Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
16/04/2022 12:25 ΜΜ

Καλημέρα Άρη και σε ευχαριστώ για την ανάρτηση, αλλά και τον τρόπο που επέλεξες για την παρουσίασεις. Προσβάσιμη και κατανοητή από τον μέσο αναγνώστη και μη ειδικό.
Μπορείς να μας δίδαξες τους τρεις ορίζοντες του σύμπαντος, αλλά στην πραγματικότητα διεύρυνες τους δικούς μας ορίζοντες!
Να είσαι καλά.

Βασίλειος Μπάφας
16/04/2022 3:51 ΜΜ

Καλησπέρα σε όλους και καλές γιορτές με υγεία!
Άρη ένα δύσκολο ζήτημα κατάφερες να το πεις τόσο απλά
Ευχαριστούμε!

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Ραμαντάς Άρης
17/04/2022 2:47 ΜΜ

Μπράβο Άρη ξεκαθάρισες κάποια πράγματα που προκαλούν μεγάλη σύγχυση. Άσχετα με τη σχολική ύλη φέτος ή του χρόνου η πρόσβαση στην πληροφορία είναι τέτοια που πολλοί μαθητές, επιστήμονες και απλοί πολίτες ερχονται σε επαφή με τέτοιου είδους ζητήματα. Επειδή συμμετέχω σε πολλές αστροβραδιες είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι παρά πολλοί απλοί πολίτες έχουν τέτοιου είδους απορίες. Εδώ όμως μπαίνει και το ζήτημα της αξιοπιστίας και επιστημονικής εγκυρότητας της πηγής. Ένα παράδειγμα της πιο συχνής παρανόησης που ταυτίζει την ηλικία(έτη) με την αποσταση(έτη φωτός). Η πληροφορία από μη επιστημονικά κυρίως Ελληνικα και όχι μόνο sites “ανακαλύφτηκε ο πιο μακρυνός γαλαξίας στα 13,4 δις ΈΤΗ ΦΩΤΟΣ”. Το σωστο” ανακαλύφτηκε ο πιο μακρυνός γαλαξίας στα 32 δις ΈΤΗ ΦΩΤΟΣ ηλικίας 13,4 δις ΕΤΏΝ”. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που επισημαίνεις είναι ότι το σύμπαν είναι άπειρο και επίπεδο. Άπειρο με όρια. Παραλογισμός μεν, αλλά είναι η πραγματικότητα. Επ’ αυτού να συμπληρώσω για να γίνει κατανοητό, ότι ο οποιοσδήποτε παρατηρητής σε οποιονδήποτε γαλαξία έχει το δικό του παρατηρήσιμο σύμπαν και βλέπει πάνω κάτω ότι βλέπουμε και εμεις(σύμπαν ομογενές και ισότοπο σύμφωνα με την κοσμολογική αρχη) . Ακόμα και στα όρια του δικού μας παρατηρήσιμου σύμπαντος να είναι κάποιος στα 46 δις ε. Φ θα βλέπει αλλά 46 πχ ε. Φ σύμπαν κοκ. Και ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Τελικα με όλα αυτά μήπως οι κοσμολόγοι πιστεύουν ότι το σύμπαν είναι πραγματικά άπειρο στο χώρο και στο χρόνο; Είναι στη μέση οι θρησκείες όμως και φτάνουμε στον παραλογισμό ότι το σύμπαν είναι άπειρο αλλά έχει αρχή που ενδεχομένως οφείλεται σε κάποιον δημιουργό.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Ραμαντάς Άρης
Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Άρη. Απόλαυσα τη διήγησή σου, αλλά και το τελευταίο σου σχόλιο. Αν κατάλαβα σωστά, παρόλο που το ερμηνευτικό πλαίσιο των δύο θεωριών διαφέρει, έχουμε μια διαδικασία αέναων Αναπηδήσεων; Εντυπωσιακό.

Ραμαντάς Άρης
18/04/2022 11:14 ΠΜ

Πάντως Άρη οι κβαντικές θεωρίες βαρύτητας δεν έχουν επαληθευτεί πειραματικά και η θεωρία των πάντων φαντάζει άπιαστο όνειρο. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται μια επανάσταση στο χώρο της φυσικής που να δίνει απαντήσεις σε κορυφαία άλυτα κοσμολογικά ζητήματα όπως η σκοτεινή ύλη και ενέργεια και όχι μόνο. Υπάρχει μια μικρή αλλά υπολογίσιμη μειοψηφία κοσμολογων που δε δέχονται την καθιερωμένη Λ CDM που βασίζεται στη big bang. Διάβαζα κάποιες συνεντεύξεις τέτοιων κοσμολογων και ένας ελεγε” Σε λίγα χρόνια θα απορούμε πως δεχτήκαμε μια θεωρία η οποία άφηνε αναπάντητα κορυφαία ερωτήματα”.

Ραμαντάς Άρης
18/04/2022 11:16 ΠΜ
Απάντηση σε  Ραμαντάς Άρης

Γράφω Άρη και απαντάω στον Αποστόλη. Κβαντική διεμπλοκή.

Νίκος Σαμαράς
20/04/2022 12:56 ΠΜ

Χαίρετε και πάλι,

Μερικές παρατηρήσεις από την πλευρά μου, με φιλικούς πάντα σκοπούς.

1. Η διαστολή του σύμπαντος δεν ήταν πάντα επιταχυνόμενη. Η επιτάχυνση ξεκίνησε την στιγμή που η πυκνότητα ενέργειας της σκοτεινής ενέργειας απέκτησε μεγαλύτερη τιμή από τα υπόλοιπα κοσμολογικά στοιχεία (Ω_Λ > Ω_matter). Κατά την διάρκεια της κυριαρχίας της ύλης (Ω_matter > Ω_Λ) η διαστολή ΔΕΝ ήταν επιταχυνόμενη, η ποσοτικοποίηση της οποίας περιέχεται στην παράμετρο q (deceleration parameter – https://en.wikipedia.org/wiki/Deceleration_parameter). Χρονικά αυτό συνέβαινε περίπου 47,000 χρόνια μετά την Μεγάλη έκρηξη έως περίπου 10 δισεκατομύρια χρόνια. Μετά την εποχή κυριαρχίας της ύλης, ακουλουθεί η τωρινή επιτάχυνση λόγως σκοτεινής ενέργειας.

2. Υπάρχουν σημαντικές ανακρίβειες αναφορικά με την υπερφωτεινη ταχύτητα, τους γαλαξίες που απομακρύνονται ενώ “παλιότερα” ήταν κοντά μας, αλλά οι λεπτομέρειες ξεπερνούν το άρθρο το ίδιο. 

3. Η Μεγάλη έκρηξη είναι το Big Bang (όχι bing bang)

4. Η θερμοκρασία του σύμπαντος την στιγμή που εκπέμφθηκε το CMB ήταν εκατομμύρια Κέλβιν. Η θερμοκρασία (πάντα η μέση τιμή) έπεσε κοντά στους 3,000 Κέλβιν την περιόδο του recombination (ελληνιστί ανασυνδυασμός …;)

5. Οι περισσότερες πληροφορίες αναφέρονται στην ευρέως αποδεκτή εκδοχή του σύμπαντος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή…