Στιγμιαίο Κέντρο Μηδενικής Ταχύτητας.

Μία απλή γεωμετρική περιγραφή.

Η παρούσα  πολύ σύντομη και σχεδόν καθόλου τεχνική παρουσίαση κυρίως περιγράφει τι είναι το Στιγμιαίο Κέντρο Μηδενικής Ταχύτητας (Ιnstantaneous Center of Zero Velοcity) ή αλλιώς Στιγμιαίο Κέντρο Περιστροφής (Instantaneous Center of Rotation) χρησιμοποιώντας απλές εικόνες. Ένα συμπέρασμα, όχι όμως ο κύριος στόχος αυτής της παρουσίασης, είναι ότι η ύπαρξη του δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιστροφή του σώματος περί αυτού αλλά απλώς υπάρχει μία ταύτιση ταχυτήτων μεταξύ δύο στιγμιότυπων, της πραγματικής κίνησης και μίας φανταστικής περιστροφής. Το πιο  σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή η ταύτιση ταχυτήτων είναι και η βασική τεχνική χρησιμότητα τού στιγμιαίου κέντρου.

Για την συνέχεια βλέπε εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
96 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Εμμανουήλ Λαμπράκης

Καλησπέρα Κωνσταντίνε
Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το άρθρο σου.
Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι πως προκύπτει ως body centrode το τετερτοκύκλιο του σχήματος σου στην περίπτωση της ολισθαίνουσας ράβδου.

Εμμανουήλ Λαμπράκης

Καλημέρα Κωνσταντίνε
Ημικύκλιο ήθελα να γράψω.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μανώλη δεν ξέρω αν βοηθώ.
Μια οπτικοποίηση:

Σύρε μόνο το Α, το σημείο του άξονα x.

Εμμανουήλ Λαμπράκης

Καλημέρα Γιάννη
Ευχαριστώ. Ωραία η προσομοίωση. Οπτικοποίησε αυτό που έπρεπε να αναμένουμε αν θεωρητικά είχαμε προεκτείνει σωστά τη ράβδο – όπως το είχε κάνει ο Κωνσταντίνος.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Το Ζ είναι το στιγμιαίο κέντρο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κωνσταντίνε είναι βολικό εργαλείο αλλά καλό είναι να ξέρεις Γεωμετρία. Άλλως μάλλον ελάχιστα θα κάνεις.
Για παράδειγμα ας δοκιμάσει ένας να φέρει την κοινή εφαπτομένη δύο κύκλων, να κάνει χρυσή τομή και άλλα πολλά.

Με διευκολύνει αφάνταστα στα σχήματα και προσθέτει και κίνηση.

Εμμανουήλ Λαμπράκης

Σε ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε
Μου εξήγησες με κάθε λεπτομέρεια για το πως κατέληξες στην σωστή προέκταση της ράβδου.
Όπως σου είπα πιο πάνω από λάθος έγραψα τεταρτοκύκλιο αντί για ημικύκλιο και έτσι αναγκάστηκες να μου εξηγήσεις για το πως προκύπτει και το space cendrode αλλά βέβαια έτσι “τα είπες όλα”. Η γνώμη μου είναι ότι καλό θα ήταν στο άρθρο σου να προσθέσεις τις παραπάνω αποδείξεις/διευκρινίσεις.

Εμμανουήλ Λαμπράκης

Ίσως κεντρώδες. Το centroid (κεντροειδές) είναι το αντίστοιχο του CM στην στατιστική. Το centroid είναι αυτό που στη γεωμετρία λέμε και geometric centre

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Εμμανουήλ Λαμπράκης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα παιδιά.
Στη μετάφραση (Περσίδης) του βιβλίου του Σπήγκελ αναγράφεται ως “κεντρώδες”.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η απόδειξη (το Ζ διαγράφει το τεταρτοκύκλιο) είναι σχετικά απλή.
Διαγώνιος ορθογωνίου ίση με την άλλη διαγώνιο, την ΑΒ.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Εμμανουήλ Λαμπράκης

Ναι Γιάννη

Γεώργιος Βουμβάκης
13/03/2022 12:39 ΜΜ

 ΕΠΕΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΥΣΙΚΟΙ: Στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας τα αδρανειακά συστήματα δεν έχουν καμμία προνομιακή θέση  έναντι των άλλων συστημάτων όπως συμβαίνει στην κλασσική προσχετικιστική φυσική. Όλα δε τα  συστήματα, αδρανειακά και μη, θεωρούνται  ισότιμα για τη διατύπωση των νόμων της φύσης ! Οι υποθετικές δυνάμεις , όπως για παράδειγμα η Coriolis και η φυγόκεντρος, που παρουσιάζονται στα μη αδρανειακά συστήματα   θεωρούνται ότι προέρχονται από την επίδραση μακρινών σωμάτων (γαλαξιών κ.λ.π.) . Συνεπώς οι όροι  «πραγματική κίνηση και φανταστική περιστροφή» είναι απομεινάρια της κλασικής προσχετικιστικής φυσικής .  Όταν μάλιστα, σύνθετες κινήσεις στερεών ως προς σύστημα αναφοράς στερεά συνδεδεμένο με τον στιγμιαίο άξονα περιστροφής είναι στροφικές, και οι στροφικές κινήσεις πλεονεκτούν , καθότι απλούστερες των σύνθετων, ως προς  τη μαθηματική περιγραφή τους , είναι ιδιαιτέρα χρήσιμος, αυτός ο άξονας,  μεταξύ άλλων και στην επίλυση προβλημάτων φυσικής. Τη δε πρόταση «περιστροφή γύρω από στιγμιαίο κέντρο δεν υπάρχει» την αφήνω, βάσει των ανωτέρω, στην κρίση των συναδέλφων φυσικών…

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γεώργιος Βουμβάκης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σου Γιώργο.
Φυσικά είναι χρήσιμες οι αδρανειακές δυνάμεις.
Φυσικά είναι χρήσιμος ο στιγμιαίος άξονας.
Φυσικά η μελέτη των στροφικών κινήσεων είναι απλούστερη.
Φυσικά είναι στροφική η σχετική κίνηση ενός στερεού ως προς σύστημα αναφοράς (με σταθερό προσανατολισμό) συνδεδεμένο με οιοδήποτε σημείο του στερεού.

Ουδείς ουδέποτε διαφώνησε με τα παραπάνω.
Δεκάδες αναρτήσεις χρησιμοποιούν και τις αδρανειακές δυνάμεις (κυρίως Coriolis) και τον στιγμιαιο άξονα και το ότι η σχετική κίνηση είναι στροφική.
Σε πολλές αναρτήσεις ετσι υπολογίστηκε η ακτίνα καμπυλότητας του κυκλοειδούς.
Σε άλλη υπολογίζεται η γωνιακή ταχύτητα μετάπτωσης μέσω Coriolis.
Σε άλλη το θεώρημα της ρακέτας προσεγγίζεται ποιοτικά μέσω αδρανειακών δυνάμεων.
Σε άλλες η φυγόκεντρος “υπολογίζει” έργα και δυνάμεις.

Μπορώ να σε παραπέμψω σε αυτές και άλλες.
Για παράδειγμα:

Άλλο:

Ουδείς συνάδελφος διεφώνησε ποτέ στο υλικονέτ για τα παραπάνω.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γεώργιος Βουμβάκης

Μακάρι Γιάννη να είναι έτσι! Αυτό θα με χαροποιουσε ιδιαίτερα! Αυτή είναι η επιθυμία μου. Η αλληλοκατανόηση, η καλή προαίρεση ,η φιλική διάθεση. Δεν ηρξαμην όμως εγώ χειρών αδίκων! Γιατί διαστρεβλωθηκαν αυτά που είπα σε κάποια ,σχετική με τούτη, ανάρτηση μου. Και προσέχω ιδιαίτερα σε ότι λέω. Ελπίζω να μην διαψευστεις πριν αλεκτωρ φωνησαι. Όσο για το 4ο “φυσικά” σου αναφέρεσαι γενικά ή στην ομαλή κύλιση ; Αφορά αυτό που γράφεις μόνο τις επιταχύνσεις;

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γεώργιος Βουμβάκης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μακάρι αλλά μπορεί και να μην είναι έτσι;
Ή “Μακάρι αλλά αμφιβάλλω αν είναι έτσι”;
Ελπίζεις να μην διαψευστώ πριν αλέκτωρ λαλήσει ή “Μάλλον θα διαψευστώ πριν αλέκτωρ λαλήσει”;

Ουδείς ήρξατο χειρών αδίκων.
Στο υλικονέτ διαφωνούμε πολλές φορές και έτσι μάθαμε περισσότερα απ’ όσα ξέραμε πριν μπούμε σ’ αυτό. Διαφωνούμε αλλά αποφεύγουμε όσο γίνεται χαρακτηρισμούς και δίκες προθέσεων.
Αποφεύγουμε χαρακτηρισμούς προσώπων. Λόγου χάριν διαφωνώ με τον τάδε χωρίς να τον αποκαλώ στρεψόδικο ή πολιτικάντη ή ανόητο ή ότι άλλο. Προσπαθώ τουλάχιστον και άν έχω ξεφύγει θα είναι ελάχιστες φορές. Όταν δεν τήρησα το “word παιδιά, word”.

Ουδείς έχει κάποιο κέρδος με το να διαστρεβλώσει ότι είπες.

Και εγώ προσέχω ιδιαίτερα όσα λέω, ή μάλλον γράφω. Το “word παιδιά, word” δικό μου είναι.

Δεν κατάλαβα σε ποιο 4ο αναφέρεσαι.

Υ.Γ.
Έγραψα μεγάλο σχόλιο με συνδέσμους που ξεκαθαριζει την “αντιπαλότητά” μου στις σχετικές κινήσεις, στον στιγμιαίο άξονα και στις αδρανειακές δυνάμεις. Ρίξε μια ματιά.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γεώργιος Βουμβάκης

Και κάτι επιπλέον: Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ χαρακτηρισμούς πολιτικάντη και άλλους. Δεν αναφέρθηκα καν σε συγκεκριμένο πρόσωπο!! Συνειδητά! Δεν γνωρίζω άλλωστε προσωπικά παρά μόνο δύο άτομα από αυτούς που επικοινωνήσαμε εδώ. Τον ένα τον ξέρεις… Είμαι υπέρ της διαλεκτικής αντιπαράθεσης. Άλλο όμως τέτοια αντιπαράθεση και άλλο αυτό στο οποίο αναφέρομαι. Ως προς την βεβαιότητα σου “ουδείς έχει κάποιο κέρδος να διαστρεβλώνει αυτά που λες”: 1. Είμαι κατά των βεβαιοτητων. 2.Έχω διαχειριστεί ανθρώπινο δυναμικό, πολλές καταστάσεις και δεν αντιδρώ αναίτια…3.Μπορώ να υποθέσω λόγους για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά δεν έχω άλλα στοιχεία.

Γεώργιος Βουμβάκης

Θα ήθελα Γιάννη να κάνω μια διευκρίνιση – διόρθωση. Το “τις ηρξατο χειρών αδίκων” δεν το εννοώ κυριολεκτικά αλλά ότι είχα καλή προαίρεση και διάθεση και ό,τι προέκυψε δεν ξεκίνησε από μένα. Παίρνω πίσω τη λέξη διαστρέβλωση. Να το πω περιφραστικά , όπως το εξέλαβα : Διαπίστωσα αλλοίωση του περιεχομένου αυτών που έγραψα και χρησιμοποίηση τους ως επιχείρημα εναντίον αυτών που αναφέρω. Και αυτό ενώ επανειλημμένα προσπάθησα να αποσαφηνίσω το τι εννοώ. Αυτη η επιμονή από την άλλη πλευρά να βάζει στο στόμα μου πράγματα που για μένα είναι εσφαλμένα και ως εκ τούτου δεν με εκφράζουν, με προβλημάτισε. Δεν γνωρίζω το λόγο. Και αυτό που λέω προφανώς δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του υλικού και με τους λίγους που μέχρι τώρα έχουμε αλληλεπιδράσει ,καθότι νέος στο υλικό, έχουμε εξαιρετική επικοινωνία. Όλα τα άλλα που αναφέρω είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΉΣ επιθυμία μου και χαρά μου να γίνουν έτσι, άσχετα αν φοβάμαι μήπως δεν συμβεί αυτό .

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κακώς φοβάσαι ότι δεν θα συμβεί αυτό.
Εγώ δεν διαπίστωσα διαστρέβλωση. Πιθανώς μίλησες περιφραστικά και συνέβη ότι συνέβη.
Για να μην μιλώ γενικά:

Όταν ακούσω ότι “ένα στερεό που εκτελεί σύνθετη κίνηση εκτελεί στροφική κίνηση περί σημείο Γ” καταλαβαίνω ότι ο ίδιος παρατηρητής (σύστημα αναφοράς) το βλέπει να εκτελεί και σύνθετη κίνηση αλλά και στροφική περί σημείο Γ.

Όταν ακούσω ότι “ένα στερεό το βλέπει ένας παρατηρητής να εκτελεί σύνθετη κίνηση και ένας άλλος παρατηρητής (σύστημα αναφοράς), πάνω στο Γ, το βλέπει να εκτελεί στροφική κίνηση περί το Γ” καταλαβαίνω άλλο πράγμα.

Συμληρώνω δε ότι ένας παρατηρητής τοποθετημένος σε οιοδήποτε σημείο του στερεού (έστω Β) το βλέπει να εκτελεί στροφική κίνηση περί το Β. Δηλαδή δεν πρόκειται για προνόμιο του στιγμιαίου άξονα αλλά για ιδιότητα που όλα τα σημεία έχουν. Αυτό φάνηκε στη προσομοίωση. Και οι δύο παρατηρητές διαπιστώνουν στροφικές κινήσεις ενώ ο κύριος την έβλεπε ως σύνθετη. Επομένως το “υπάρχει παρατηρητης που βλέπει ως στροφική μία κίνηση που άλλος βλέπει σύνθετη” είναι αυτονόητο.

Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.
Τί ειπώθηκε τελικά;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Για να καταλάβω καλύτερα:
Το Α είναι συνεχώς σε επαφή με την κατακόρυφη και το Β με την οριζόντια.

comment image

Ποιος παρατηρητής ή ποιοι παρατηρητές βλέπουν την κίνηση της ράβδου ως στροφική;
Το ερώτημα δεν είναι άσχετο με το κείμενο της ανάρτησης.
Θα υπάρξει και προσομοίωση με ακρίβεια 200.
Σύντομα σχετικά.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κατάλαβα.
Εννοείς αυτό:
Φυσικά είναι στροφική η σχετική κίνηση ενός στερεού ως προς σύστημα αναφοράς (με σταθερό προσανατολισμό) συνδεδεμένο με οιοδήποτε σημείο του στερεού.

Θα στείλω μια προσομοίωση. Σ’ αυτήν μπορείς να επιλέξεις είτε επιταχυνόμενη κίνηση είτε ομαλή. Επίσης επιλέγουμε οιονδήποτε παρατηρητή. Θα φανεί το είδος της κίνησης.
Λϊγα λεπτά μόνο να τη φτιάξω.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γεώργιος Βουμβάκης

Δεν ξέρω Γιάννη αν αναφέρεσαι σε εμένα. Συμφωνώ ότι είναι στροφική η κίνηση ως προς άξονα που διέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του στερεού. Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε οποιονδήποτε από αυτούς του άξονες και τον στιγμιαίο είναι ότι οι ταχύτητες των σημείων του στερεού ως προς αυτόν, είναι οι ταχύτητες ως προς το αδρανειακό σύστημα αναφοράς το συνδεδεμένο με το δάπεδο και ισχύει επιπλέον η διανυσματικά σχέση ταχύτητα ίσον γωνιακή ταχύτητα επί (εξωτερικό γινόμενο) διάνυσμα θέσης.! Και αυτό γιατί η ταχύτητά του στιγμιαίου άξονα στιγμιαία είναι μηδέν ως προς το δάπεδο!! Σκόπιμος ο πλεονασμός. Όπως φαίνεται και στην ανάρτηση μου “στιγμιαίος άξονας και επιταχύνσεις ” για τον στιγμιαίο άξονα ισχύουν ταυτόχρονα και οι δυο σχέσεις σε κίτρινο φόντο.! Ως προς οποιοδήποτε άλλο σημείο του στερεού η 1η ΔΕΝ ισχύει! Κατά συνέπεια ο στιγμιαίος άξονας συμπεριφέρεται όπως και ο ακίνητος – αδρανειακός άξονας! Έτσι για την μελέτη της κίνησης ως προς αυτόν δεν εμφανίζονται υποθετικές δυνάμεις όπως συμβαίνει με τους άξονες που αναφέρεις πράγμα που θα δυσκόλευε τη επίλυση οποιουδήποτε σχετικού προβλήματος. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ!!
. Τα αλλά για μένα είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γιώργο δεν αναφέρομαι σε σένα.
Έθεσα ένα ερώτημα και απάντησα ο ίδιος με προσομοιώσεις.
Εκεί φαίνεται καθαρά ότι όλοι οι παρατηρητές οι τοποθετημένοι στα σημεία της ράβδου (οιαδήποτε) βλέπουν στροφικές κινήσεις.
Ο παρατηρητής που έχει συνεχώς τη θέση του στιγμιαίου άξονα βλέπει σύνθετη κίνηση.
Επίσης κάθε παρατηρητής μηδενικής ταχύτητας βλέπει σύνθετη κίνηση.
Η θέση του ακίνητου παρατηρητή δεν επηρεάζει το είδος της κίνησης που βλέπει.

Διαφωνώ στο:
Τα αλλά για μένα είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε…
Δεν είναι κακό να βρισκόμαστε σε κουβέντα.
Και ευχάριστο είναι και κάτι βγαίνει κάποιες φορές.
Λ.χ. είχε γίνει τεράστια συζήτηση για το επιτρόχιον ή το κεντρομόλον μιας επιτάχυνσης.
Μάθαμε κάτι οι συμμετέχοντες και όσοι διάβασαν. Μπορεί να μην ωφεληθήκαμε στο να λύσουμε την επίμαχη άσκηση του σχολικού βιβλίου. Αυτήν άνετα τη λύναμε και πριν από τη συζήτηση.

Άλλες συζητήσεις ήταν για τον χαρακτηρισμό α.α.τ και τι σημαίνει.
Είτε κατέληξαν είτε όχι και ωφελήθηκαν οι συμμετέχοντες και πέρασαν καλά. Το θέμα δεν ωφέλησε στον τομέα της επίλυσης ασκήσεων στην τάξη.
Σε μια άλλη συζήτηση είχα στείλει μια εικόνα στην οποία δυο σημεία ενός στερεού είχαν ίδιες ταχύτητες.Ρωτούσα αν η κίνηση μπορεί να είναι μόνο μεταφορική. Η πρισομοιωση έδειξε πως μπορεί να είναι και κάτι άλλο και έτσι μπήκε στη συζήτηση ο όρος “στιγμιαία κίνηση”.
Είτε αποδέχεσαι την στιγμιαία κίνηση είτε όχι δεν θα λύσεις διαφορετικά μια άσκηση. Μας ενδιαφέρει μόνο να λύνουμε ασκήσεις για τα παιδιά στην τάξη;

Κάποιες φορές δεν έχει αξία μόνο η ουσία.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Επί της ουσίας λοιπόν:
Καταλαβαίνω πως δεν πρόλαβες να διαβάσεις όσα έστειλα σε pdf.
Εγώ είμαι συνταξιούχος.
Είχα ξεχάσει άλλο ένα. (4 αποδείξεις μιας σχέσης).
Αυτά όλα δείχνουν ότι κατανοώ την αξία του στιγμιαίου άξονα, ότι τον χρησιμοποιώ και προτείνω και χρήσεις του σε πολλά προβλήματα ώστε να συντομευτεί η λύση. Στην ανάρτησή σου παρέθεσα και μια λύση με στιγμιαίο άξονα.
Δεν είναι λοιπόν το θέμα να υπερθεματίσω υπέρ της αξίας του.

Όχι επί της ουσίας:
Αύριο μπαίνει στο φόρουμ μια συζήτηση με θέμα:
Ορίσατε την στροφική κίνηση.
Μπορεί να την διαβάσουν ελάχιστοι σε σχέση με την “Διαγώνισμα στο στερεό”. Λογικό διότι δεν θα τους βοηθήσει να λύνουν καλύτερα ασκήσεις για τους μαθητές τους, ούτε θα τους προσφέρει χρήσιμο υλικό για την τάξη.
Το θέμα το βρίσκω ενδιαφέρον, όπως και το “μια τρύπα στο νερό”, “Η ερώτηση της μαθήτριας”, “Τι σημαίνει απλή αρμονική ταλάντωση”.
Συμμετέχω σε τέτοιες αλλά κατανοώ όσους δεν συμμετέχουν ή ακόμα και βαριούνται και δεν τις διαβάζουν. Ξέρω ότι η πλειοψηφία ασχολείται με την ουσία (διαγώνισμα) και όχι με την ερώτηση της μαθήτριας.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καταλήγεις:
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ!!
Και να πεις ότι δεν το έστειλα…..
Ως προς ποια σημεία εφαρμόζεται ο δεύτερος νόμος.
Θα δεις ότι στον γεωμετρικό τόπο περιλαμβάνεται και ο στιγμιαίος άξονας.

Γεώργιος Βουμβάκης

Γιάννη, προφανώς και δεν έχω λάβει γνώση για θέματα που συζητήθηκαν πριν μπω στο υλικό. Βάσει αυτών που έλαβα γνώση και γνωρίζω γράφω. Το υλικό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φόρουμ για φυσικούς και όχι μόνο! Επιτρέψτε μου όμως μια κριτική που την κάνω με διάθεση καλοπροαίρετη σε κάποιο σημείο ίσως και αιχμηρή-το έχω αυτό το “κουσουρι”- ελπίζω όμως να παράγει χρήσιμα αποτελέσματα. Σε κάθε συζήτηση υπάρχει ουσιώδες και το επουσιώδες. Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις μια υπέρμετρη ενασχόληση με επουσιώδη για μένα θέματα. Σε σημείο που θυμίζουν τις σχολαστικές συζητήσεις του μεσαίωνα, όπως αυτές για το φύλο των αγγέλων. Και σε όρους που δεν έχω συναντήσει σε έγκριτα βιβλία φυσικής όπως ” στιγμιαία κίνηση” . Υπάρχει αυτός ο όρος γενικά ή εδώ επινοήθηκε; Γιατί με ξενίζει και με προβληματίζει. Γνωρίζω για χρονική στιγμή, στιγμιαία επιτάχυνση, στιγμιαίο ρυθμό μεταβολής,κλπ
Για το προς συζήτηση θέμα θεωρώ ουσιώδη αυτά που έγραψα στις εδώ δύο παρεμβάσεις μου. Για να συνεννοηθούμε έχω ανάγκη να καταλάβω που επιτέλους διαφωνούμε και να δούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό ως προς τα αποτελέσματα που παράγει. Ως προς αυτά θα ήθελα να γνωρίζω συγκεκριμένα που υπάρχει συμφωνία, που διαφωνία , σαφώς διατυπωμένα αυτά, ή τι επιπλέον θα ήταν χρήσιμο να προστεθεί ή να τροποποιηθεί. Βλέπω συνεχείς παραπομπές . Θα ήθελα πιο καίριες και συμπυκνωμένες απαντήσεις επι του θέματος και αν είναι δυνατόν λιγότερες παραπομπές που μάλιστα δεν είναι πάντα για μένα επί του θέματος αλλά στις “παρυφές” του. Γιάννη είπες ότι είσαι συνταξιούχος. Εγώ είμαι ακόμη(!) εν ενεργεία και με λίγο διαθέσιμο χρόνο για αυτό και δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ όπως θα ήθελα αυτά που ανεβάζεις η παραπεμπεις εσύ και οι άλλοι συνάδελφοί. Αγαπητοί φίλοι χρόνος που μας μένει σε εμάς τους μεγαλύτερους είναι λίγος και ως εκ τούτου πολύτιμος για να τον ξοδεύουμε σε επουσιώδη θέματα! Με εκτίμηση και ειλικρινή συναδελφική αγάπη!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Και στο διά ταύτα, όταν ακούω – διαβάζω ότι μια κίνηση είναι στροφική ή δεν είναι στροφική προσπαθώ να καταλάβω ποιον ορισμό έχει στο νου του για την στροφική κίνηση ο διαφωνών.
Όταν μουλένε ότι το στιγμιότυπο:

comment image

είναι αναγκαστικά στιγμιότυπο στροφικής κίνησης περί το κόκκινο σημείο που έχει μηδενική ταχύτητα, τότε διαφωνώ.
Η διάψευση μου είναι ιδιαίτερα εύκολη (interactive physics).

Γεώργιος Βουμβάκης
14/03/2022 10:42 ΜΜ

Πέραν του ονόματος αυτής σε όλα τα άλλα που αναφέρω εδώ υπάρχει διαφωνία; Ας δούμε και που συμφωνούμε…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Συμφωνώ σε όσα γράφεις για τη χρησιμότητα του στιγμιαίου άξονα.
Όταν διαβάσεις όσα έγραψα θα δεις ότι πλειοδοτώ σ΄αυτά.
Συμφωνώ με το “στρέφεται” στιγμιαία ως περίφραση.
Είμαι υπέρ των περιφράσεων (κάνει δύο κινήσεις κ.λ.π.) και τη χρησιμοποιω.
Φυσικά έχω κατα νου την :
Οι ταχύτητες όλων των σημείων του στερεού είναι οι ίδιες που θα ήσαν αν το στερεό εκτελούσε στροφική κινηση περί το σημείο μηδενικής ταχύτητας.
Αγαπώ την περίφραση ως συντομότερη και περιεκτική, έχοντας κατά νου ότι πρέπει να προσέξω σε κάθε υπολογισμό επιτάχυνσης.

Διαφωνώ στον χαρακτηρισμό της κίνησης ως στροφικής ή ως στιγμιαία στροφικής.
Δεν με απασχολεί αν και εγώ και ο χαρακτηρίζων την κίνηση ως στροφική ή στιγμιαία στροφική θα λύσουμε την άσκηση σωστά.
Δεν με απασχολεί διότι συζητάμε και επί ορισμών. Έχουμε συζητήσει και το τι είναι κύλιση και το τι είναι απλή αρμονική ταλάντωση και άλλα.

Δεν ξέρω λ.χ. αν την παραπάνω κίνηση την χαρακτηρίζεις στροφική περί το κόκκινο σημείο, στιγμιαία στροφική περί το κόκκινο σημείο ή όχι.
Αν την χαρακτηρίζεις έτσι τότε διαφωνώ.
Η διαφωνία μου δεν έχει να κάνει με το αν θα λύσεις σωστά μια άσκηση.

Ξεκινάς το σχόλιό σου ως:
Πέραν του ονόματος αυτής σε όλα τα άλλα που αναφέρω εδώ υπάρχει διαφωνία; 
Μα η διαφωνία στο όνομα εδράστηκε. Δεν νομίζω ότι κάποιος αμφισβήτησε την αξία του στιγμιαίου άξονα. Θα ήταν αστείο κατι τέτοιο.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γεώργιος Βουμβάκης

Ο στιγμιαίος άξονας, ή σημείο όταν προβάλλεται σε κάθετο ως προς αυτόν επίπεδο, παρακολουθεί το στερεό στην κίνηση του. Κάνε μια προσομοίωση ως προς σύστημα αναφοράς που κινείται όπως ακριβώς ο στιγμιαίος άξονας. Βάλε ένα ανθρωπάκι εκεί. Κατά προτίμηση τον Μπαρμπαγιώργο -εμένα δηλαδή .Κάντο κατ’ αρχήν για τον κυλιόμενο ομαλά δίσκο . Ποια η κίνηση του δίσκου ως προς τον Μπαρμπαγιώργο οέο;;; Είναι η όχι ομαλή στροφική με την γωνιακή ταχύτητας του κυλιόμενου δίσκου; Κάνε το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις στιγμιαίου άξονα.. Διότι σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται να κινείται ομαλά ή επιταχυνόμενα όπως προανέφερα το σύστημα αναφοράς όπως εν προκειμένω ο στιγμιαίος άξονας. Αυτή την έννοια έχει η φράση “κίνηση στερεού ως προς το στιγμιαίο άξονα” που από την αρχή αναφέρω και τονίζω!

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γεώργιος Βουμβάκης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ευχαρίστως.
Σε περίπου μία ώρα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Οπως ξέρουμε Γιώργο πολύ καλά όταν ένα παράδειγμα επιβεβαιώνει μία πρόταση και ένα την διαψεύδει, η πρόταση είναι λανθασμένη (αντιπαράδειγμα).
Σε λίγο οι προσομοιώσεις. Αποτυχών στο png του Μαπρμπαγιώργου τον αντικατέστησα με άλλο ηθοποιό.
Σε δύο λεπτά….

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η πρώτη προσομοίωση:
Κύλιση.
Η δεύτερη:
Ράβδος.

Στην πρώτη βλέπουμε ότι ο παρατηρητής του στιγμιαίου άξονα βλέπει στροφική κίνηση περί το κέντρο του τροχού.
Μήπως η προταση είναι σωστή;
Στη δεύτερη με τη ράβδο βλέπουμε ότι ο παρατηρητής που είναι στην ίδια συνεχώς θέση με τον στιγμιαίο άξονα βλέπει σύνθετη κίνηση.
Επομένως η πρόταση καταρρίπτεται.
Εκατό παραδείγματα να την επιβεβαιώσουν και ένα να τη διαψεύσει η πρόταση καταρρίπτεται.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γεώργιος Βουμβάκης

Δεν μπορώ να τα δω.Η δεύτερη περίπτωση είναι η σκάλα που γλυστραει ; Η ένσταση μου είναι η εξής: Γιατί για κάθε θέση του στιγμιαίου άξονα ισχύουν ΟΛΟΙ οι νόμοι της στροφικής κίνησης; Μήπως η συνιστώσα μεταφορική κίνηση της ράβδου ως προς τον στιγμιαίο άξονα είναι ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ;;; Και αυτή η κίνηση για μας τους φυσικούς είναι ισοδύναμη με την Ισορροπία! ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ! ΚΑΙ ΧΑΊΡΟΜΑΙ! ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑ! Οι ταχύτητες του μέσου της ράβδου και του στιγμιαίου έχουν συνεχώς ίδια κατεύθυνση και η ταχύτητα του άξονα ως προς το δάπεδο είναι διπλάσια της αντίστοιχης ταχύτητας της ράβδου! Άρα το πρόβλημα λύθηκε! Δηλαδή ο παρατηρητής στον στιγμιαίο άξονα βλέπει το κέντρο της ράβδου να κινείται ευθύγραμμα και ομαλά με ταχύτητα αντίθετη της ταχύτητας του μέσου της ράβδου ως προς το δάπεδο!! Αυτό επιβάλλει η σχετικότητα των ταχυτήτων! Ήδη σκέφτομαι το επόμενο θέμα που θα σκαρωσω…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γράφεις:

 Άρα το πρόβλημα λύθηκε! Δηλαδή ο παρατηρητής στον στιγμιαίο άξονα βλέπει το κέντρο της ράβδου να κινείται ευθύγραμμα και ομαλά με ταχύτητα αντίθετη της ταχύτητας του μέσου της ράβδου ως προς το δάπεδο!! 

comment image

Φοβάμαι ότι δεν λύθηκε.
Βλέπεις ότι η κίνηση που βλέπει ο παρατηρητής πάνω στον στιγμιαίο άξονα (για το κέντρο της ράβδου) ούτε ευθύγραμμη είναι, ούτε ομαλή.
Είναι η μαύρη καμπύλη που βλέπεις στην εικόνα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η μαύρη καμπύλη είναι τόξο κύκλου.
‘Ο στιγμιαίος άξονας απέχει συνεχώς από το μέσον της ράβδου απόσταση ίση με το μισό μήκος της ράβδου.
Τούτο διότι οι διαγώνιοι ορθογωνίου είναι ίσες και διχοτομούνται.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γίώργο μην βάζουμε πολλά στη συζήτηση.
Οι τρεις από τις 4 προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο παρατηρητής που έχει κάτσει στον στιγμιαίο άξονα βλεέπει σύνθετη κίνηση και όχι στροφική.

Ακολουθεί η καλύτερη όλων (σε λίγα λεπτά). Ένας δίσκος βάλλεται κατακόρυφα προς τα πάνω καιο ταυτόχρονα περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα. Αρκετά ρεαλιστικό παράδειγμα.
Λίγα λεπτά μόνο…..

Γεώργιος Βουμβάκης

Δεν τα βλέπω. Έχω μαζί μου το κινητό που δεν μου το επιτρέπει.Στη σκάλα που γλυστραει βλέπει το μέσο της να κινείται ευθύγραμμα;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η πρώτη:
Κατακόρυφη βολή.
Στιγμιαίο κέντρο είναι ο κλόουν.
Η θέαση είναι αυτή του κυρίου.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Τώρα θα δούμε την κίνηση που βλέπει ο στιγμιαίος άξονας -κλόουν:
Κατακόρυφη βολή 2.
Εμφανέστατα βλέπει σύνθετη κίνηση και όχι στροφική.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Τώρα θα δούμε την θέαση του αλεξιπτωτιστή που βλέπει στροφική κίνηση:
Κατακόρυφη βολή 3.
Φυσικά και δεν είναι στιγμιαίος άξονας.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ένας ακόμα παρατηρητής που βλέπει στροφική κίνηση:
Κατακόρυφη βολη 4.
Αυτός διατηρεί τον προσανατολισμό του και “κάθεται” σε κάποιο σημείο του τροχού. Ουδεμία σχέση έχει με στιγμιαίο άξονα.

Γεώργιος Βουμβάκης

Δεν μπορώ να τροποποιήσω το προηγούμενο. Κρατήστε μόνο τις δύο πρώτες προτάσεις.
Γιατι και ευθυγραμμη ομαλη να ηταν η κίνηση θα υπήρχε όρος π.χ, για τη μεταφορική κινητική ενέργεια. Όμως δεν υπάρχει! Πρεπει να βρούμε το γιατί…

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Γεώργιος Βουμβάκης

Για να είναι στροφική η κίνηση ως προς τον στιγμιαίο άξονα θα πρέπει να κινούνται κάθε στιγμή ,στιγμιαίος άξονας και άξονας συμμετρίας ομογενούς στερεού, με την ίδια ταχύτητα. Όπως στην επίπεδη κύλιση.Τοτε είναι ακίνητος ο ένας σε σχέση με τον άλλο οπότε δεν υπάρχει μεταφορά. Αυτό εξηγεί το γιατί στη σκάλα που γλυστραει δεν συμβαίνει το ίδιο. Δεν έχουν οι δύο άξονες την ίδια αδρανειακη ταχύτητα. Η μία είναι διπλάσια της άλλης.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γιώργο υπάρχουν και άλλες επίπεδες κινήσεις πέραν της κύλισης.
Η πρόταση:
Ένας παρατηρητής πάνω στον στιγμιαίο αξονα κατά μία κύλιση βλέπει στροφική κίνηση.
είναι σωστή.
Η πρόταση:
Ένας παρατηρητής πάνω στον στιγμιαίο αξονα βλέπει στροφική κίνηση.
είναι λανθασμένη.
Διαφέρουν κατά δύο λέξεις, όμως η δεύτερη είναι λανθασμένη.

Η ανάρτηση στην οποία επικαλέστηκες τον στιγμιαίο άξονα δεν ήταν κύλιση αλλά κινήσεις ράβδων. Έτσι το λογικό είναι να υποθέσω ότι εξέφερες την δεύτερη πρόταση και όχι την πρώτη.

Όταν θα βρεθείς στο σπίτι θα δεις τις κατακόρυφες βολές που είναι και το καλύτερο αντιπαράδειγμα. Εκεί φαίνεται καθαρά πόσο λάθος είναι η δεύτερη πρόταση.

Για τις προσομοιώσεις και το πόσο πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άλλο σχόλιο…..

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η πρόταση επομένως:
Ένας παρατηρητής που συνεχώς έχει τη θέση του στιγμιαίου άξονα βλέπει στροφική κίνηση.
είναι λανθασμένη.
Μπορώ να βρω δεκάδες αντιπαραδείγματα. Προς τι όμως;
Ένα φτάνει. Είναι το παραπάνω με τη ράβδο.

Γεώργιος Βουμβάκης

Ναι.Εχεις δίκιο. Μόνο στην περίπτωση που οι δύο άξονες , στιγμιαίος και συμμετρίας στερεού κινούνται συνεχώς με την ίδια ταχύτητα όπως στη κύλιση σε επίπεδο, η κίνηση ως προς τον στιγμιαίο άξονα θεωρούμενο ως κινούμενο σώμα, είναι στροφική. Δηλαδή όταν ο ένας άξονας, είναι μεταφορικά ακίνητος σε σχέση με τον άλλο. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη σκάλα που γλυστραει περιστρεφόμενη ομαλά. Αναφέρθηκαν σε αυτό και αλλού. Προσπαθώ να δώσω φυσική ερμηνεία στις προσομοιώσεις που ακόμα δεν είδα…Ως προς τους νόμους της στροφικής κίνησης ως προς τον στιγμιαίο άξονα, θεωρούμενο στιγμιαία ακίνητο αλλάζει η θεώρηση των πραγμάτων. Το θέμα μάλλον έγκειται στο ότι είναι άλλο πράγμα ο άξονας περιστροφής και άλλο το σύστημα αναφοράς…

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γεώργιος Βουμβάκης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Δεν είναι μόνο η σκάλα.
Ένα κάρο κινήσεις στις οποίες έχουμε ολίσθηση διαθέτουν στιγμιαίο άξονα φυσικά, όμως ο στιγμιαίος αυτός άξονας έχει άλλη τροχιά (το κεντρώδες που είπε ο Κωνσταντίνος) από το κέντρο του τροχού.

Οι κυλίσεις είναι βολική εξαίρεση στον κανόνα.

Γεώργιος Βουμβάκης

Δεν είπα ότι είναι μόνο η σκάλα.Την ανέφερα ως παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτό που λες εσύ και όχι αυτό που είπα εγώ . Άλλο τι ισχύει για στιγμιαία ακίνητο άξονα περιστροφής όπως αρχικά τον θεώρησα ,μέχρι και τις πρώτες παρεμβάσεις μου εδώ και άλλο αυτό που είπα λανθασμένα τελευταία θεωρώντας την κίνηση ως προς τον κινούμενο στιγμιαίο άξονα που παρακολουθεί την κίνηση του στερεού. Και είπα που οφείλεται αυτό .Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει και σε ποιες όχι.Με παρέσυρε ασυγχώρητα η επίπεδη κύλιση…Το ειδικό…Ακόμη δεν είδα τις προσομοιώσεις.Αλλα τις έχω στο μυαλό μου πλέον πώς είναι .

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εδώ φαίνεται η τροχιά του στιγμιαίου άξονα (κλόουν) στην περίπτωση κατακόρυφς βολής στρεφόμενου σώματος:

comment image

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μπορεί να φτάνει μία διάψευση , όμως άλλη μία.
Μπίλια που ολισθαίνει.
Τι βλέπουμε εδώ Γιώργο;
Η μπίλια έχει αρχική ταχύτητα αλλά δεν έχει γωνιακή ταχύτητα.
Η τριβή αυξάνει σταδιακά την γωνιακή της ταχύτητα.
Ο κύριος είναι συνεχώς πάνω στον στιγμιαίο άξονα.
Βλέπουμε την τροχιά του ως άσπρη καμπύλη.
Αυτός πλησιάζει τη μπίλια και επομένως βλέπει τη μπίλια να τον πλησιάζει και να στρέφεται. Βλέπει επομένως σύνθετη κίνηση και όχι στροφική.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γεώργιος Βουμβάκης

Βοηθάνε οι προσωμοιωσεις Γιάννη! Δεν το χρησιμοποιώ αυτό το χρήσιμο εργαλείο. Σε αυτό που έγραψα προηγουμένως με τη ράβδο-σκαλα ήμουν πολύ κοντά να παρέμβω συμπληρωματικά! Η δουλειά και άλλα τρεχαματα δεν με άφησαν. Πρέπει όμως να ερμηνεύσουμε με τη φυσική τις προσομοιώσεις. Δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε αυτές.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πρέπει όμως να ερμηνεύσουμε με τη φυσική τις προσομοιώσεις. Δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε αυτές.
Εννοείται.
Οι προσομοιώσεις με έχουν βοηθήσει σε δύσκολα προβλήματα και βρήκα λάθη υπολογισμών. Όταν επιβεβαιωνόταν η λύση ενός ζόρικου προβλήματος ήμουν σίγουρος για την ορθότητα της λύσης.

Οι προσομοιώσεις είναι πιο εύγλωττες σε περίπτωση διαφωνίας από υπολογισμους και λόγια. Όταν υπήρξε η διαφωνία με τις 7 στροφές που δεν ήταν 7, έλυσαν κάθε διαφωνία.
Ένας που επέμενε και μετά την προσομοίωση θύμιζε την γκραβούρα του Μπεζουόλι, στην οποία αντί να δουν το πείραμα του Γαλιλαίου, άνοιγαν βιβλία.
Σε μια διαφωνία “Στροφική κίνηση- όχι στροφική) λύνουν το πρόβλημα αυτόματα. Δεν μπορούμε να διαφωνούμε με μία προσομοίωση εκτός αν έχει μπαγκ και τεκμηριώσουμε που είναι το μπαγκ.

Φυσικά για να γίνουν μη θεωρήσεις ότι δεν χρειάζεται χαρτί και μολύβι.
Και Φυσική χρειάζεται και εξισώσεις και Γεωμετρία.
Δεν μπορούσα να κάνω το 1999 αυτά που έκανα σήμερα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Αλλο ένα:
Γύρισμα σε μπιλιάρδο.
Η μπάλα έχει ταχύτητα προς τα δεξιά και γωνιακή ταχύτητα από την οθόνη προς εμάς.
Ο κλόουν είναι ο στιγμιαίος άξονας με ακρίβεια απόλυτη.
Πατάμε το “έδαφος” και βλέπουμε τις κινήσεις ως προς το έδαφος.
Πατάμε “κλόουν” και βλέπουμε ότι ο παρατηρητής του στιγμιαίου άξονα βλέπει σύνθετη κίνηση και όχι στροφική.
Πόσες προσομοιώσεις να στείλω;
Δεν φτάνουν αυτές;

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Το επουσιώδες έχει κάποιες φορές μεγαλύτερη αξία από το ουσιώδες.
Ακόμα και όταν δεν έχει έρχεται αυθόρμητα και αυτόι δίνει ζωντάνια στον χώρο.
Το υλικονέτ εκτός από αποθετήριο θεμάτων είναι και ενα καφενείο.
Ευλογών πάλι τα γένια μου (για ψώνιο θα με περάσουνε οι αναγνώστες-συμμετέχοντες) παραθέτω παλιό κείμενο:
Είναι το υλικονέτ ο μύλος του Χότζα;
Εκεί φαίνεται ότι καθένας άλλο χαρακτηρίζει ως ουσιώδες.
Η ζωντάνια αυτή με κάνει να συμμετέχω. Σε έναν χώρο που θα ασχολιόταν με το ουσιώδες αμφιβάλλω αν θα συμμετείχα ή μόνον θα διάβαζα τα γραφόμενα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γιώργο ένα ένα.
Ο όρος “στιγμιαία κίνηση” εμφανίζεται στο βιβλίο θεωρητικής μηχανικής του Banach και προκάλεσε συζητήσεις. Εγώ σ’ αυτές έγραψα ότι τον θεωρώ χωρίς περιεχόμενο. Όμως υποστηρίχτηκε ακριβώς διότι υπολογίζει ταχύτητες κινητικές ενέργειες και στροφορμές.
Υπέθεσα πως το αποδέχεσαι.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η προσομοίωση που υποσχέθηκα.
Σχετική στροφική κίνηση 2.
Φαίνεται καθαρά ότι η σχετική κίνηση είναι στροφική και ως προς τον κλόουν και ως προς τη βάρκα. Αν είναι ομαλή είναι ομαλή και γι’ αυτούς.
Αν είναι επιταχυνόμενη είναι και γι αυτούς.
Οι σχετικές γωνιακές επιταχύνσεις είναι ίσες με την γωνιακή επιτάχυνση που διαπιστώνει ο κυριος. Τα ίδια και για τις γωνιακές ταχύτητες.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Το βλέπω.
Έτσι υπολογίζεται με ευκολία η ακτίνα καμπυλότητας.
Μια από τις χρησιμότητες του στιγμιαίου άξονα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γιώργο επειδή το σχόλιο βγήκε τεράστιο το στέλνω σε pdf.
Έγραψα παλιότερα.
Ότν βρεις χρόνο δες τα.
Αντιλαμβάνεσαι ότι θα ήτανπαράλογο να διαφωνώ με τον εαυτό μου.

Γεώργιος Βουμβάκης

Θα τα δω στην πρώτη ευκαιρία Γιάννη. Ευχαρίστως. Πρόβλημα με τον χρόνο έχω…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Θα τη στείλω πάντως σύντομα μια και το υποσχέθηκα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η συνολική.
Θα χρειαστεί συνεχως κεντράρισμα από τον θεατή.
Για μεγαλύτερη ευκολία:
Ο κύριος.

Ο στιγμιαίος άξονας.

Ως προς το Β.

Ως προς το Α.

Ως προς μεσαίο σημείο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Τα συμπεράσματα:
Όλα τα σημεία της ράβδου βλέπουν στροφική κίνηση της ράβδου.
Ο στιγμιαίος άξονας (μικρό μπαλάκι με άσπρο ίχνος) βλέπει σύνθετη κίνηση.

Το άσπρο ίχνος είναι το κεντρώδες μόνο στην θέαση του κυρίου.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Είναι επομένως εμφανές ότι ένας παρατηρητής πάνω στον στιγμιαίο άξονα δεν βλέπει στροφική κίνηση. Απλώς κάθε στιγμή βλέπει τις ίδιες ταχύτητες που βλέπουμε και εμείς οι ακίνητοι, όμως αυτές υπολογίζονται εύκολα ως ίσες με ω.(ΣΑ), όπου (ΣΑ) η απόσταση του επίμαχου σημείου από τον στιγμιαίο άξονα.

Έτσι θα πρέπει, πριν κάθε συζήτηση, να ορίσουμε τι σημαίνει:
Εκτελεί στροφικη κίνηση ως προς τον στιγμιαίο άξονα.
Πάντως αποκλείεται να σημαίνει:
Ένας παρατηρητής επί του στιγμιαίου άξονα βλέπει στροφική κίνηση.
Εκτός αν υιοθετήσουμε τον όρο “Στιγμιαία κίνηση”.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ο παρατηρητής που είπες που κάθεται ακίνητος στο κεντρώδες του χώρου και περιμένει τον στιγμιαίο άξονα βλέπει ότι ακριβώς και ο κύριος:

comment image

Βλέπει τις ταχύτητες να έχουν τις διευθύνσεις των δύο κατακορύφων.
Χαρακτηρίζει την κίνηση ακριβώς όπως ο κύριος διότι έχει την ίδια ταχύτητα με τον κύριο.
Ο χαρακτηρισμός μια κίνησης είναι ανεξάρτητος από τη θέση του παρατηρητή. Εξαρτάται από την ταχύτητα και την επιτάχυνση του παρατηρητή.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Όχι δεν κάθεται ακίνητος και περιμένει να γίνει στιγμιαίος άξονας.
Διαγράφει το κεντρώδες.
Επιλέγουμε την θέαση αυτήν στην οποία αποτελεί αυτός σύστημα αναφοράς. Βλέπουμε δύο στιγμιότυπα της δικής του θέασης:

comment image

comment image

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Οι κόκκινες γραμμές είναι οι τροχιες που βλέπει να διαγράφουν τα άκρα της ράβδου. Η μαύρη είναι η τροχιά που βλεπει να γράφει ο ακίνητος παρατηρητής.
Ας προσεχθούν δύο πράγματα:

  1. Αλλάζει ως προς αυτόν ο προσανατολισμός της ράβδου.
  2. Μετατοπίζεται ως προς αυτόν το σημείο τομής κατακορύφου-οριζόντιας.

Σε άλλη προσομοίωση φαίνεται καθαρά ότι και οι τρεις παρατηρητές επί των μπαλακίων βλέπου στροφικές κινήσεις:

comment image

Το μεσαίο μπαλάκι βλέπει τα άκρα να γράφουν κυκλικές τροχιές.
Βλέπει τον στιγμιαίο άξονα και τον ακίνητο κύριο να γράφουν ελλείψεις.
Τα δύο άκρα βλεπουν τον κύριο και τον στιγμιαίο άξονα να; κάνουν ταλαντώσεις:

comment image

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ναι πέντε παρατηρητές. Είχα νωρίτερα κάνει την ερώτηση:
Ποιος παρατηρητής ή ποιοι παρατηρητές βλέπουν την κίνηση της ράβδου ως στροφική;
Το ερώτημα δεν είναι άσχετο με το κείμενο της ανάρτησης.

Για να φανεί η απάντηση έκανα την προσομοίωση, Είναι πιο εύγλωττη από ένα κείμενο με σχήματα και σχέσεις ή αποδείξεις.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Κωνσταντίνε.
Εκτός από τα σημεία της ράβδου, εκτός από τα σημεία της προέκτασης υπάρχουν και άπειρα άλλα με την ιδιότητα αυτήν.
Τα σημεία Σ με την ιδιότητα οι αποστάσεις (ΣΑ) και (ΣΒ) να είναι σταθερές. Δηλαδή (ΣΑ)=2m για κάθε t και (ΣΒ)=4m για κάθε t.
H ράβδος οριζει με αυτά τα σημεία τρίγωνα τα οποία έχουν γωνιακή ταχύτητα ίση με της ράβδου.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κωνσταντίνε δεν κατάλαβα μάλλον τι εννοείς.
Ένα σχήμα δείχνει τι εννοούσα:

comment image

Δες έναν παρατηρητή πάνω στο κίτρινο μπαλάκι που δεν ανήκει στη ράβδο. Απλώς τα κόκκινα (υποθετικά) ευθύγραμμα τμήματα διατηρούν τα μήκη τους. Αυτός βλέπει τη ράβδο να εκτελεί στροφική κίνηση, ακριβώς διότι τα άκρα της (και κάθε σημείο της) απέχουν από αυτόν σταθερές αποστάσεις και τα βλέπει να κάνουν κύκλους με ακτίνες τα κόκκινα τμήματα.
Το μπαλάκι αυτό δεν είναι στιγμιαίο κέντρο, ή έστω δεν είναι κάθε στιγμή τέτοιο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η μαύρη γραμμή είναι η τροχιά του μέσου της ράβδου.
Η άσπρη είναι η τροχιά του παρατηρητή μας.
Το πως θα πετύχουμε να κινηθεί έτσι είναι δύσκολο θέμα, πάντως είναι ένας από τους άπειρους παρατηρητές μας που βλέπουν συνεχώς; στροφική κίνηση.

Μέχρι τώρα έπαιξα με παρατηρητές σταθερού προσανατολισμού.
Αν μπλέξουμε και τους άλλους…..

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ένα παράδειγμα:

comment image

Ο κύριος βλέπει τη ράβδο να εκτελεί σύνθετη κίνηση, διότι ολισθαίνει μεν στο ημικύκλιο, αλλά το όχημα κινείται.
Ο επιβάτης βλέπει τη ράβδο να εκτελεί στροφική κίνηση όχι περί αυτόν αλλά περί το κεντρο του ημικυκλίου που σημείωσα με κόκκινο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ας συσχετίσουμε το παράδειγμα με όσα έγραψες:
Το κεντρώδες χώρου είναι μια ευθεία παράλληλη στο έδαφος.
Το κεντρώδες σώματος είναι τόξο κύκλου που διέρχεται από τα άκρα της ράβδου και το κέντρο του ημικύκλίου.
Το κεντρώδες σώματος “κυλίεται” στο κεντρώδες χώρου.

Ο παρατηρητής μας βλέπει στροφική κίνηση μόνο ως προς το κόκκινο σημείο.
Υπάρχουν όμως παρατηρητές άπειροι που βλέπουν στροφικές κινήσεις.
Αρκεί να κινούνται έτσι ώστε κάθε στιγμή οι αποστάσεις τους από τα άκρα της ράβδου να είναι σταθερές.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Διαβάζοντας προσεκτικότερα το σχόλιό σου το κατάλαβα.
Θα συμφωνήσω πως ο τυχαίος περίεργος παρατηρητής δεν βλέπει περιστροφή περί τον στιγμιαίο άξονα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κωνσταντίνε μόνο τώρα είδα το σχόλιο.
Δεν εφαρμόζεται φυσικά, διότι η δύναμη D’ Alembert δεν διέρχεται από το κεντρο μάζας, οπότε έχει ροπή ως προς αυτό.

Διονύσης Μάργαρης
15/03/2022 8:25 ΜΜ

Καλησπέρα συνάδελφοι.
Κάθησα να διαβάσω τη συζήτηση και διαπίστωσα ένα μπρος πίσω, ένα μπέρδεμα ποιο γράφτηκε πριν και ποιο μετά. Πρέπει κάποιος να διαβάζει συνεχώς την ώρα του σχολίου για να μην μπερδεύεται για την χρονική εξέλιξη της συζήτησης.
Μια πρόταση:
Μην γράφεται απάντηση, κάτω από μια τοποθέτηση του συνομιλητή σας.
Γράψτε απάντηση στο τέλος (δηλαδή στο πλαίσιο που ανοίγει στην κορυφή της σελίδας κάτω από την εκφώνηση), για να διατηρείται μια σειρά, αφού ο αναγνώστης χάνεται…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Διονύση και εμένα μπερδεύει η σειρά.
Υπάρχει ευτυχώς μια σχετική αυτοτέλεια.
Με όποια σειρά και αν δεις τα σχόλια φαίνονται οι σχετικές κινήσεις ως προς παρατηρητή που έχει κάτσει στο στιγμιαίο κέντρο.

Διονύσης Μάργαρης
16/03/2022 7:54 ΠΜ

Καλημέρα Κωνσταντίνε.

Ρίξε μια ματιά σε παλιότερη ανάρτησή μου που διερευνάται η ισχύς του 2ου νόμου:

Παίζοντας με το 2ο νόμο για την περιστροφική κίνηση.

Εκεί, μέσω παραδειγμάτων, καταλήγω στην εξίσωση:
.comment image
Για την μορφή του νόμου, παίρνοντας ως σημείο αναφοράς, ένα σημείο επί του στερεού.
Ή με απλά λόγια:
.comment image

Άρα στο πρόβλημα που αναφέρεις, όπου η επιτάχυνση του Α δεν κατευθύνεται προς το κέντρο μάζας… αλλά προς το κέντρο του δίσκου (δεν συμπίπτει με το κ.μ….), ο νόμος δεν παίρνει την γνωστή απλή μορφή.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης