Subscribe
Ειδοποίηση για
37 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Παναγιώτη.
Η καμπάνα χτυπάει και για μένα.
Ίσως χρησιμοποίησα πρώτος τον όρο “υπερπαραγωγή”, ίσως από τους πρώτους.
Έγραψα επίσης:
Το νήμα που κόβεται.

Πρώην πρωτότυπα θέματα. (Ο επίλογος κυρίως)

Ένα έπαινος και μία παραίνεση.

Δεν είμαι ο μόνος που ειρωνεύεται τέτοια θέματα. Θυμάμαι σε ημερίδα τον καθηγητή Χριστοδουλίδη να λέει περίπου:
-Δεν έμεινε παρά να εκτοξευτεί υπό γωνίαν ένα κύλωμα R-L-C !

Έρχομαι σε φράση σου:
«Υπερπαραγωγές», που έχουν όμως αισθητική μεγάλη, που έχουν πολυπλοκότητα, γιατί πολύπλοκη είναι η φύση (όπως και η ζωή), και απαιτούν τεχνικές και ευφυΐα, που τις καλλιεργούμε στους μαθητές μας.

Μένει να υποδειχθούν οι υπερπαραγωγές που έχουν αισθητική μεγάλη.
Επίσης μένει να δειχθεί το πως καλλιεργείται η ευφυία των μαθητών όταν αυτοί οδηγούνται σε επίλυση δύο τετριμμένων ασκήσεων που προκύπτουν όταν κόβεται ένα νήμα.
Πριν κοπεί, μια άσκηση Στατικής λύνουν. Όταν κόβονται τα νήματα λύνουν μια άσκηση ταλάντωσης, μία με κύλιση κυλίνδρου και μία επαγωγής με πτώση ράβδου.
Δεν βλέπω ούτε το πως, ούτε το γιατί καλλιεργείται η ευφυία τους. Αναπαράγουν μοτίβα που έχουν μάθει να λύνουν. Που σχεδόν αποστήθισαν.

Προφανώς είναι αξιέπαινοι όσοι συνάδελφοι αναρτούν θέματα για να βοηθήσουν τους μαθητές τους. Προφανώς θα αναρτήσουν και Β΄ θέματα που δεν είναι κανονικά Β΄ θέματα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση δεν πρέπει να εντοπιστεί και να σχολιαστεί.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Παναγιώτη καλησπέρα. Λες:
Και γι’ αυτό ενοχλούμαι να δέχομαι ειρωνείες…
Ειρωνεύομαι τα θέματα αυτά χρόνια τώρα, από τη στιγμή που ξεκίνησαν σε Πανελλαδικές. Πολύ πριν αρχίσουν οι συνάδελφοι να “κόβουν νήματα”. Δεν ειρωνεύομαι πρόσωπα.

Δεν ξέρω γιατί Έλληνες διαπρέπουν έξω ή πόσοι διαπρέπουν.
Μπορώ να εκτιμήσω τι προσφέρει ένα θέμα. Πάμε εδώ:
comment image
comment image
comment image
Ας αναλύσω το θέμα…..

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Δ1. Κλασικό.
Δ2.
-Έει παιδιά όχι πήραμε φόρα και κάνουμε ότι στο κεκλιμένο: Η Ν είναι μεγαλύτερη από την m.g.ημφ κια η διαφορά τους είναι η κεντρομόλος: Επίσης στην διατήρηση ενέργειας μας απασχολεί πόσο κατέβηκε το κέντρο μάζας και όχι το σημείο επαφής.
Δ3.
Μικρέ πρέπει να καταλάβεις ότι στο πιο πάνω σημείο γυρίχει ο δίσκος και όχι Kολ=m.g.(h+R-r)
Δ4.
Αν και προϊόν αμηχανίας, καλό είναι μια και στηρίζεται σε βασικές γνώσεις.

Το ρεζουμέ:
Διδάσκοντας μια τέτοια, δηαλαδή παρουσιάζοντας τη λύση στην τάξη (όταν δούλευα) έμαθε κάτιο η πιτσιρικαρία.
Ας δούμε (στο επόμενο σχόλιο) τι μαθαίνει από κομμένα νήματα.

Ανδρέας Βαλαδάκης
1 έτος πριν

Καλημέρα Παναγιώτη.

Πρόσφατα έχω αναρωτηθεί:

Ένας υποψήφιος που θα αρίστευε σε καθιερωμένα θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως αυτά που περιγράφεις, σε ποιο είδος θεμάτων θα υστερούσε;

Θα βοηθούσε να δοθούν ένα-δυο παραδείγματα.

Το ερώτημα, βεβαίως, δεν απευθύνεται μόνο σ’ εσένα.

Ανδρέας Βαλαδάκης
1 έτος πριν
Απάντηση σε  Ανδρέας Βαλαδάκης

Μετά τις διευκρινίσεις του Γιάννη επαναδιατυπώνω το ερώτημα και δίνω μια απάντηση:

Ένας υποψήφιος που θα είχε προετοιαστεί άριστα για να αντιμετωπίσει μόνο καθιερωμένα θέμα εξετάσεων, όπως αυτά που περιγράφονται στη ανάρτηση του Παναγιώτη, σε ποιο είδος θεμάτων θα υστερούσε;

Απάντηση:

Θεωρώ ότι αν υποψήφιος προετοιμάζεται σωστά για να αντιμετωπίσει το καθιερωμένο είδος εξετάσεων, δηλαδή έχοντας αφομοιώσει την αντίστοιχη ύλη, μπορεί να αναποκριθεί με επιτυχία και σε οποιοδήποτε άλλο είδος.

Αν βεβαίως ένα υποψήφιος έχει μάθει να ανταποκρίνεται μηχανικά στο καθιερωμένο είδος θεμάτων, τότε δεν φταίνε τα θέματα αλλά το είδος της προετοιμασίας του υποψηφίου.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Ανδρέας Βαλαδάκης

Γεια σου Ανδρέα.
“Υστερούσε” ή “υπερτερούσε”;

Ανδρέας Βαλαδάκης
1 έτος πριν

Θα υστερούσε.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Ανδρέας Βαλαδάκης

Υποθέτω πως δεν θέλεις απάντηση από μένα.
Ούτε θα μπορούσα να σου απαντήσω με ασφάλεια, διότι θα μπορούσε να αριστεύσει και ο Σπύρος, που μάλλον δεν θα υστερούσε σε κάτι.
Θα μπορούσε να αριστεύσει και ένα παιδί που απλώς προπονήθηκε σε τέτοια θέματα μόνο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Έχω γράψει και το:
Συνδυαστικά θέματα του μέλλοντος.
Θεώρησα αυτονόητο πως θα γίνει φανερό το σατιρικό ύφος του κείμενου.
Σύντομα συνάντησα ανάλογα θέματα!

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Kαλησπερα σε ολους.Ασχετο σχολιο διοτι η συζητηση εδω αφορα τα θεματα των εξετασεων.Ομως μια καταπληκτικη ασκηση με οχι ενα ουτε δυο αλλα απειρα νηματα ειναι μια που ειχε λυσει ο Σπυρος.Επιταχύνσεις μη πεπερασμένης κατανομής τροχαλιών

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Θα ήθελα; κάποιος να μου εξηγήσει τι διδάσκει το παρακάτω θέμα και σε τι ωφελείται ένας μαθητής αν του το παρουσιάσουμε:
comment image
comment image

Μια συρραφή τυποποιημένων ασκήσεων. Πολλές πράξεις.

Υπάρχουν και χειρότερες αηδίες. Να κόβονται νήματα και να ξεκινούν τρεις ασκήσεις, μία Επαγωγής, μία ταλαντώσεων και μία κύλισης.
Τώρα που ξανάρχεται και ο Ντόπλερ θα έχουμε και μεγάφωνα που θα σφυρίζουν μετά τα κοψίματα.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Γιάννη.Η συγκεκριμενη ασκηση ή κατι τετοιο δεν υπαρχει σε κανενα της προκοπης βιβλιο φυσικης στον κοσμο.Ομως τα επιμερους κομματια της (ραβδος,τροχαλια,κεκλιμενο με ελατηριο,κρουση,κλπ) υπαρχουν παντου και ειναι βασικες εφαρμογες.Η συρραφη αυτη ειναι γελοιο να χρησιμοποιηθει αυτουσια ως εφαρμογη.Χρησιμοποιειται ομως ως ασκηση εξετασεων.Γιατι?Δεν ξερω,Ισως γιατι θελουν να βαλουν μια ασκηση αντι για τρεις, που να τα εχει ολα μεσα. Επισης διοτι ετσι τυποποιειται παρα πολυ η βαθμολογηση του γραπτου.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κωνσταντίνε δεν μου αρέσουν ετερόκλητες συρραφές, ακόμα και αν συμπεριλαμβάνονται σε βιβλία κύρους.
Πάντως έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ασκήσεις έχουν π.χ. οι Χαλιντέυ- Ρέσνικ στο στερό και αλλαχού.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η ειρωνεία Παναγιώτη άρχισε πολύ νωρίς. Πολύ πριν αρχίσουν συνάδελφοι να αναρτούν τέτοια θέματα. Ουδένα προέτρεψα να αναρτήσει τέτοια και ουδένα ειρωνεύτηκα όταν το έκανε.
Πρέπει να διαγράψω όλα όσα έχω γράψει διότι συνάδελφοι μιμήθηκαν (με καποια καθυστέρηση) όσα ειρωνεύτηκα;
Ειρωνεύομαι και τα ακίνητα σημεία μεταξύ πηγών. Αν αύριο αναρτήσει ένας τέτοιο θέμα θα με εγκαλέσει ως είρωνα;
Ειρωνεύομαι και την περίφημον D. Χρόνια τώρα. Θα θεωρηθεί απρέπεια από έναν που αύριο θα αναρτήσει θέμα που θα υπολογίζει την ενέργεια ενός τμήματος χορδής μήκους 10 cm;;
Μόνο οι άλλοι ενδιαφέρονται για τους μαθητές τους, αλλά όχι εγώ;
Αν παρασπέμψω στο “Αμάρτησα για το παιδί μου” θα εκληφθεί και αυτό ως ειρωνεία;

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
1 έτος πριν

Καλησπέρα συνάδελφοι, καλησπέρα Παναγιώτη.
Παναγιώτη γράφεις στο κείμενό σου

«…«Υπερπαραγωγές», που έχουν όμως αισθητική μεγάλη, που έχουν πολυπλοκότητα, γιατί πολύπλοκη είναι η φύση (όπως και η ζωή), και απαιτούν τεχνικές και ευφυΐα, που τις καλλιεργούμε στους μαθητές μας, όπως κάνουν και οι συνάδελφοι μαθηματικοί, και μετά οι μαθητές  μας, έτοιμοι ήδη σε πολλούς τομείς από την αποφοίτησή τους από το Λύκειο, πηγαίνουν κυρίως στην Αμερική – που μαζεύει τους καλύτερους φοιτητές του κόσμου για διδακτορικά – και διακρίνονται και είναι περιζήτητοι. Γιατί αυτοί οι μαθητές δούλεψαν στην 3η Λυκείου για να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και οι καθηγητές τους παλέψαμε να τους βοηθήσουμε…»

Θα ήθελα να μου πεις πώς ακριβώς καλλιεργείται η  ευφυΐα σε έναν άνθρωπο, αν μάθει να εκτελεί γρήγορα πολύ -παιγμένες  και έτοιμες συνταγές; Έχω προετοιμάσει στο παρελθόν μαθητές που δεν ήθελαν να ασχοληθούν με την φυσική μετά το Λύκειο, και έγραψαν πολύ μεγάλους βαθμούς στα συγκεκριμένα θέματα, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι εφαρμόζουν… απλά το εφάρμοζαν γρήγορα και με επιτυχία. Προφανώς αυτό χρειάζεται ικανότητα και διάβασμα από μέρος τους, όχι όμως απαραίτητα ευφυΐα.
Πώς άτομα που έχουν λύσει επιτυχώς θέματα υπερπαραγωγών, προετοιμάζονται σωστά για να διαπρέψουν σε ξένα πανεπιστήμια (κυρίως στην Αμερική όπως γράφεις). Θα ήταν χρήσιμο να δεις στην παρακάτω διεύθυνση «https://www.aapt.org/Common2022/pastexams.cfm» τα θέματα “Fnet=ma” της Ένωσης Καθηγητών Φυσικής  της Αμερικής (AAPT) για τις εξετάσεις πριν την ολυμπιακή ομάδα (όσοι γράφουν καλά σε αυτές τις εξετάσεις, προκρίνονται  για να εγγραφούν στα διαγωνίσματα  “USAPho” για την στελέχωση των ολυμπιακών ομάδων φυσικής). Δεν υπάρχει ούτε μία υπερπαραγωγή! Αλήθεια πώς νομίζεις ότι θα έγραφαν οι δικοί μας μαθητές, με την ευφυΐα που τους καλλιεργούμε,  σε αυτά τα διαγωνίσματα;
Τέλος τι εννοείς όταν λες ότι οι μαθητές μας διαπρέπουν στα πανεπιστήμια της Αμερικής; Διαπρέπουν σε ποσοστό  μεγαλύτερο από ότι οι κινέζοι, οι γάλλοι ή όποιοι άλλοι φοιτητές ανά τον κόσμο; Έχεις υπ’ όψιν σου κάποια στοιχεία για αυτό; Προσωπικά σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, δεν διαπίστωσα κάτι παρόμοιο…
Και ένα ακόμη, είναι δυνατόν η πολυπλοκότητα της ζωής και της φύσης να είναι τα πολλά ελατήρια, τα πολλά νήματα και οι απίθανοι συνδυασμοί στερεών υγρών και ότι άλλο; Αυτό θα πούμε στους μαθητές μας;
Αφήνω στην άκρη τα θέματα αισθητικής, γιατί όπως έγραψες προηγουμένως είναι υποκειμενικά, αλλά και γιατί η αισθητική δεν έχει να κάνει με το ζήτημα που θέτεις, πολλές φορές και τα “άσχημα” θέματα βοηθούν.
Συμφωνώ μαζί σου ότι όλοι διδάσκουμε τις υπερπαραγωγές γιατί δυστυχώς (δικά μου bold αυτήν την φορά) αυτά τα θέματα είναι της μόδας τελευταία. Αλλά προσωπικά το κάνω μόνον για αυτό, ξέροντας ότι επί της ουσίας δεν βοηθώ κανέναν. Και πάλι προσωπικά, δεν θα αναρτούσα ποτέ τέτοια θέματα, αρκούν όσα υπάρχουν ήδη.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Παναγιώτη θα το πω πάλι:
Δεν δέχεσαι ειρωνείες. Ειρωνεύομαι τα θέματα αυτά πολλά χρόνια πριν δω οιανδήποτε δημοσίευσή σου.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Έχω ειρωνευτεί και τα μεγάφωνα που φορούν κυλιόμενα σώματα.
Αν αύριο ένας συνάδελφος αναρτήσει τέτοιο θέμα θα με κατηγορήσει αναδρομικά ότι τον ειρωνεύτηκα;
Να ανακαλέσω ότι έχω γράψει τόσα χρόνια ώστε να μην κατηγορηθώ αναδρομικά;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Δεν ειρωνεύομαι πρόσωπα. Οι θεματοδότες είναι πρόσωπα.
Θεωρούν ότι πρέπει να εξετάσουν τα πάντα σε ένα θέμα και χάνουν τη μπάλα. Κάποιες φορές φοβούνται μην βρεθεί το θέμα τους σε κάποιο βιβλίο ή ανάρτηση από κάποιον Κλουζώ και ακούσουν τα εξ αμάξης.
Έτσι κάνουν εξωφρενικές συρραφές που είναι απίθανο (όχι αδύνατο) να βρεθούν αλλού και να κατηγορηθούν για διαπλοκή.
Έχω δει κάποιες φορές και αυτό το έργο.
Οι συνάδελφοι που αναρτούν εδώ και αλλού θέματα είναι πρόσωπα. Είναι αξιέπαινοι διότι θέλουν να προσφέρουν. Δεν ειρωνεύομαι τον Γιώργο, τον Γιάννη, τον Δημήτρη, τον…..
Ειρωνεύομαι μια κατάσταση και ένα είδος θεμάτων. Η ειρωνεία αυτή συνοδεύεται από πρόταση.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Στάθης Λεβέτας

Στάθη συμφωνώ μέχρι κεραίας κρατώντας μόνο επιφύλλαξη για το τελευταίο.
Χρειάζεται “προπόνηση” σε κομμένα νήματα;

Αν διδάξεις Στατική, πτώση ράβδου, κύλιση, ταλάντωση σε κατακόρυφο ελατήριο και Ντόπλερ (ξεχωριστά), δεν έχεις “προπονήσει” επαρκώς τους μαθητές σου ώστε να αντιμετωπίσουν μια υπερπαραγωγή;

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
1 έτος πριν

Γιάννη είχα ακριβώς την ίδια άποψη στην αρχή των “υπερπαραγωγών”.
Στην πορεία διαπίστωσα όμως ότι το να τους μαθαίνεις κάθε κομμάτι του παζλ ξεχωριστά δεν αρκούσε πάντα. Κάποιοι μαθητές με καλές επιδόσεις σε κάθε κομμάτι, αδυνατούσαν να τα συνδεσουν σωστά την ώρα του διαγωνίσματος. Ήθελαν και εκει προπόνηση, αρχικά για να μην απογοητευτούν από την … έκθεση της εκφώνησης και μετά για το πως θα διαχειριστούν τον χρόνο, για το πως θα συμβολίσουν κάθε άγνωστο,για το πώς θα λύσουν γρήγορα και σωστά τα συστήματα στο στερεό κ.λπ.
Μόλις άρχισα να δίνω τέτοιες ασκήσεις για το σπίτι και να βάζω τέτοια διαγωνίσματα, τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν. Είναι οι στιγμές που βαριέμαι το μάθημα απίστευτα, δυστυχώς όμως πρέπει να το κάνω έτσι.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Στάθης Λεβέτας
Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα σε όλους,

Υπάρχουν … υπερπαραγωγές και “υπερπαραγωγές”! 🙂

Γενικά, κι εγώ δέν συμπαθώ τις “υπερπαραγωγές”, ειδικά όταν είναι τραβηγμένες από τα … μαλλιά!

Αλλά φυσικά συμπεριλαμβάνω τέτοιες στη διδασκαλία, είτε επιλύοντας, είτε προτείνοντας για λύση, διότι συνεισφέρουν στη βελτίωση της οργάνωσης των συλλογισμών του μαθητή, της μεθοδικότητας, της … αυτοπειθαρχίας και επιμονής του μαθητή στην πορεία επίλυσης, και τελικά στον έλεγχο του … πανικού αν ο μαθητής συναντήσει ένα παρόμοιο θέμα στις εξετάσεις.

Προσπαθώ δηλαδή να … απομυθοποιήσω στο μυαλό του μαθητή μια υπερπαραγωγή, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συρραφή επιμέρους ασκήσεων που πρέπει να τις λύσει με τη σειρά.

Πολλά θα έπρεπε και πρέπει να αλλάξουν, όχι μόνο στο είδος και στην ποιότητα των θεμάτων, αλλά και στην ύλη, στον τρόπο των εξετάσεων, στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η παιδεία στη χώρα μας ….
Ας μην ξεφύγουμε όμως από το θέμα συζήτησης …

Έχει φανεί από τα θέματα των τελευταίων ετών, ότι οι υπερπαραγωγές είναι καλώς ή κακώς πάντα επίκαιρες.
Για να είμαστε λοιπόν συνεπείς προς τους μαθητές, πρέπει να τους προετοιμάζουμε (και) για τέτοια θέματα.

Περιμένω όμως από τους θεματοδότες (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) να έχουν την ευθύνη, την ικανότητα και την αισθητική να επιλέγουν θέματα που να είναι τουλάχιστον άρτια επιστημονικά και να σέβονται και τη φυσική και την αγωνία και τον κόπο των μαθητών …

Νομίζω ότι ο … τίτλος “υπερπαραγωγή” καθιερώθηκε με το θεμα Δ του 2011 που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις 🙂 :

comment image

Στο Δ1 ζητούσε:
Αποδείξτε ότι το σύστημα ισορροπεί με τη ράβδο στην οριζόντια θέση“.
Το σύστημα ισορροπεί με τη ράβδο σε οποιαδήποτε θέση, όχι μονο στην οριζόντια!
Εκτός αν το τμήμα ΒΟ΄ ήταν σταθερό αβαρές τμήμα (ράβδος) και όχι νήμα.
Δεν υπήρχε όμως καμμία διευκρίνιση …

Στο Δ3 έδινε:
Όταν η σημειακή μάζα mA φτάνει στο κατώτερο σημείο συγκρούεται πλαστικά με ακίνητη σημειακή μάζα m4 …“.
Γιατί αυτή η παραπλανητική διατύπωση; Για να ξεγελαστεί ο μαθητής να εφαρμόσει ΑΔΟ αντί ΑΔΣ;
Η σημειακή μάζα mΑ συγκρούεται με τη m4;
Ή η στρεφόμενη ράβδος συγκρούεται με τη m4;

Στο Δ4 πάλι, κόψιμο άλλου νήματος και ξανά νόμοι του Νεύτωνα για ισορροπία και κίνηση …
Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβει ο μαθητής την εφαρμογή αυτών των νόμων για να … βεβαιωθούμε ότι τους ξέρει;

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μητρόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Διονύση για ποιούς λόγους κατάντησαν έτσι τα θέματα;
Ο ένας λόγος (ο εύκολος να βρεθεί) είναι η τάση να εξετάσουμε σε ένα θέμα όσο περισσότερη ύλη μπορούμε. Ας μην εντοπιστεί πάλι, τον ξέρουμε.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι;
Αν ναι, ποιοι είναι;
Ποιος ο ρόλος των Κλουζώ στο ξέπεσμα αυτό;

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιάννη 🙂

Ξεχνάς και την … “πολιτική ορθότητα”!

Τα “όμορφα” θέματα επισύρουν την … κατακραυγή των μέσων και τελικά έχουν … πολιτικό κόστος …

Ενώ οι φορτωμένες υπερπαραγωγές, πλην … “τίμιες”, στρέφουν τα πυρά προς τους καθηγητές …

“Ας έκαναν τη δουλειά τους καλά οι τεμπέληδες. όλα εντός ύλης ήταν!”

Όσο για την ψυχολογία, τον κόπο των παιδιών … και την ίδια την παιδεία … ψιλά γράμματα …

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση.
Είναι και αυτός ένας λόγος.

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Παναγιώτη 🙂

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σας παιδιά.
Δεν ξέρω πόσο ταιριάζει το ευφυολόγημα αλλά μου άρεσε.
Πριν χρόνια (ίσως Δέσμες, ίσως πρώτες κατευθύνσεις) σε ημερίδα ακούγεται (περίπου):
-Το μάθημα πρέπει να αποσκοπεί στις Εξετάσεις. Στο τέλος Εξετάσεις θα δώσουν.
Ο καθηγητής Παναγιώτης Κουμαράς (περίπου):
-Τελικά θα πεθάνουμε. Ότι κάνουμε πρέπει να αποσκοπεί στην προετοιμασία για τη μέλλουσα ζωή;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ας με συγχωρήσει ο Παναγιώτης αν αλλοίωσα πολύ τη φράση του.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Παναγιώτη δεν σε κατηγορεί κανένας ότι δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου.
Σε Λύκειο ήμουν πριν δύο χρόνια και έκανα στον πίνακα και ασκήσεις που δεν μου αρέσουν. Τι σημαίνει αυτό;
Όταν κάποιος ειρωνευτεί, κατηγορήσει, χαρακτηρίσει ως απαράδεκτα τέτοια θέματα πρέπει να το πάρω προσωπικά;
-Μη με αμφισβητείς φίλε, τη δουλειά μου έκανα χάριν των παιδιών.
Αυτός που ειρωνεύτηκε, κατηγόρήσε, χαρακτήρίσε ως απαράδεκτα τέτοια θέματα εμένα είχε για στόχο;
Να πάψει να κατακρίνει τέτοια θέματα διότι εγώ προσεβλήθην και θεώρησα ότι με αμφισβητεί, ότι αμφισβήτησε την προσφορά 34 χρόνων;
Τότε να μη μιλάει κανένας ή να μιλάει “άνευρα”!
-Αγαπητοί φίλοι έχω την γνώμη ότι τα θέματα δεν πρέπει να είναι σαν τα… Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.Είτε έτσι , είτε αλλιώς ας συγχωρήσουν όσοι συνεταξαν τέτοια θεματα.

Ποιος ειρωνεύεται τον άλλο όταν μου λες:
Αφού πιάσαμε φιλοσοφία και συνειρμούς…..

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ωραία. Ούτε εγώ ειρωνεύομαι πρόσωπα.

Σε λίγες μέρες ίσως ειρωνευτώ τα θέματα των Εξετάσεων αν είναι τέτοιου φυράματος. Η ειρωνεία αυτή δεν θα απευθύνεται σε συναδέλφους που κρίνουν καλό το να προετοιμάσουν τα παιδιά σε παρόμοια θέματα. Ούτε σε όσους έχουν “κόψει νήματα” στο υλικονέτ και αλλαχού. Έτσι έκριναν, έτσι έκαναν.

Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να κατακρίνουν τις υπερπαραγωγές, αν φυσικά θεωρούν ότι κάνουν ζημιά στην καλλιέργεια των παιδιών.
Το θέμα δεν είναι προσωπικό.
Δεν μπορώ να αποσύρω όλα όσα έχω γράψει, την στιγμή που (επί του παρόντος) διατηρώ την ίδια θέση.