Το παρόν πόνημα αποτελεί μία προσπάθεια παρουσίασης ενός από τα διασημότερα “παράδοξα” της φυσικής του προηγούμενου αιώνα.
ή και από εδώ.
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Το παρόν πόνημα αποτελεί μία προσπάθεια παρουσίασης ενός από τα διασημότερα “παράδοξα” της φυσικής του προηγούμενου αιώνα.
ή και από εδώ.
Συνάδελφε επειδή δε μπορώ να το ανοίξω εδώ μήπως μπορείς να μου το στείλεις στο mail; arisramantas@gmail.com
Άρη δες το με κλικ εδώ.
https://www.youtube.com/watch?v=F-bR08NGL8Y&t=178s
Καλησπέρα κύριε Θεοχάρη.
Καλημέρα Στάθη.
Σε ευχαριστούμε για την νέα σου εργασία, που μοιράζεσαι μαζί μας.
Μας έβαλες …δουλειά !
Καλησπέρα Διονύση, ευχαριστώ για το σχόλιο, ελπίζω να αξίζει κάτι η δουλειά…
Καλημέρα Στάθη.
Θα το διαβάσω, παρά το μέγεθος.
Καλησπέρα Γιάννη, ευχαριστώ για το σχόλιο. Το ξέρεις πως το χούι δεν κόβεται εύκολα…
Γεια σου Στάθη.
Είδα τον τίτλο της δουλειάς χτες, αλλά τώρα το πρωτάνοιξα. Πολύ επιμελημένη και κατατοπιστική όπως όλες οι δουλειές σου. Αν βρω κάτι που θα με ξενίσει, στην δική σου εκδοχή της άρσης του παραδόξου, θα στο πω.
Να μου επιτρέψεις ένα παλιό σχολιασμό που έχω κρατήσει γιατί πάει πιο πέρα «φυσικοφιλοσοφικά» το θέμα.
“Σημειώστε, όμως, ότι επικαλούμαστε την πραγματικότητα της επιτάχυνσης του Α και την παρατηρησιμότητα των αδρανειακών δυνάμεων που σχετίζονται με αυτήν. Θα υπήρχαν τέτοια φαινόμενα όπως το παράδοξο των διδύμων αν δεν υπήρχε το πλαίσιο των σταθερών αστέρων και των μακρινών γαλαξιών; Οι περισσότεροι φυσικοί θα έλεγαν όχι. Ο τελικός ορισμός μας για ένα αδρανειακό πλαίσιο μπορεί πράγματι να είναι ότι είναι ένα πλαίσιο που έχει μηδενική επιτάχυνση σε σχέση με την ύλη του σύμπαντος στο σύνολό της.”
French, A.P. (1968). Special Relativity. W.W. Norton, New York. p. 156.
Καλησπέρα Άρη, αναμένω όπως πάντα τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις σου.
Εύστοχο το σχόλιο που κράτησες περί απλανών αστέρων και αδρανειακών συστημάτων αναφοράς. Αν μου επιτρέπεται μία ερμηνεία, μάλλον είναι η κατάρα (ή η ευχή!) του να είσαι από μέσα και να προσπαθείς να εξηγήσεις το όλον από τα μικρά προς τα μεγάλα (αναλυτική μέθοδος).
Στο “interstelar” του Nolan τη δεύτερη καλύτερη διαστημοταινια μετά την Οδύσσεια του Κιούμπρικ, όταν πέρασαν τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας λέει ο μηχανικός του σκάφους στον πρωταγωνιστή “μόλις πέρασαν 50 γήινα χρόνια”.. γύρισε ο μεσηλιξ υιός και βρήκε την κόρη του γραία να πεθαίνει περιστοιχιζομενη από τέκνα, εγγόνια και ίσως δισέγγονα. Αντε τώρα να συνεχίσεις τη ζωή σου με τα εγγόνια σου συνομηλικα και όλα γύρω σου τούμπα. Να λείπει.
ΥΓ. Η δουλειά του Στάθη είναι εξαιρετική.
Καλησπέρα Άρη, ευχαριστώ για το σχόλιο, χαίρομαι που σου άρεσε.
Δεν έχω δει την ταινία Interstelar, μάλλον χάνω…
Καλησπέρα σε όλους.
Στάθη συγχαρητήρια για το πόνημά σου!
Διαβάζοντας την μελέτη σου είδα ότι είναι μια διεξοδική και πλήρης αντιμετώπιση του παράδοξου των διδύμων στα πλαίσια της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Γνώριζα (ποιοτικά) ότι στα πλαίσια της ΕΘΣ το «παράδοξο» επιλύεται αν αναλογισθούμε ότι οι δύο παρατηρητές δεν είναι «ισοδύναμοι». Ο αστροναύτης έχει διαστήματα του ταξιδιού του στα οποία επιταχύνεται (και επιβραδύνεται) και άρα δεν είναι (συνεχώς) αδρανειακός παρατηρητής. Στην εργασία σου όμως, αναλύοντας την κίνηση του αστροναύτη σε στάδια, παρέχεις και τους αντίστοιχους ποσοτικούς υπολογισμούς.
Μου άρεσε πολύ η ιδέα να θεωρήσεις το χρονικό διάστημα επιτάχυνσης- επιβράδυνσης, αμελητέο και να επιλύσεις το παράδοξο «χωρίς επιταχυνόμενα στάδια». (Μια σκέψη που μου πέρασε από το μυαλό ήταν μήπως θεωρώντας όλο και μεγαλύτερες επιταχύνσεις, μπαίνουμε σε περιοχές που πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη ΓΘΣ;)
Είχα διαβάσει κάπου (δεν θυμάμαι όμως που) ότι ο Einstein (αστειευόμενος) έλεγε ότι η σύμβαση άθροισης που φέρει το όνομά του, ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά του στα μαθηματικά!
Καλησπέρα Γιάννη, σε ευχαριστώ.
Έχεις δίκιο στο ότι οι δύο παρατηρητές δεν είναι ισοδύναμοι στα πλαίσια της ΕΘΣ, γιατί είναι …τρεις! (αν θέλουμε να μείνουμε αυστηρά στα πλαίσια της ΕΘΣ με σταθερές ταχύτητες των συστημάτων αναφοράς).
Όσο για την σύμβαση Einstein, πραγματικά “λύνει τα χέρια μας” όταν είναι να κάνουμε πράξεις με μετασχηματισμούς διανυσμάτων.
Στάθη Ναι σε όλα!
Με την ευκαιρία κάτι πολύ μικρό που είχα γράψει πριν χρόνια ΕΔΩ
Ευχαριστούμε Στάθη για το πόνημα σου!!!
Ενδελεχής μελέτη !!!
Τα συμπεράσματά σου (εκτός των μαθηματικών!) κατανοητά .
Να είσαι πάντα καλά και να είσαι αστείρευτος δημιουργικά στο ανώτερο επίπεδο της Φυσικής.
Καλησπέρα Πρόδρομε, σε ευχαριστώ.
Στάθη συγχαρητήρια! Έριξα μια ματιά. Όπως πάντα εξάντλησες το θέμα. Εργασία για προσεκτική μελέτη. ( Στο μέρος 3, σελ. 12, δεύτερη και τρίτη παράγραφος μήπως θέλει “Γρηγόρη” αντί ” Σταμάτη”; ή το διάβασα πολύ βιαστικά;) Και πάλι πολλά μπράβο!
Καλημέρα Δημήτρη, σε ευχαριστώ.
Έχεις δίκιο, θέλει Γρηγόρη, θα το αλλάξω.
Καλησπέρα σε όλους.
Στάθη όπως πάντα εκπληκτικός.
Η μία φορά που το διάβασα είναι λίγο.
Θέλει πολύ μελέτη ακόμη!
Σε ευχαριστούμε!
Καλημέρα Βασίλη, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.