Η δύναμη Laplace και το έργο της.

Δίνεται η πρόταση:

«Το έργο της δύναμης Laplace, η οποία ασκείται σε έναν αγωγό, μετράει την μηχανική ενέργεια που μετατρέπεται σε ηλεκτρική στο κύκλωμα».

Είναι σωστή η πρόταση αυτή; Ας το ελέγξουμε, με την βοήθεια κάποιων εφαρμογών.

Εφαρμογή 1η :

Στο διπλανό σχήμα, βλέπουμε το γνωστό σύστημα οριζόντιων αγωγών, χωρίς αντίσταση, όπου ο κινούμενος αγωγός ΑΓ έχει μήκος ℓ=1m και κινείται προς τα δεξιά με σταθερή ταχύτητα υ=4m/s, με την επίδραση κατάλληλης εξωτερική δύναμης. Αν R=2Ω και Β=1Τ, να βρεθούν:

  1. Η ασκούμενη δύναμη Laplace στον αγωγό ΑΓ και η ισχύς της.
  2. Η ηλεκτρική ισχύς που καταναλώνεται στον αντιστάτη R.

συνέχεια…

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Η δύναμη Laplace και το έργο της.
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13 Η δύναμη Laplace και το έργο της.

(Visited 663 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Καλημέρα Διονύση.
Πλήρες το ξεκαθάρισμα, συγχαρητήρια. Ας μελετήσουν οι υποψήφιοι όλη την ανάρτηση και όχι μόνο το συμπέρασμα. Η εμβάθυνση δεν είναι φαστ – φουντ. Είναι μελέτη.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Χρησιμότατη Διονύση.
Σοφόν το σαφές και το …αποσαφηνισμένο !

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Καλημέρα Διονύση. Πολύ καλή. Για να θέσεις το ερώτημα, κάτι θα είδες…
Η τελευταία περίπτωση βέβαια είναι εκτός ύλης, αφού υπάρχει και δεύτερη πηγή στο κύκλωμα, αλλά υπερτονίζεται το λανθασμένο της πρότασης. Να πούμε επίσης ότι η κίνηση του αγωγού με τη βοήθεια κατάλληλης δύναμης μπορεί να είναι επιταχυνόμενη, αλλά και πάλι το έργο της δύναμης Laplace, μετράει την μηχανική ενέργεια που μετατρέπεται σε ηλεκτρική στο κύκλωμα.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
1 μήνας πριν

Καλημερα Διονύση.Η προταση :“Το έργο της δύναμης Laplace, η οποία ασκείται σε έναν αγωγό, μετράει την ηλεκτρική ενεργεια που εμφανιζεται στο κύκλωμα” καταριπτεται και απο τις τρεις εφαρμογες που εχεις βαλει και ειναι σιγουρα ψευδης. Η δικη σου προταση :”Το έργο της δύναμης Laplace, η οποία ασκείται σε έναν αγωγό, μετράει την μηχανική ενέργεια που μετατρέπεται σε ηλεκτρική στο κύκλωμα” επισης ειναι ψευδης αλλα νομιζω οτι δεν καταριπτεται απο την εφαρμογη 2 διοτι στην περιπτωση αυτη δεν υπαρχει μετατροπη μηχανικης ενεργειας σε ηλεκτρικη ουτε εργο δυναμης Laplace αρα 0=0. που ειναι αληθές.Επισης ουτε στην εφαρμογη 3 εχουμε μετατροπη μηχανικης ενεργειας σε ηλεκτρικη αφου ολη την ενεργεια την προσφερει η μπαταρια. Βεβαια εδω προκυπτει 0=12 οποτε οντως η προταση οπως την εχεις διατυπωσει προκυπτει ψευδης. Αυτο που καταλαβαινω οτι ειναι το point της αναρτησης ειναι οτι η απολυτη τιμη της ισχυος της δυναμης Laplace δεν ισουται παντα με (I^2)R.

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Πολύ καλή.
Οι συνταγές είναι επικίνδυνες. Στις Δέσμες, που είχαμε και “κινητήριες” πηγές, δεν λέγαμε τέτοιες συνταγές. Συνταγές που έχουν άκρως περιορισμένη ισχύ.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
1 μήνας πριν

Καλημερα Γιάννη.Οσο λιγοτερες συνταγες μαθαινει κανεις τοσο το καλυτερο.Νομιζω οτι οσο πιο υψηλο ειναι το επιπεδο ενος μαθητη,τοσο πιο αχρηστες ειναι για αυτον οι τυποποιημενες συνταγες και η περιπτωσιολογια.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Ναι Κωνσταντίνε, όμως τα θέματα που κυκλοφορούν τις επιβάλλουν.
Αν πέσει θέμα στο οποίο οι συνταγές θα αποτύχουν, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις υποψηφίων και διδασκόντων;