Δυο κύλινδροι σε κεκλιμένο…και πολύ κινηματική.

Δυο κύλινδροι σε κεκλιμένο…και πολύ κινηματική

Δυο κύλινδροι έχουν  μάζες m1=m2=10Kg  R1=R2=1m. Ο ένας είναι συμπαγής ο άλλος κοίλος με πολύ λεπτά τοιχώματα.  Οι δυο κύλινδροι αφήνονται σε κεκλιμένο επίπεδου γωνίας κλίσης 300  και από το ίδιο ύψος σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο. Οι κύλινδροι διαπιστώνουμε ότι κυλίονται χωρίς να ολισθαίνουν.

  1. Κατά ποιο νόμο θα μεταβάλλεται η μεταξύ τους απόσταση σε συνάρτηση με τον χρόνο.

η συνέχεια

(Visited 333 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωνσταντίνος Σαράμπαλης

Άρη, καλημέρα.

Πολύ καλή, και πέραν του εκτεταμένου της ως προς το πλήθος των ερωτήσεων, άλλωστε δεν πρόκειται για εξετάσεις αλλά για ανάρτηση, δείχνει και το δρόμο εκτός υπερπαραγωγών. Τα πρώτα ερωτήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο, δηλ. χωρίς δείκτες (μόνη αλλαγή στη ροπή αδράνειας που και αυτή αντιμετωπίζεται με συντελεστές 0,5 και 1 στο mR^2) ώστε να βγαίνουν συμπεράσματα (πχ ανεξάρτητα της μάζας). Το μόνο «ενοχλητικό» το μισό κεκλιμένο με τριβές και το άλλο χωρίς. Ίσως, καλύτερα να περνούν στο οριζόντιο χωρίς τριβές δάπεδο στο τέλος και με τριβές του κεκλιμένου με αναπροσαρμογή της ασκούμενης δύναμης.

Να είσαι καλά.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
6 μήνες πριν

Καλησπέρα Άρη.
Μπορεί να λες ότι είναι “εκτός συρμού”, αλλά τέτοιες ασκήσεις έχουμε ανάγκη, έστω και σαν αντιπαράδειγμα!
Γιατί αλλιώς πάμε στο “πονάει δόντι, κόβουμε κεφάλι”, όπως γίνεται με το νέο αναλυτικό…

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Άρη
Διαβάζοντας για τον “αγώνα” κοίλης και συμπαγούς μουρμούριζα …ο Άρης κατέβηκε από το διάστημα σε γήινες εκδόσεις . Με προσοχή, ίσως και με κάποια εμπειρία από την κινηματική της Α΄, διεκπεραιώνεται και προφανώς προσφέρει.

Δυο παρατηρήσεις, χωρίς πρόβλημα η πρώτη…στις σχέσεις 5) και 6) εκεί στον παρανομαστή (η παρονομαστή!) λείπει ενας παρανομαστής R^2 στα Ι, όμως στο λογαριασμό …λογαριάστηκαν μια και ήταν μονάδα (1) ,μόνο το διαστατικό πάσχει χωρις αυτόν.
Η δεύτερη… μου φαίνεται θέλει προσοχή ως προς το τι εννοούμε όταν λέμε ανώτατο σημείο του κυλίνδρου (5ο ερώτημα). Εσύ προφανώς εννοείς το σημείο που απέχει περισσότερο από το κεκλιμένο και μπορεί δίκαιο να έχεις, απλά εμένα με προβληματίζει αν μπορεί κάποιος να θεωρήσει το ανώτατο ως προς το οριζόντιο επίπεδο.
Να είσαι καλά και καλή Κυριακή

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
6 μήνες πριν

Καλησπέρα Άρη. Πολύ κινηματική αλλά και αρκετή δυναμική. Ούτε ένα νήμα και έβγαλες το ψωμί σου με δυο κυλινδράκια! Τα οποία μελέτησες εκτενώς και πρωτοτύπως. Ας τη διαβάσουν οι θεματοδότες να παίρνουν ιδέες. Αλλά …
Στο pdf δε φαίνεται καλά η σχέση 7 και η μονάδα μέτρησης στο 5/12.
Επίσης πως θα μπορούσαμε να ασκούμε συνεχώς αυτή τη σταθερή δύναμη στο ανώτερο σημείο στην πράξη; Ίσως αν ο κύλινδρος είναι από σίδηρο και χρησιμοποιήσουμε μαγνήτη, που κινείται από πάνω παράλληλα με τον κύλινδρο.
Να είσαι καλά!