Επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης τον 21ο αιώνα;»

Το βίντεο αναφέρεται σε μια  διαδικτυακή διεπιστημονική ημερίδα με τον παραπάνω τίτλο.

Αλλά αφορμή για την δημοσίευση του βίντεο, είναι ένα απόσπασμα της ομιλίας του Ραϋμόνδου Αλβανού,  τον οποίο γνωρίσαμε μέσω του θέματος των εξετάσεων στη γλώσσα.

Η ανάρτηση θα μπορούσε να έχει τίτλο:

 Διάλογος. Έχουμε γνώμη ή γνώση;

Άλλωστε το απόσπασμα που ήθελα να μοιραστώ με όλους, είναι από το 56ο έως το 59ο λεπτό.

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ραμαντάς Άρης
9 μήνες πριν

Διονύση μόνο το απόσπασμα είδα παρότι φαίνεται ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αλλά με καλεί το αγροτικό καθήκον, ίσως άλλη στιγμή. Μιας και ο ομιλιτης αναφέρθηκε στις θετικές επιστήμες, στο χώρο της κοσμολογίας παρά το πλήθος των παρατηρησιακων δεδομένων, προσομοιώσεων σε υπερυπολογιστες και με εργαλεία τη σχετικότητα και τη κβαντομηχανικη, κανένας κοσμολόγος δεν ισχυρίζεται ότι αυτό που λέει είναι η απόλυτη αλήθεια που δε χωράει αμφισβήτηση. Η τελευταία θεωρία Λ CDM (Λ Η κοσμολογική σταθερά σε ρόλο σκοτεινής ενέργειας που επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος, CDM ψυχρή σκοτεινή ύλη) θεωρείται η επικρατεστερη και όχι αδιαμφισβητητη. Αλλά και οι επιμέρους θεωρίες της Λ CDM όπως η big bang, ο κοσμικός πληθωρισμός και πολλες άλλες επιμέρους, θεωρούνται επικρατεστερες. Βέβαια υπάρχουν και κοσμολόγοι Ταλιμπαν που υποστηρίζουν σαν αδιαμφισβητητες τις απόψεις τους και θα τους ταίριαζε το έχουν γνώμη αλλά όχι τεκμηριωμένη γνώση. Στην Ελλάδα δε παρατηρείται το φαινόμενο των αστροφυσικών που και στα συγγράμματά τους αφήνουν να εννοηθεί μετά βεβαιότητας ότι το σύμπαν το έφτιαξε και το καθοδηγεί ο Θεός.

Τελευταία διόρθωση9 μήνες πριν από Ραμαντάς Άρης
Δημήτρης Ζηκόπουλος

Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες υπάρχει ευρύτατος χώρος για “γνώμες”, καλώς ή κακώς (ιδίως όταν η Ιστορία γράφεται κυρίως από πολιτικούς επιστήμονες, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα). Στις δε Φυσικές Επιστήμες ευτυχώς υπάρχει το “κριτήριο της διαψευσιμότητας” βάσει παρατηρήσεων που μετριάζει κάπως την επιστημονική ανασφάλεια, χωρίς να είναι πάντοτε αυτό που διασφαλίζει την επιστημονική πρόοδο.

Βασίλειος Μπάφας
9 μήνες πριν

Καλησπέρα σε όλους.
Διονύση πολύ καλή η ομιλία στα χρονικά όρια που αναφέρεις.
Συμφωνώ απόλυτα.

Για την αλλαγή άποψης:
Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του και το διορθώνει.
Ο πονηρός το δικαιολογεί.
Ο ανόητος επιμένει.