Στερεά μύθος ή πραγματικότητα;

Στερεά, υγρά, αέρια το καλά κρυμμένο μυστικό του Μάτριξ του εγκεφάλου που γνωρίζουμε αλλά κανένας καθηγητής σχεδόν στο σχολείο αλλά και στο πανεπιστήμιο δεν συζητά.

Στερεό είναι για εμάς στην όψη ,αλλά και την αφή πχ το NaCl το μαγειρικό αλάτι και μάλιστα εξαιτίας των ισχυρων ηλεκτροστατικών δυνάμεων Coulomb μεταξύ των αντίθετα φορτισμένων ιόντων Na+ και Cl- συγκρατούνται σταθερά σε κρυσταλλικό πλέγμα ώστε απέναντι από κάθε ιόν βρίσκονται 6 ιόντα αντιθέτου φορτίου του άλλου στοιχείου σε μια απόσταση ιον-,ιόν 2.88*10-¹⁰ m.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η ατομική ακτίνα του Na είναι περίπου 1.8*10-¹⁰ m και ο πυρήνας όπως σε όλα τα άτομα εχει περίπου ακτίνα 10-⁵ με 10-⁴ φορές μικρότερη, συγκεκριμένα 1.8*10-¹⁵ m με 1.8*10-¹⁴m αντιλαμβανόμαστε ότι το άτομο είναι στην πλειονότητα του κένο αν δεν λάβουμε υπόψη την μάζα των ηλεκτρονίων λόγω του ιδιαίτερα μικρού τους μεγέθους. Το ίδιο ισχύει και για το Na+ παρότι η ατομική ακτίνα μειώνεται περί στα 0.95*10-¹⁰ m, ο κένος χώρος σε απλώνεται σε ακτίνα (0.95*10-¹⁰ -1.8*10-¹⁵ή-¹⁴)~0.95*10-¹⁰m.πολυ μεγαλυτερη σε σχέση με την ακτινα του πυρήνα που καταλαμβάνει το ατόμο και είναι συμπαγής αλλά είναι μόνο 1.8*10-¹⁵ ή -¹⁴m. Ομοίως στο Cl η ατομική ακτίνα είναι περί τα 0.99*10-¹⁰m, ενώ στο Cl- αυξημένη λόγω των διηλεκτρονιακων απωσεων που αυξάνονται περί τα 1.81*10-¹⁰m ενώ ο πυρήνας εχει ακτίνα περί τα 0.99*10-¹⁵ ή -¹⁴m, άρα ομοίως ο κενος χωρος έχει ακτινα (1.81*10-¹⁰-0.99*10-¹⁵ ή-¹⁴)~ 1.81*10-¹⁰m>>0.99*10-¹⁵ ή -¹⁴ m που είναι η ακτίνα του συμπαγούς χώρου του πυρήνα.
Στο κρυσταλλικό πλέγμα η απόσταση μεταξύ των πυρήνων των ιόντων Na+ και Cl- ειναι 2.88*10-¹⁰m. Στην άνω βάση του παρακάτω σχήματος για πχ του κρυστάλλου το εμβαδό που θα καταλαμβάνει περίπου ο κένος χώρος θα είναι (2.88+2.88+2.88)*10-¹⁰ m
*(2.88+2.88)*10-¹⁰m περίπου και μέσα σε αυτόν το εμβαδό περίπου των πυρήνων πχ για 6 πυρήνες Na+ και 6 πυρηνες Cl- 6π*(1.8*10-¹⁵ ή -¹⁴)²+6π(0.99*10-¹⁵ ή-¹⁴)² που φαίνεται να είναι απειροελάχιστος σε σχέση με τον κενό χώρο στον κρύσταλλο κι όμως ο επεξεργαστής εγκέφαλος για αποστάσεις των ιόντων αυτής της τάξης στο πχ 2.88*10-¹⁰m και σταθερές σχετικά θέσεις των ιόντων, ώστε ο κενος χωρος έχει σχεδόν συγκεκριμένο σχήμα δεν τον αντιλαμβάνεται και τον γεμίζει με ύλη που στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερη του κενου χώρου που δεν μπορεί να αντιληφθει (ανύπαρκτη πυρήνων Na+ και Cl-). Έτσι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του στερεού που αντιλαμβανόμαστε ~99.9% είναι γεμάτο κενές τρύπες εμείς βλέπουμε μια λάθος εικόνα μακροσκοπικά με το στερεό να καταλαμβάνει όλο τον χώρο.
Στα αέρια οι αποστάσεις μεταξύ των δομικών σωματιδιων είναι ακόμα μεγαλύτερες όπως πχ στο μόριο του Η2 τα άτομα ενώνονται με ομοιοπολικο δεσμό και απέχουν 7.4*10-¹⁰m ενώ η απόσταση μεταξύ 2 μορίων Η2 είναι πολύ μεγαλύτερη λόγω των ασθενών δυνάμεων London που εμφανίζονται λόγω των στιγμιαίων διπολων από την άνιση κατανομή του ηλ. φορτίου στα 2 άτομα και από και ο κενος χωρος μεταξύ των 2 μορίων δεν είναι σταθερός λόγω της παροδικής εμφάνισης αυτών των δυνάμεων και από ένα σημείο και πάνω όπως εδώ γίνεται αντιληπτός από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, επεξεργαστή που εδώ δεν γεμίζει με μαγικό τρόπο τα κένα, και το Η2 εμφανίζεται αέριο.
Από ότι λοιπόν φαίνεται αντιλαμβανόμαστε λανθασμένα τα στερεα ως συμπαγή χωρίς κενά όταν οι δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων είναι μεγάλες ώστε αυτά είναι πιο κοντά και κυρίως ο κενος χώρος να αλλάζει ελάχιστα σχήμα, οπότε “γεμίζει” από τον εγκέφαλο που τον αντιλαμβάνεται συμπαγή και ενιαίο με τον απειροελάχιστα συμπαγή χωρο των πυρήνων. Όταν οι δυνάμεις είναι μικρές και οι αποστάσεις μεγάλες, άρα και ο ξένος χωρος έχει ακανόνιστο σχήμα ,τον αντιλαμβάνεται και βλέπει αέριο.
Σε στοιχειακή μορφή οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ ίδιων ατόμων δεν μπορεί παρά να είναι London, όμως υπάρχουν πάντα και οι δυνάμεις απωσης μεταξύ των ηλεκτρονίων του. Παρατηρούμε ότι τα στοιχεία του s και d τομέα είναι πάντα μέταλλα και στερεά που σημαίνει ότι δημιουργούν λιγότερο κενό χώρο λόγω του ότι τα ηλεκτρόνια σε s τροχιακά απωθούνται λιγότερο μεταξύ τους, και στην περιπτωση επίσης του d τομέα τα εξωτερικά ηλεκτρόνια είναι σε s υποστιβαδες, οπότε τα άτομα πλησιάζουν περισσότερο μεταξύ τους.Η προάσπιση αλλιώς για κάθε εξωτερικό ηλεκτρόνιο είναι 0.35 με εξαίρεση την 1s που είναι 0.30, που σημαίνει ότι τα στοιχεία του τομέα p με μισογεματη ή και παραπάνω την υποστοιβαδα, δηλ με 3 ως 6 ηλεκτρόνια p έχουν έντονη προάσπιση ή μεγάλες διηλεκτρονιακες απωσεις οπότε ακόμα και αν έχουμε στοιχεία με μεγάλη ατομική ακτίνα και ατομικό αριθμό οπότε και μεγαλύτερες δυνάμεις London, οι απωσεις είναι πολύ ισχυρότερες και αυτά απέχουν πολύ μεταξύ τους δημιουργώντας μεγάλο και ακανόνιστο κενό χώρο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται οπότε τα βλέπει ως αέρια που είναι.
Ο πραγματικός κρύσταλλος στο πάνω σχήμα με τα τεράστια κενά .
Στο κάτω σχήμα αυτό που αντιλαμβάνεται λάθος ο εγκέφαλος γεμίζοντας τα κενά .

 

 

(Visited 510 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μιχαήλ Μιχαήλ
4 μήνες πριν

Σοφία καλησπέρα. Ενδιαφέρον το ερώτημα!
Πιστεύω πως το μυαλό μας δεν μπορεί να αντιληφθεί το κενό αφού δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτό μιας και το κενό δεν εκπέμπει κάποια ακτινοβολία!! Ή αν εκπέμπει είναι σε μήκη κύματος που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις μας. Σίγουρα πάντως ο κόσμος μας δεν είναι αυτό που αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη κατασκευή μας…