Παλιρροϊκές δυνάμεις και …Spagettification

 

Κατ’ αρχήν σαν νέος στην ομάδα θέλω να σημειώσω το υψηλό επίπεδο αναρτήσεων, την συντροφικότητα και την επικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Μπράβο στους διαχειριστές και σε όλα τα μέλη.

Η σημερινή μου ανάρτηση έχει να κάνει με την αστρονομική ή φυσική αν προτιμάτε παλίρροια. Η ωκεάνια παλίρροια είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα και δεν συνδέεται μόνο με την αστρονομική παλίρροια.

Οι παλιρροικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για ένα πλήθος άκρως ενδιαφερώντων φαινομένων στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και στο σύμπαν των γαλαξιών. Στο ηλιακό μας σύστημα οι παλιρροικές δυνάμεις ευθύνονται για το παλιρροικό κλείδωμα όλων των δορυφόρων πλανητών, δηλαδή τον συγχρονισμό περιόδου περιστροφής με την περίοδο περιφοράς. πχ η Σελήνη περιστρέφεται γύρω απο τον άξονά της σε 27,3 ημέρες και περιφέρεται γύρω απο τη γη σε 27,3 ημέρες ώστε να δείχνει πάντα το ίδιο ημισφαίριό της στη γη. Ακόμα οι ισχυρές παλιρροικές δυνάμεις του Δία στο εσωτερικό κοντινών δορυφόρων του, δημιουργούν μία οπισθέλκουσα ροπή κάτι σαν παλιρροικό φρενάρισμα που ελευθερώνει θερμότητα λόγω τριβής. Αυτή η θερμότητα ευθύνεται για την έντονη κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα του κοντινού δορυφόρου Ιώ ή λειώσιμο πάγων νερού με δημιουργία υπόγειων ωκεανών όπως στην Ευρώπη όπου εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης μικροβιακής ζωής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δορυφόροι Φόβος του Άρη, Μήτις του Δία κ.α που είναι πολύ κοντά στο όριο Roche του πλανήτη τους και οι παλιρροικές δυνάμεις έχουν αρχίσει τη διάβρωση της επιφάνειάς τους.

Tidal

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Σκλαβενίτης
Απάντηση σε  Ραμαντάς Άρης

Ok Άρη. Πολύ καλή η εργασία σου! Ας συγκρατήσουμε ότι οι παλιρροϊκές δυνάμεις μεταβάλλονται με τον κύβο της απόστασης. Και το όριο Roche δεν ακούγεται συχνά σε σχολικό επίπεδο. Ευχαριστούμε για την ανάλυση.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Συγχαρητήρια Άρη, πολύ καλή η ανάλυση σου!

Διονύσης Μάργαρης
1 έτος πριν

Καλημέρα Άρη και καλό ΣΚ.
Σε ευχαριστούμε για την προσφορά.

Χριστοφιλόπουλος Αθανάσιος

Άρη, συγχαρητήρια για την εργασία σου.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι εφαρμογές ΄για την περίπτωση της μαύρης τρύπας.