Οι σκουληκότρυπες μπορούν να γίνουν διαστημικά τούνελ;

791

Αποτελούν εξισώσεις πεδίου του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα αλλά οι ειδικοί τις ονόμασαν σκουληκότρυπες. Πρόκειται για κοσμικές σήραγγες που θεωρητικώς τουλάχιστον συνδέουν αντίθετα σημεία του χωροχρόνου με τρόπο ανάλογο που μια σκουληκότρυπα ενώνει δύο αντίθετα σημεία ενός μήλου. Με απλά λόγια, αν κάποιος εισέλθει σε μια σκουληκότρυπα, μπορεί πολύ γρήγορα να βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο του γαλαξία μας ή και του Σύμπαντος που υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν χιλιάδες ή εκατομμύρια έτη για να φτάσει ως εκεί.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για τις σκουληκότρυπες, για το αν υπάρχουν και το πώς μπορεί να λειτουργούν. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι σε γενικές γραμμές αλληλοσυγκρουόμενα με άλλες μελέτες να αμφισβητούν την ύπαρξη των σκουληκότρυπων και άλλες να λένε ότι είναι πιθανή η ύπαρξη τους αλλά ότι δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να λειτουργήσουν ως τούνελ ταχείας μετακίνησης διαστημοπλοίων.

Στο ζήτημα αυτό παίρνει θέση με μια μελέτη ο Πασκάλ Κιράν, φυσικός στο φημισμένο πανεπιστήμιο Τεχνών και Επιστήμης École στην Λιόν της Γαλλίας. Ο Κιράν έκανε υπολογισμούς υπολογισμό των τροχιών δοκιμαστικών σωματιδίων στις συντεταγμένες Eddington-Finkelstein και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σκουληκότρυπες αν τελικά υπάρχουν θα είναι πολύ πιο σταθερές από ότι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες και θα μπορούν να περάσουν μέσα από αυτές με ασφάλεια διαστημόπλοια για να κινηθούν γρήγορα από ένα σημείο του Σύμπαντος σε ένα άλλο. Η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος μέτρησης χρησιμοποιείται βασικά στη μελέτη της γεωμετρίας των μαύρων τρυπών και δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη μελέτη των σκουληκότρυπων.

Μένει τώρα βέβαια να εντοπίσουμε τέτοιες σκουληκότρυπες ή να βρούμε τρόπο να τις δημιουργούμε εμείς για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε μέσα σε αυτές κάτι που δεν φαίνεται εφικτό να συμβεί στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον. Παρόλα αυτά η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κυκλοφορούμε στο Σύμπαν με τρόπο και κυρίως χρόνο παρόμοιο με αυτόν που περνάμε μια σήραγγα με ένα αυτοκίνητο ή ένα τρένο είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

πηγή: .naftemporiki.gr

(Visited 153 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Φιορεντίνος
10 ημέρες πριν

Καλό απόγευμα σε όλους.
Διονύση πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης
10 ημέρες πριν

… και οι Παππούδες στα εγγόνια Διονύση, αν αντέχουν
και μπορούν να βρίσκουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους …

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
Αρης Αλεβίζος (@arisalevizos)
9 ημέρες πριν

Καλημέρα.
Λίγα παραπάνω για τις σκουληκότρυπες ..
εδώ

Γιάννης Φιορεντίνος
9 ημέρες πριν

Καλησπέρα σε όλους.

Άρη πολύ όμορφη η παρουσίαση σου και εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα μας περιγράφεις, εμπλουτισμένα με τα ανάλογα links. Ίσως να την αναρτούσες σαν ξεχωριστό άρθρο, είναι πολύ καλή δουλειά για να υπάρχει μόνο σαν σχόλιο.  

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
Αρης Αλεβίζος (@arisalevizos)
9 ημέρες πριν

Γεια σου Γιάννη, ευχαριστώ για τα ευγενικά λόγια σου.

Το θέμα το βλέπω προσωπικά πιο πολύ ως θέμα για χαλάρωη των συναδέλφων που έχουν τόσα πολλά άλλα που τους απασχολούν.
Ας μείνει εδώ.