ΑΠΟΡΙΑ
Ένας συνάδελφος σε ομάδα φυσικής λυκείου στο fb έγραψε ότι σε άσκηση της τράπεζας θεμάτων αναφέρει ότι δορυφόρος βάζει σε λειτουργία ανασχετικους πυραύλους και μειώνει την ολική του ενέργεια ώστε η τελική του να είναι το 80% της αρχικής. Να βρεθεί το νέο ύψος που θα κινηθεί.
Με ενδιαφέρει άμεσα η γνώμη σας καθότι εγώ βλέπω λάθος εκφώνηση και τέλος. Δεν έχει νόημα νομίζω να προσπαθήσουμε να λύσουμε του πρόβλημα βασιζόμενοι στην υπάρχουσα εκφώνηση. Αν θέλουμε να το λύσουμε με ποσοστά νομίζω το σωστό θα ήταν να αντικαταστήσουμε την εκφώνηση με το “η ενέργεια του δορυφόρου μειώνεται κατά το 20% του μέτρου της αρχικής του ενέργειας”. Αναμένω.
(Visited 338 times, 1 visits today)
Καλησπέρα Άρη.
Δεν ξέρω την άσκηση, αλλά λέγοντας ότι η τελική ενέργεια του δορυφόρου είναι ίση με το 80% της αρχικής του ενέργειας ή
Η ενέργειά του μειώνεται κατά 20%
Δεν είναι το ίδιο;
Επανέρχομαι Άρη.
Σκέπτομαι ότι το πρόβλημα το εστιάζεις στο ότι η ολική ενέργεια είναι αρνητική…
Είναι έτσι; Αν ναι, συμφωνώ, ότι η εκφώνηση πρέπει να μιλάει για την μείωση της απόλυτης τιμής της ενέργειας.
Διονύση δεν έχω την εκφώνηση. Αν είναι όπως τα λέει ο συνάδελφος είναι ζήτημα.
Είναι πολύ πιο διδακτικό να έχουμε το τελικό ύψος, να βρούμε τις δύο ενέργειες, τη διαφορά τους και το γεγονός ότι η μείωση της ολικής ενέργειας και το μικρότερο ύψος συνεπάγεται αύξηση της ταχύτητας του δορυφόρου, αλλά μεγαλύτερη μείωση της δυναμικής σε σχέση με την αύξηση της κινητικής.
Δίκιο έχεις Άρη.
Ένα μπέρδεμα με την μείωση της ενέργειας, η οποία ούσα αρνητική, σημαίνει αύξηση της απόλυτης τιμής της, έχει ένα πρόβλημα…
Ένας φίλος μου έστειλε την άσκηση. Είναι το θέμα 16492.
Η εκφώνηση λέει:
.
Και η λύση δίνει:
.
Ποια ενέργεια είναι το 80%, ποιας;
Η τελική ενέργεια είναι το 80% της αρχικής ή το αντίθετο;
Αυτή είναι η επίσημη λύση; Λέει η τελική 80% της αρχικής και τη λύνει με την αρχική το 80% της τελικής; Θαυμασια
Σούπερ θαυμάσια Αρη.
Εχουμε ανάσχεση και άνοδο κατά RΓ/4 και όχι υψος 800Km που λέει η λύση ( η επίσημη ).
Νέα Φυσική ( γράφτηκε και αλλού αυτό για την τράπεζα από τον Χαράλαμπο ( Κασ )).
Καλησπέρα Άρη. Οι ανασχετικοί πύραυλοι μειώνουν την κινητική ενέργεια του δορυφόρου, η οποία είναι Κ= -Ε. Ο δορυφόρος δε θα έχει πλέον την ταχύτητα δορυφοροποίησης. Δε θα μπει σε μια σπειροειδή τροχιά πέφτοντας προς τη Γη; Πως να ζητήσουμε νέο ύψος;
Ανδρέα έχεις απόλυτο δίκιο. Σε πραγματικές συνθήκες ένας ελιγμός σε ανώτερη ή κατώτερη τροχιά απαιτεί μια τροχιά μεταφοράς (Hohmann πχ) και φυσικά δύο πυροδοτήσεις, μια στην αρχή και μια στο τέλος της τροχιάς μεταφοράς. Με μείωση της ταχύτητάς του ένας δορυφόρος θα ακολουθήσει τροχιά πτώσης στη γη. Τέλος πάντων το συγκεκριμένο ερώτημα όχι μόνο δε στέκει, αλλά δίνεται και λάθος λύση και εντελώς λάθος πρακτική αλλαγής τροχιάς. Ότι χειρότερο για μαθητές.
Ανδρέα μπορεί, με την κατάλληλη λειτουργία των πυραύλων αυτών, να ρυθμιστεί η τελική ταχύτητα, στο κατάλληλο ύψος και να διαγράψουν μια νέα κυκλική τροχιά.
Εάν κάποιος μου έλεγε θέλω λύση οπωσδήποτε θα πρότεινα: Ετελ = Εαρχ – 20%ΙΕαρχΙ = – 1,2(1/2GMm/r) => 1/r’ = 1.2/r => r’=r/1.2
Καλημέρα σε όλους.
Συμπλήρωμα από την αρχική εκφώνηση.
Ένας δορυφόρος κινείται σε ύψος h=2600 km από την επιφάνεια της Γης. Η μάζα της Γης έχει μετρηθεί ΜΓ=6.1024 kg, η ακτίνα της RΓ=6400 km, ενώ η ένταση του βαρυτικού πεδίου στην επιφάνεια αυτής είναι g0=10 m/s2. Δίνεται η παγκόσμια σταθερά G=6,67.10-11 N/kg.m2, ενώ αμελούνται τριβές.
Να υπολογίσετε:
Έχει κάποια προβλήματα η άσκηση
Με αρχικό ύψος 2600m και τελικό 800m η αρνητική ενέργεια μειώνεται.
Η απόλυτη τιμή όμως αυξάνεται
Όμως
Ποια ενέργεια είναι το 80%, ποιας;
Η τελική ενέργεια είναι το 80% της αρχικής ή το αντίθετο;
Όπως πολύ σωστά λέει ο Διονύσης
Συμφωνώ με τον Άρη
Εάν κάποιος μου έλεγε θέλω λύση οπωσδήποτε θα πρότεινα:
Ετελ = Εαρχ – 20%ΙΕαρχΙ = – 1,2(1/2GMm/r) => 1/r’ = 1.2/r => r’=r/1.2