Ομολογώ ότι ο παρατηρητάκος του Γιάννη μου έχει γίνει κόλλημα. Ο λόγος είναι απλός. Ο έρμος παρατηρητάκος άλλα βλέπει και άλλα του λένε οι φυσικοί ότι βλέπει(σαφώς το – ακος είναι που κάνει τη διαφορά). Σταχυολογώ μερικά μόνο.
Ο παρατηρητάκος π(μικρό) όντας μέσα σε διαστημόπλοιο κινούμενο με 0.6c βλέπει το ρολόι του να διατρέχει ομαλά τα sec : 1 s, 2s, 3s…Οχι του λένε οι φυσικοί το 1,2,3 του ρολογιού σου είναι 1.25 s, 2.5 s, 3.75 s… Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει κι αν βρεθεί κοντά σε αστέρα νετρονίων η μαύρη τρύπα. Ο π πρωταγωνιστής στο interstellar του Nolan πέρασε μια βόλτα από μια μαύρη τρύπα και όταν γύρισε στη γη μετά 10 χρόνια για το ρολόι του βρήκε την 10χρονη κόρη του γραία να πεθαίνει περιστοιχιζομενη από παιδιά και εγγόνια, άγνωστα εγγόνια και δισέγγονα του π.
Το πιο απλό. Βλέπει και με γυμνό μάτι τον Betelgeuse του Ωρίωνα στα 500 ε. Φ και του λένε ότι μπορεί να βλέπει κάτι που δεν υπάρχει. Βλέπετε ο αστέρας είναι όντως στα τελευταία του και σε λίγα χρόνια οι τυχεροί π θα δουν μια εντυπωσιακή έκρηξη του πιο κοντινού μας supernova 500 χρόνια αργότερα από τότε που θα συμβεί.
Εκεί όμως που βραχυκυκλωνει όχι μόνο ο π αλλά και ο Π, ακόμα και το πλανητάριο της Νέας Υόρκης , είναι το περίφημο: Έτος φωτός ή έτος; απόσταση ή ηλικία; Αν googlαρετε στα Ελληνικά θα μάθετε από ΟΛΕΣ τις πηγές πλην της μετάφρασης της βικιπαιδεια, ότι είπαν στον π: Φιλε παρατηρήσαμε τον πιο μακρυνο γαλαξία στα 13,4 έτη φωτός. Αν όμως ο π ανοίξει ξενογλωσσο site θα πληροφορηθεί ότι παρατήρησαν όντως τον πιο μακρυνό γαλαξία GN – z11 στα 32 ΈΤΗ ΦΩΤΟΣ, ηλικίας 13,4 ΕΤΏΝ. Το πιο κραυγαλέο είναι αυτό που ακούς ότι το σύμπαν έχει ακτίνα 13,8 δις έτη φωτός. Πρώτον : Το σύμπαν δεν έχει κέντρο για να μιλάμε για ακτίνα, δεν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο έγινε ένα μπαμ που σκόρπισε κομμάτια στο διάστημα. Με την big bang γεννήθηκε ο χώρος και ο χρόνος και όχι μόνο δεν έχει νόημα να μιλάμε για ακτίνα αλλά δεν έχει καν καμπύλες καθότι είναι επίπεδο ή Ευκλειδιο καλύτερα. Αυτό που έχει ακτίνα είναι το παρατηρησιμο συμπαν που είναι σφαίρα με κέντρο τη γη και ακτίνα σήμερα 46.5 δις ΈΤΗ ΦΩΤΟΣ ηλικίας 13,8 δις ΕΤΏΝ. 13.8 δις εφ είναι η ακτίνα του λεγόμενου κοσμικού μας ορίζοντα δηλαδή η απόσταση από την οποία πήραμε τα πρώτα φωτόνια που εξέπεμψε το σύμπαν, στα 13.8 δις έτη που πέρασαν όμως τα σώματα που εξεπεμψαν αυτά τα φωτόνια απομακρυνονταν και σήμερα έχουν φτάσει στα 46.5 δις έτη φωτός. Λάθος ακόμα και σε Ελληνικό site που γράφει physics δειτε:
Προσθέτει στα 13.03 δις ε.φωτος τα 670 έτη κάτι σαν 5 m +3 s = 8 s.
Βλέποντας τον GN – z11 ο π τον βλέπει βαθύ κόκκινο έτοιμο να σβήσει. Όχι του λένε είναι ένας πολύ φωτεινός γαλαξίας με έντονα χρωματα(μπλε, πράσινο, κίτρινο). Τι έχει συμβεί; z = 11 είναι η ερυθρή μετατόπιση Doppler z = Δλ/λ0 που σημαίνει ότι ένα μήκος κύματος στα 400 nm μπλε το βλέπουμε λ = 12λ0 = 4800 nm μακρυνό υπέρυθρο. Έτσι ο γαλαξίας κυρίως εκπέμπει στο…αόρατο και λίγο κόκκινο.
Αυτό που όμως δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ κανενας π, είναι ότι οποιοσδήποτε π σε οποιοδήποτε μέρος του σύμπαντος βλέπει ότι και ο π του Κυριακόπουλου.
Πολύ όμορφο!
Αγαπάς ιδιαίτερα την Αστρονομία. Κάτι που δεν κάναμε στο Πανεπιστήμιο (Αστροφυσική κάναμε) και έμαθα όταν δίδαξα στη Β΄Λυκείου. Την εποχή που υπήρχε το μάθημα ακόμα.
Συνάδελφοι όπου έτη βλεπε δις έτη. Λάθος οφθαλμοφανες βέβαια.
Γιάννη εγώ ήμουν Αριστοτέλειο. Αστρονομία το 1975 δυσκολότερο με Διαφορά μάθημα του 3ου έτους κληρονομιά του μεγάλου Γ. Κοντόπουλου που δεν τον πρόλαβα για 2 χρόνια. Ο Κοντόπουλος είχε την πιο περίεργη μορφή εξέτασης. Τα περίφημα 3λεπτα του Κοντόπουλου. Σου έδινε μια ερώτηση και 3 λεπτά για απάντηση, μετά τη δεύτερη συνεχεια χωρίς κενό, αλλά 3 λεπτά κοκ. Αν βρισκόταν κάποιος να πάρει 5 είχε κέρασμα σε ταβέρνα. Ήταν το μοναδικό μάθημα που παρακολούθησα σε όλη την τετραετία(ίσως από φόβο) αν εξαιρέσεις τη γενική φυσικη του πρώτου έτους επί χούντας που ο μαλακας έπαιρνε παρουσίες στο αμφιθέατρο. Τώρα το 1975 η αστρονομία ήταν στα σπάργανα, σήμερα στο φυσικό διδάσκεται αστροφυσική υψηλού επιπέδου. Εγώ είμαι αυτοδίδακτος… παρατηρητάκος με ένα 10 inτσο τηλεσκοπιακι.
Το 1975 ήμουν πρωτοετής στην Αθήνα.
Έχω ακούσει για τον Κοντόπουλο από ξαδέλφια και φίλους Θεσσαλονικιούς.
Ένας από αυτούς ηταν φοιτητής το 1965 στο Αριστοτέλειο.