Καλημέρα Βαγγέλη.
Η τράπεζα θεμάτων περιέχει τα Β΄ και Δ΄ θέματα που θα εξετασθούν οι μαθητές τον Ιούνιο!
Την ημέρα της εξέτασης, το σχολείο θα συνδεθεί με την τράπεζα και θα γίνει κλήρωση από την οποία θα προκύψει ένα Β θέμα και ένα Δ, στα οποία θα εξετασθούν οι μαθητές του σχολείου.
Τα θέματα Α και Γ, θα τα βάλουν οι διδάσκοντες.
Έτσι θα προκύψουν τα θέματα της γραπτής προαγωγικής εξέτασης.
καλημέρα, Διονύση, ευχαριστώ
από φέτος γίνεται αυτό;
ποιοι γράψανε τα θέματα και, κυρίως, ποιοι τα ελέγξανε;
διότι θα πρέπει αυτά να είναι άψογα και στη διατύπωση και στην ουσία
Καλημέρα Βαγγέλη.
Η τράπεζα ίσχυσε και παλιότερα. Είχα γράψει για περιστατικά που έζησα στην Αγία Βαρβάρα. Στο 1ο Λύκειο δύσκολο θέμα Φυσικής και σε μας στο 2ο, πολύ απλό. Στο 1ο εύκολη Γεωμετρία και σε μας ένα θέμα πολύ δύσκολο (με ανάγκασε να απαντήσω το αντίστροφο μιας πρότασης με αντιπαράδειγμα).
Ευτράπελο περιστατικό:
Πάμε με τον υποδιευθυντή, για την κλήρωση, μια ώρα πριν. Η κλειδαριά του γραφείου χαλασμένη. Αποτύχαμε στο να τη σπάσουμε και τελικά πήγαμε σε κοντινό Γυμνάσιο, μπήκαμε με τους κωδικούς και κάναμε εκεί την κλήρωση.
Σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο δήλωναν ψεύτικες μέρες ώστε να πάρουν τα θέματα και να τα γνωστοποιήσουν (με λύσεις) στους μαθητές.
Καλημέρα Βαγγέλη.
Από φέτος εφαρμόζεται η τράπεζα θεμάτων.
Όσον αφορά το ποιοι, έχει ορισθεί υπεύθυνη ομάδα, αλλά θέματα μπορεί να προτείνει κάθε συνάδελφος.
Καλημέρα σε όλους, καλημέρα στον Γιώργη Καλαθάκη, που σχολιάζει για πρώτη φορά. Ελπίζω να συμβαίνει συχνά στο εξής.
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, αν και θα περίμενα περισσότερες τοποθετήσεις και ανάδειξη τυχόν προβλημάτων, με την ελπίδα κάποια πράγματα να διορθωθούν.
Μια γενική τοποθέτηση από μένα, όσον αφορά την “ραγδαία αύξηση του αριθμού των θεμάτων”.
Το βασικό πρόβλημα που φέρνει η τράπεζα θεμάτων είναι, να σταματήσει η διδασκαλία του μαθήματος και να αρχίσει η επίλυση των θεμάτων της τράπεζας.
Δεν ενδιαφέρει κανέναν η διδασκαλία, η κατανόηση και εμπέδωση της ύλης, ενδιαφέρει η “γνώση της λύσης” των θεμάτων της τράπεζας.
Μπορεί αυτό να υποχωρήσει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό;
Ναι, αν ο αριθμός των θεμάτων είναι τόσο μεγάλος, που να μην μπορεί να επιλυθούν σε σχολείο ή φροντιστήριο, όλα τα θέματα. Τότε αναγκαστικά οι διδάσκοντες θα υποχρεωθούν να επιλύσουν μόνο μερικά ενδεικτικά θέματα και ο στόχος θα επιστρέψει στην σωστή λογική:
Δεν μαθαίνουμε στα παιδιά την λύση 100 προβλημάτων, τα καθιστούμε ικανά να μπορούν να επιλύσουν όποιο από τα 2.000!!! θέματα τους πέσει τον Ιούνιο.
Απλά η τράπεζα είναι εκεί, θέτοντας το πλαίσιο και το ύψος των απαιτήσεων που πρόκειται να εξετασθούν οι μαθητές.
Στη λύση της 12989 υπάρχει αριθμητικό λάθος στο Δ2.1 (Τολ=5Ν και όχι 4Ν ) οπότε συμπαρασύρει τα επόμενα ερωτήματα .
Καλησπέρα και από μένα,
Νομίζω ότι αυτό που λέει ο κ. Διονύσης είναι το σωστό: πολλά θέματα που να μην μπορούν να γίνουν όλα από κανέναν. Έτσι μπαίνουμε πάλι στη διαδικασία να μάθουμε στα παιδιά να λύνουνε και όχι να απομνημονεύουνε λύσεις.
Όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο πρόβλημα: η δυσκολία κάποιων θεμάτων. Πότε θα προλάβω να διδάξω και έργο ελατηρίου και μέγιστη ταχύτητα και διάφορα άλλα που εμφανίστηκαν ή θα εμφανιστούν στο μέλλον… Έχω μόνο 2 ώρες την εβδομάδα και όσο και αν “κλέψω” ώρες από την Βιολογία (που επίσης διδάσκω) δεν βγαίνει…