Οι ενέργειες ταλάντωσης δύο αατ 

Το σώμα του σχήματος ηρεμεί στο κάτω άκρο ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k=100Ν/m, προκαλώντας του επιμήκυνση 0,4m. Μετακινούμε το σώμα κατακόρυφα ώστε το ελατήριο να αποκτήσει το φυσικό μήκος του και το αφήνουμε να ταλαντωθεί.  Σε μια στιγμή το σώμα, κινούμενο προς τα κάτω και ενώ το ελατήριο έχει επιμήκυνση Δl=0,3m , δέχεται την επίδραση σταθερής κατακόρυφης δύναμης F, μέτρου ίσου με το βάρος του σώματος, με κατεύθυνση προς τα κάτω, όπως στο σχήμα. Θεωρώντας και την αρχική κίνηση και την κίνηση με την επίδραση της δύναμης F ως ΑΑΤ, ζητούνται:

  1. Η ενέργεια της ταλάντωσης πριν την εξάσκηση της δύναμης F και η αντίστοιχη ενέργεια, αμέσως μετά την άσκηση της δύναμης.
  2. Υποστηρίζεται ότι η ενέργεια Ε2 της δεύτερης ταλάντωσης μπορεί να προκύψει από το άθροισμα της αρχικής ενέργειας ταλάντωσης Ε1 και του αντίστοιχου έργου της δύναμης F. Να εξετάσετε την ορθότητα ή μη της παραπάνω πρότασης.

Απάντηση:

ή

 

(Visited 543 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλή ιδέα.
Όταν αλλάζει η θέση ισορροπίας περίεργα γίνονται.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Πολύ διδακτική άσκηση Διονύση!!
Η εφαρμογή της δύναμης F=w σε μια θέση της αρχικής ταλάντωσης, επιφέρει αλλαγή της θέσης ισορροπίας, άρα η νέα δυναμική ενέργεια της νέας ταλάντωσης, έχει ως μηδενική τιμή τη θέση ισορροπίας της νέας ταλάντωσης. Η κινητική ενέργεια ελάχιστα πριν και αμέσως μετά την εφαρμογή της δύναμης, είναι ίδια, ενώ η δυναμική ενέργεια της νέας ταλάντωσης είναι
U’=(1/2)kx^2, όπου x=x1+απόσταση των θέσεων ισορροπίας.
Να είσαι καλά.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση.
Αρχίζω να ‘’σκουριάζω’’ ψηφιακά και είπα να δω το θέμα σου διαφοροποιούμενος …ολίγον, λόγω του ότι παρέκαμψα τον υπολογισμό της Κ .
Εφάρμοσα λοιπόν την ΑΔΕνέργειας από τη θέση φυσικού μήκους του ελατηρίου μέχρι τη θέση όπου μηδενίζεται η ταχύτητα …μετά τη δράση της F. Εννοείται υπολογίστηκαν τα επι μέρους όπως εσύ.
Καρ+Uαρ+Wf=Kτελ+Uτελ+Uελ→
0+mg(0,8+A)+F(0,5+A)=0+0+1/2 k(0,8+A)^2→ ½ kA^2=20J→E2=20J
Τώρα αν μετά τον υπολογισμό της Κ στην επιμήκυνση 0,3m ,όπως στη λύση σου και της νέας θέσης ισορροπίας (0,8) βρίσκοντας και την απομάκρυνση από την νέα Θ.Ι (0,5)ειπώ   : Ε2=Kταλ+Uταλ=7,5+1/2 k0,5^2=7,5+12,5=20J θα είμαι ο.κ.,
Προβληματίζομαι τι σφάλμα μπορεί να κάνει κάποιος, εννοείς να πει ότι το ii) ερώτημα είναι ορθό ;
Να είσαι καλά

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
7 ημέρες πριν

Καλησπέρα Διονύση.
Οι αναρτήσεις σου, στο τι συμβαίνει ενεργειακά σε μια ταλάντωση όταν αλλάζει η θέση ισορροπίας, είναι ουκ ολίγες. Η παρούσα είναι μια ακόμα εξαιρετική παραλλαγή που φωτίζει το τοπίο. Το οποίο όμως για τους υποψήφιους παραμένει ομιχλώδες. Τελειώσαμε εδώ στην Πάτρα τις βαθμολογήσεις και στο Β1 η “ΑΔΕΤ” είχε την τιμητική της και οδήγησε σε λάθη και απώλεια σημαντικών μορίων, σε ένα θέμα που αρχικά φαινόταν ότι θα το λύσουν όλοι…
Η κονσέρβα ΑΔΕΤ έχει μπει για καλά στο μυαλό των υποψήφιων ως μια ακόμα Αρχή Διατήρησης. Η αποτυχία στο Β1 είναι αποτέλεσμα της κάθετης πτώσης στην κριτική ικανότητα των μαθητών. Και δε μπορώ να μη θυμηθώ τις παρεμβάσεις του Θοδωρή, που έγραφε συχνά να προσέχουμε τα θέματά μας να είναι κοντά στην εκπαιδευτική πραγματικότητα, που είναι αρκετά θλιβερή.
Να είσαι καλά!