Φυσικής διαγώνισμα στη Γ από παλιά θέματά μου

ΘΕΜΑ Γ: Σε λείο οριζόντιο επίπεδο βρίσκεται σώμα Σ1 μάζας m1=3kg και είναι δεμένο σε ελατήριο σταθεράς k=50N/m, το άλλο άκρο του οποίου είναι δεμένο σε τοίχο, και το ελατήριο στο φυσικό του μήκος. Πάνω του βρίσκεται άλλο σώμα Σ2 μάζας m2=1kg , δεμένο κι αυτό σε όμοιο ελατήριο. Μετακινούμε το Σ1 μέχρι τη μέγιστη θέση που το πάνω σώμα Σ2 δεν ολισθαίνει πάνω στο Σ1, και που είναι d=0.2m. Τη χρονική στιγμή t=0, αφήνουμε το σύστημα να κινηθεί. Δίνεται g=10m/s2.
Να υπολογίσετε:
Γ1) Την περίοδο Τ της κοινής ταλάντωσης που θα εκτελέσουν, καθώς και την ενέργεια της ταλάντωσής τους.
Γ2) Το συντελεστή οριακής τριβής μεταξύ των σωμάτων. Γ3) Να εκφράσετε την αλγεβρική τιμή της στατικής τριβής Τστ σε συνάρτηση με το χρόνο και να κάνετε τη γραφική παράσταση σε βαθμολογημένους άξονες.
Γ4) Αντιστρέφουμε τις θέσεις των σωμάτων και επαναλαμβάνουμε το πείραμα, μετακινώντας το Σ2 μέχρι την μέγιστη απομάκρυνση d’ , που το Σ1 δεν ολισθαίνει πάνω του. Υπολογίστε τις ενέργειες ταλάντωσης των σωμάτων .
θέματα σε pdf εδώ
εκφωνήσεις και θέματα σε pdf εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Πρόδρομε. Εξαιρετικά θέματα, που θα βοηθήσουν όλους τους υποψήφιους. Από τα Β ξεχωρίζουν τα Β1 και Β3. Στο Β1 πρέπει να προσεχτεί η απόλυτη τιμή, που οδηγεί σε 2 λύσεις.
Στη λύση του Β2 μου βγαίνει στον παρονομαστή της ισχύος π^2 και όχι π^4. Το τελικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται.
Το Γ είναι πρωτότυπο και δεν κουράζει.
Έφτιαξα και ένα i.p. Δυο σώματα δύο ελατήρια
Το Δ είναι πολύ καλό για επανάληψη σε όλο το στερεό, αφού περιέχει κινηματικούς συνδέσμους , ΑΔΜΕ, ΑΔΣ και Δυναμική.
Στο Δ3 στο σχήμα το σύμβολο στο σώμα θέλει m1. Στη λύση το σύμβολο της μάζας της τροχαλίας θέλει m, αφού έτσι τα δίνεις στην εκφώνηση.
Θα το δώσω αύριο και στα παιδιά, που τα έχω 2ωρο και θα το λύσουμε όλοι μαζί.
Να είσαι καλά!

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Πρόδρομε, καλησπέρα.

Ασχολήθηκα με το διαγώνισμά σου (το έλυσα ως μαθητής αναλυτικά από περιέργεια για να δω τον απαιτούμενο χρόνο) και μπορώ να πω ότι είναι άψογο. Το κυριότερο δεν απαιτεί αγώνα δρόμου για να ανταπεξέλθει ο μαθητής στις τρεις ώρες. Δεν τον τρελαίνει. Η κάθε ερώτηση δεν εμπεριέχει άλλες 3-4 για να σταματά η αρίθμησή τους στο 4. Το στέλνω ήδη σε κάποιον περσινό μου μαθητή που ξαναδίνει.

Να είσαι καλά.