Το κύκλωμα του πηνίου με πυρήνα είναι στερεωμένο πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στο σημείο Κ της
ευθείας που διέρχεται από τον άξονα του πυρήνα, δίνουμε σε μαγνήτη ταχύτητα u0 προς τα αριστερά.
Η ταχύτητα του μαγνήτη μηδενίζεται στο σημείο Λ.
α) Κατά την κίνηση του μαγνήτη, η φορά της έντασης…
Η συνέχεια σε pdf ή και από εδώ.
Γιάννη καλησπέρα. Πολύ δυνατό το τεστ με ωραίες ιδέες. Στο Α3 το Δ το χαρακτηρίζεις σωστό , ο μαθητής πως θα το δικαιολογήσει; Λόγω της μεγαλύτερης ταχύτητας ο ρυθμός μεταβολής την μαγνητικής ροής έχει μεγαλύτερο μέτρο επομένως μεγαλύτερη επαγωγική τάση , μεγαλύτερο επαγωγικό ρεύμα , μεγαλύτερη θερμική ισχύ και περισσότερη θερμότητα ( το χρονικό διάστημα στο δεύτερο h είναι μικρότερο, αν και η επιτάχυνση είναι μικρότερη εξαιτίας της αρχικής ταχύτητας διανύεται γρηγορότερα) . Αν δεν γνωρίζει το Δ δεν μπορεί να απαντήσει σωστά και το Ε.
Καλημέρα Αριστείδη.
Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Σωστή η ανάλυσή σου.
Προφανώς έδωσα αυτή τη σειρά γ-δ-ε για να πάνε από το ένα ερώτημα στο άλλο.
Καλημέρα Γιάννη. Πολύ δυνατό διαγώνισμα, που θίγει αρκετά πράγματα, και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέτρο των δυνατοτήτων του υποψηφίου, αλλά ως εργαλείο για να φωτίσει.
Συμφωνώ με τον Αριστείδη, κι εγώ προβληματίστηκαν αρκετά για το Α3δ. Πολύ δύσκολο! Και δεν έχω συναντήσει αντίστοιχο ερώτημα!
Να είσαι καλά.
Καλημέρα Πρόδρομε
Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Προφανώς ο κύριος στόχος του τεστ είναι διδακτικός και όχι εξεταστικός.
Να είσαι καλά.
Συνάδελφε Γιάννη, σήμερα κατάφερα να το κοιτάξω επισταμένως (συνταξιοδοτική αδράνεια τη λέω) και το βρίσκω αρκετά πρωτότυπο, δύσκολο, αλλά και όμορφο (ίσως οι διατυπώσεις μπορούν να βελτιωθούν). Νομίζω ότι και τα Σ-Λ απαιτούν γρήγορη δικαιολόγηση (αφού πρόκειται για διδακτικό και όχι εξεταστικό τεστ).
Στο Γ αν ο οριζόντιος κυκλικός αγωγός είναι ελαφρύς και όχι στερεωμένος μάλλον θα ανασηκωθεί (όπως δείχνει και το πείραμα, ενώ θα έπρεπε να μη συμβαίνει). Η ερμηνεία δύσκολη (μάλλον οφείλεται στην επαγωγική αντίσταση του αγωγού που παράγει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στην τάση και στο ρεύμα).
Να είσαι καλά
Συνάδελφε Κωνσταντίνε . Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Συμφωνώ με όσα γράφεις. Τα πολλαπλής και Σ-Λ τα θεώρησα αυτονόητα και τα προσπέρασα.
Να είσαι καλά.