Σαν σήμερα… 1850, γεννήθηκε ο Άγγλος Oliver Heaviside.

Ο Όλιβερ Χέβισαϊντ πέρασε την καριέρα του στις παρυφές της επιστημονικής κοινότητας, αλλά έγινε κεντρική φιγούρα στην ενοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας του Μάξγουελ και την εφαρμογή της σε πρακτικά προβλήματα.

Περισσότερα  ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
10 μήνες πριν

Καλημέρα Μερκούρη.
Συγχαρητήρια για το καταπληκτικό άρθρο και την γνωριμία μας με τον άγνωστο (τουλάχιστον σε μένα…) Χέβισαϊντ!
Απίστευτος…

“Όταν οι φυσικοί σήμερα γράφουν τις Εξισώσεις Μάξγουελ συνήθως δεν συνειδητοποιούν για το έργο του Όλιβερ Χέβισαϊντ. Ήταν αυτός, που το 1884 τροποποίησε τις δώδεκα από τις αρχικές είκοσι εξισώσεις του Μάξγουελ σε 4 διαφορικές εξισώσεις δύο αγνώστων, τις οποίες γνωρίζουμε σήμερα ως “Εξισώσεις του Μάξγουελ”. Όταν αναλύουν πώς τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα κινούνται κατά μήκος ενός καλωδίου ή στο διάστημα, ή όταν χρησιμοποιούν λέξεις όπως “αντίσταση” ή “επαγωγή”, δεν είναι σίγουρο ότι καταλαβαίνουν ότι χρησιμοποιούν όρους του Χέβισαϊντ.”

Τελευταία διόρθωση10 μήνες πριν από Διονύσης Μάργαρης
Χαράλαμπος Κασωτάκης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Όχι μόνο οι λέξεις αντίσταση και επαγωγή αλλά και “χωρητικότητα” και “εμπέδηση” ανήκουν στον Heaviside. Αυτός o αυτοδίδακτος μαθηματικά που το όνομα του δόθηκε στην “step function” που χρησιμοποιούν οι μαθηματικοί αλλά και έκανε και πολλά άλλα π.χ. την αντικατάσταση του συμβολισμούν d/dx με το p που αν και απλούστερη (το ξέρουν που μαθηματικοί που ….πληκτρολογούν συνέχεια με τον Equation editor που δυστυχώς δεν επικράτησε. ¨Οσο για τις εξισώσεις Maxwell ο Μάξγουελ πέθανε χωρίς καν να τις δει στη μορφή που τις ξέρουμε σήμερα. Βέβαια οι σημειώσεις του ήταν δυσανάγνωστες και οι περισσότεροι δεν τον καταλάβαιναν παρά τη δημοσίευση τους στο “The electrician”. Οι αιχμηρές παρατηρήσεις του και η έλλειψη διπλωματίας που τον χαρακτήριζε δημιούργησαν εχθρούς στην επιστημονική κοινότητα που λοιδωρούσαν το έργο του. Ήταν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της θεωρίας της σχετικότητας του Einstein. Παρόλα αυτά όλοι οι ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι ξέρουν τη θεωρία των τελεστών”operators” με την οποία μετέτρεψε τις πολύπλοκες διαφορικές εξισώσεις σε αλγεβρικές και τη “θεωρία των μετασχηματισμών Λαπλάς” αγγλιστλί “Laplace Transform Theory” χωρίς να ξέρουν ότι ανήκουν στον Heaviside.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
10 μήνες πριν

Απίστευτος!!!

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Μερκούρη συγχαρητήρια και γι’αυτό το άρθρο σου!!!
Νιώσαμε το άγγιγμά σου για τον άγνωστο και σε μένα Χέβισαιντ, όπως άριστα το κάνεις τόσα χρόνια με τα άρθρα σου στο “Άγγιγμα Φυσικής”!!
Να είσαι πάντα καλά.

Τελευταία διόρθωση10 μήνες πριν από Πρόδρομος Κορκίζογλου