Σύστημα δίσκων που εφάπτονται και αλληλεπιδρούν

Στο σχήμα απεικονίζεται μια διάταξη που περιλαμβάνει:
Δύο δίσκους Δ1 και Δ2 που μπορούν να περιστρέφονται χωρίς τριβές γύρω από οριζόντιους άξονες αμελητέας μάζας, με τον Δ1 να έχει σε σταθερή θέση τον άξονά του, ενώ συγκρατούμε τον άξονα του Δ2, έτσι ώστε οι δίσκοι να μην εφάπτονται. Οι μάζες τους είναι Μ1 και Μ2 και οι ακτίνες τους R1 και R2 με ροπές αδράνειας ως προς τον άξονα περιστροφής τους που δίνονται από τη σχέση Ιcm=1/2 MR^2 .
Στην περιφέρεια του Δ1 έχουμε τυλίξει πολλές φορές αβαρές μη εκτατό νήμα που στο άκρο του έχουμε προσδέσει σώμα Σ1 μάζας m3 και το συγκρατούμε. Στην κατακόρυφο του νήματος και σε απόσταση h βρίσκεται σώμα Σ4 μάζας m4 που είναι δεμένο στο πάνω άκρο ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k και ισορροπεί.
Αφήνουμε ελεύθερο το σώμα Σ3, και όταν αυτό κατέλθει κατά h, συγκρούεται πλαστικά με το Σ4, και κόβεται το νήμα.
Δίνονται m3=m4=1kg , k=100N/m , M1=2kg, M2=1kg, R1=0,2m , R1=0,1m, h=1,6m, g=10m/s2.
Υπολογίστε:
1. την ταχύτητα υ3 που θα συγκρουσθεί το Σ3 με το Σ4
2. το πλάτος ταλάντωσης του συστήματος Σ3,Σ4 και να γράψετε την εξίσωση της απομάκρυνσης x=f(t) θεωρώντας θετική φορά προς τα πάνω. Δίνεται ότι ημ π/9=1/3
Φέρουμε σε επαφή τον δίσκο Δ2 με τον Δ1 τη χρονική στιγμή t=0μ και τον αφήνουμε πάνω του. Ο συντελεστής τριβής μεταξύ των δίσκων είναι μ=0,2 . Κάποια χρονική στιγμή t1 οι δίσκοι Δ1 και Δ2 αποκτούν σταθερές γωνιακές ταχύτητες ω1 και ω2 αντίστοιχα. Υπολογίστε
3. τη χρονική στιγμή t1 καθώς και τις γωνιακές ταχύτητες ω1 και ω2 .
4. τον αριθμό στροφών Ν1 και Ν2 από τη στιγμή της επαφής τους μέχρι να αποκτήσουν οι δίσκοι τις τελικές γωνιακές ταχύτητές τους
5. την απώλεια μηχανικής ενέργειας σε όλο το φαινόμενο.
απαντήσεις σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
25 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Πρόδρομε.
Έστησες διάταξη που σου δίνει το δικαίωμα να ζητήσεις διάφορα και να τα υπολογίσεις εφαρμόζοντας αρχές , νόμους και κινήσεων εξισώσεις…
Μια παρατήρηση για την έκφραση … “Φέρουμε σε επαφή τον δίσκο Δ2 με τον Δ1…”, νομίζω πως θα πρέπει να συμπληρώσεις …” έτσι ώστε ο Δ2 να κάθεται στον Δ1″ για να δικαιολογείται ότι Ν=mg kai Τ=μmg.
Καλό βράδυ

Διονύσης Μάργαρης
29/04/2022 8:38 ΜΜ

Καλησπέρα Πρόδρομε.
Πράγματι η σκέψη για την επαφή των δύο δίσκων είναι πρωτότυπη και πολύ ωραία, αφού εξασφαλίζεις σταθερή ροπή, οπότε και σταθερές γωνιακές επιταχύνσεις.
Συνήθως τα προβλήματα που έχουμε με δύο δίσκους, αυτοί έρχονται επιφανειακά σε επαφή και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ΑΔΣ…
Να είσαι καλά!

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Πρόδρομε. Πολύ καλή και πρωτότυπη, με τον τρόπο που ακουμπάνε οι δίσκοι. Την έφτιαξα στο i.p. – μόνο την επαφή των δίσκων – και επαληθεύει την τριβή ολίσθησης, τη σχέση των γωνιακών ταχυτήτων, τις γωνιακές επιταχύνσεις, το μηδενισμό της τριβής όταν σταματήσει η σχετική ολίσθηση και πιάσουν τις τελικές γωνιακές ταχύτητες. Δεν επαληθεύει το χρόνο 0,4s – τον βγάζει 0,8s – και τις τιμές των τελικών γωνιακών ταχυτήτων – τις δίνει 13 και 26rad/s.
Σύστημα δίσκων που εφάπτονται
Είναι μια άσκηση που θα βοηθήσει την επανάληψη στο λίγο χρόνο που θα έχουμε τις επόμενες βδομάδες.
Να είσαι καλά!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ομορφη άσκηση!
Το ελατήριο δεν χρειαζόταν.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
29/04/2022 10:17 ΜΜ

Πρόδρομε καλησπέρα.
Πολύ καλό το σενάριο. Αν θυμάμαι ή εσύ η ο Γιάννης έχετε κάνει παρόμοια άσκηση. Και το κομβικό σημείο είναι η εφαρμογή του δεύτερου νόμου Νεύτωνα καθώς δεν μπορεί να βρεθεί σημείο κατάλληλο για εφαρμογή της ΑΔΣ. Θα συμφωνήσω με το Γιάννη το ελατήριο δεν θα το βάζα. Θα έβαζα νήμα που θα ξετυλιγοταν όλο.
Να σαι καλά.

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Χρήστος Αγριόδημας
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σου Χρήστο.
Έχω γράψει αυτήν και αυτήν.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Πρόδρομε. Ούτε εσύ έχεις λάθος ούτε και τα νούμερα που έβαλα στο i.p. Μήπως ο Γιάννης – καλημέρα Γιάννη – μπορεί να βρεi τι πάει λάθος στο i.p.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ανδρέα έκανα έλεγχο βάζοντας ελατήριο ανάμεσα, μηδενική ελαστικότητα και ακρίβεια 200. Βγαίνουν σχεδόν τα ίδια, 13 και 27.

Θανάσης Ανδρίτσος
01/05/2022 12:31 ΜΜ

Καλημέρα και καλό μήνα . Πολύ καλή άσκηση .
Θα ήθελα να ρωτήσω αν στο γ4 του 3ου διαγωνισματος στο study4exams ο μοχλοβραχιονας του ζεύγους είναι α. Νομίζω είναι αsinωt. Αλλοιώς η ροπή αλλάζει φορά..

Θανάσης Ανδρίτσος
02/05/2022 4:33 ΜΜ

Νομίζω πως στο διαδίκτυο στις λύσεις δεν είναι έτσι.