Γενικό διαγώνισμα Χημείας 2021-2022

Με το τέλος και αυτής της δύσκολης χρονιάς, αναρτώ ένα διαγώνισμα στην Χημεία Προσανατολισμού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την συνάδελφο Π.Σ. για τον έλεγχο σε μέρος των θεμάτων που έκανε και να ευχηθώ ολόψυχα επιτυχία στο παιδί της που φέτος διαγωνίζεται και αυτό. Ταυτόχρονα, εύχομαι τύχη και επιτυχία σε όλους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων και να θυμήσω, όπως πολλές φορές έχει διατυπωθεί στο ylikonet, ότι οι Εξετάσεις αυτές δεν είναι η ζωή μας όλη, απλά ένα βήμα για την ζωή.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Υ.Γ. Στο Α2 έχει γίνει αλλαγή διατύπωσης, σε σχέση με την αρχική δημοσίευση του διαγωνίσματος.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
26 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Κομελίδης
15/05/2022 1:17 ΜΜ

Πέτρο καλημέρα. Ένα ακόμα ωραίο διαγώνισμα.
Στο Α2; Μικρή ποσότητα ΝαΟΗ δεν σημαίνει μερική εξουδετέρωση, σχηματισμό ΝαF;=> αύξηση F-, άρα μετατόπιση ισορροπίας αριστερά(όπως Ρυθ. Δ/μα)

Διονύσης Μάργαρης
15/05/2022 1:28 ΜΜ

Καλό μεσημέρι Πέτρο.
Να σε ευχαριστήσω για το διαγώνισμα που μοιράστηκες μαζί μας και που ελπίζω να φανεί χρήσιμο σε συναδέλφους και μαθητές, για τις τελευταίες επαναλήψεις…

Αγγελής Γιώργος
15/05/2022 5:22 ΜΜ

Πέτρο καλησπέρα,
Συγχαρητήρια για το διαγώνισμα, στις απαντήσεις στο θέμα Δ4 για τα mol του HCl γιατί βάζεις 0.06+1/8λ=0.1 δηλαδή βάζεις μόνο τα mol του HCl που εμφανίζουν αναγωγική δράση και όχι ολικά mol HCl 0.1=0.06+λ?

Αγγελής Γιώργος
15/05/2022 6:12 ΜΜ
Απάντηση σε  Πέτρος Καραπέτρος

Ναι αυτό ακριβώς λέω τα συνολικά mol του ΗCl απο τις δυο αντιδράσεις είναι λ+0.06=0.1 ενώ στη λύση δίνεται 1/8λ+0.06=0.1 κοίταξε στις απαντήσεις τι γράφει

Αγγελής Γιώργος
15/05/2022 7:11 ΜΜ
Απάντηση σε  Πέτρος Καραπέτρος

Ακριβώς και V=0.25 L αντί 0.6

Γιώργος Κομελίδης
15/05/2022 6:53 ΜΜ

Έχεις δίκαιο Πέτρο. Αναπολόγητος. Ευχαριστώ

Δημήτρης Τσιλογιάννης

Πέτρο καλησπέρα. Σχετικά με την απάντηση στο Α2 νομίζω ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω. Αν δεχθούμε την προσέγγιση του σχολικού βιβλίου, το NaOH θα αντιδράσει με το HF, οπότε δημιουργούνται ιόντα F στο διάλυμα, άρα ο βαθμός ιοντισμού μειώνεται (ΕΚΙ). Αλλιώς, καταλήγουμε στο παράδοξο η προσθήκη ΝaOH να αυξάνει τη συγκέντρωση οξωνίων (αφού σύμφωνα με την απάντηση γ, η αντίδραση μετατοπίζεται προς τα δεξιά).

Δημήτρης Τσιλογιάννης

Πέτρο και πάλι χαιρετώ. Συγγνώμη για την ώρα αλλά είδα αργά την απάντηση. Δυστυχώς δεν συμφωνώ και νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον ένα αριθμητικό παράδειγμα, όπου η προσθήκη NaOH να οδηγεί σε μείωσητου pH. Τέλος, νομίζω ότι ο ορισμός της ΕΚΙ είναι η ελάττωση του βαθμού ιοντισμού ηλεκτρολύτη λόγω κοινού ιόντος. Εκτός κι αν κάτι δεν έχω καταλάβει, νομίζω ότι η επιλογή που δίνεται ως σωστή είναι λανθασμένη.

Γιώργος Κομελίδης
16/05/2022 6:23 ΠΜ

Με μια δεύτερη ματιά.. πάντα χρειάζεται
Έστω αρχικά διάλυμα 1L HF 1M, Ka=10-4, pH=2, a1=0,01   
Α)  +   4g NaOH
NaF=0,1M, HF=0,9M => [H3O+]=9.10-4=>  a2 < a1

Β) +  1g NaOH
NaF=0,025M, HF=1M => [H3O+]=4.10-3=>  a2 < a1

 

Παπαδημητρίου Βασίλειος
Απάντηση σε  Γιώργος Κομελίδης

Ο νέος βαθμός ιοντισμού, δηλαδή το % μετατροπής του HF σε ιόντα αναφέρεται στον συνολικό βαθμό ιοντισμού (στη συνολική μεταβολή που γίνεται), κάτι ανάλογο με την συνολική απόδοση, οπότε στο βαθμό ιοντισμού της Α) περίπτωσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το HF που αντέδρασε, δηλαδή που μετατράπηκε σε ιόντα F–, οπότε  α=0,1+9.10–4/1 = 0,1
Οι συζητήσεις και οι διαφορές είναι πάντα γόνιμες, αρκεί να γίνονται (όπως στην περίπτωσή σας αυτή) χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Γιώργος Κομελίδης
17/05/2022 4:11 ΜΜ

Ναι Βασίλη συμφωνώ αν η απόδοση αναφέρεται στην αρχική ποσότητα του HF. Αν όμως αναφέρεται στο υπόλοιπο HF που παραμένει στο διάλυμα και είναι “υπεύθυνο” για το pH, νομίζω ότι αυτό είναι το πνεύμα του σχολικού, τότε αλλάζει. Είναι αμφιλεγόμενο, δεν είναι θέμα γνωστικού όπως έγραψε ο Πέτρος, αλίμονο σε όποιον υπονοεί κάτι τέτοιο. Ο Πέτρος εδώ και πολλά χρόνια μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικά θέματα και η συμβολή του στη δουλειά όλων μας είναι μεγάλη. Εγώ προσωπικά ζητώ συγνώμη αν φάνηκε κάτι τέτοιο.

Παπαδημητρίου Βασίλειος
Απάντηση σε  Γιώργος Κομελίδης

ΟΧΙ, Γιώργο, δεν φάνηκε οτιδήποτε άσχημα στη διαφορά απόψεων. Αναφέρομαι σε παλιότερες συζητήσεις.

Γιώργος Κομελίδης
16/05/2022 6:58 ΠΜ
Απάντηση σε  Γιώργος Κομελίδης

Επίσης Πέτρο στο Β1γ χρειάζεται διόρθωση δίνεις φορτίο ιόντος -2 αντί -4

Χριστάκος Παναγιώτης

Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους. Πέτρο εξαιρετικό όπως και των προηγούμενων ετών. Για το Α2 συμφωνώ με την απάντηση που δίνεις και θέλοντας να συμβάλλω στην κουβέντα :
Αν προσθέτουμε σταδιακά πολύ μικρές ποσότητες ΝαΟΗ , τα ΟΗ- θα αντιδράσουν με τα Η3Ο+ του διαλύματος μετατοπίζοντας την ισορροπία δεξιά, οπότε η νέα προσθήκη ΝαΟΗ θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα μέχρι τελικά να προσθέσουμε ολόκληρη την ποσότητα ΝαΟΗ στην οποία αναφέρεται η ερώτησή σου

Μια διαφορετική προσέγγιση είναι η εξής:
η αντίδραση ΗF+NaOH είναι αντίδραση ιοντισμού. Συνεπώς στο λόγο που δίνει τον α ο αριθμητής αυξάνεται και ο παρανομαστής (ίδιος)