Το … εκκρεμές

Γνωρίζουμε το απλό εκκρεμές που το λέμε και ‘’μαθηματικό εκκρεμές’’

Το απλό εκκρεμές είναι ένα ιδανικό σύστημα το οποίο αποτελείται από μια σημειακή μάζα εξαρτημένη από ακλόνητο σημείο με την βοήθεια αμελητέου βάρους, μη εκτατού νήματος. Στη πράξη ένα απλό εκκρεμές πραγματοποιείται εάν από σταθερό σημείο εξαρτηθεί δια λεπτού νήματος μια σφαίρα μικρής διαμέτρου της οποίας την μάζα θεωρούμε συγκεντρωμένη στο κέντρο της.

Προσγειωμένοι  Όταν ένα απλό εκκρεμές μετατοπισθεί από την θέση ισορροπίας του, με το νήμα κατακόρυφο και αφεθεί ελεύθερο τότε αυτό αιωρείται σε κατακόρυφο επίπεδο λόγω της επίδρασης της βαρύτητας. Η κίνησή του είναι περιοδική εκτελώντας ταλάντωση.

Η συνέχεια… εδώ σε Word και εδώ σε pdf

(Visited 515 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
23 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
4 μήνες πριν

Καλησπέρα Παντελή.
Πώς το λέμε αυτό;
Το απογείωσες;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ όμορφη!

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
4 μήνες πριν

Παντελή καλησπέρα.
Όπως είπε ο Διονύσης την απογείωσες και την πήγες στην Ανδρομέδα.

Νεκτάριος Πρωτοπαπάς
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Παντελή. Από τη Γη στο διάστημα μας πήγες… Να είσαι καλά.

Βαγγέλης Κουντούρης

πολύ καλή, Παντελή
(“μέσα στο δορυφόρο οι αστροναύτες δεν έχουν αίσθηση διευθύνσεων π.χ οριζόντιας , κατακόρυφης”
δεν το είχα σκεφτεί
όπως εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την κατακόρυφη ως προς τον Ήλιο, διότι έχουμε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας ως προς τον Ήλιο)

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Πολύ καλή Παντελή! Το συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να έχουμε εκκρεμές μέσα στον διαστημικό σταθμό μάλλον μη αναμενόμενο. Μια παρατήρηση μόνο (περισσότερο σχεδιαστική): Ο δορυφόρος ενώ περιφέρεται γύρω από τη γη δεν αλλάζει προσανατολισμο. Και τα εξερχόμενα καυσαέρια (νομίζω έτσι θα τα αντιληφθούν οι μαθητές) ίσως να έλειπαν.

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Νομίζω Παντελή ότι και στα τρία στιγμιότυπα ο δορυφόρος πρέπει να μεταφέρεται παράλληλα. Δεν του ασκείται ροπή άρα δεν περιστρέφεται. Εκτός αν εκτελεί διορθωτικό ελιγμό.

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Γεια σου Παντελή. Νομίζω ότι τώρα είναι τέλειο. Σχετικά με την προσομοίωση νομίζω ότι η περιστροφή ( π. χ. στα 0.55, 1.22, 5.00 ) πρέπει να λείπει. Ο δορυφόρος περιφέρεται και δεν περιστρέφεται, εκτός αν ασκηθούν διορθωτικές ώσεις.

Βαγγέλης Κουντούρης

έχουμε 10 χρόνια καιρό μέχρι τότε, να το σκεφτούμε…