Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικής Γ.

Φυσική Γ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών
 Επαναληπτικό Διαγώνισμα 

 

Το βαρούλκο ενός πηγαδιού αποτελείται από τροχαλία ακτίνας και μάζας , στο οποίο είναι προσαρμοσμένη χειρολαβή η οποία αποτελείται από τρεις ράβδους αμελητέας μάζας. Η ράβδος ΑΓ έχει μήκος . Στην τροχαλία είναι τυλιγμένο αβαρές σχοινί στο άκρο του οποίου είναι κρεμασμένο σώμα μάζας . Στην χειρολαβή του βαρούλκου είναι τοποθετημένο σημειακό σώμα, μάζας το οποίο μπορεί να μετακινείται κατά μήκος της ράβδου ΑΓ η οποία είναι οριζόντια και στο άκρο της ασκείται κατακόρυφη δύναμη όπως στο σχήμα.


Δ1.
Να υπολογίσετε τη θέση, κατά μήκος της ράβδου ΑΓ, στην οποία πρέπει να τοποθετήσουμε το σώμα μάζας m1 ώστε το βαρούλκο να ισορροπεί με τη χειρολαβή οριζόντια.

Ενώ η ράβδος είναι ακίνητη μετακινούμε το σώμα μάζας m1 στο σημείο Α της χειρολαβής ώστε να βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής ΟΟ΄. Τη χρονική στιγμή t0= 0 αφήνουμε το βαρούλκο να περιστραφεί.
Κατά τη διάρκεια της περιστροφής το m1 παραμένει διαρκώς στη θέση Α και δε συμμετέχει στην κίνηση. Η δύναμη F παραμένει ίση με 50 Ν και η διεύθυνσή της είναι διαρκώς κάθετη στη ράβδο ΑΓ.

Δ2. Να υπολογίσετε τη μετατόπιση του σώματος m2 τη χρονική στιγμή t = 3/2 s.

Ενώ η ράβδος είναι ακίνητη (στην αρχική της θέση) μετακινούμε το σώμα μάζας m1 σε σημείο Δ της χειρολαβής, ώστε να βρίσκεται σε απόσταση d = π/2 m = 1,57 m από τον άξονα περιστροφής ΟΟ΄, με αποτέλεσμα το βαρούλκο να αρχίσει να περιστρέφεται. Κατά τη διάρκεια της περιστροφής το m1 παραμένει διαρκώς στη θέση Δ. Η δύναμη F παραμένει ίση με 50 Ν και η διεύθυνσή της είναι διαρκώς κάθετη στη ράβδο ΑΓ. Όταν η ράβδος ΑΓ γίνεται για πρώτη φορά κατακόρυφη:

Θέματα

Απαντήσεις

 

(Visited 6.562 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
19 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Νίκος Μαλακασιώτης
1 μήνας πριν

Δημήτρη σε χαιρετώ, εξαιρετικό το διαγώνισμα σου με θέματα που μου άρεσαν ιδιαίτερα. Το βαρούλκο είναι άγνωστη λέξη στα παιδιά όλων των τάξεων πλέον.

Αγγελόπουλος Ιωάννης

Δημήτρη καλημέρα, πολύ ωραίο το διαγώνισμα συμφωνώ με το Θοδωρή για το Α5, αλλά είσαι παλιός και έχει μείνει από το βιβλίο των δεσμών αυτό , αν δεν με ξεγελάει ο νους μου νομίζω υπήρχε και σε ερώτηση στην αρχική έκδοση του παρόντος βιβλίου. Το μόνο που έχω να πω είναι για το Α2 με μπέρδεψε το σχήμα ποια σπείρα είναι μπροστά και ποια είναι πίσω (τρισδιάστατο σχήμα σε επίπεδο). Επίσης το ρεύμα πάει Α στο Β μέσω του πηνίου ή Α στο Β μέσω του γαλβανόμετρου. Για το τέταρτο θέμα συμφωνώ με Κώστα, πολύ ωραία νούμερα το τελευταίο ερώτημα γιατί τα νούμερα στη ροπή αδράνειας με άγχωσαν λιγάκι. Καλημέρες σε όλους.

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Αγγελόπουλος Ιωάννης
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Δημήτρη συγχαρητήρια για το μετρημένο διαγώνισμά σου, ό,τι πρέπει αυτό τον καιρό για διάβασμα από τους υποψηφίους!
Να είσαι πάντα καλά.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Δημητρη.Πολυ αξιολογο το διαγωνισμα σου. Σε καποιο σημειο γραφεις για φθινουσα ταλαντωση της οποιας το πλατος μειωνεται εκθετικα με τον χρονο.Γραφεις στα σχολια οτι το θεμα σχετικα με την ορθοτητα αυτης της εκφρασης εχει συζητηθει και εχει εξαντληθει στο υλικο και απο οτι καταλαβα οτι η εκφραση μαλλον δεν ειναι σωστη.Γιατι δεν ειναι σωστη και τι εχει συζητηθει επ αυτου διοτι δεν εχω παρακολουθησει ολες τις συζητησεις.