-
Ένα σώμα Α κινείται σε λείο οριζόντιο επίπεδο, με την επίδραση μιας σταθερής οριζόντιας δύναμης F και την στιγμή t1 συγκρούεται μετωπικά με δεύτερο σώμα Β. Στο διάγραμμα δίνεται η γραφική παράσταση της ταχύτητας του Α σώματος σε συνάρτηση με το χρόνο. Η κρούση έχει αμελητέα διάρκεια, ενώ η δύναμη F συνεχίζει να ασκείται στο σώμα και μετά την κρούση.
i) Να αποδείξετε ότι η κρούση μεταξύ των δύο σωμάτων είναι πλαστική.
ii) Να συγκρίνετε τις μάζες των δύο σωμάτων Α και Β.
iii) Να εξετάσετε αν πριν την κρούση, το σώμα Β, είναι ακίνητο ή αν κινείται.
. Ένα σώμα Α κινείται σε λείο οριζόντιο επίπεδο, με την επίδραση μιας σταθερής οριζόντιας δύναμης F και μια στιγμή συγκρούεται μετωπικά με δεύτερο σώμα Γ. Στο διάγραμμα δίνεται η γραφική παράσταση της ταχύτητας του Α σώματος σε συνάρτηση με το χρόνο. Η κρούση έχει αμελητέα διάρκεια, ενώ η δύναμη F συνεχίζει να ασκείται στο σώμα και μετά την κρούση.
i) Να αποδείξετε ότι η κρούση δεν είναι πλαστική.
ii) Αν η κρούση μεταξύ των σωμάτων είναι ελαστική, τότε, να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, δίνοντας σύντομες δικαιολογήσεις.
α) Αν τα σώματα έχουν ίσες μάζες, τότε μπορεί το σώμα Γ να ήταν ακίνητο πριν την κρούση.
β) Αν m2=3m1, όπου m1 και m2 οι μάζες των σωμάτων Α και Γ αντίστοιχα, τότε πριν την κρούση το Γ σώμα μπορεί να κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μεγαλύτερη από 1m/s.
ή
Καλημέρα Διονύση.
Τα θέματά σου έχουν το …δικό τους χρώμα!
Προωθούν τη φυσική σκέψη…
Να είσαι καλά
Καλημέρα! Παραμονές εξετάσεων και αντί να βάλεις κάποια άσκηση με 2 κρούσεις, 3 νήματα, 1 ελατήριο, 1 ράβδο, 2 κυλίνδρους, 1 δεξαμενή, 2 σωλήνες, 3 σωληνάκια, έναν αγωγό που αποκτά οριακή ταχύτητα κ.λ.π. , αναρτάς καθαρή κρούση και μάλιστα αναφερόμενη στο μηχανισμό της…
Δεύτερο θέμα, που δεν είναι άσκηση…
Θα φταίω εγώ μετά να αναρτήσω άσκηση Θερμοδυναμικής;
Εξαιρετική για μια ακόμη φορά προσέγγιση. Ιδιαίτερα η χρήση των διαγραμμάτων, που δυσκολεύουν αρκετά τους μαθητές στην κατανόηση, αλλά διερευνούν το φαινόμενο πολύ καλύτερα από λεκτική εξήγηση. Μακάρι να είχα μαθητές στην τάξη να την κάνω, αλλά τα φροντιστήρια τους έχουν βάλει και πρωινά μαθήματα…
Το i.p. για την α΄περίπτωση ΕΔΩ, επαληθεύει πλήρως την άσκηση.
Να είσαι καλά!
Καλημέρα Παντελή, καλημέρα Ανδρέα.
Σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Ανδρέα σε ευχαριστώ και για το i.p., όσο για τα υπόλοιπα, τι να πω;
Περιμένω πρόβλημα Θερμοδυναμικής 🙂
Βλέποντας τέτοια θέματα εύλογα αναρωτιέσαι “είναι φυσικοί αυτοί εκεί στην ΚΕΓΕ; Είναι μεγάλα φροντιστήρια πίσω από αυτό το κακοστημενο σκηνικό; Είναι ιδιαιτερακηδες που χτυπάνε τρελές τιμές στα ιδιαίτερα; Είναι όλα μαζί;” Αυτό με τους ιδιαιτερακηδες δε το γράφω στο βρόντο. Είχαμε στην περιοχή οικονομολογο που ήταν κάθε χρόνο στην ΚΕΓΕ και χτύπαγε στα ιδιαίτερα ασύλληπτα ποσά.
Άρη νομίζω είσαι πολύ αυστηρός.
Συνάδελφοι είναι που αναλαμβάνουν την ευθύνη να διεκπεραιώσουν κάτι που έχει τεράστιο ειδικό βάρος και πολύ μεγάλο φορτίο…..
Δεν πρέπει να αφήνουμε να αιωρείται πως κάτι ανήθικο κρύβεται πίσω από αυτό.
Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κριτική, αλλά όχι να αμφισβητούμε την ηθική όσων συμμετέχουν…
Καλημέρα παιδιά.
Άρη μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν πέσει άσκηση που μοιάζει μ’ αυτήν;
Καλημέρα Άρη και Γιάννη και σας ευχαριστώ για την παρέμβαση.
Άρη και αυτό που λες για τα ιδιαίτερα, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι το βασικό.
Γιάννη τι θα γίνει αν πέσει ένα τέτοιο θέμα;
Θα βγουν οι μαθητές και θα πουν ότι ούτε στο σχολείο, ούτε στο φροντιστήριο μας το είχαν κάνει…
Οπότε πώς θα δικαιολογήσουμε ότι “δεν το διδάξαμε”;
Θα αρχίσουν όλοι να κατηγορούν την ΚΕΕ…
Οπότε γιατί να μην βάλουν μια υπερπαραγωγή, η οποία θα είναι συρραφή 3-4 προβλημάτων, όπου ΟΛΟΙ θα τα έχουν διδάξει, όπου “κάτι θα θυμίζει” και όπου δεν θα μπορεί κανένας να κατηγορήσει τους διδάσκοντες, για μη διδασκαλία;
Με άλλα λόγια, έχουμε περάσει στην φάση και έχουμε αποδεχτεί τη λογική, ότι τα παιδιά θα πρέπει να εξετασθούν σε ασκήσεις και προβλήματα που έχουν διδαχθεί.
Δεν προσπαθούμε να διδάξουμε μια ύλη και να κάνουμε ικανά τα παιδιά να “κολυμπήσουν”… Η άσκηση 3.45 εντός ύλης και η άσκηση 3,46 εκτός.
Μάθετε παιδιά τις ασκήσεις….
Γεια σου Διονύση.
Κυριολεκτώ λέγοντας “που μοιάζει μ’ αυτήν”. Εννοώ ακριβώς μ’ αυτήν που έχει δημοσιευτεί από σένα χτες.
Τι θα γίνει;
Θα κατηγορηθούν ότι ανάρτησαν άσκηση του Μάργαρη.
Συμφωνώ στα άλλα.
Μια λογική άσκηση με κάποια ανάρτηση θα μοιάζει. Σε κάποιο βιβλίο θα υπάρχει παρόμοια. Αν βάλεις διπλή τροχαλία, μπιλιάρδο, κυλιόμενους ιμάντες, σφιχτές και χαλαρές αρθρώσεις, δύναμη άρθρωσης σε ράβδο, πλάγιες κρούσεις κ.λ.π. σε κάποια ανάρτηση ή βιβλίο θα βρεθεί παρόμοια.
Έτσι επιλέγουν τα κομμένα νήματα. Υπάρχει κάποια ασφάλεια (όχι απόλυτη) ότι δεν έχουν ξαξαδημοσιευτεί. Επίσης όλοι έχουν διδάξει τα επιμέρους τμήματα.
Γιάννη εσύ κυριολεκτούσες, αλλά εγώ μίλαγα γενικά.
Ένα θέμα που να είναι του ίδιου στυλ και όχι το ίδιο.
Μπορούν να κατασκευαστούν πολλά με την ίδια “φιλοσοφία” που να είναι διαφορετικά.
Όμως αν έπεφτε ένα ανάλογο θέμα, θα δημιουργούσε αντιδράσεις και ας μην μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν κάπου το ίδιο ακριβώς δημοσιευτεί.
Συμφωνώ. Θα δημιουργούσε αντιδράσεις ακόμα και αν δεν βρισκόταν, διότι δεν θα είχε διδαχτεί.
Έτσι επιλέγεται το “τεχνηέντως πολύπλοκο” θέμα. Πολλές πράξεις.