H Αυστριακή φυσικός Lise Meitner μπορεί να μην πήρε βραβείο Νόμπελ όμως τον Δεκέμβριο του 1938 μαζί με τον Otto Frisch έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη η οποία έφερε επανάσταση στην πυρηνική φυσική και οδήγησε στην πυρηνική βόμβα αλλά και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας. Προσπαθώντας να εξηγήσουν τα μυστηριώδη πειραματικά αποτελέσματα του συζύγου της Otto Hahn στο Βερολίνο, η Meitner και ο Frisch συνειδητοποίησαν ότι αυτό που μέχρι τότε θεωρούνταν αδύνατο συνέβη πραγματικά: ο πυρήνας του ουρανίου χωρίστηκε σε δυο κομμάτια (NUCLEAR FISSION). Η Meitner προτάθηκε για το βραβείο Nobel, όμως ήταν ο Otto Hahn αυτός που τελικά το πήρε, ενώ όλοι γνώριζαν τη τεράστια συμβολή της στην Meitner στην εξέλιξη της σύγχρονης φυσικής. Η Meitner πέθανε στον ύπνο της 27 Οκτωβρίου του 1968 σε ηλικία 89 ετών. Υπήρξε μια φυσικός που δεν έχασε ποτέ την ανθρωπιά της!!!! Απολαύστε το μίνι αυτο εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ:
το βίντεο είναι πλούσιο σε καλομονταρισμένο υλικό και
η δραματοποίηση των γεγονότων που σχετίζονται με τη σχάση, καλύτερη απ τις προηγούμενες προσφορές σας
θα πρέπει όμως να ελεγχθεί η άποψη που υπάρχει στο εισαγωγικό σημείωμα και έχει αξιοποιηθεί και στη δραματοποίηση
«προσπαθώντας να εξηγήσουν τα μυστηριώδη πειραματικά αποτελέσματα του συζύγου της Otto Hahn στο Βερολίνο, η Meitner και ο Frisch συνειδητοποίησαν ότι …»
επειδή η Μάιτνερ δεν παντρεύτηκε ποτέ
χωρίς ιδιαίτερη αξιολόγηση ένα ενδεικτικό τεκμήριο:
Some Personal Details and the End
Meitner lived her life in the service of science. She never married and had no children. Her main recreation was walking – she enjoyed going on very long walks. She also loved music and regularly attended concerts
στη φωτογραφία του 1930, δίπλα στη Μάιτνερ, η γυναίκα του Χαν
και τελευταίος, όρθιος στα αριστερά, ο Χέβεσι, αυτός που έλιωσε τα μετάλλια των Νόμπελ που απονεμήθηκαν στους Λάουε και Φρανκ, και μας τους θύμισε πρόσφατα ο Παναγιώτης
Όντως δεν παντρεύτηκε ήταν επαγγελματικοι συνεργάτες με τον Otto
Επίσης αξίζει να λεχθεί πως η συνεισφορά της στις επιστήμες έχει σήμερα πια αναγνωριστεί, με μια από τις πιο σπάνιες τιμές που μπορούν να γίνουν σε άνθρωπο. Το όνομά της δόθηκε σε χημικό στοιχείο.
Επαινέθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν ως η Γερμανίδα Marie Curie
Πάντα κομψός ο Χεβεσι !