Γνωρίζουμε το απλό εκκρεμές που το λέμε και ‘’μαθηματικό εκκρεμές’’
Το απλό εκκρεμές είναι ένα ιδανικό σύστημα το οποίο αποτελείται από μια σημειακή μάζα εξαρτημένη από ακλόνητο σημείο με την βοήθεια αμελητέου βάρους, μη εκτατού νήματος. Στη πράξη ένα απλό εκκρεμές πραγματοποιείται εάν από σταθερό σημείο εξαρτηθεί δια λεπτού νήματος μια σφαίρα μικρής διαμέτρου της οποίας την μάζα θεωρούμε συγκεντρωμένη στο κέντρο της.
Προσγειωμένοι Όταν ένα απλό εκκρεμές μετατοπισθεί από την θέση ισορροπίας του, με το νήμα κατακόρυφο και αφεθεί ελεύθερο τότε αυτό αιωρείται σε κατακόρυφο επίπεδο λόγω της επίδρασης της βαρύτητας. Η κίνησή του είναι περιοδική εκτελώντας ταλάντωση.
Η συνέχεια… εδώ σε Word και εδώ σε pdf
Καλησπέρα Παντελή.
Πώς το λέμε αυτό;
Το απογείωσες;
Καλησπέρα Διονύση.
Πίσω από σένα…
Σ’ ευχαριστώ και καλό Σαββατόβραδο
Πολύ όμορφη!
Ευχαριστώ Γιάννη.
Για τον ανελκυστήρα προσανατολιζόμουνα και
στο διάστημα συνάντησα το Διονύση.
Καλό Σαββατόβραδο
Παντελή καλησπέρα.
Όπως είπε ο Διονύσης την απογείωσες και την πήγες στην Ανδρομέδα.
Καλησπέρα Παντελή. Από τη Γη στο διάστημα μας πήγες… Να είσαι καλά.
Καλησπέρα Χρήστο ,καλησπέρα Νεκτάριε.
Όχι ρε παιδιά, εδώ πάνω από τα νέφαλα πήγα
μια βόλτα ,γιατί δηλαδή μόνο ο Διονύσης κι ο Ανδρέας θα πηγαίνουν;
Σας ευχαριστώ
πολύ καλή, Παντελή
(“μέσα στο δορυφόρο οι αστροναύτες δεν έχουν αίσθηση διευθύνσεων π.χ οριζόντιας , κατακόρυφης”
δεν το είχα σκεφτεί
όπως εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την κατακόρυφη ως προς τον Ήλιο, διότι έχουμε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας ως προς τον Ήλιο)
Πολύ καλή Παντελή! Το συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να έχουμε εκκρεμές μέσα στον διαστημικό σταθμό μάλλον μη αναμενόμενο. Μια παρατήρηση μόνο (περισσότερο σχεδιαστική): Ο δορυφόρος ενώ περιφέρεται γύρω από τη γη δεν αλλάζει προσανατολισμο. Και τα εξερχόμενα καυσαέρια (νομίζω έτσι θα τα αντιληφθούν οι μαθητές) ίσως να έλειπαν.
Καλησπέρα Δημήτρη
Τα εξέλαβες σαν καυσαέρια ενώ δεν είχα τέτοια πρόθεση απλά ήθελα να καλύψω το πίσω μέρος με ίδια απόχρωση και δεν μπορούσα. Θα δω πως θα το φτιάξω αν και ο δορυφόρος έχει όπως θα ξέρεις βέβαια “εξατμίσεις” σε πολλά σημεία του “κορμιού” του για “τιμόνι” η “γκάζι” από το πίσω μέρος …αν χρειαστούν διορθώσεις.
Συγνώμη Δημήτρη για το ” δεν αλλάζει προσανατολισμό” καταλαβαίνω πως βρίσκεις άτοπο το σχήμα με τις τρεις διαδοχικές ,ας πούμε, θέσεις του δορυφόρου ή κάτι άλλο;
Σ’ευχαριστώ για τη ματιά σου, να είσαι καλά
Νομίζω Παντελή ότι και στα τρία στιγμιότυπα ο δορυφόρος πρέπει να μεταφέρεται παράλληλα. Δεν του ασκείται ροπή άρα δεν περιστρέφεται. Εκτός αν εκτελεί διορθωτικό ελιγμό.
Δημήτρη αφαίρεσα τα γραμμικά αέρια
και τις δύο από τις τρεις γιατί κατάλαβα ότι αυτό εννοούσες.
Δες όμως εδώ μια ψηφιακή αναπαράσταση ,κάπου στο 4.22 και μετά…
Γεια σου Παντελή. Νομίζω ότι τώρα είναι τέλειο. Σχετικά με την προσομοίωση νομίζω ότι η περιστροφή ( π. χ. στα 0.55, 1.22, 5.00 ) πρέπει να λείπει. Ο δορυφόρος περιφέρεται και δεν περιστρέφεται, εκτός αν ασκηθούν διορθωτικές ώσεις.
Σωστά Δημήτρη.
Και θα έχουν προφανώς μηχανισμούς όπως π.χ γυροσκοπικούς
που θα τον φέρουν έτσι ώστε αν π.χ είναι τηλεπικοινωνιακός να έχει την κεραία εκπομπής η λήψης σημάτων στραμμένη κατάλληλα ως προς τη ΓΗ … Δεν διαθέτω ιδική γνώση σε λεπτομέρειες και σε κάθε περίπτωση η ανάρτηση αυτή είχε κύριο θέμα το εκκρεμές ,όμως τα σχόλια μπορεί να παραπέμψουν σε άλλη ανάρτηση με θέμα ”τεχνητοί δορυφόροι”
Σ’ευχαριστώ και πάλι
Καλησπέρα Βαγγέλη

Τα πάνω κάτω και τούμπαλιν …
Αν ζητήσουν εθελοντές άνω των 70 …πάμε;
Να ‘σαι καλά
έχουμε 10 χρόνια καιρό μέχρι τότε, να το σκεφτούμε…
Καλή!