Υπάρχει και μια τάξη, Α΄ Λυκείου!!! ή
Παίρνοντας πληροφορίες από δύο διαγράμματα
Ένα σώμα μάζας m=40kg, ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Μια στιγμή t=0, ασκούμε πάνω του μια οριζόντια δύναμη F, το μέτρο της οποίας μεταβάλλεται, όπως στο πρώτο διάγραμμα. Στο δεύτερο διάγραμμα δίνεται η ταχύτητα του σώματος στα τέσσερα πρώτα δευτερόλεπτα της κίνησης.
i) Να υπολογιστεί η επιτάχυνση του σώματος από 0-4s.
ii) Να αποδείξετε ότι το επίπεδο δεν είναι λείο και στη συνέχεια να υπολογιστεί το μέτρο της ασκούμενης τριβής ολίσθησης.
iii) Για την χρονική στιγμή t1 που αρχίζει να μεταβάλλεται το μέτρο της ασκούμενης δύναμης F, ισχύει:
α) t1 < 4s, β) t1 ≥ 4s.
iv) Αν τη στιγμή t1 το σώμα έχει μετατοπισθεί κατά Δx1 =4,5m, να βρεθεί η ταχύτητά του υ1, τη στιγμή αυτή.
v) Να εξετάσετε την ορθότητα ή μη της πρότασης:
«Το σώμα στο χρονικό διάστημα Δt= t2-t1 επιβραδύνεται, συνεπώς για τις ταχύτητες στις αντίστοιχες στιγμές ισχύει υ2 < υ1 ».
ή
Καλημέρα Διονύση. Καλά κάνεις και μας θυμίζεις ότι υπάρχουν και τα βλαστάρια της Α Λυκείου, που πρέπει να τα φροντίζουμε για να αποδίδουν καρπούς σε δύο χρόνια!
Να είσαι καλά.
Ωραία η ιδέα της άσκησης!
Καλημέρα Διονύση. Εξαιρετική άσκηση, που θα βοηθούσε πολύ τα παιδιά να εμβαθύνουν στη χρήση των διαγραμμάτων σε συνδυασμό με το 2ο Νόμο. Το τμήμα της γραφικής παράστασης F – t που κατεβαίνει, είναι το δυσκολότερο για έναν μαθητή του 2022, που τρέχει να προλάβει να ολοκληρώσει την ύλη και παράλληλα να προετοιμαστεί για την Τραπεζική Κατάθεση…
Ερωτήσεις του στυλ “να αποδείξετε ότι”, πλέον μπορούν να απαντηθούν από ένα πολύ μικρό αριθμό μαθητών. Αλλά οι Υπουργίνες ή οι συμβουλάτορές τους, πιστεύουν ότι η Τράπεζα θα λύσει αυτό το πρόβλημα! Για το πόσο κοντά στην εκπαιδευτική πραγματικότητα είναι αρκεί να δει κανείς την τελευταία απάντηση της Κας Μακρή:
“Tο υπουργείο έχει ως επιστημονικό συνεργάτη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το οποίο παρακολουθεί την κάλυψη της ύλης και το οποίο θεωρεί ότι η κάλυψη είναι επαρκέστατη και έχει γίνει με τρόπο που εκπαιδευτικά επιτρέπει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων”
Άλλος πλανήτης; Ή κάποιος συγκεκριμένος στόχος;
πολύ καλή, Διονύση!
η αρχή, η Α λυκείου, είναι το ήμισυ του παντός
μπορεί και παραπάνω…
Διδακτική άσκηση, χωρίς δύσκολα μαθηματικά και πράξεις. Αυτού του είδους τα διερευνητικά ερωτήματα πάνω στη θεωρία τα λατρεύω. Σίγουρα δεν είναι για πολλούς μαθητές.
Πιστεύετε κ. Μάργαρη ότι αν δοθούν επιπλέον ερωτήματα, ίσως να είναι καλύτερο για τους μαθητές; Παραδείγματος χάρη μου αρέσει σχεδόν πάντα να δίνω ως πρώτο ερώτημα “Τι είδους κίνηση εκτελεί το σώμα/Να περιγράψετε την κίνηση του σώματος για τα διάφορα χρονικά διαστήματα κοκ.” ώστε να καθοδηγήσω κάπως τους μαθητές.
Καλησπέρα Δημήτρη και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Συνήθως Δημήτρη θα περισσότερα ερωτήματα, αν έχουν και μια καθοδηγητική διάσταση, διευκολύνουν την επίλυση.
Καλησπέρα παιδιά.
Πρόδρομε, Ανδρέα και Βαγγέλη σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Ανδρέα αφού το ΙΕΠ παρακολουθεί και θεωρεί επαρκέστατη την κάλυψη της ύλης, έτσι θα είναι!
Ή μήπως όχι;
Μα ναι! Πως δεν το σκεφτήκαμε; ΙΕΠ = Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Παρακολούθησης. Είμαστε ασφαλείς. Το άγρυπνο μάτι του ΙΕΠ παρακολουθεί διαρκώς την πορεία της Ύλης σε κάθε σχολείο και δίνει τις κατάλληλες εντολές στο Υπουργείο, το οποίο τις εκτελεί άμεσα…