Επιτάχυνση μέχρι να σπάσει το νήμα!

Μία λεπτή ομογενής ράβδος (ΑΓ), έχει μάζα Μ = 6 kg μήκος L = 2 m είναι οριζόντια και μπορεί να στρέφεται χωρίς τριβές γύρω από σταθερό, κατακόρυφο άξονα y′y που διέρχεται από το μέσον της. Δύο όμοιοι μικροί δακτύλιοι (Δ1) και (Δ2) που έχουν μάζες m1 = m2= m = 1 kg αντίστοιχα, είναι περασμένοι στη ράβδο και απέχουν d = 0,5 m από τον άξονα περιστροφής y′y απόσταση ο καθένας. Οι δακτύλιοι (Δ1) και (Δ2) συνδέονται μεταξύ τους με αβαρές και μη εκτατό νήμα. Ασκούμε στο άκρο (Γ) κάθετα στη ράβδο οριζόντια δύναμη, σταθερού μέτρου F = 100/π Ν, οπότε το σύστημα αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα y′y.

Η δύναμη F είναι συνεχώς κάθετη στη ράβδο και οι δακτύλιοι δεν δέχονται τριβές από αυτήν.Όταν το σύστημα έχει εκτελέσει Ν = 10 περιστροφές, το νήμα κόβεται και η δύναμη F παύει να ασκείται στη ράβδο.

Η συνέχεια εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Νίκο και συγχαρητήρια για την ωραία άσκηση!!
Επέκταση της άσκησης του σχολικού βιβλίου, προσθέτοντας την αιτία-ροπή της δύναμης για την επιτάχυνση του συστήματος, όριο θραύσης, Α Δ.Σ., ποσοστό απώλειας ενέργειας κατά την κρούση, δύναμη σε κάθε δακτύλιο από τη ράβδο, …, και άλλα ερωτήματα που θα μπορούσες να βάλεις!
Να είσαι καλά.

Διονύσης Μάργαρης
1 έτος πριν

Καλημέρα Νίκο.
βλέπω να συνεχίζεις ακάθεκτος, με πολύ ωραίες ιδέες!
Να είσαι καλά.

Μίλτος Καδιλτζόγλου

Καλημέρα Νίκο.
Όμορφη επέκταση άσκησης του σχολικού βιβλίου (όπως ανέφερε και ο Πρόδρομος) με μικρή συχνότητα εμφάνισης στις εξετάσεις, χωρίς ακρότητες και άκρως βοηθητική. Ευχαριστούμε!

Η φράση “…λόγω αδράνειας ωθούνται στα άκρα της ράβδου…” πιθανολογώ ότι έχει συζητηθεί εδώ στο yliko, αλλά μου διαφεύγει. Εάν υπάρχει κάποια σχετική συζήτηση, θα με ενδιέφερε να γίνει μία παραπομπή. (Φυσικά δεν απευθύνομαι μόνο σε εσένα Νίκο!)

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα σε όλους.
Νικο πολύ καλή προέκταση άσκησης του σχολικού.
Μικρό σε αυτό που αναφέρεις δες τα σχόλια σε μια παλαιότερη ανάρτηση που είχα κάνει και συζητείται αυτό που λες .
Μια ράβδος στρέφεται γύρω από κατακόρυφο άξονα

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Χρήστος Αγριόδημας
Μίλτος Καδιλτζόγλου

Καλημέρα Χρήστο!
Ευχαριστώ για την παραπομπή και την υπενθύμιση της εξίσου όμορφης άσκησής σου.