Εξ αρχής να απαντήσω στο δίλημμα ότι στην αστροφυσική κυρίως όμως στην κοσμολογία τα όρια μεταξύ επιστήμης και επιστημονικής φαντασίας είναι εντελώς δυσδιάκριτα. Η κοσμολογία είναι η μόνη από τις θετικές επιστήμες που δέχεται απόψεις απο φιλοσοφικές μέχρι ακραία επιστημονική φαντασία κι ας είναι μειοψηφικές. Άλλωστε η big bang, η κοσμολογική αρχή, ο κοσμικός πληθωρισμός και εν γένει η Λ CDM απέχουν πάρα πολύ από το να χαρακτηριστούν νόμος του ohm. Με δεδομένο ότι η φυσική έχει φτάσει στα όριά της και οι υπάρχουσες θεωρίες αφήνουν αναπάντητα κορυφαία κοσμολογικά ερωτήματα, όλο και περισσότεροι αστροφυσικοί ασχολούνται με τη λεγόμενη μελοντολογία. Το ότι η σημερινή φυσική φαίνεται να μη μπορεί να απαντήσει σε κορυφαία κοσμολογικά ερωτήματα σημαίνει αδιέξοδο; Ας θυμηθούμε τη διάσημη φράση του Feynman “Προκειμένου να έχω απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις καλύτερα να έχω ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις”. Στη φυσική μία θεωρία κατοχυρώνεται αν επιβεβαιωθεί πειραματικά ή αν συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με παρατηρησιακά δεδομένα. Ο φυσικός σου λέει “εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν”. Κλασική περίπτωση το παράδοξο Fermi . Ο φυσικός Fermi σε ένα διάλλειμμα συνεδρίου απευθυνόμενος στους κοσμολόγους είπε “αφού ισχυρίζεστε ότι υπάρχουν εξωγήινοι γιατί δεν τους έχουμε βρεί ακόμα;”. Εκτοτε η φράση έμεινε ως “παράδοξο του Fermi” και έχει στοιχειώσει καθώς δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.
Στη μεγάλη διαμάχη ντετερμινιστών – ιντετερμινιστών τις δεκαετίες ’20 και ’30 εμφανίστηκαν τα “παράδοξα” της κβαντικής φυσικής με κορυφαίο την τυχαιότητα και υποστηρικτές τούς ιντετερμινιστές Heizenberg, Born, Bohr, de Broglie κ.α , με αντίπαλο δέος τους ντετερμινιστές με επικεφαλής τον Einstein και τους Schredinger, Lorentz κ.α . Ο Schrοdinger με την εφυή κυματοσυνάρτηση που όμως ήταν ένα μαθηματικό εργαλείο μόνο, δεν περίμενε και δεν ήθελε η εξίσωσή του να οδηγηθεί σε ιντετερμινιστικά μονοπάτια. Όμως ο Born έδειξε ότι το τετράγωνο της κυματοσυνάρτησης δίνει την πιθανότητα ύπαρξης ενός ηλεκτρονίου σε κάποια θέση. Η απάντηση ήρθε απο τον Schrοdinger ο οποίος διακωμώδισε την ίδια του την εξίσωση με το “παράδοξο” της γάτας του.
Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ SCHRODINGER
Ο Einstein , όχι το πίστευε, έδειξε ότι και η ΓΘΣ μπορεί να παράγει παράδοξα παρουσιάζοντας μία λύση των εξισώσεων πεδίου που οδηγούσαν στην περίφημη γέφυρα Einstein – Rozen που σε πάει πίσω στο χρόνο. Σε γενικές γραμμές η ύλη μαύρης τρύπας μέσω μιας γέφυρας οδηγούνταν σε μία λευκή τρύπα η οποία δεν απορροφά ύλη αλλά μόνο “ξεβράζει” ύλη και οδηγεί σε ένα παράλληλο σύμπαν. Βέβαια λευκή τρύπα δεν έχει βρεθεί ούτε ο Einstein πίστευε ότι θα βρεθεί καθώς απαιτεί τεράστια ποσά αρνητικής ενέργειας(ενέργεια μικρότερη απο την ενέργεια του κενού). Το γεγονός ότι τελικά εδρεώθηκε η τυχαιότητα και ο θεός όχι μόνο παίζει ζάρια αλλά δε φέρνει και πάντα εξάρες, δεν σημαίνει ότι έχασαν οι μέν και κέρδισαν οι δε , όταν έχεις να κάνεις με ογκόλιθους της επιστήμης είναι μίζερο να ισχυριστείς κάτι τέτοιο. Εν τω μεταξύ ο Kerr έδωσε τη λύση των εξισώσεων πεδίου που οδηγούν σε περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα που είναι μία πραγματικότητα. Όμως σε περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα η μοναδικότητα στο κέντρο δεν είναι σημειακή όπως στην ακίνητη μαύρη τρύπα Schwarzchild αλλά ενα δαχτυλίδι στο εσωτερικό του οποίου ο χωρόχρονος είναι κανονικός όπως και έξω απο τη μαύρη τρύπα. Αυτό σε συνδιασμό και με τη γέφυρα Einstein – Rozen πυροδότησε σενάρια για “σκουλικότρυπες” και διαγαλαξιακά και διασυμπαντικά ταξίδια.
Οι ασκοί του αιόλου όμως άνοιξαν το 1964 όταν ο Ρώσος αστροφυσικός Nikolai Kardashev παρουσίασε την εργασία του σύμφωνα με την οποία στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών πρέπει να ορίσουμε κριτήρια για το επίπεδο ανάπτυξής τους. Έτσι χώρισε τους πιθανούς πολιτισμούς στο σύμπαν σε τρείς τύπους οι οποίοι στη συνέχεια έφτασαν μέχρι το …θεό(τύπου VI).
Βάση για την κατάταξη αποτελεί η ενέργεια που έχει στη διαθεσή του ο κάθε πολιτισμός. Σε ότι διαβάσετε στην εικόνα να προσθέσω αριθμούς. Τύπου I = 1016 W , τύπου ΙΙ = 1026 W , τύπου III = 1036 W , τύπου IV = 1046 – 1056 W , τύπου V = 1056 – 1066 W , τύπου VI = 1066 – 1076 W κοκ !!!!
Ο μεγάλος αστροφυσικός και εκλαικευτής της επιστήμης Karl Sagan πρόσθεσε και δεκαδικούς αριθμούς στην κλίμακα. Έστω Κ ο τύπος του πολιτισμού και Ρ η ισχύς που έχει στη διάθεσή του τότε: Κ = (logΡ – 6)/10. Σύμφωνα με τον τύπο sagan υπάρχουν και πολιτισμοί τύπου 0(εκεί που θα φτάσουμε μετά τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο) για Κ=0 προκύπτει Ρ = 106 W = 1 MW όταν η ισχύς της ΔΕΗ μόνο είναι 13000 MW. Εμείς με βάση την κατανάλωση ενέργειας του 2019 βρισκόμαστε αισίως στο 0,73 της κλίμακας Kardashev. Αυτό δε σημαίνει ότι σίγουρα σε λίγα χρόνια θα φτάσουμε στον τύπο Ι γιατί ενδεχόμενα να μας προλάβει μία οικολογική καταστροφή.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι πως και απο ποιές πηγές θα αντλήσουμε αυτά τα ποσά ενέργειας. Επιγραμματικά πρώτα: Σφαίρα Dyson γύρω απο ένα άστρο , τεράστιοι αντιδραστήρες σύντηξης υδρογόνου σε τροχιά γύρω απο αέριους γίγαντες(Δίας ,Κρόνος, Ουρανός,Ποσειδώνας), μαύρες τρύπες – μηχανισμός Penrose, σφαίρες Dyson σε όλα τα άστρα του γαλαξία και όχι μόνο, εκμετάλευση της απίστευτα μεγάλης ενέργειας των Quasars και των εκλάμψεων ακτίνων γ. Προς το παρόν.
Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το πως θα πραγματοποιούνται ταξίδια μέσα σε ένα γαλαξία ή διαγαλαξιακά όταν υπάρχει το φράγμα της ταχύτητας του φωτός. Ευκολάκι. Σκουλικότρυπες, κβαντική τηλεμεταφορά, φυσαλίδες χωροχρόνου.
ΣΦΑΙΡΑ DYSON: Πρόκειται για δορυφόρους που μπορούν να δημιουργηθούν απο τη διάλυση των αστεροειδών και θα φέρουν τεράστια κάτοπτρα. Οι δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά γύρω απο τον ήλιο θα συλλέγουν σχεδόν όλη την ενέργεια του ήλιου και θα το κατευθύνουν στη γη προς αποθήκευση και χρήση. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές κατασκευές σφαίρας Dyson, ας τις αφήσουμε όμως για τον Elon Musk του μέλοντος.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ PENROSE: Ο Roger Penrose επιβλέπων καθηγητής στη διαδακτορική διατριβή του Stephen Hawking , διετύπωσε to 1969 την άποψη ότι αν ένα σώμα μπεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα στην εργόσφαιρα μιάς περιστρεφόμενης μαύρης τρύπας Kerr και διασπαστεί σε δύο κομμάτια, το ένα μπορεί να εξέλθει με μεγαλύτερη ενέργεια απο αυτή που είχαν και τα δύο μαζί πριν την είσοδο. Η εργόσφαιρα είναι μια ελλειψοειδής επιφάνεια γύρω από τον ορίζοντα γεγονότων. Στο εσωτερικό της εργόσφαιρας ο χωροχρόνος «παρασύρεται» προς την κατεύθυνση της περιστροφής της μαύρης τρύπας. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως φαινόμενο Lense-Thirring Εξαιτίας του, οποιοδήποτε υλικό σώμα μέσα στην εργόσφαιρα είναι αδύνατο να μείνει ακίνητο, καθώς θα έπρεπε να κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη της ταχύτητας του φωτός ως προς τον τοπικό, περιβάλλοντα χωροχρόνο του. Μία άλλη συνέπεια του φαινομένου Lense-Thirring είναι η ύπαρξη αρνητικών ενεργειών μέσα στην εργόσφαιρα. Επειδή η εργόσφαιρα βρίσκεται έξω από τον ορίζοντα γεγονότων, είναι δυνατό υλικά σώματα που βρίσκονται εκεί να διαφύγουν από το βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας. Οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να κερδίσει ενέργεια συμμετέχοντας στην περιστροφή της τρύπας και μετά να αποδράσει από την έλξη της, αποσπώντας και παίρνοντας μαζί του (ως κινητική) ένα ποσό από την περιστροφική ενέργεια της μαύρης τρύπας.
Ε0 = Ε1 + Ε2 => Ε2 = Ε0 – Ε1 (Ε1 < 0) => Ε2 > Ε0
Αυτή η διαδικασία έχει εξετασθεί ως μία πιθανή εξήγηση για την πηγή ενέργειας αστροφυσικών φαινομένων με εξαιρετικά μεγάλη ισχύ, όπως οι εκλάμψεις ακτίνων γ. Αποτελέσματα προσομοιώσεων με υπολογιστές υποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός Πένροουζ είναι ικανός να παράγει τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που παρατηρούνται να εκτινάσσονται από κβάζαρ και άλλους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες.
ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΤΗΛΕΜΕΤΑΦΟΡΑ: Η ενέργεια που απαιτείται για τηλεμεταφορά είναι αυτή που απαιτείται για να παραχθεί η μέγιστη δυνατή μεταβολή στην εντροπίας (S) σε κάποιο χώρο όπου S< = (2πRE):(ch/2π). E ενέργεια που απαιτείται R η ακτίνα του χώρου θεωρούμενου κυκλικού. Γιά έναν μέσο άνθρωπο μάζας 62 kg είναι Ε = 1,9χ1023 J . Στο Star Trek η μεταφορά διαρκεί 1 s οπότε Ρ = 1,9χ1023 W ανά επιβάτη . Με 6 μεταφορείς ανά πλοίο για τα 7500 πλοία της ομοσπονδίας Pολ = 8,7χ1027 W που αντιστοιχεί σε τουλάχιοστον 2,2 στην κλίμακα Kardashev.
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ MATRIOSHKA: Πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή ο οποίος τροφοδοτείται απο διαδοχικές σφαίρες Dyson η μία μέσα στην άλλη όπως η Ρώσικη κούκλα. Η κάθε σφαίρα εκμεταλεύεται την αποβαλόμενη θερμική ενέργεια απο την αμέσως εσωτερική. Ένας εγκέφαλος Matrioshka μπορεί να επεξεργαστεί 1042 πληροφορίες/sec και απαιτεί την ισχύ ενός πολιτισμού τύπου τουλάχιστον 2,4.
ΦΥΛΗ VOGONS: Στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία η φυλή θα εξαφάνιζε τη γη σε 1 sec σαν να γκρέμιζε ένα κτίριο. Η ιδιοβαρυτική δυναμική ενέργεια της γης είναι 2χ1032 J . Αρα σε 1 sec η ισχύς είναι 2χ1032 W που απαιτεί πολιτισμό τύπου τουλάχιστον 2,6.
Συμπερασματικά υπάρχουν καλές κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας που δεν είναι και πολύ φαντασίας. Οι κορυφαίες κατά τη γνώμη μου είναι “η Οδύσεια του διαστήματος” του Κιούμπρικ , το “Interstellar” του Νόλαν με το σκάφος να κερδίζει ενέργεια απο μαύρη τρύπα με τον μηχανισμό Penrose, το “Star Trek” με τηλεμεταφορές και σε μικρότερο βαθμό ο “Harry Potter” (τα μαγικά είναι φυσική που απαιτούν την ενέργεια πολιτισμού 2,4).
ΣΗΜ. Αν είχατε την υπομονή να φτάσετε στο τέλος και σας άρεσε το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μου στο instagram και θα μπείτε στην κλήρωση για έναν κβαντικό τηλεμεταφορέα.
Γειά σου Άρη. Και την υπομονή είχα, να φτάσω μέχρι το τέλος και μου άρεσε το κείμενό σου. Βλέπω αυξημένη πιθανότητα να πηγαίνουμε προς τον τύπο 0.
Κρίμα που δεν έχω instagram, για να μπω στην κλήρωση 🙂
Αποστόλη αν δεν μας καταστρέψουν θα αυτοκαταστραφουμε. Βλέπω τους απογόνους μου με 0.5 mW έκαστο, θα πρέπει να συγκεντρωθουν 10.000 για να ανάψουν ένα λαμπτήρα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και επιφυλασσομαι για καλύτερο δώρο.
Καλημέρα Άρη.
Με την σκέψη και τον προβληματισμό αν έχουμε μπει ήδη στον Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο, άφησα να με ταξιδέψεις στα… όρια της φαντασίας…
Καλημέρα Άρη. Συγχαρητήρια για το άρθρο σου, το έφτασα μέχρι το τέλος. Θα κάνω Instagram για να μπω στη κλήρωση!
Αλλά πριν πρέπει να ομολογήσω ότι νιώθω… αγράμματος με την αστροφυσική και μάλιστα όταν αυτή “παίζει μπάλα” στο χώρο Πραγματικότητας και Επιστημονικής φαντασίας!
Σε ευχαριστώ και αναμένω με αγωνία τη .. συνέχεια των άρθρων σου , μια και η ενασχόλησή σου με την αστροφυσική έχει πολλά να μας δώσει.
Να είσαι πάντα καλά.
Γεια σου Άρη.
Η φαντασία και η ενσυναίσθηση των μεγάλων φυσικών έχουν παίξει αναμφισβήτητα ρόλο στο προχώρημα της επιστήμης. Η επιστημονική φαντασία, ελκυστικό ανάγνωσμα για πολύ κόσμο, είναι λίγο διαφορετικό πράγμα.
Περιοριζόμενος μόνο στην κοσμολογία, να θυμίσω ότι από τον καιρό που ο Hubble διαπίστωσε την φυγή των γαλαξιών, αλλά κυρίως από την αρχή της διαστημικής εποχής, έπαψε να είναι μόνο θεωρητική έγινε και παρατηρησιακή.
Παρακάτω παραθέτω ενδεικτικά οργανισμούς και πανεπιστήμια που διαθέτουν ομάδες παρατηρησιακής κοσμολογίας με τα link τους.
NASA : Εργαστήριο παρατηρησιακής κοσμολογίας
https://science.gsfc.nasa.gov/astrophysics/cosmology/
IFAE: Πανεπιστήμιο Barcelona
https://www.ifae.es/groups/cosmology/
Πανεπιστήμιο Portsmouth
https://www.port.ac.uk/research/research-areas/areas-of-expertise/observational-cosmology
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια
https://ctoc.igc.psu.edu/\
Caltech
https://cosmology.caltech.edu/
Harvard. Research Description
Harvard faculty are active in observational cosmology, with interests including the study of inflation, dark energy, dark matter, and the large-scale structure of the Universe. Professors Kirshner and Stubbs lead groups using Type Ia supernovae to measure the acceleration of the expansion rate of the Universe. Professor Eisenstein is director of the Sloan Digital Sky Survey III and is an expert in the use of galaxy clustering to measure the cosmic distance scale with the baryon acoustic oscillation method. Professor Stubbs pursues dark energy by measuring the abundance of clusters detected in the Sunyaev-Zel’dovich effect with the South Pole Telescope. Professor Kovac builds state-of-the-art experiments to search for gravitational waves from inflation using cosmic microwave background polarization measured by telescopes sited at the South Pole. Professor Finkbeiner searches for dark matter annihilation signatures in the gamma-ray and microwave sky. Dr. Alexey Vikhlinin is an expert on cluster of galaxies. His group pioneered studies of dark energy with observations of the evolving cluster mass function. Dr. Vikhlinin leads several prominent long-term observing programs with the Chandra X-ray Observatory. In addition to using CfA telescope facilities, the CfA is a member of the Pan-STARRS survey, Sloan Digital Sky Survey III, BICEP-II, SPUD, and Polar collaborations, and the Murchison Wide Field Array. The CfA observational cosmology programs work in close collaborations with the Institute for Theory and Computation to build a close bond between theory and observation.
https://astronomy.fas.harvard.edu/observational-cosmology
Άφησα τελευταίο το Harvard για την τελευταία φράση του κειμένου του. Μεταφράζω
«… τα προγράμματα παρατηρησιακής κοσμολογίας συνεργάζονται στενά με το Ινστιτούτο Θεωρίας και Υπολογισμού για την οικοδόμηση ενός στενού δεσμού μεταξύ θεωρίας και παρατήρησης.»
Κάπως έτσι δεν προχωρά η πεζή επιστήμη σε σχέση με την ευχάριστη αλλά χωρίς υποχρέωση απόδειξης και όρια επιστημονική φαντασία;
Και η γνώμη ενός λίγο πιο ειδικού και έμπειρού, του Σταμάτη Κριμιζή, για τον εποικισμό του κοντινού μας Άρη και τις “σφαίρες Ντάισον”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /Κυριακή 17 Απριλίου 2022, 09:46:02 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανθρώπινα πληρώματα στον «Κόκκινο Πλανήτη» πριν το τέλος της δεκαετίας του 2030. Γιατί ο εποικισμός του Άρη είναι όνειρο θερινής νυκτός
«Πιστεύω ότι ο εποικισμός του Άρη είναι όνειρο θερινής νυκτός. Είναι σχετικά εύκολο να γίνει μια αρχική εξερεύνηση του Άρη από διαστημόπλοια με ανθρώπινα πληρώματα -θα συμβεί πριν το τέλος της δεκαετίας το 2030. Ο εποικισμός όμως προϋποθέτει τη δημιουργία υποδομών παρόμοιων με αυτές της Γης, δηλαδή καλλιέργειες για τρόφιμα, έργα για εξόρυξη και χρήση νερού, και κατασκευές για επιβίωση σε ένα ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι μόλις 0,6% αυτής της Γης και συνίσταται από διοξείδιο του άνθρακα, όχι οξυγόνο. Η οικοδόμηση πρέπει να γίνει σε βάθος τουλάχιστον ενός μέτρου για προστασία από την κοσμική ακτινοβολία και αυτήν από ηλιακές εκρήξεις, που μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο σωματικές βλάβες, αλλά και θάνατο σε άτομα που κυκλοφορούν απροστάτευτα στην επιφάνεια. Η έλλειψη μαγνητικού πεδίου και ατμόσφαιρας, που μας προστατεύουν στη Γη, έχουν κατακλυσμικές συνέπειες για τον εποικισμό του Άρη» παρατηρεί ο διάσημος αστροφυσικός.
Θα μπορούσε κάποτε η ανθρωπότητα να ζει σε “σφαίρες Ντάισον” (σ.σ. υποθετικές μεγακατασκευές που περικλείουν έναν αστέρα και συσσωρεύουν την ακτινοβολούμενη ενέργεια); «Οι “σφαίρες Ντάισον” ανήκουν στην επιστημονική φαντασία και θα παραμείνουν εκεί. Παρεμπιπτόντως, υπηρετήσαμε μαζί με τον Ντάισον στην Επιτροπή Διαστήματος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ επί τριετία και γίναμε πολύ καλοί φίλοι» λέει.
Μια διαστημική αποστολή πολλών εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να ναυαγήσει ακόμα και από αστοχία ενός μικρού εξαρτήματος, κόστους λίγων δολαρίων. Πόση αγωνία βιώνουν αλήθεια οι επιστήμονες που προετοιμάζουν μια διαστημική αποστολή; «Το σύνθημα στο πρόγραμμα Apollo της NASA ήταν “in God we trust-the rest of you bring data” (“στον Θεό έχουμε εμπιστοσύνη, οι υπόλοιποι φέρτε δεδομένα”). “Φέρετε τα δεδομένα” που αποδεικνύουν ότι το οποιοδήποτε σύστημα λειτουργεί σωστά. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα λειτουργεί βάσει προδιαγραφών είναι να δοκιμασθεί. Επανειλημμένα και υπό όλες τις συνθήκες που θα λειτουργήσει στο Διάστημα. Βασικά οι έλεγχοι είναι πολλαπλοί. Πρώτα στο επίπεδο υποσυστήματος και μετά όταν το διαστημόπλοιο συναρμολογηθεί, δοκιμάζεται ως σύνολο, όχι μόνο στην ατμοσφαιρική πίεση, αλλά στο κενό και σε θερμοκρασίες από -40 μέχρι και +50 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, πρέπει να επιβιώσει των κραδασμών της εκτόξευσης, σε δυνάμεις που συχνά είναι και 20 φορές ισχυρότερες της βαρύτητας. Η πρακτική δηλαδή είναι “τεστ, τεστ και κατόπιν ξανά τεστ”» λέει.
Φανταστικό κείμενο. Μια και οπαδός του Star Trek στα παιδικά μου χρόνια θα κάνω μια παρατήρηση: Ο τηλεμεταφερόμενος θα βγεί : ηλεκτρόνιο – ηλεκτρόνιο σε ένα συνοθύλευμα ύλης καμιά σχέση με την αρχική κατάσταση. Όχι τίποτ΄αλλο τότε ήταν 3-5 τηλεμεταφορές ανά επεισόδειο.
Άρη είναι γεγονός ότι πλέον η κοσμολογία βασίζεται σε παρατηρησιακα δεδομένα, όμως τα πολλά ανοιχτά ζητήματα με κορυφαία τη στιγμή zero, την σκοτεινή ύλη και ενέργεια αφηνουν περιθώριο στη φιλοσοφία, στις θρησκείες και στην επιστημονική φαντασία. Στον τομέα της κοσμολογίας το πολύ αυστηρό nature πχ δημοσιεύει άρθρα που δε δέχονται την Λ CDM ή μιλανε για παράλληλα σύμπαντα και πολλά πολλά άλλα. Σίγουρα αυτή τη στιγμή η σφαίρα Ντάισον, ο μηχανισμός Penrose και ο εγκέφαλος Matrioshka ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σε χιλιάδες χρόνια όμως αν το ανθρώπινο είδος θέλει να επιβιώσει πρέπει να βγει έξω από το ηλιακό σύστημα γιατί σίγουρα ο Άρης είναι προβληματικός και για να βγει θέλει ενέργεια, που θα τη βρει; Εκεί που υπάρχει. Στα αστέρια, στις μαύρες τρύπες, στα κβαζαρ και στις εκλάμψεις ακτίνων γ. Πως; Νομίζω σήμερα δε μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση που να είναι εφικτή. Τότε ίσως.
Ευχαριστώ Χαράλαμπε. Αν έχεις netflix μπορείς να δεις το interstellar.
Καλησπέρα Άρη. Εξαιρετικό άρθρο, που αποτελεί πηγή γνώσεων αλλά και προβληματισμού.
Διαβάζω Επιστημονική Φαντασία από μαθητής Α΄Λυκείου, όταν μου έδωσε ο καθηγητής της Φυσικής τη σειρά “Γαλαξιακή Αυτοκρατορία” του Ασίμωφ. Ήταν ίσως και η αιτία που με τράβηξε η Φυσική…
Αυτό του επιπέδου συγγραφείς είναι ελάχιστοι, αλλά η διαίσθησή τους είναι τέτοια, που μπορούμε να δούμε μέσα από αυτή το μέλλον, αφού πάνω απ΄όλα ήταν επιστήμονες.
Άλλο Επιστημονική Φαντασία και άλλο Φανταστική Επιστήμη.
Στη λίστα με τις καλές σειρές θα έβαζα και το “The Expance“, όπου επιτέλους στα διαστημόπλοια επικρατούν συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, η οποία εμφανίζεται μόνο σε επιτάχυνση, επιβράδυνση ή περιστροφή του σκάφους και χωρίς μαγνητικές μπότες δεν περπατάς μέσα στο διαστημόπλοιο… Επίσης αναφέρεται σε κοντινό εφικτό μέλλον με 3 εθνότητες τη Γη ως ενιαία, τον Άρη και τη Ζώνη αστεροειδών.
Να διορθώσουμε μόνο ότι η φυλή Vogons εμφανίζεται στο 1ο βιβλίο της τριλογίας του Douglas Adams: Γυρίζοντας το Γαλαξία με Ωτοστόπ και έτσι λέγεται και η αντίστοιχη ταινία The Kitchhiker’s Guige to the Galaxy
Η ιδέα για τη σφαίρα Dyson εμφανίζεται πρώτα στο βιβλίο του συγγραφέα Ε.Φ. Όλαφ Στάπλεντον το 1937, στο μυθιστόρημα του με τίτλο Star Maker και το 1960 την επεξεργάστηκε ο Ντάυσον.
Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις!
Ευχαριστώ Ανδρέα. Φανταστική επιστήμη… Καλό, το κρατάω.
καλησπέρα Άρη
καλησπέρα σε όλους
ομολογώ ότι στην Κοσμολογία από γνώσεις, είμαι κάπου στο Δημοτικό, κατηγορίας Χαράλαμπου Τραμπάκουλα, του αγαπημένου, ποιμένος το επάγγελμα
άλλο ότι με γοητεύει, τέτοιος διάολος είναι…
στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, προ αμνημονεύτων ετών, κάποια στοιχεία Αστροφυσικής διδαχτήκαμε για ένα χρόνο
το περίεργο, όμως, είναι ότι ένα από τα αρκετά ταμπλώ στα οποία “παίζω” είναι και η συγγραφή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας
είχα κατασκευάσει στο μυαλό μου τρία-τέσσερα διηγήματα, τουλάχιστον, είχα σκαρώσει την ιδέα, είχα επιλέξει και “τραβηχτικούς” τίτλους, “το απόλυτο μηδέν”, “46 γήινα χρόνια”, “η γενική απεργία”, “ο αυτοεκδικητής”
όλο το “μυστικό” των διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας, όπως εγώ, τουλάχιστον, το αντιλαμβάνομαι, είναι να τον “πηγαίνεις” τον αναγνώστη χαλαρά-χαλαρά, σου λέει “εκεί το πάει ο συγγραφέας, ας πιούμε τον καφέ μας” και να του τη “ρίχνεις” στο κεφάλι στην τελευταία παράγραφο, μακάρι στην τελευταία πρόταση και να τον αφήνεις “ξερό”, “κάγκελο”, να λέει, “κοίτα πού το πήγαινε ο πousτης”…
επισκέφτηκα πολλούς εκδοτικούς οίκους της Αθήνας τότε, “ξέρετε, γράφω διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, συμβαίνει μα μην είναι βλαξ, είμαι και Φυσικός, έχω μέτρο, δεν κυκλοφορεί σχετικό βιβλίο Έλληνα…”
μπα, δεν, άσε, θα δούμε, σκαta από μαύρο βόϊδι…
απογοητεύτηκα, σταμάτησα, έχω γράψει πλήρως, χειρόγραφα, από τότε, μόνο το “46 γήινα χρόνια”, εγώ ήμουν ο “ήρωας”, ήμουν 46 ετών τότε και πέθαινα ξαφνικά, στο έργο, όχι στ΄ αλήθεια…
τα θυμάμαι, όμως, και τα άλλα
ε, και;
Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην επιστήμη και στην ΕΦ είναι πολύ μπερδεμένη. Παράδειγμα η ρομποτική που εισάγεται στα διηγήμετα του Ασίμωφ το 1939, στους τρεις νόμους των οποίων στηίχθηκε η ανάπτυξη της πραγματικής ρομποτικής. Ο Ασίμωφ πια θεωρείται ως ο συγγραφέας ΕΦ που δημιούργησε με τις ιστορίες του δύο νέες επιστήμες , την ρομποτική και την ψυχοϊστρία (από τη σειρά Foundation που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως Γαλαξιακή Αυτοκρατορία). Η φυσική έχει δανειστεί πολλές ιδέες από την ΕΦ. Παράδειγμα το paper του Alcubierre (The warp drive: hyper-fast travel within general relativityMiguel Alcubierre1
Published under licence by IOP Publishing Ltd
Classical and Quantum Gravity, Volume 11, Number 5
Citation Miguel Alcubierre 1994 Class. Quantum Grav. 11 L73) το οποίο θεμελιώνει επιστημονικά την warp drive του Star Trek . Αν τώρα ψάχνουμε για πραγματικά καλές ταινίες ΕΦ πέρα από το 2001 του Κιούμπρικ , θα πρέπει να προσθέσουμε το “Forbidden Planet” που είναι η μεταφορά της “τρικυμίας” του Σαίξπηρ, το “Predestination” που είναι η μεταφορά του “all you zompies” του Heinlein, το “Bicentennial Man” που είναι μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος του Ασίμωφ, το Σολάρις του Ταρκόφσκι, μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Λεμ, to Charly toy 1968 στηριγμένο στο εκλπηκτικό “Flowers for Algernon” του Keyes. . Σίγουρα δεν είναι το “Ιντερστελλαρ” εξαιτίας των πολλών λογικών λαθών που περιέχει (διαφυγή από σημείο πολύ κοντά στον ορίζοντα μαύρης τρύπας με χημικούς πυραύλους κ.α).
Όσο για τα παράδοξα της κβαντικής μηχανικής υπάρχει εξήγηση και αυτή είναι αιτιοκρατική. Μετά την απόδειξη μέσω των πειραμάτων κβαντικής τηλεμεταφοράς ότι αυτό που προέβλεπε το EPR ισχύει και ότι η πληροφορία της μέτρησης (αν πιστέψουμε την ερμηνεία της σχολής της Κοπεγχάγης) μεταφέρεται ακαριαία, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν κάποια σωματίδια που τη μεταφέρουν και αυτά θα πρέπει να είναι ταχυόνια, δηλαδή να έχουν καθαρά φανταστική μάζα θα πρέπει να αθέλουμε να είμαστε σοβαροί να αλλάξουμε την φιλοσοφική αντιμετώπιση της κβαντικής μηχανικής. Ίσως η απάντηση να είναι η θεωρία των Πολλαπλών Κόσμων του Everett ( Everett, Hugh; Wheeler, J. A.; DeWitt, B. S.; Cooper, L. N.; Van Vechten, D.; Graham, N. (1973). DeWitt, Bryce; Graham, R. Neill (eds.). The Many-Worlds Interpretation of Quantum Mechanics. Princeton Series in Physics. Princeton, NJ:) h οποία εξηγεί αυτά τα παράδοξα.