Αφιερωμένο στον Ανδρέα Ριζοπουλο που είχαμε μια σχετική κουβέντα σχετικά με κάποιες πολύ καλές αναρτήσεις που έχει κάνει για το αντικείμενο. Στους διαγωνισμούς αστρονομίας συχνά πέφτουν ερωτήσεις με ζυγαριά στη σελήνη ή στον Αρη. Φαντάζομαι δεν υπάρχει φυσικός που να μην έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα. Από την αρχή να πούμε ότι η ζυγαριά μετράει την αντίδραση Ν της δύναμης του δαπέδου στο σώμα μας δηλαδή δύναμη ή όποια υπό προϋποθέσεις είναι ίση με το βάρος μας mg. Η ζυγαριά όμως είναι ρυθμισμένη να δείχνει Β/g που φαίνεται να είναι μάζα. Αν αυτή τη ζυγαριά όμως την πάμε στο φεγγάρι θα μετρήσει το βάρος μας στο φεγγάρι και θα διαιρέσεις με το g στη γη γιατί προφανώς δεν διαθέτει την εξυπνάδα να καταλάβει ότι άλλαξε το g, δηλαδή θα δείξει (mg)φεγγάρι : g γης = m/6. Η μάζα όμως ενός σώματος είναι παντού ίδια, επομένως η ζυγαριά δε μετράει τη μάζα μας, αλλά ούτε και το βάρος μας. Όταν λέμε ζυγίζω 95 κιλα(αν πάρω 5 ακόμα δε θα χωράω να μπω ούτε στο ίντερνετ), αυτά είναι τα ξεχασμένα κιλά βάρους, τα kg με το αστεράκι. Κάτι ακόμα σχετικό που “παιζει” στην αστρονομία είναι η ένδειξη της ζυγαριάς ή το φαινόμενο βάρος αν υπάρχει ικανή φυγόκεντρη. Σε ένα μικρό δορυφόρο του Δία η φυγόκεντρη σχεδόν εξουδετερωνει το βάρος και μπορείς με ελάχιστη ώθηση να αποκτήσεις… ταχύτητα διαφυγής.
Ένα καλό ερώτημα για μαθητές είναι τι δείχνει η ζυγαριά της γελοιογραφίας.
Ο μικρός δορυφόρος του Δία λέγεται Μητις και το g είναι 0.005 m/s^2, να παίζεις ποδόσφαιρο και κάθε τρεις και λίγο η μπάλα να χάνεται στο διάστημα. Kαλο ταξίδι.
Καλησπέρα Άρη. Σε ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση. Η Μήτις για την οποία βρήκα ότι ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος και πρώτη σύζυγος του Δία έχει ταχύτητα διαφυγής 12m/s= 43,2km/h. Σε αγώνα Βραζιλίας Γαλλίας ο Ρομπέρτο Κάρλος σκόραρε φυσικά με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Η μπάλα έπιασε 137km/h. Αν παίζανε μπάλα σε γήπεδο στη Μήτιδα, θα την ψάχνανε στο Δία…
Η ζυγαριά στο ταβάνι είναι πολύ ωραία ιδέα για να καταρρίπτουμε το μύθο ότι μετράει το βάρος ή ακόμα χειρότερα τη μάζα. Μην ξεχνάμε ότι μάζα μπορούμε να μετρήσουμε με τον κλασσικό ζυγό, που δεν επηρεάζεται από πλανήτες – γι’ αυτό τον κρατάει η τυφλή Δικαιοσύνη…
Και με την ευκαιρία του ονόματος που μας έδωσες για το μικρό δορυφόρο, ας σκεφτούμε πόσο τιμούν τους Αρχαίους Έλληνες τα ονόματα που έχουν δώσει οι αστρονόμοι στα ουράνια σώματα και πόσο τιμούν οι σύγχρονοι μεταρρυθμιστές Έλληνες την Αστρονομία…
Μήτις

Ανδρέα είναι τραγικό αυτό που γίνεται στην εκπαίδευση. Ελληνόπουλα που τελειώνουν το σχολείο έχουν άγνοια για τον πατέρα της αστρονομίας Ιππαρχο, για τις αξίες θαυμασμού μετρήσεις του Αρισταρχου και τόσα άλλα που πρόσφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες στην επιστήμη. Η δε διεθνής αστρονομική ένωση λατρεύει την υπέροχη Ελληνική μυθολογία. Όταν το hubble με τη μέθοδο των βαρυτικων φακών φωτογράφισε το πιο μακρυνό μεμονωμένο αστέρι στα 9 δις ε. Φ!!! η ΔΑΕ από τα πολλά ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι υιοθέτησε το Ικαρος(Icarus).