Πυρηνική ενέργεια- Όχι ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε

Ένα σημείωμα με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε να χαρακτηρίσει την Πυρηνική ενέργεια 😥  αλλά και το Φυσικό αέριο 😆 πράσινες μορφές ενέργειας…..

(Visited 661 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
13 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αθανάσιος Παπαδημητρίου

Εαν μιλαμε για πυρηνικη συντηξη ισως ναι να ειναι το μελλον της ανθρωποτητας

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
5 μήνες πριν

Καλημέρα και καλή χρονιά Πάνο.
Πολύ καλό άρθρο, αλλά μάλλον κόντρα στο σημερινό ρεύμα…
Φαίνεται ότι οι ανάγκες για νέες πηγές ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον, δεν είναι εύκολο να καλυφθούν από ΑΠΕ.
Οι ΑΠΕ ίσως ήταν ικανές σε ένα διαφορετικό πλαίσιο ζωής, λιγότερο καταναλωτικού, που στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Τι μένει; Οι διαθέσιμοι υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο…) και η πυρηνική ενέργεια.
Μακάρι να επιτευχθεί η σύντηξη, που αναφέρει ο Θανάσης (καλή χρονιά Θανάση), αφού αυτή πράγματι θα μπορούσε να ήταν διέξοδος.

Αθανάσιος Παπαδημητρίου

Καλη χρονια Διονυση καλη χρονια σε ολους.

Η συντηξη προχωρα με γρηγορους ρυθμους
“Ένα αμερικανικό επιστημονικό ινστιτούτο βρίσκεται κοντά στο να υλοποιήσει έναν σημαντικό στόχο όσον αφορά στην έρευνα πάνω στην πυρηνική σύντηξη.
Το National Ignition Facility χρησιμοποιεί ένα ισχυρό λέιζερ για να θερμαίνει και να συμπιέζει καύσιμο υδρογόνου, προκαλώντας σύντηξη. Ένα πείραμα υποδεικνύει πως ο στόχος της «πυροδότησης», όπου η ενέργεια που απελευθερώνεται από τη σύντηξη υπερβαίνει αυτήν που παρέχεται από το λέιζερ, βρίσκεται πλέον σε «απόσταση βολής».
Εάν «δαμαζόταν» η σύντηξη, η οποία είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο μας με ενέργεια, θα αποκτούσαμε μια απεριόριστη πηγή «καθαρής» ενέργειας. Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως σύντηξη αδρανειακού περιορισμού (inertial confinement fusion), 192 ακτίνες από το λέιζερ του NIF κατευθύνονται προς μια κάψουλα με δευτέριο και τρίτιο (διαφορετικές μορφές του υδρογόνου).
Αυτό συμπιέζει το καύσιμο σε πυκνότητα εκατονταπλάσια αυτής του μολύβδου και το θερμαίνει στα 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι συνθήκες βοηθούν στην εκκίνηση της θερμοπυρηνικής σύντηξης.
Όπως γράφει το BBC, ένα πείραμα που έγινε στις 8 Αυγούστου απέδωσε 1,35 megajoules ενέργειας- περίπου το 70% της ενέργειας του λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε στην κάψουλα καυσίμου. Η επίτευξη πυροδότησης σημαίνει μια απόδοση που θα είναι μεγαλύτερη από τα 1,9 MJ του λέιζερ.
«Πρόκειται για μια τεράστια εξέλιξη για τη σύντηξη και την κοινότητα της σύντηξης στο σύνολό της» είπε η Ντέμπι Κάλαχαν, φυσικός στο Lawrence Livermore National Laboratory, όπου βρίσκεται στο NIF, στο BBC News. Συγκριστικά, η απόδοση από αυτό το πείραμα είναι οκταπλάσια αυτής στο προηγούμενο ρεκόρ του NIF, την άνοιξη του 2021, και εικοσιπενταπλάσια σε σχέση με τις αποδόσεις πειραμάτων που έγιναν το 2018.
Οι επιστήμονες του NIF πιστεύουν επίσης ότι έχουν πετύχει κάτι ονόματι «φλεγόμενο πλάσμα», όπου οι ίδιες οι αντιδράσεις σύντηξης παρέχουν την ενέργεια για επιπλέον σύντηξη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί αυτάρκης η διαδικασία.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την Κάλαχαν, θα είναι η επανάληψη των πειραμάτων.”

“Ξεκίνησε επισήμως στην νότια Γαλλία η συναρμολόγηση του γιγάντιου αντιδραστήρα του διεθνούς προγράμματος ITER, με στόχο την επίτευξη της σύντηξης του υδρογόνου και την παραγωγή σχεδόν ανεξάντλητης ενέργειας.

«Με την πυρηνική σύντηξη, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για το μέλλον», προσφέροντάς μας «μη ρυπογόνα, απαλλαγμένη από άνθρακα, ασφαλή και πρακτικά χωρίς κατάλοιπα ενέργεια», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που προβλήθηκε κατά την διάρκεια της τελετής στην έδρα του ITER, Σεν – Πολ – λε – Ντυράνς.
«Το ITER είναι μία υπόσχεση για ειρήνη και πρόοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφερόμενος στο διεθνές πρόγραμμα που ξεκίνησε με την υπογραφή σύμβασης το 2006 με την συμμετοχή 35 χωρών, δηλαδή των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), της Ελβετίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκπρόσωποι επτά εταίρων του ITER έλαβαν τον λόγο κατά την διάρκεια της τελετής, όλοι εξ αποστάσεως σε μαγνητοσκοπημένα βίντεο. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν χαιρέτισε το μεγαλύτερο επιστημονικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας» και την έρευνα «των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών συνόρων», με το «κοινό όνειρο για την παραγωγή καθαρής και ασφαλούς ενέργειας μέχρι το 2050».”

Ας ειμαστε αισιοδοξοι οτι η φυσικη θα λυσει το προβλημα της ενεργειακης ζητησης και της μολυνσης πολυ συντομα.

Βασίλης Καράβολας
5 μήνες πριν

Διαβαζω το άρθρο και μετά τις αναφορές του. Και βλέπω defence-point.gr , energypress.gr, και λοιπά. Θα περίμενα μερικά σοβαρά άρθρα π.χ. όπως https://arxiv.org/pdf/2107.01121.pdf, https://arxiv.org/pdf/1101.4189.pdf για να έχει κάποιο νόημα. Αυτά από έναν Καρυστινό που διαδήλωνε το 1980-81 κατά της απόφασης της τότε Κυβέρνησης για την ίδρυση πυρηνικού εργοστάσιου στον Πλατανιστό και που δεν έχει αλλάξει γνώμη! Και τέλος μια παρατήρηση. Επειδή παίζονται τρισεκατομμύρια στην ιστορία με το CO2 καλό είναι όταν απορρίπτουμε κάτι να δίνουμε εναλλακτική λύση. Το δίκτυο έχει γεμίσει άρθρα δήθεν επιστημονικά τα οποία καλύπτουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Και εγώ είμαι κατά της πυρηνικής σύντηξης αλλά στη θέση της τι; Συνεχίζουμε π.χ. την απολιγνιτοποίηση στο όνομα δήθεν του περιβάλλοντος; Γιατί π.χ. η απόφαση της EU χαρακτηρίζει το ουράνιο πράσινο καύσιμο και τον λιγνίτη ή το πετρέλαιο όχι; Γιατί π.χ. η απόφαση της EU χαρακτηρίζει το μεθάνιο πράσινο ενώ την βεζίνη όχι; Τη στιγμή που το μεθάνιο παράγει 2 άτομα νερού ανά άτομο άνθρακα ενώ η βενζίνη 9 άτομα νερού ανά 8 άτομα άνθρακα. Και μην ξεχνάμε ότι το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου είναι οι υδρατμοί!!!

Βασίλης Καράβολας
5 μήνες πριν
Απάντηση σε  Πάνος Μουρούζης

Ευχαριστώ για την τόσο ευγενική σας απάντηση. Στο σημείωμα σας αναφερθήκατε στην πυρηνική ενέργεια ή τουλάχιστον έτσι κατάλαβα από τον τίτλο. Αλλά μάλλον τα ελληνικά μου είναι κακά και κατάλαβα λάθος οπότε σς ζητάω συγνώμη γιατί προφανώς και εσείς συμφωνείτε ότι η σύντηξη είναι πυρηνική ενέργεια. Από εκεί και πέρα για τις αναφορές και για να μείνουμε στην εποχή μας “Εγώ προτιμώ να κοιτάω ψηλά”.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
5 μήνες πριν

Καλημέρα Πάνο και καλή σου χρονιά.
Δεν είμαι ειδικός στο θέμα , αλλά το νούμερο των θανάτων από τις εκπομπές του CO2 για το 2018 τρομάζει: 8.000.000 άνθρωποι!!! (παραπομπή εδώ).
Δεν ξέρω πόσοι είναι οι αντίστοιχοι θάνατοι από την πυρηνική ενέργεια, αλλά σίγουρα πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλά για να αποφασίσουμε σωστά… 

Μαριάννα Αρβανιτάκη

Καλή χρονιά να δημιουργήσουμε, με υγεία. Το άρθρο είναι εύστοχο, με τέτοιο τρόπο δοσμένο που μπορεί να κατανοήσει και κάποιος έξω από την κοινότητά μας. Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση.

Σάτκας Δημήτριος
5 μήνες πριν

Ο τίτλος είναι εντελώς clickbait και το σημείωμα τουλάχιστον αφελές. Κρίμα να αναπαράγονται τέτοια posts από φυσικούς σε ένα τόσο αξιόλογο ιστολόγιο.

Μουρούζης Παναγιώτης
Απάντηση σε  Σάτκας Δημήτριος

Αγαπητέ κε Σάτκα
Το άρθρο που έγραψα, το έγραψα με στόχο να περιγράψω όσο δυνατό πιο απλά αλλά και με επιστημονική εγκυρότητα,  τι είναι η πυρηνική ενέργεια σχάσης, πως λειτουργεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο και τι κινδύνους ελλοχεύει η λειτουργία του για το μέλλον. Στο τέλος του άρθρου εκφράζω την ξεκάθαρη θέση μου η οποία είναι ενάντια στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας η οποία προέρχεται από σχάση. Το άρθρο απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου αλλά και σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς που θα επιθυμούσαν να το κοινοποιήσουν αυτούσιο ή με τροποποιήσεις στους μαθητές τους.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι όταν κάποιος δημοσιοποιεί θέσεις και απόψεις πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και την ανάλογη κριτική. Μία κριτική καλοπροαίρετη, βασισμένη στους κανόνες ενός επιστημονικού διαλόγου. Μία κριτική που θα επισημαίνει επιστημονικά λάθη και παραλείψεις και θα υποστηρίζει με σαφήνεια και εγκυρότητα μία διαφορετική ενδεχομένως  άποψη. Την κριτική με αυτά τα χαρακτηριστικά, πάντα την επιδιώκω αφού θεωρώ ότι ο διάλογος, δηλαδή η αντιπαράθεση απόψεων είναι η πηγή της γνώσης. Και πολλές φορές στη ζωή μου έχω αλλάξει απόψεις, τόσο πολιτικές όσο και επιστημονικές, όταν ο συνομιλητής μου διατύπωσε ισχυρότερα επιχειρήματα από τα δικά μου.

Η δική σας κριτική δυστυχώς περιορίστηκε σε δύο χαρακτηρισμούς “clickbait” και “αφελές” εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη σας για τη δημοσίευση του άρθρου στο συγκεκριμένο δίκτυο. Θεωρώ ότι η στάση αυτή παραβιάζει σαφέστατα τόσο τους κανόνες ενός επιστημονικού διαλόγου όσο και της ευπρέπειας. Με στενοχωρεί το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από έναν νέο άνθρωπο και μάλιστα Φυσικό.
Παρόλα αυτά, θα σας ήμουν ευγνώμων και θα ξεχνούσα την απαξίωση στο πρόσωπό μου, αν δημοσιοποιούσατε ένα άρθρο που να επισημαίνει τα λάθη και τις ανακρίβειες των λεγόμενών μου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δική σας άποψη για το θέμα, επιστημονικά τεκμηριωμένη. 

Κωστής Μορακης
5 μήνες πριν

Καλημέρα
Κάποια προβλήματα εκ πρώτης όψης τεχνικά η επιστημονικά είναι και πολιτικά η κοινωνικά.
Ο ανθρώπινος πληθυσμός είναι σήμερα 8δις περίπου και πρόσβαση στις ανέσεις που δίνει η ενέργεια έχει ένα μικρό ποσοστό που διαρκώς αυξάνεται όμως όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο.
Πως με πηγές ενέργειας χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας όπως η ηλιακή και η αιολική, που επιπλέον είναι και στοχαστική, θα καλύψουμε τις αναγκες, οταν μαλιστα δεν υπάρχει μαζικός και οικονομικός τρόπος αποθήκευσης της ενέγειας; Θα μας ακούσουν οι συνάνθρωποι μας του τριτου κοσμου που μας κοιτάνε στις ανέσεις μας μέσω του διαδικτύου, όταν τους πούμε να μην καίνε κάρβουνο η να μην βάλουν πυρηνικά γιατί θα κάνουν ζημιά στο περιβάλλον;
Νομίζω ότι εκεί θα παιχτεί το “παιχνίδι”.
Καλή χρονιά

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Πολύ χρήσιμα και ουσιαστικά όσα αναφέρεις Πάνο…
Θα δίνω το κείμενο μαζί με την παρουσίαση του Βασίλη Παππά για
το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.
Χρέος του φυσικού, να ενημερώνει τους μαθητές του…
Κάποτε είχαμε πάτημα το κεφάλαιο της πυρηνικής στη γενική παιδεία
της Γ’ Λυκείου. Τώρα επαφίεται στον “πατριωτισμό” μας….