Εκτοξευτήρας εν δράσει…

Στην εικόνα βλέπεται ένα αμαξίδιο άνευ μηχανής ολικής μάζας Μ=10 Κg μαζί με το περιεχόμενο του ,που κινείται με σταθερή ταχύτητα u1=8m/s σε οριζόντιο επίπεδο, ενώ στο δάπεδό του ο πειραματιστής έχει σταθεροποιήσει με το ένα άκρο του, ένα ιδανικό ελατήριο σταθερής κ=200N/m, που στην εικόνα το βλέπετε στο φυσικό μήκος του και η οριζόντια απόσταση του πάνω άκρου του από το πίσω τοίχωμα του αμαξιδίου είναι d=0,7m. Κάποια στιγμή πιάνει μια σφαίρα μάζας m=2Kg από το δάπεδο, την τοποθετεί στο πάνω άκρο του ελατηρίου φέρνοντάς την στη θέση ισορροπίας της ,ενώ στη συνέχεια πιέζοντας προς τα κάτω προκαλεί επιπλέον συμπίεση στο ελατήριο κατά Δl=0,2m και αφήνει ελεύθερο το σύστημα σώμα -ελατήριο την t0=0.  Η σφαίρα εκτοξεύεται ενώ το αμαξίδιο συνεχίζει ευθύγραμμα στον οριζόντιο δρόμο.

Η συνέχεια …εδώ σε Word  και  εδώ σε pdf

(Visited 323 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
Διονύσης Μάργαρης(@dmargaris_2z73r8xw)
14 ημέρες πριν

Καλησπέρα Παντελή.
Η σφαίρα δεν βρίσκεται πάνω στο αμαξίδιο; Την στιγμή που την αφήνουμε να ταλαντωθεί δεν έχει οριζόντια ταχύτητα, ίση με αυτήν του αμαξιδίου;
Την ίδια οριζόντια ταχύτητα δεν έχει και μόλις εγκαταλείψει το ελατήριο;
Δεν βλέπω δηλαδή, καμιά αλλαγή στην ταχύτητα του αμαξιδίου.
Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω;

Τελευταία διόρθωση14 ημέρες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
14 ημέρες πριν

Όμορφη Παντελή.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
14 ημέρες πριν

Παντελή καλησπέρα.
Πολύ ωραία ερωτήματα. Κομβικό σημείο ο παρατηρητής. Είχα κάνει μία παρόμοια κατακόρυφη ανάκρουση αλλά ως προν ποιόν , αλλά εσύ το έκανες κανονικό ολοκληρωμένο θέμα.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
Διονύσης Μάργαρης(@dmargaris_2z73r8xw)
13 ημέρες πριν

Καλημέρα Παντελή.
Μπορεί να μην έκαψες ξυλόφουρνο, αλλά την συνήθεια να “βγάλεις” πολύ νωρίς το ψωμί, την κράτησες!
Για να μην “σε φάει η ζέστη”;
Καλοφάγωτο!

Πρόδρομος Κορκίζογλου
13 ημέρες πριν

Καλημέρα Παντελή. Μια κατακόρυφη βολή για τον ά-μαζο παρατηρητή που βρίσκεται πάνω στο αμαξίδιο, αλλά για τους απέξω, μια πλάγια βολή!
Πολύ καλή! Η οριζόντια ταχύτητα του αμαξιδίου δεν επηρεάζεται, αφού δεν υπάρχει καμιά εξωτερική δύναμη στην οριζόντια διεύθυνση.
Αν το ελατήριο ήταν οριζόντιο και εκτόξευε το σώμα από κάποιο ύψος, θα είχαμε μεταβολή της ταχύτητας του αμαξιδίου, ανάλογα προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η εκτόξευση. Βέβαια τότε δεν θα έμπλεκες την ταλάντωση, ως εκτός ύλης.
Υ.Γ. “μυρίζουν” ως εδώ τα ψωμιά σου! Πολύ καλό το αλεύρι της Λήμνου, το παίρνω κι εγώ. Όταν ήμουν μικρός, δημοτικό, καλλιεργούσανε στο χωριό μια ποικιλία σταριού που τη λέγανε “Λήμνο”. Θυμάμαι ότι το αλεύρι που χρησιμοποιούσε η μάνα μου ήταν μίγμα σκληρού και μαλακού σιταριού σε κάποια αναλογία. Στον ξυλοφουρνο έμπαιναν 6-7 καρβέλια ,πάνω από ένα κιλό το καθένα,για όλη τη βδομάδα μαζί με πίτα, χορτόπιτα ή τυρόπιτα.
Χρόνια που ζωντανεύουν στη μνήμη…