Μεταβατικό Πρόγραμμα Σπουδών: Λήξη Συναγερμού(;)

 

Τα Διακροτήματα δεν περιλαμβάνονται στο (μεταβατικό) Πρόγραμμα Σπουδών. Εφαρμόζονται ωστόσο στη Συμβολή Κυμάτων, η οποία περιλαμβάνεται στο (μεταβατικό) Πρόγραμμα Σπουδών. Συμπέρασμα: Διδάσκουμε τα Διακροτήματα για να βοηθήσουμε τους μαθητές να κατανοήσουν τη Συμβολή κυμάτων αλλά δεν τα εξετάζουμε.

Η Ενέργεια Στερεού Σώματος δεν περιλαμβάνεται στο (μεταβατικό) Πρόγραμμα Σπουδών. Πολλές ερωτήσεις/ασκήσεις/προβλήματα ωστόσο λύνονται συντομότερα με εφαρμογή του ΘΜΚΕ και της ΑΔΜΕ. Συμπέρασμα: Διδάσκουμε την Ενέργεια Στερεού Σώματος και παροτρύνουμε τους μαθητές να την εφαρμόσουν διότι: “Κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
11 μήνες πριν

Καλημέρα Ανδρέα.
Λήξη συναγερμού, γιατί;
Στη συμβολή των κυμάτων δεν χρειάζονται προφανώς τα διακροτήματα, αλλά δεν είναι απαραίτητη και η σύνθεση ταλαντώσεων! Άλλωστε οι περισσότεροι μαθητές, δεν έκαναν την σύνδεση και μάθαιναν την συμβολή, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι μια εφαρμογή της σύνθεσης.
Αν η σύνθεση είχε κάποια αξία, αυτή ήταν το μήνυμα ότι υπάρχει και η αντίστροφη πορεία. Αναλύουμε μια περίεργη περιοδική κίνηση και παίρνουμε άθροισμα αρμονικών ταλαντώσεων (ανάλυση fourier). Έτσι αναδεικνύεται η αξία της αατ και δικαιολογείται και η επιμονή στην διδασκαλία της… Και μιας και δεν μπορούμε να διδάξουμε ανάλυση, διδάσκουμε σύνθεση…
Όσον αφορά την ενέργεια στο στερεό, δεν πρόσεξες ότι δεν υπάρχει στερεό!!!! Ποιο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί και ποια λύση θα έδινες μέσω ενέργειας;
Πρόσεξε ότι δεν υπάρχει στο νέο πρόγραμμα η ροπή αδράνειας!
Άρα, όπου εμφανίζεται αυτή, είναι εκτός… Στην ισορροπία στερεού, δεν εμπλέκεται το έργο και η ενέργεια… Και μέχρι εκεί φτάνει η ύλη…
Μην μας παρασύρει ο τίτλος του κεφαλαίου.
Και κάτι σαν συμπέρασμα.
Ό,τι κόβεται με κάποια αφορμή, πολύ δύσκολα επανέρχεται και πάντα σε πιο lite εκδοχή…
Κόπηκε το στερεό λόγω covid στην ισορροπία και … δημιούργησε δίκαιο!!!

Τελευταία διόρθωση11 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Πάνος Μουρούζης
11 μήνες πριν

Οι κοπτοραφτάδες του Α.Π κόβουν και ράβουν χωρίς να στοχεύουν σε κάποιο συγκεκριμένο ρούχο. Φούστα; παντελόνι; σώβρακο; παλτό…; Ποιος ξέρει.

Πάνος Μουρούζης
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Πάνος Μουρούζης

Απ’ ότι φαίνεται το μεταβατικό αναλυτικό πρόγραμμα έχει τον περιορισμό στη χρήση των υπαρχόντων βιβλίων. Και γι αυτό η κριτική μου θα γίνει μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή στο τι αφαιρέθηκε από την υπάρχουσα ύλη της Γ’ και τι προστέθηκε.

Θετικά του μεταβατικού προγράμματος

  1. Αύξηση γενικότερα της ύλης
  2. Διεύρυνση του ηλεκτρομαγνητισμού
  3. Εισαγωγή στοιχείων σύγχρονης φυσικής

Αρνητικά

  1. δεν περιλαμβάνει τις ηλεκτρομαγνητικές ταλαντώσεις που και πειραματικά αλλά και από άποψη τεχνικών εφαρμογών είναι πάρα πολύ σπουδαίες και ενδιαφέρουσες. Η αντίστοιχη ύλη είναι πολύ μικρή ώστε να δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση της ύλης.
  2. δεν περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που είναι και όλη η φιλοσοφία στην οποία στηρίζονται όλες οι επικοινωνίες και η οποία αναφέρεται σε μία και μοναδική μικρή παράγραφο.
  3. Αφαιρεί τη ροπή αδράνειας και τον θεμελιώδη νόμο από τα στερεά που είναι όλη η ουσία των στερεών. Καλύτερα να τα αφαιρούσε όλα όπως έκανε και με τα ρευστά.
  4. Προσθέτει τα μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς που θεωρώ ότι στην έκταση που το κάνει είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το ίδιο και για το κέντρο μάζας
  5. Αναφέρεται στην εξίσωση Schrodinger στα πηγάδια δυναμικού κλπ που και μαθηματικά αλλά και φυσικά στο επίπεδο που εισάγονται δεν θα προσφέρουν ούτε ένα λιθαράκι παραπάνω στην φυσική παιδεία των μαθητών.

·      Θα περίμενα μια επιτέλους συμφιλίωση μεταξύ φυσικής και μαθηματικών. Την σύνδεση της παραγώγου και του ολοκληρώματος με αντίστοιχα φυσικά μεγέθη. Αυτό θα ήταν πράγματι μία πρόοδος. Υπάρχει στο υπάρχον βιβλίο της Γ’ στις ταλαντώσεις στο πρόσθετο υλικό.
·      Θα περίμενα την εφαρμογή της αρχής ότι για να διδάξουμε ένα αντικείμενο της φυσικής θα πρέπει είτε να μπορούμε να το στηρίξουμε πειραματικά είτε λογικά μέσω της μαθηματικής λογικής. Πχ το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο μπορεί να στηριχθεί σε πείραμα και μάλιστα σε 1100 λύκεια της χώρας υπάρχει η αντίστοιχη πειραματική διάταξη. Άρα θεωρώ αυτονόητο ότι το πείραμα θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Το φαινόμενο Compton είναι μία πολύ καλή άσκηση εφαρμογής της ΑΔΕ και της ΑΔΟ και μπορούμε να καταλήξουμε στον αντίστοιχο τύπο μετά από κάποιες μαθηματικές πράξεις. Τι να πούμε όμως για την εξίσωση Schrodinger και ειδικά για τη λύση της σε πηγάδια δυναμικού; Πως θα στηρίξουμε μία τέτοια διδασκαλία; Τι θα κερδίσουμε από αυτήν την προσθήκη;

Συμπερασματικά θεωρώ ότι η κοπτοραπτική έγινε χωρίς συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς – παιδαγωγικούς στόχους. Βασίστηκε στην γενική ιδέα να βάλουμε πιο πολύ ηλεκτρομαγνητισμό που τόσα χρόνια είχε παραμεληθεί καθώς και σύγχρονη φυσική σε βάρος των ρευστών του στερεού κλπ. Αν η καρατόμηση του στερεού έγινε για την μείωση των υπερπαραγωγών στις ασκήσεις των πανελληνίων θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος, αφού μία υπερπαραγωγή μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε κεφάλαιο. Τελικά θεωρώ ότι υπήρχαν τα περιθώρια να γίνει μία πολύ καλύτερη για την φυσική παιδεία των μαθητών κοπτοραπτική . 

Κωστας Πυροβολου
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Πάνος Μουρούζης

Αρχικώς να πω καλημέρα σε όλη την παρέα
Μετά από πολύ καιρό απουσίας (ελπίζω να μη με αφήσετε στην ίδια τάξη) διαβάζω για τις αλλαγές και τα σχόλια των φίλων του εδώ χώρου.
Δεν έχω να διαφωνίσω σε κάτι μέ όσα έχουν γραφτεί αλλά έχω να κάνω την εξής παρατήρηση, ερώτηση, σχόλιο ή δε ξέρω κι εγώ πώς να το πω.
Η αλλαγή αυτή θα γίνει για τα παιδιά της Γ Λυκείου για καλό ;
Εγώ από αυτά που βλέπω – ίσως να μην είμαι εγώ ο κατάλληλος για να το κρίνει αυτό ούτε φυσικά εγώ έχω το κατάλληλο δείγμα μαθητών – είναι ότι μετά από δύο χρόνια με τελείως κλειστά τα βιβλία έρχονται φέτος οι μαθητές της Α Λυκείου που το ’20 “έφαγαν” το πρώτο lockdown, να γράψουν εξετάσεις για να πουν στο πανεπιστήμιο. Τα παιδιά δεν έχουν ιδέα όχι από Φυσική, από Μαθηματικά αλλά ούτε καν το όνομά τους δε ξέρουν πλέον να γραψουν!!!!
Δε ξέρουν πώς να μιλήσουν, να ζητήσουν μια πληροφορία π.χ για το πώς θα πάνε σε μια περιοχή από μια άλλη αφού έχουν στην κυριολεξία χαζέψει από την πολύ κάμερα και την υπερβολική χρήση όλων αυτών των ¨απαραίτητων¨ ηλεκτρονικών μέσων που με τις ευλογίες του υπουργείου προωθούνται αφού όμως πρώτα τα έχει απαγορεύσει!!!!
Συνεπώς, όπως έγραψα και παραπάνω δε διαφωνώ με κανέναν όσο αφορά στην αλλαγή αλλά μήπως πρώτα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν τα βασικά;
Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα να μάθουν τα παιδιά αυτά τα πέντε γράμματα που έλεγαν παλιά, για να μην είναι τελείως αστοιχείωτα ;
Μένω λοιπόν εκεί , στα του Λυκείου γιατί άμα πάμε και πραπίσω κατά Γυμνασιο μεριά, εκεί θα αρχίσει το πανηγύρι…..

Και πάλι καλημέρα σε όλους

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Κωστας Πυροβολου

Δε ξέρουν πώς να μιλήσουν, να ζητήσουν μια πληροφορία π.χ για το πώς θα πάνε σε μια περιοχή από μια άλλη αφού έχουν στην κυριολεξία χαζέψει από την πολύ κάμερα και την υπερβολική χρήση όλων αυτών των ¨απαραίτητων¨ ηλεκτρονικών μέσων που με τις ευλογίες του υπουργείου προωθούνται αφού όμως πρώτα τα έχει απαγορεύσει!!!!”
Καλημέρα Κώστα!

Βασίλειος Μπάφας
11 μήνες πριν

Καλημέρα σε όλους.
Γενικά με στενοχωρεί το γεγονός της αντιπαλότητας και της αρνητικής γενίκευσης.
Από φίλο στο f/b
Κάποιοι χτυπάνε την εισαγωγή της κβαντομηχανικής με το επιχείρημα: Πως θα εξηγήσουμε την λύση της Schroedinger στο πηγάδι δυναμικού; Αφού οι μαθητές δεν ξέρουν παραγώγους. Πρώτον: Τον Μάρτη που θα διδαχτεί το πηγάδι οι μαθητές θα ξέρουν παραγώγους, το πρόβλημα είναι αν οι φυσικοί τις θυμούνται.
(Η υπογράμμιση δική μου)

“Δε ξέρουν πώς να μιλήσουν, να ζητήσουν μια πληροφορία π.χ για το πώς θα πάνε σε μια περιοχή από μια άλλη αφού έχουν στην κυριολεξία χαζέψει από την πολύ κάμερα και την υπερβολική χρήση όλων αυτών των ¨απαραίτητων¨ ηλεκτρονικών μέσων που με τις ευλογίες του υπουργείου προωθούνται αφού όμως πρώτα τα έχει απαγορεύσει!!!!”

Υπενθυμίζω ότι στη νέα γενιά των “χαζεμένων” ανήκει και ο Σπύρος ο Τερλεμές!!!

Μια απορία:

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ;;;

Κωστας Πυροβολου
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Βασίλειος Μπάφας

Αγαπητέ Βασίλη.
Επειδή έχεις χρησιμοποιήσει κάτι από αυτά που εγώ έγραψα και μάλλον αναφέρεσαι σε εμένα στην ερώτηση: Γιατί αυτά;
Σου απαντώ λοιπόν ότι δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό ακριβώς που έγραψα συμβαίνει. Το ότι υπάρχει και ο Σπύρος Τερλεμές είναι νομίζω μια εξαίρεση. Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι αλλά πόσοι είναι ; 300; 500; Θέλεις να πούμε 1000;
Κανένα πρόβλημα από εμένα αλλά δυστυχώς στις πολλές χιλιάδες των μαθητών αυτοί νομίζω ότι είναι εξαίρεση.
Αν έχω καταλάβει λάθος αυτό που έγραψες ζητώ συγγνώμη.

Βασίλειος Μπάφας
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Κωστας Πυροβολου

Καλημέρα σε όλους.
Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Ναι κατά το μισό αναφέρομαι σε σένα, εννοείται πολύ καλοπροαίρετα.
Στο άλλο μισό αναφέρομαι σε ένα φίλο και για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτω το όνομά του αφού δεν έγραψε εδώ. Ξέρω όμως ότι μας διαβάζει και θα δει.
Θέλησα απλώς να τονίσω (και με τα δυο παραδείγματα) ότι μερικές φορές, κάποιες αρνητικές γενικεύσεις θίγουν και κάποιους που δεν φταίνε, χωρίς κανένα λόγο. Αυτό δεν έχει σημασία, αν είναι πολλοί ή λίγοι, κατά τη γνώμη μου, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται (οι αρνητικές γενικεύσεις).
Άλλωστε δε γνωρίζω να υπάρχει κάποια έρευνα που να δείχνει κατανομή.
Σε τελική ανάλυση οι νέοι είναι η ελπίδα για το μέλλον και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αισιοδοξία και ενθάρρυνση. Αλλά και αυτό μια απλή γνώμη είναι.
Να είσαι πάντα καλά!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Βασίλειος Μπάφας

Καλημέρα Βασίλη.
Ο φίλος στο φέησμπουκ γράφει:
Πρώτον: Τον Μάρτη που θα διδαχτεί το πηγάδι οι μαθητές θα ξέρουν παραγώγους, το πρόβλημα είναι αν οι φυσικοί τις θυμούνται.
Πρώτον τις θυμούνται. Δεύτερον οι μαθητές της υγείας δεν θα τις διδαχθούν ούτε το Μάρτη.
Τρίτον που ο φίλος δεν κατάλαβε:
Από λεπτομέρειες καταλαβαίνεις αν κάτι έγινε μετά από μελέτη ή έγινε πρόχειρα. Όταν δηλαδή προτείνεται η διδασκαλία της εξίσωσης στο πρόγραμμα το λογικό είναι να διαβαστούν οι σχετικές σελίδες.

Βασίλειος Μπάφας
11 μήνες πριν

Καλημέρα Γιάννη.
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Εννοείται πως συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Απλά τονίζω ότι:
Το να υποστηρίξει κάποιος την αλλαγή ή μια θέση γενικότερα ή να διαφωνήσει, σαφώς είναι σεβαστό δικαίωμά του, δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να αρχίσει πόλεμο με όλους.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Βασίλειος Μπάφας

Βασίλη είναι σεβαστό του δικαίωμα φυσικά.
Καλό είναι να χρησιμοποιεί επιχειρήματα και όχι το (κατά Σαραντάκο) άλμα τριπλούν.
Εξηγούμαι σύντομα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πως αντικρούεις μια άποψη;
Λογικά αντικρούεις τα επιχειρήματά της. Πως αλλιώς;
Μειώνεις το πρόσωπο που την εκφέρει ή την ομάδα στην οποία ανήκει. Δηλαδή;
Λες ότι οι περισσότεροι Φυσικοί της τάξης έχουν ξεχάσει τις παραγώγους.
Ο αναγνώστης-θεατής καταλαβαίνει δύο πράγματα:
1.      Οι αντιρρήσεις οφείλονται στο ότι θα δυσκολευτούν να διδάξουν το αντικείμενο έχοντας ξεχάσει τις παραγώγους. Από ιδιοτέλεια λοιπόν οι αντιρρήσεις.
2.      Πόσο σοβαρή είναι η άποψη ενός που έχει ξεχάσει τις παραγώγους; Μη δίνετε λοιπόν σημασία σε ότι λέει. Είναι ανεπαρκής. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να το βουλώσει και να αποδεχθεί ότι προτάθηκε.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Λες κάτι και αντί αντεπιχειρήματος ακούς γραμματική παρατήρηση. Ας πούμε πιο πριν έγραψα «έχοντας ξεχάσει» και κατά τη γνώμη του τριπλουνίστα έπρεπε να γράψω «έχοντες ξεχάσει». Έτσι γλιτώνει από κόπο υπονοώντας:
-Πόσο σοβαρά να είναι όσα λες, αφού τα Ελληνικά σου είναι χάλια;
Αποφεύγω τέτοια κόλπα θεωρώντας τα μαϊμουδιές.
Δεν είπα ποτέ σε όσους επιχαίρουν για την περικοπή του στερεού:
-Τα λες γιατί δεν ξέρεις στερεό.
Τα σχόλια πρέπει να είναι προσεκτικότερα, σεμνότερα και ευγενέστερα.

Βασίλειος Μπάφας
11 μήνες πριν

ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΝΝΗ!!!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Επίσης όταν λες κάτι πρέπει να μην είναι ανακριβές.
Να μη λες ότι οι μαθητές θα διδαχθούν παραγώγους το Μαρτη αλλά βαρβαροι πολέμιοι της μοντέρνας Φυσικής δεν το σκέφτηκαν.
Σιγουρέψου πρώτα και μετά πολεμάς τους βαρβάρους.
Δεν ξέρεις τι διδάσκονται τα παιδιά της υγείας;
Ψάξε το ή ρώτησε πρώτα.

Όπως είπε ο Μπόμπος, “Αν δεν είσαι σίγουρος, μη μιλάς”.