Ανάδρομος Ερμής και άλλα θαύματα

 

  • Σύντροφοι φυσικοί συγνώμη που θα σας απασχολήσω ολίγον με αστρονομία, αλλά το βρήκα υπέροχο και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
  • Σε μια δουλειά ρουτίνας, καθώς έφτιαχνα για το αρχείο μου το βίντεο της ανάδρομης κίνησης του Ερμή που είναι σε εξέλιξη, είδα συγκεντρωμένα πολλά από τα θαύματα του ουρανού.
  • Το βίντεο είναι σε γρήγορη κίνηση μέρα παρά μέρα από 12/12, ο Ερμής είναι ανάδρομος από 15/1 έως 5/2.
  • Ομως στο ίδιο πλάνο είναι συγκεντρωμένα πράματα και θάματα.
  • 1. Σαφώς στην κορυφή ο κομήτης που ανακαλύφθηκε 3 Γενάρη πέρυσι. Ο C/2021 A1. Στις 3 Γενάρη φέτος πέρασε από το περιήλιο της τροχιάς του μόλις στις 0.6 AU απ’ όπου και η φωτογραφία. Το αφήλιο του βρίσκεται στις 3700 AU πολύ μακρυά από το ηλιακό μας σύστημα στο νέφος του Οορτ που είναι φωλιά πολλών κομητών. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι η εκκεντροτητα της τροχιάς του αγγίζει τη μονάδα και η περίοδος του τεράστια. Αν είμαστε καλά σε 80 χιλιάδες χρόνια θα τον ξαναδούμε αν ζει. Τα στοιχεία της τροχιάς ενός κομήτη υπολογίζονται από παρατήρηση κάποιου τμήματος της τροχιάς του και πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι νόμοι του Κέπλερ και του Νεύτωνα. Βλέπετε στη φώτο την ουρά σκόνης και αερίων έντονη καθότι ο κομήτης βρίσκεται κοντά στον ήλιο. Η ουρά σκόνης απλώς ανακλά το φως του ήλιου και έχει χρώμα κιτρινόλευκο. Επιπλέον στους πολύ μικρους κόκκους σκόνης(1 χιλιοστό του cm) η πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας υπερισχύει της βαρυτικής έλξης του ηλιου και η ουρά αυτή κάμπτεται λίγο. Επιπλέον διακρίνεται, όχι πολύ καλά όμως λόγω της σκόνης, η μπλε ουρά ιόντων. Η ουρά αυτή είναι ιονισμενα μόρια του κομήτη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου κυρίως CO που δίνει και το μπλε χρώμα. Αυτό το πλάσμα ιόντων αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο από το πλάσμα του ηλιακού ανέμου, με αποτέλεσμα τα ιόντα από τον κομήτη να κινούνται κατά τη διεύθυνση του ηλιακού ανέμου, σπειροειδώς κατά μήκος των  μαγνητικών δυναμικών γραμμών. Επειδή η ουρά ιόντων κινείται κατά μήκος του ηλιακού ανέμου κατευθύνεται ακριβώς αντίθετα από τον ήλιο. Αν δηλαδή προεκτεινουμε την ουρά ιόντων θα συναντήσουμε τον ήλιο ή αν ενώσουμε τον ήλιο με τον πυρήνα του κομήτη, στην προέκταση είναι η ουρά ιόντων. Σήμερα ο κομήτης είναι κοντά στη τροχιά του Δία και μπορεί να  φανει μονο με ισχυρά τηλεσκόπια. Ο κομήτης ήταν κυρίως ορατός στο νότιο ημισφαίριο.
  • Το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο του πλάνου είναι η πλήρης διάταξη Άρη, Ερμή, Αφροδίτης, Κρόνου, Δία κατά μήκος της εκλειπτικής που είναι το μονοπάτι του ηλιου στον ουρανό.
  • Στη φωτογραφία πεδίου βλέπουμε και τον γαλαξία μας και μάλιστα την περιοχή του κέντρου του(Τοξότης Α) μεταξύ Τοξότη και Σκορπιού κάτω από τον Ερμή. Στο κέντρο του γαλαξία μας υπαρχει η ραδιοπηγη Τοξότης Α* που πιθανότατα σχετίζεται με υπερμεγέθη μαύρη τρύπα 4,5 εκ μαζών ηλιου. Στην σχεδόν βεβαιότητα της ύπαρξης αυτής της μαυρης τρύπας, πρωταγωνιστικο ρόλο είχε ο 3ος νόμος του Κέπλερ σε συνδυασμό με το νόμο της παγκόσμιας έλξης.
  • Ενα κομμάτι του Τοξότη είναι γνωστό σαν “τσαγιέρα”. Περιλαμβάνει το κυρίως δοχείο, το τρίγωνο δεξιά που είναι το καπάκι και το τρίγωνο κάτω που είναι το στόμιο της τσαγιέρας από το οποίο βγαίνει ο ατμός – γαλαξίας.
  • Τέλος στο πλάνο μεταξύ ηλιου – Άρη βλέπουμε τον κόκκινο υπεργίγαντα Αντάρη του Σκορπιού. Ο Αστέρας με διάμετρο 800 φορές μεγαλύτερη του ηλιου και μάζα 15 φορές μεγαλύτερη κοντεύει να εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα οπότε και θα εκραγεί ως supernova αφήνοντας στη θέση του ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα που θα ιονιζεται από έναν αστέρα νετρονίων στο κέντρο του. Αυτή την εποχή πάντως το πιο διάσημο αστέρι αυτής της κατηγορίας είναι ο Betelgeuse του Ωρίωνα.
  • Σε κάποια άλλη ανάρτηση καθαρά φυσικής μπορούμε να δούμε πως εφαρμόζονται οι νόμοι του Κέπλερ και του Νεύτωνα στο ηλιακό μας σύστημα, σε εξωηλιακα πλανητικα συστήματα, σε δίπλα αστρικά συστήματα και στον προσδιορισμό της μάζας της μαύρης τρύπας στον Τοξότη Α*. Η διαχρονική αξία της κλασικής φυσικής.

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
17/01/2022 7:12 ΠΜ

Καλημέρα Άρη.
σε 80 χιλιάδες χρόνια θα τον ξαναδούμε αν ζει.”
Να είμαστε καλά, να το διαπιστώσουμε 🙂

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ευχαριστούμε!

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Άρη. Ας ελπίσουμε – όχι εμείς – αλλά το είδος μας δε θα έχει καταστρέψει τον πλανήτη σε 80000 χρόνια και κάποιος θα δει τον κομήτη να περνάει τότε. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση με τόσες αξιόλογες πληροφορίες.
Μια απορία. Το βίντεο πως έχει τραβηχτεί; Είναι προσομοίωση με κάποιο πρόγραμμα;