ο «Αριστοτέλης» και η «Φυσική με Πειράματα»

στο Διαγωνισμό «Αριστοτέλης» της Α Γυμνασίου

για να μελετηθεί η θερμομονωτική ικανότητα των υλικών, ελέγχονται δύο απ αυτά, το χαρτόνι και το αλουμινόχαρτο

απλοποιώντας την εκφώνηση …

… με ισοπαχείς ποσότητες απ τα δυο υλικά, τυλίγονται δυο όμοια γυάλινα μπουκάλια που περιέχουν ίδιες ποσότητες νερού με αρχική θερμοκρασία 85οC και σημειώνονται οι θερμοκρασίες τους ανά 15min, για να μελετηθεί ο ρυθμός αποθέρμανσής τους

οι μικροί μαθητές καλούνται να τιτλοδοτήσουν τις δυο ακόλουθες σειρές μετρήσεων,

2

δηλαδή ποια αντιπροσωπεύει τη «μόνωση» με χαρτί/ χαρτόνι και ποια με αλουμινόχαρτο;

στη συνέχεια ζητείται να χαρακτηριστούν μετά την τιτλοδότηση τα δυο υλικά με δυο ξεπερασμένους απ την εξέλιξη της γλώσσας χαρακτηρισμούς, ως «δυσθερμαγωγά» ή «ευθερμαγωγά»

 

ένα κριτήριο για την τιτλοδότηση θα πρέπει να είναι η επίγνωση ότι τα μέταλλα μεταδίδουν ευκολότερα τη θερμική ενέργεια απ ότι το χαρτί, επομένως οι μετρήσεις θερμοκρασίας που μειώνονται με μεγαλύτερο ρυθμό αντιστοιχούν στο αλουμινόχαρτο

ένα άλλο κριτήριο, το οποίο δεν θα πρέπει να αντιστοιχεί στις προσλαμβάνουσες των περισσότερων μικρών μαθητών, αφορά το ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία ανακλάται από «λείες και στιλπνές» επιφάνειες, όπως αυτή του τεντωμένου αλουμινόχαρτου, με αποτέλεσμα οι μετρήσεις θερμοκρασίας να επηρεάζονται προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης του πτωτικού ρυθμού

η απόφαση για το πιο κριτήριο επικρατεί, επιλύεται είτε με επίπονους υπολογισμούς που θα συγκρίνουν λογιστικά τα δύο κριτήρια,

είτε με πείραμα

3

τα υλικά:

η ποσότητα του νερού της βρύσης που θερμομετρήσαμε, ήταν και στις δύο περιπτώσεις 190ml, τα δοχεία όμοιες γυάλινες συσκευασίες μαρμελάδας και τα θερμόμετρα, αυτά που θερμομετρούμε το «κρέας στο φούρνο»

η εμπειρία για την αποτελεσματικότητα αυτών των θερμομέτρων προέκυψε απ τη χρήση τους σε μετωπικά πειράματα στο μάθημα “Η Φυσική με Πειράματα”

ακολουθεί η καταγραφή των μετρήσεων, για μια ώρα

4

οι τιμές που καταγράψαμε δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη δοκιμασία, η παγίδευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα απ την πολλαπλάσια τιμή της θερμικής αγωγιμότητας του αλουμινίου σε σχέση με αυτήν του χαρτιού

το ερώτημα που πραγματευτήκαμε, παρότι επιλέχθει ως εισαγωγικό του διαγωνισμού και μάλιστα στη χαμηλότερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας, μας φάνηκε πως “είχε ψωμί”

(Visited 1.267 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
31 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βασίλειος Παππάς
3 μήνες πριν

… Γι αυτό και εμείς οι παλαιοί πρόσκοποι όταν θέλαμε να έχουμε στις πορείες δροσερό νερό επενδύαμε το γυάλινο μπουκάλι με αλουμινόχαρτο και εξωτερικά με τσαλακωμένο χαρτί. Το αλουμινόχαρτο λειτουργεί ως ανακλαστήρας της υπέρυθρης, το τσαλακωμένο χαρτί με τον εγκλωβισμένο αέρα ως μονωτικό υλικό.

Βασίλειος Παππάς
3 μήνες πριν

προφανώς βλέπαμε και Μαγκάιβερ…

Βαγγέλης Κουντούρης

Άριστα, Γιώργο!
διότι “τα φαινόμενα απατούν”…

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
3 μήνες πριν

Καλημέρα Γιώργο.
Σαν έτοιμος από καιρό με πειραματικό αποτέλεσμα, που δεν το περίμενα.
Αν με ρωτούσες, θα προέβλεπα το αντίστροφο!
(Δεν έκανα και … πρόσκοπος)!
Καλημέρα Βασίλη, καλημέρα Βαγγέλη.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιώργο
Ομολογώ πως δεν θα την έβλεπα την αόρατη …υπέρυθρη.
Τώρα να πω αυτό που μου “καρφώθηκε” ρισκάροντας πιθανή μπού..α. Μιλάς για την παγίδευση της υπέρυθρης εκ των έσω προφανώς, όμως υπέρυθρη προσπίπτουσα έξωθεν δεν έχουμε ; Μάλλον αμελητέα θεωρείτε.
Έχω “λάφυρο” από την κατοχή ,ένα παγούρι αλουμινένιο με επένδυση από χοντρό χακί “ύφασμα”.
Καλό Σαββατοκύριακο

Θοδωρής Παπασγουρίδης

στον παραδοσιακό για τους ταπεινούς δικυκλιστές του 1960 – 1970: εφημερίδες κάτω απ το πανωφόρι”

Mz- Cz – Jawa – Ural μερικές συλλεκτικές από την DDR

αλλά και εμείς που το 80 οδηγούσαμε γιαπωνέζικες ..όλο και κάποια
εφημερίδα (τότε διαβάζαμε) βάλαμε κάτω από το μπουφάν

Τίνα Νάντσου
3 μήνες πριν

Προτιμώ το αλουμινόχαρτο για το τοστ μου παρά το χαρτί. Φαντάζομαι αυτό θα το έχουν ίσως παρατηρήσει και οι μαθητές. Ωραίο θέμα ωραία συζήτηση.

Τίνα Νάντσου
3 μήνες πριν

Αγαπητέ Γιώργο η μεγάλη επιστήμη δηλ η μοντέρνα φυσική διδάσκεται διεθνώς σε πολλά ινστιτούτα μέσα από τα πειράματα φυσικής με απλά υλικά. Αν ψάξεις το εκπαιδευτικό υλικό του Perimeter Int. θα το δεις. Διδάσκουν εξαιρετικά δύσκολες έννοιες με πολύ απλό τρόπο και χωρίς εκπτώσεις.
ΥΓ Την αναφορά την κατάλαβα από την κίνηση στην σελίδα μου και την θεωρώ πολύ τιμητική

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Κολπο με αλουμινόχαρτο για πιο ζεστό σπίτι

https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/kalorifer-to-kolpo-me-to-aloyminocharto-gia-pio-zesto-spiti/

Τίνα Νάντσου
3 μήνες πριν

Εξαιρετικό!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σας παιδιά.
Δύο υποθεσεις κάνω:

  1. Το πείραμα έγινε και το μπουκάλι με το αλουμινόχαρτο κρύωνε πιο αργά. Τότε το αλουμινόχαρτο κερδίζει τον τίτλο του “δυσθερμαγωγού”. Δεν εξηγείται τότε το γιατί όταν το ακουμπάμε είναι πιο “κρύο”.
  2. Το πείραμα δεν έγινε και αναμένεται απάντηση του τύπου “το μπουκάλι με το αλουμινόχαρτο κρυώνει πιο γρήγορα”. Το αλουμινόχαρτο κερδίζει τον τίτλο του ευθερμαγωγού. Ο χαρακτηρισμός ταιριάζει με την εμπειρία μας (όταν το ακουμπάμε είναι πιο “κρύο”).

Να γιατί δεν αγαπώ τα πειραματικά θέματα.

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
3 μήνες πριν

Γιώργο, να μην αδικήσουμε και την συμπαθή επαγγελματική κατηγορία των ελλήνων σουβλατζήδων, που συνδυάζοντας τα δυο υλικά, πακετάρουν τα προϊόντα εσωτερικά με αλουμινόχαρτο και απέξω λαδόκολλα για να περιορίσουν την όποια ακτινοβολία του πρώτου προς τα έξω.

Θεωρούμε την διαρροή λαδιού ως αιτία αμελητέα.

Ποιο σοβαρά. Αν τα παιδιά πρέπει να αποφασίσουν έχοντας ως γνωστική βάση τις έννοιες δυσθερμαγωγά ευθερμαγωγά είναι προφανής η λάθος απάντηση που πρέπει να θεωρηθεί σωστή.
Με δεδομένο ότι οι θεματοδότες δεν έκαναν το πείραμα ούτε πήραν χαμπάρι ότι υπάρχει η ανάκλαση της υπέρυθρης αφορά τον τρόπο που δουλεύουν.
Τελικά πρέπει να συμφωνήσω με τον Γιάννη
” Να γιατί δεν αγαπώ τα πειραματικά θέματα”.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ακόμα θυμάμαι το γέλιο που ρίξαμε όταν ήρθε έγγραφο:
-Μην παραγμοτοποήσετε το πείραμα …. (υποβιβασμος τάσης). Είναι άκρως επικίνδυνο. Επικολλήσατε φωτοτυπία του εγγραφου στον φοριαμό φυλλαξης του οργάνου ώστε να το δούν και άλλοι συνάδελφοι στο μέλλον και να το αποφύγουν.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
3 μήνες πριν

Πέρα από το γνωστό, «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις», θα έλεγα ότι όποιος  θεωρεί τα πειραματικά θέματα επί χάρτου απαραίτητα και χρήσιμα θα πρέπει να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός  από τα κλασσικά υπολογιστικά  θέματα, αφού και εκεί παρά την τεράστια πείρα πολλές φορές γίνονται τραγικά πράγματα.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
3 μήνες πριν

Καλημέρα Γιώργο
Γιατί αλλά τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.