Καλησπέρα συνάδελφοι.
Μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα βίντεο με πειράματα που φιλοδοξούν να βοηθήσουν στη διδασκαλία της ελεύθερης πτώσης στην Α Λυκείου.
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Καλησπέρα συνάδελφοι.
Μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα βίντεο με πειράματα που φιλοδοξούν να βοηθήσουν στη διδασκαλία της ελεύθερης πτώσης στην Α Λυκείου.
Καλησπέρα Σπύρο.
Άλλο να τα λέμε και άλλο να το βλέπουνε το …απίστευτα αληθινό !
Ενδιαφέρουσα και η όλη κατασκευή, απέναντι στη γιγαντιαία της ΝΑSA
Πάντως στο ερώτημα σου με τις ανόμοιες βίδες στον αέρα ,αν η πρεσβυωπική ματιά μου δεν με απατά, βλέπω την κοντή να κερδίζει τη μακρουλή με διαφορά…στήθους που λέμε στα σπριντ. Αλήθεια βλέπω να προηγείται στο τέλος 3-4mm και έχω ;;; στο γιατί, με την έννοια ότι αν δέχονταν ίδια αντίσταση θα προηγείτο το βαρύτερο τώρα η κοντή δέχεται μικρότερη αντίσταση μεν αλλά έχει και μικρότερη μάζα άρα ;;;
Να είσαι καλά
Καταπληκτική δουλειά Σπύρο. ΜΠΡΑΒΟ!!!!
πολύ καλή προσπάθεια, Σπύρο, αλλά έχω κάποιες επιφυλλάξεις
οι δυνάμεις που δέχεται κατά την πτώση του στην ατμόσφαιρα ένα σώμα είναι τρεις: το βάρος του, ανάλογο με τη μάζα του, η άνωση, ανάλογη με τον όγκο του και η αντίσταση του αέρα ανάλογη με τη μετωπική του επιφάνεια
θεωρώ, άρα, ότι θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιείς σφαίρες ίσου όγκου και διαφορετικής πυκνότητας, ώστε να σταντάρεις ίδια άνωση και αντίσταση (για ίσες ταχύτητες)
Καταπληκτική δουλειά. Όποιος έχει ασχοληθεί με το εργαστήριο ξέρει πολύ καλά πως είναι αποτέλεσμα ατελείωτων ωρών σχεδιασμού και υλοποίησης. Συγχαρητήρια!
Εντυπωσιακή δουλειά!
Παντελή, Πάνο, Βαγγέλη, Κώστα και Γιάννη ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Παντελή αν είναι έτσι η “πρεσβυωπική ματιά” σου τότε αναρωτιέμαι πως θα ήταν η κανονική!!. Πράγματι έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η διαφορά που φαίνεται οφείλεται στην θέση της κάμερας η οποία είναι αρκετά κοντά στα σώματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο φακός δεν βρίσκεται ακριβώς στην μεσοκάθετο του τμήματος που ορίζουν τα δύο σώματα (δηλαδή κάτι σαν σφάλμα παράλλαξης). Σε πτώση απο μεγάλο ύψος για δύο παρόμοιου σχήματος και ίδιας πυκνότητας σώματα θα κερδίσει το βαρύτερο, αλλά από ύψος μερικών εκατοστών δεν υπάρχει παρατηρήσιμη διαφορά.
Βαγγέλη θεωρητικά δίκιο έχεις αλλά η άνωση στο συγκεκριμένο πείραμα πρακτικά δεν έχει καμία επίδραση αφού είναι μερικές χιλιάδες φορές μικρότερη από το βάρος για τις βίδες και πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μικρότερη για το φελιζόλ.