Δημιουργήθηκε στη Γη το ψυχρότερο σημείο του Σύμπαντος

Επιστήμονες στη Γερμανία δημιούργησαν τις ψυχρότερες συνθήκες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Το απόλυτο μηδέν είναι η ελάχιστη θερμοκρασία που μπορεί θεωρητικά να επιτευχθεί στο Σύμπαν. Στη θερμοκρασία αυτή η εντροπία φθάνει στην ελάχιστη τιμή της. Όπως ορίζεται από τους νόμους της θερμοδυναμικής, το απόλυτο μηδέν δεν μπορεί να επιτευχθεί (ακριβώς) με τεχνητά ή φυσικά μέσα, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί ένα σύστημα πλήρως απομονωμένο από το υπόλοιπο σύμπαν. Με διεθνή συμφωνία, το απόλυτο μηδέν ορίστηκε στους −273,15 βαθμούς Κελσίου.

Είναι η θερμοκρασία που τα άτομα δεν έχουν καθόλου ενέργεια και μένουν ακίνητα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βρέμης ερευνώντας τις κυματικές ιδιότητες των ατόμων παρήγαγαν για λίγα δευτερόλεπτα ένα από τα ψυχρότερα σημεία του Σύμπαντος. Ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία η θερμοκρασία σε ένα νέφος ατόμων μειώθηκε σε τέτοιο ποσοστό που ουσιαστικά τα άτομα ακινητοποιήθηκαν.

Αν και δεν υπάρχουν θερμόμετρα ικανά να μετρήσουν αυτή τη θερμοκρασία ο υπολογισμός που έγινε μέσω της ακινησίας των ατόμων έδειξε για λίγα δευτερόλεπτα η θερμοκρασία στο νέφος ήταν μόλις 38 τρισεκατομμυριοστά του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν. Οι ερευνητές δημοσιεύουν το επίτευγμα τους στην επιθεώρηση «Physical Review Letters» και αναφέρουν ότι μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην κατανόηση της κβαντικής μηχανικής καθώς όσο η θερμοκρασία μειώνεται τόσο πιο ασυνήθιστη και παράδοξη γίνεται η συμπεριφορά της ύλης.
Το άρθρο εδώ.
(Visited 368 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
7 μήνες πριν

Καλημέρα Βασίλη. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αφού μας θυμίζει και τον 3ο Θερμοδυναμικό νόμο.
Εκτός εργαστηρίου στην ανατολική Ανταρκτική, κοντά στον Νότιο Πόλο, όταν τον Ιούλιο του 1983 μετρήθηκε στον σοβιετικό Σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής η χαμηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία στη Γη, στους -89,2 βαθμούς Κελσίου.
Όμως δορυφορικά δεδομένα της NASA από την ανατολική Ανταρκτική δείχνουν ότι η Γη έθεσε ένα νέο ρεκόρ για την πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ: -94.7 βαθμούς Κελσίου.
Συνέβη τον Αύγουστο του 2010, όταν χτύπησε τους -94,7C. Στη συνέχεια, στις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, πλησίασε το ρεκόρ με -92,9C.

Βασίλειος Μπάφας
7 μήνες πριν

Καλημέρα σε όλους.
Βασίλη σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
Πρόκειται για πραγματικά καταπληκτικό επίτευγμα!!!