Καλημέρα κάνοντας μια αναζήτηση για το βραχυκύκλωμα βρήκα το εξής σε διάφορους ιστότοπους και στη wikipedia :
“Το βραχυκύκλωμα μπορεί να προκληθεί ελεγχόμενα ή τυχαία. Το ελεγχόμενο βραχυκύκλωμα απενεργοποιεί μια συσκευή (αλλά αυτή διατηρεί ηλεκτρικό δυναμικό στα άκρα της). Το τυχαίο βραχυκύκλωμα μπορεί να προκληθεί από φθορά, τεχνικό σφάλμα ή άλλους παράγοντες.”
Τι εννοούμε με τη φράση στην παρένθεση διατηρεί το ηλεκτρικό δυναμικό στα άκρα της; Ευχαριστώ.
(Visited 348 times, 1 visits today)
Καλημέρα Γιάννη.
Διαβάζω στη Βικιπαίδεια:
“Βραχυκύκλωμα ονομάζεται η αγώγιμη σύνδεση δύο ακροδεκτών μιας ηλεκτρικής συσκευής με έναν αγωγό αμελητέας αντίστασης. Τότε λέμε ότι τα άκρα της συσκευής είναι βραχυκυκλωμένα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός βραχυκυκλώματος είναι ότι τα δύο άκρα της συσκευής είναι ισοδυναμικά, δηλαδή το ηλεκτρικό δυναμικό έχει την ίδια τιμή και στα δύο άκρα, ή με άλλα λόγια τα δύο άκρα συμπεριφέρονται σαν να ταυτίζονται.”
Νομίζω ότι ο παραπάνω ορισμός είναι σωστός. Παραπέρα δεν βλέπω λόγο να συζητάμε ότι η συσκευή “διατηρεί το δυναμικό” εκτός και αν εννοούμε ότι συνεχίζει να συνδέεται στο κύκλωμα και στους δύο ακροδέκτες της επικρατεί το ίδιο δυναμικό…
Καλημέρα Διονύση. Σε μια παλιότερη ανάρτηση σου τα σχόλια σελίδα
Που ακριβώς βλέπεις το πρόβλημα, Γιάννη;
Καλησπέρα Διονύση. Αν καταλαβαίνω καλά από τα σχόλια Ο Δ.Σ. προτείνει οτι αν βραχυκυκλώσω τα άκρα δύο λαμπτήρων συνδεδεμένων παράλληλα , η τάση στα άρα τους δε θα αλλάξει , θα συνεχίσουν να φωτοβολούν, και απο το σύρμα αμελητέας αντίστασης θα διέλθει άπειρο ρεύμα και αυτό γιατί η πηγή μπορεί να δώσει όσο ρεύμα θέλουμε.Αυτό σε επίπεδο γυμνασίου.Σε θεωρητικό επίπεδο , έτσι πρέπει να διδαχθεί σε γυμνασιακό επίπεδο; Ίσως να μην κατάλαβα καλά δεν ξέρω. Με μπέρδεψαν τα σχόλια του.
Όχι Γιάννη.

Ανεξάρτητα τι κάνει η πηγή ο λαμπτήρας που βραχυκυκλώνεται αποκτά μηδενική τάση, οπότε σβήνει.
Το αν πέσει η ασφάλεια ή υπερθερμανθεί το σύρμα, είναι άλλη ιστορία.
Μόλις κλείσω το διακόπτη δ, η τάση μεταξύ των σημείων 1 και 2 μηδενίζεται. Άρα ο λαμπτήρας Β θα σβήσει.
καλησπέρα σε όλους
νομίζω ότι παρόμοιο θέμα έχει σχολιασθεί και παλιότερα
κατά την άποψή μου η παρένθεση κακώς υπάρχει
η διαφορά δυναμικού στα άκρα του καταναλωτή είναι όση και του βραχυκυκλώματος, δηλαδή μηδέν, άρα ο καταναλωτής παύει να λειτουργεί
ο καθηγητής Καίσαρ, πάντως, στο βιβλίο που είχε γράψει με τον Διονύση Μαρίνο, 1976, σελ. 174, υποστηρίζει ότι ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να λειτουργεί
έχω πραγματοποιήσει πολλές φορές τέτοιο πείραμα, σε όλα ο καταναλωτής έπαυε να λειτουργεί
το πείραμα, ως γνωστόν, “νικά” την όποια θεωρία
Καλημέρα Διονύση, Βαγγέλη. Σας ευχαριστώ.
Γιάννη, μια αφιέρωση:
Η γείωση, τα δυναμικά και το βραχυκύκλωμα