Φάσματα – Δακτυλικά Αποτυπώματα Στοιχείων Και Αστέρων
Πείραμα στο 6ο κεφάλαιο της Χημείας Γ΄ Λυκείου γίνεται;;;; Βεβαίως και γίνεται!!!
Ένα κεφάλαιο που αφορά τη φυσικοχημεία μπορεί να παρουσιαστεί σε όλα τα σχολικά εργαστήρια Φυσικών Επιστημών της χώρας.
Η Φυσικοχημική μου αυτή ανάρτηση αφιερώνεται στη μνήμη ενός Φυσικού και ενός Χημικού που συχνά εύχομαι να είχα περισσότερο χρόνο μαζί τους.
Στον Ανδρέα Κασσέτα (από όπου έχω δανειστεί τον τίτλο μου) και στον Παύλο Μπασδάρα που συχνά φέρνω στο μυαλό μου τις συζητήσεις μας.
Ελπίζω να φανεί χρήσιμη στους συναδέλφους και να πραγματοποιήσουν τα πειράματα αλλά και τις εφαρμογές τους στα φάσματα των αστέρων.
Μπορείτε να δείτε το αρχείο ΦΑΣΜΑΤΑ- ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ-ΑΣΤΕΡΩΝ
Καλησπέρα Αντώνη
Ωραία δουλειά για τα σημαντικά φάσματα που κάποτε στοιχειωδώς έστω διδάσκονταν.
Αναπολώ το τότε που δίδασκα Φυσική Γενικής παιδείας και αξιοποιούσαμε με τα παιδιά τις συσκευές φασμάτων στο εργαστήριο ,με πολύ κόπο ομολογώ αλλά θετικό νομίζω αποτέλεσμα.
Μοιραία θυμήθηκα και τούτη την ανάρτηση πτωχή βέβαια ,αλλά αν φανούν τα σχόλια …σχολιάζει συν τοις άλλοις και ο αναφερόμενος από εσένα αξέχαστος Ανδρέας μας
τονίζοντας την αξία των φασμάτων.
Να είσαι καλά
Καλησπέρα Αντώνη και συγχαρητήρια για την ανάρτηση.
Με κίνδυνο να μας πιάσουν μελαγχολίες, να επαναφέρω σχόλιό μου, στην αντίστοιχη ανάρτηση του Παντελή (καλησπέρα Παντελή).
“Τα φάσματα. Το σπουδαιότερο μέρος της μελέτης του φωτός, δυστυχώς εκτός ύλης.”
Βλέπω να γίνεται προσπάθεια επαναφοράς, μέσω του εργαστηρίου σε Χημεία!
Αντώνη συγχαρητήρια για την πληρέστατη παρουσίαση. Τόνιζα (στο Γυμνάσιο) ότι ό, τι γνωρίζουμε για τα αστέρια το ξέρουμε από το φως που εκπέμπουν. Ο τίτλος ( μπορεί δανεισμένα) πολύ εύστοχος. Και πάλι συγχαρητήρια!
καλησπέρα στους επισκέπτες της ανάρτησης
Αντώνη, όμορφα πράγματα
αν έχει δοκιμαστεί,
πόσο χρόνο χρειάζεται;
και ποια η ανταπόκριση;
Γιώργο έχω δοκιμάσει μόνο το κομμάτι με τις λυχνίες και την πυροχημική ανάλυση. Έγινε σε 5 ομάδες μαθητών και είχε διάρκεια μίας διδακτικής ώρας. Το τμήμα με τους αστέρες ελπίζω να το πραγματοποιήσω στο άμεσο μέλλον. Τους είπα μόνο κάποια θεωρητικά τμήματα μετά την εργαστηριακή διαδικασία. Τα περισσότερα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη “περιέργεια¨ για τα άστρα!.
Αν κάποιος συνάδελφος πραγματοποιήσει το τμήμα της εργασίας με τον προσδιορισμό των χημικών στοιχείων στους αστέρες θα ήταν χρήσιμο να μας ενημερώσει για τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε.
η παρατηρησιακή αστρονομία θεωρείται ως ο «εξέχων ελκυστής» για όλα τα θετικά μαθήματα – το άκουσα βεβαίως να το λέει αστρονόμος
ευχαριστώ για την απάντηση, σε μια ερώτηση που προκλήθηκε όχι μόνο για το ενδιαφέρον υλικό σου
αλλά και απ’ τον όγκο του
καλή δύναμη Αντώνη – τίποτα να μην μας χαλάει το κέφι!
Καλησπέρα Γιώργο.
“η παρατηρησιακή αστρονομία θεωρείται ως ο «εξέχων ελκυστής» για όλα τα θετικά μαθήματα – το άκουσα βεβαίως να το λέει αστρονόμος”
μόνο ένας αστρονόμος θα το έλεγε αυτό…
…. δε λέω,
θα μπορούσαν βέβαια να είναι και κάποιοι από τους αρκετούς ερασιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους αστρονομικής παρατήρησης σ’ όλη την Ελλάδα
είναι και πολλοί και εκλεκτοί
άνω θρώσκων…
άνω θρώσκων αλλά ….. με προσοχή!
Αντώνη, εξαιρετικό (όπως πάντα!).
Με τον φυσικό του σχολείου μας αφιερώσαμε μια διδακτική ώρα για μια παρουσίαση σχετικά με το φως και παρατήρηση φασμάτων από το σετ του φασματοσκοπίου. Είχε θετική ανταπόκριση, όπως καθετί βιωματικό. Φαντάζομαι, ακόμη περισσότερο αν εκτελέσεις κανείς τη δραστηριότητα όπως την περιγράφεις.
Καλησπέρα και πάλι σε όλους.
Αντώνη εξαιρετική δουλειά! Συγχαρητήρια!
Καλησπέρα Αντώνη.
Πολύ όμορφη και πραγματικά δουλειά όπου το παιδί μπορεί να πλησιάσει συνθήκες πραγματικής δουλειάς ενός επιστήμονα.
Σχετικά με το πρώτο κομμάτι κάπου διάβασα την φράση οι αστρονόμοι έγιναν αστροφυσικοί όταν άρχισαν να ανακρίνουν το φως των άστρων.
Μπράβο.
Μπράβο ρε Αντώνη!
Καλησπέρα Αντώνη
Εξαιρετική και εμπνευσμένη δουλειά, μπράβο.
Βέβαια έχω ένα θεματάκι με τα φασματοσκόπια του εργαστηρίου. Πολλές φορές δεν καταφέρνω να δω τα γραμμικά. Το συνεχές φαίνεται εύκολα. Διαβάζοντας όμως το κείμενό σου, σκέπτομαι μήπως χρειάζεται να κάνω πιο σκοτεινό το εργαστήριο…
Ανέστη μπορεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις να οφείλεται στο έντονο φως που υπάρχει στην αίθουσα αλλά μπορεί να οφείλεται και στη μη σωστή ρύθμιση της κλίμακας του φασματόμετρου. Για να το ρυθμίσεις πρέπει να κοιτάξεις με το φασματόμετρο μια λάμπα φθορισμού. Πρέπει να δεις αν υπάρχει μια έντονη πράσινη γραμμή στα 546 nm. Αν παρατηρήσεις την κλίμακα θα δεις ένα μικρό σημάδι στο κάτω μέρος της. Αν η πράσινη γραμμή δεν είναι στα 546 nm τότε χρειάζεται ρύθμιση. Στο μπροστά μέρος υπάρχει μια μικρή οπή. Με ένα μικρό κατσαβίδι πρέπει να τη μετακινήσεις ώστε η πράσινη γραμμή να είναι στα 546 nm.
Αντώνη το θέμα της ρύθμισης είναι τακτοποιημένο (θα το ξαναελέγξω πάντως).
Θυμάμαι που και στο προηγούμενο σχολείο είχα προβλήματα. Το είχαμε προσπαθήσει και με τον Γιάννη (Κυρ), αλλά μία βλέπαμε το φάσμα και 5 δεν το βλέπαμε.Καταλήγω στο ότι μάλλον το πρόβλημα οφείλεται στην συσκότιση της αίθουσας. Θα ξαναπροσπαθήσω.Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ για τις οδηγίες σου
Παντελή, Διονύση, Δημήτρη, Γιώργο, Στέλλα, Γιάννη (Φιο), Άρη, Γιάννη (Κυρ) και Ανέστη σας ευχαριστώ πολύ για το σχολιασμό σας.
Είναι κάποιες ημέρες που είναι πιο μελαγχολικές από τις άλλες….