Το βίντεο αναφέρεται σε μια διαδικτυακή διεπιστημονική ημερίδα με τον παραπάνω τίτλο.
Αλλά αφορμή για την δημοσίευση του βίντεο, είναι ένα απόσπασμα της ομιλίας του Ραϋμόνδου Αλβανού, τον οποίο γνωρίσαμε μέσω του θέματος των εξετάσεων στη γλώσσα.
Η ανάρτηση θα μπορούσε να έχει τίτλο:
Διάλογος. Έχουμε γνώμη ή γνώση;
Άλλωστε το απόσπασμα που ήθελα να μοιραστώ με όλους, είναι από το 56ο έως το 59ο λεπτό.
Δεν ξέρω πόσοι θα έχουν τον χρόνο και την διάθεση να δουν όλο το βίντεο.
Αλλά νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να δούμε το απόσπασμα των τριών λεπτών…
Διονύση μόνο το απόσπασμα είδα παρότι φαίνεται ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αλλά με καλεί το αγροτικό καθήκον, ίσως άλλη στιγμή. Μιας και ο ομιλιτης αναφέρθηκε στις θετικές επιστήμες, στο χώρο της κοσμολογίας παρά το πλήθος των παρατηρησιακων δεδομένων, προσομοιώσεων σε υπερυπολογιστες και με εργαλεία τη σχετικότητα και τη κβαντομηχανικη, κανένας κοσμολόγος δεν ισχυρίζεται ότι αυτό που λέει είναι η απόλυτη αλήθεια που δε χωράει αμφισβήτηση. Η τελευταία θεωρία Λ CDM (Λ Η κοσμολογική σταθερά σε ρόλο σκοτεινής ενέργειας που επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος, CDM ψυχρή σκοτεινή ύλη) θεωρείται η επικρατεστερη και όχι αδιαμφισβητητη. Αλλά και οι επιμέρους θεωρίες της Λ CDM όπως η big bang, ο κοσμικός πληθωρισμός και πολλες άλλες επιμέρους, θεωρούνται επικρατεστερες. Βέβαια υπάρχουν και κοσμολόγοι Ταλιμπαν που υποστηρίζουν σαν αδιαμφισβητητες τις απόψεις τους και θα τους ταίριαζε το έχουν γνώμη αλλά όχι τεκμηριωμένη γνώση. Στην Ελλάδα δε παρατηρείται το φαινόμενο των αστροφυσικών που και στα συγγράμματά τους αφήνουν να εννοηθεί μετά βεβαιότητας ότι το σύμπαν το έφτιαξε και το καθοδηγεί ο Θεός.
Καλησπέρα Άρη.
Στο απόσπασμα ο ομιλητής-ιστορικός, μιλάει γενικά για τις επιστημονικές αντιπαραθέσεις, κυρίως στο χώρο της Ιστορίας, αλλά όχι μόνο.
Το ζήτημα όμως του διαλόγου και της αντιπαράθεσης διαφορετικών θέσεων, μας ενδιαφέρει και στην λειτουργία μας εδώ, σαν χώρος που μπορούμε να συνομιλούμε…
Όσον αφορά τους Έλληνες αστροφυσικούς-αστρονόμους καλύτερα να μην …τοποθετηθώ.
Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες υπάρχει ευρύτατος χώρος για “γνώμες”, καλώς ή κακώς (ιδίως όταν η Ιστορία γράφεται κυρίως από πολιτικούς επιστήμονες, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα). Στις δε Φυσικές Επιστήμες ευτυχώς υπάρχει το “κριτήριο της διαψευσιμότητας” βάσει παρατηρήσεων που μετριάζει κάπως την επιστημονική ανασφάλεια, χωρίς να είναι πάντοτε αυτό που διασφαλίζει την επιστημονική πρόοδο.
Καλησπέρα σε όλους.
Διονύση πολύ καλή η ομιλία στα χρονικά όρια που αναφέρεις.
Συμφωνώ απόλυτα.
Για την αλλαγή άποψης:
Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του και το διορθώνει.
Ο πονηρός το δικαιολογεί.
Ο ανόητος επιμένει.
Καλημέρα Δημήτρη και Βασίλη.
Σας ευχαριστώ για την κατάθεση της σκέψης σας.