Μία λεπτή ομογενής ράβδος (ΑΓ), έχει μάζα Μ = 6 kg μήκος L = 2 m είναι οριζόντια και μπορεί να στρέφεται χωρίς τριβές γύρω από σταθερό, κατακόρυφο άξονα y′y που διέρχεται από το μέσον της. Δύο όμοιοι μικροί δακτύλιοι (Δ1) και (Δ2) που έχουν μάζες m1 = m2= m = 1 kg αντίστοιχα, είναι περασμένοι στη ράβδο και απέχουν d = 0,5 m από τον άξονα περιστροφής y′y απόσταση ο καθένας. Οι δακτύλιοι (Δ1) και (Δ2) συνδέονται μεταξύ τους με αβαρές και μη εκτατό νήμα. Ασκούμε στο άκρο (Γ) κάθετα στη ράβδο οριζόντια δύναμη, σταθερού μέτρου F = 100/π Ν, οπότε το σύστημα αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα y′y.
Η δύναμη F είναι συνεχώς κάθετη στη ράβδο και οι δακτύλιοι δεν δέχονται τριβές από αυτήν.Όταν το σύστημα έχει εκτελέσει Ν = 10 περιστροφές, το νήμα κόβεται και η δύναμη F παύει να ασκείται στη ράβδο.
Η συνέχεια εδώ
Καλημέρα Νίκο και συγχαρητήρια για την ωραία άσκηση!!
Επέκταση της άσκησης του σχολικού βιβλίου, προσθέτοντας την αιτία-ροπή της δύναμης για την επιτάχυνση του συστήματος, όριο θραύσης, Α Δ.Σ., ποσοστό απώλειας ενέργειας κατά την κρούση, δύναμη σε κάθε δακτύλιο από τη ράβδο, …, και άλλα ερωτήματα που θα μπορούσες να βάλεις!
Να είσαι καλά.
Καλημέρα και πάλι Πρόδρομε. Σε ευχαριστώ για τα σχόλια.
Καλημέρα Νίκο.
βλέπω να συνεχίζεις ακάθεκτος, με πολύ ωραίες ιδέες!
Να είσαι καλά.
Καλημέρα Διονύση.Προσπαθώ να είμαι εντός του πνεύματος των ημερών. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Καλημέρα Νίκο.
Όμορφη επέκταση άσκησης του σχολικού βιβλίου (όπως ανέφερε και ο Πρόδρομος) με μικρή συχνότητα εμφάνισης στις εξετάσεις, χωρίς ακρότητες και άκρως βοηθητική. Ευχαριστούμε!
Η φράση “…λόγω αδράνειας ωθούνται στα άκρα της ράβδου…” πιθανολογώ ότι έχει συζητηθεί εδώ στο yliko, αλλά μου διαφεύγει. Εάν υπάρχει κάποια σχετική συζήτηση, θα με ενδιέφερε να γίνει μία παραπομπή. (Φυσικά δεν απευθύνομαι μόνο σε εσένα Νίκο!)
Καλησπέρα σε όλους.
Νικο πολύ καλή προέκταση άσκησης του σχολικού.
Μικρό σε αυτό που αναφέρεις δες τα σχόλια σε μια παλαιότερη ανάρτηση που είχα κάνει και συζητείται αυτό που λες .
Μια ράβδος στρέφεται γύρω από κατακόρυφο άξονα
Καλημέρα Χρήστο!
Ευχαριστώ για την παραπομπή και την υπενθύμιση της εξίσου όμορφης άσκησής σου.
Καλημέρα Μιλτιάδη.Πράγματι πολλές είναι οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται και από το βιβλίο άλλα και στην τάξη, οι οποίες δημιουργούν λανθασμένες προσλαμβάνουσες τόσο από στους μαθητές όσο και στους καθηγητές. Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι “οι τάσεις στα άκρα ενός αβαρούς και μη ελαστικού νήματος που είναι αντίθετες λόγω του τρίτου νόμου του Νεύτωνα”. Το υλικό είναι ένας καλός τόπος μιας τέτοιας συζήτησης αλλά μάλλον δεν είναι καλός ο χρόνος για αυτήν. Επίσης τελείως συνειρμικά θυμάμαι την έκφραση του προσώπου των καθηγητών στο Φυσικό της Αθήνας όταν ο Λ.Ρεσβάνης έλεγε στους πρωτοετείς φοιτητές ότι η τριβή είναι δύναμη Η/Μης προέλευσης και αυτοί του έλεγαν ότι μάλλον τρελάθηκε….
Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό!