ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ́ ΤΑΞΗΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑΚΟΥ
ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:
ΘΕΜΑ A
Στις ερωτήσεις A1-A4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.
A1. Όταν ο μαγνήτης του διπλανού σχήματος πλησιάζει προς το ακίνητο σωληνοειδές αντίστασης R, στα άκρα του σωληνοειδούς εμφανίζεται επαγωγική τάση μέτρου Εεπ,1 και η ένδειξη του αμπερομέτρου αμελητέας αντίστασης είναι ίση με Ι1. Κόβουμε το σωληνοειδές στη μέση, συνδέουμε το μισό κομμάτι με το ίδιο αμπερόμετρο και ξαναπλησιάζουμε το μαγνήτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στα άκρα του σωληνοειδούς τώρα εμφανίζεται επαγωγική τάση μέτρου Εεπ,2 και η ένδειξη του αμπερομέτρου είναι ίση με Ι2. Τι από τα παρακάτω ισχύει;
Για τα θέματα πατήστε ΕΔΩ ….
Ανέβηκαν και οι απαντήσεις ΕΔΩ
Για άλλη μια φορά ο Νεκτάριος προσφέρει ένα εξαιρετικό διαγώνισμα. Τα παιδιά μας έτσι κι αλλιώς αναζητούν μόνα τους υλικό στο ylikonet. Κυκλοφόρησε ήδη το διαγώνισμά σου στην εκπαιδευτική κοινότητα και έχει τη “σφραγίδα” σου. Γελοιότητα όποιοι δεν δίνουν το credit στον δημιουργό. Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες.
Έχει όντως σημεία που μπορεί να αστοχήσει ένας μαθητής.
(δύο παρατηρήσεις: στο Γ θέμα να γραφτεί Γ1, Γ2, κλπ αντί για Δ και στο Γ5 μια άλλη λύση είναι να πούμε ότι το έργο της σταθερής δύναμης F ισούται με την ενέργεια της νέας ταλάντωσης).
Ευχαριστούμε και πάλι! Καλή χρονιά σε όλους.
Καλώς την Αθηνά στο Υλικονέτ. Καλή Χρονιά με Υγεία.
Μπράβο σου που με παρρησία καταθέτεις την άποψή σου για την μή αναφορά των δημιουργών ενός θέματος ή διαγωνίσματος από συναδέλφους που , για να το κάνουν στους μαθητές τους, βρίσκουν ενδιαφέρον διδακτικό σε αυτό, αλλά καρπώνονται τη “δόξα” !
Καλημέρα Νεκτάριε.
Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά να έχεις .
Είναι γεγονός πως τα θέματά σου, ειδικά τα προοριζόμενα
για εξέταση γνώσεων ,είναι προσεγμένα σε μέγιστο βαθμό
ως προς την κατανόηση της εκφώνησής τους ,χωρίς εξεζητημένες
ερωτήσεις , απαιτώντας βέβαια ιδιαίτερη προσοχή κατά την επίλυσή τους.
Να είσαι καλά και υγιής
Αθηνά, Πρόδρομε και Παντελή καλημέρα, καλή χρονιά και με υγεία σας εύχομαι. Σας ευχαριστώ για το σχολιασμό και την κατάθεση των απόψεων σας.
Αθηνά ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για τον καλό σου λόγο και την τοποθέτησή σου και καλώς ήρθες και στο υλικονέτ. Χαίρομαι που σου άρεσε το διαγώνισμα και με χαρά μου να το χρησιμοποιήσεις. Έχουν ήδη γίνει οι αλλαγές στο Γ΄ θέμα (μου τις είχε επισημάνει και με mail ο Θοδωρής). Σας ευχαριστώ.
Παντελή ξέρω ότι όταν καταθέτεις την άποψή σου-θέση σου έχεις τεκμηριωμένα τοποθετηθεί αφού έχεις ασχοληθεί προσεκτικά με τα θέματα που ανεβάζουμε. Για το λόγο αυτό έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτησή σου. Να είσαι πάντα καλά.
Και πάλι τις καλύτερες μου ευχές για τη νέα χρονιά.
Όλα τα διαγωνίσματά σου, Νεκτάριε, είναι πολύ προσεγμένα, ως προς την επιλογή των θεμάτων, την παρουσίαση αλλά και την ποσότητα.
Τα περιμένω κάθε χρόνο και τα χρησιμοποιώ.
Σε ευχαριστούμε πολύ!
Μια μικρή ερώτηση μόνο: στη λύση του Δ5, στην τελευταία σειρά, μήπως έπρεπε να είναι VΛΚ = 5V ;
Καλησπέρα Ελευθερία. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μου έχεις καταθέσει και τηλεφωνικά την αποψή σου την οποία και εκτιμώ ιδιαιτέρως.
Δίκιο έχεις για το Δ5. Τυπικά στις λύσεις πρέπει να γράψω VΛΚ = 5 V γιατί η τάση VΚΛ είναι -5 V.
Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει την απάντησή μας, αφού ζητησα την τάση στα άκρα του αγωγού, οπότε 5 V είναι η απάντηση.
Νεκτάριε, καλησπέρα και καλή χρονιά.
Χθες – σήμερα ασχολήθηκα με το διαγώνισμά σου (το είχα κρατήσει) και δε κρύβω ότι μου άρεσε. Απλωμένο σε όλη την ύλη που προαναφέρεις και με καίρια ερωτήματα. Ιδιαίτερα τα Α και Β που απαιτούν από το μαθητή να σκεφτεί. Ο χρόνος νομίζω θα ήταν κάποιο πρόβλημα. Αλλά στο σχολείο έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ελαστικότατοι αν βλέπουμε ότι τα παιδιά όντως το “παλεύουν”.
Μήπως στο Α2 χρειάζεται να αναφερθεί ότι στις σχέσεις που δίνονται τα σύμβολα των μαγνητικών πεδίων αναφέρονται στα μέτρα τους και στο Β2 με τα «άκρα» του τετραγωνικού πλαισίου θέλει καλύτερη διατύπωση ή τουλάχιστον σχήμα.
Όσοι έχουν ασχοληθεί με τη διαμόρφωση ενός διαγωνίσματος, έστω και μονόωρου, γνωρίζουν ότι απαιτεί αρκετές ώρες προσωπικής δουλειάς. Και αυτό οφείλουν οι συνάδελφοι να το σεβαστούν και να αναφέρουν το συγγραφέα, εφόσον το χρησιμοποιούν και μάλιστα αυτούσιο. Αλλά ως φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο.
Συνηθίζω μετά τις εξετάσεις να προσθέτω στο παλιό αρχείο τα νέα θέματα με συνοπτικές λύσεις και να τα αναρτώ και σε Word. Φέτος για κάποιους λόγους δε λειτουργούσε καλά ο σύνδεσμος που παρέπεμπε στο αρχείο. Δέχτηκα δεκάδες μέιλ για να τους το στείλω. Το έπραξα σε κάθε έναν ξεχωριστά. Ε, λοιπόν μόνο ένας με ευχαρίστησε με μήνυμα. Οι υπόλοιποι…..
Να είσαι καλά με ΥΓΕΙΑ και να προσφέρεις.
Κωνσταντίνε Καλησπέρα.
Να σου ευχηθώ και εγώ με την πλευρά μου καλή χρονιά με υγεία μέσα από την καρδιά μου.
Να σου ζητήσω και μια συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησής μου αλλά έχω λίγο μπλέξει… Μια οι βαθμοί τετραμήνου, μια τα rapid test των παιδιών μου και τα self test τα δικά μου γιατί είμασταν επαφές των επαφών οι επαφές με κρούσματα στο σχολείο δεν είχα προλάβει να σου απαντήσω.
Χαίρομαι που σου άρεσε το διαγώνισμα και χαίρομαι και για την συνολική σου τοποθέτηση. Ξέρω ότι κάθε φορά τοποθετήσε αφού έχεις συνολική εικόνα της ανάρτησης.
Για τα σημεία που αναφέρεις, στο Α2 αναφέρω στην εκφώνηση ότι τα Β1, Β2 είναι μέτρα.
Επίσης για το Β2 ναι ίσως ένα σχήμα θα ήταν πιο βοηθητικό, αλλά θεωρώ ότι είναι καλό τα παιδιά να μπορούν (μιας και έχει συμβεί στο παρελθόν στις πανελλήνιες) να κατασκευάσουν ένα σχήμα χωρίς πάντα να τους δίνεται.
Να είσαι πάντα καλά και καλή χρονιά.
Νεκτάριε καλησπέρα.
Για το Α2 έχεις δίκιο (είμαι απρόσεκτος). Για το Β2 η «ένσταση» είναι στο «άκρα» τετραγωνικού πλαισίου που υποτίθεται κλειστός βρόχος. Από τα επόμενα διακρίνεται βέβαια ότι παραπέμπει στη αρχή παραγωγής του εναλλασσομένου ρεύματος.
Να είσαι καλά.