Ο … Δίας να βάλει το χέρι του!

Ο πλανήτης Δίας, λόγω μεγέθους, πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, στην θέση στην οποία βρίσκονται και σε ορισμένους τουλάχιστον από αυτούς τα χαρακτηριστικά και οι συνθήκες που διαθέτουν. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ο Δίας προστάτεψε από ένα σημείο και μετά τη Γη από την συνεχή πτώση στον πλανήτη μας πολλών μεγάλων αστεροειδών επιτρέποντας την ανάπτυξη και διατήρηση συνθηκών φιλικών στη ζωή.

Αλλά πώς δημιουργήθηκε ο Δίας;

Ο Δίας γιγαντώθηκε «τρώγοντας» πλανήτες

Μπορεί στον κόσμο της μυθολογίας ο Κρόνος να έτρωγε τα παιδιά του αλλά στον αληθινό κόσμο ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, έφτασε στο μέγεθος του «τρώγοντας» νεογέννητους πλανήτες. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Icarus» ερευνητική ομάδα που μελέτησε δεδομένα που έχει στείλει το σκάφος της αποστολής Juno το οποίο μελετά από το 2016 το σύστημα του Κρόνου ανακάλυψε ότι ο μυστηριώδης πυρήνας του πλανήτη έχει διπλάσιο μέγεθος από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η δημιουργία του Δία αποτελεί ένα γρίφο για τους επιστήμονες και έχουν αναδειχθεί δύο θεωρίες για αυτό το ζήτημα χωρίς να έχει πάρει κάποια το προβάδισμα. Η μια θεωρία αναφέρει ότι περιστρεφόμενα με μεγάλη ταχύτητα νέφη αερίων κατέρρευσαν με τρόπο ανάλογο με αυτόν που η κατάρρευση αερίων σε νεφελώματα προκαλεί τη γέννηση άστρων. Από αυτή την κατάρρευση σχηματίστηκε ο πυκνός πυρήνας του Δία.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι ο Δίας σχηματίστηκε  μέσω συνεχώς συγκρούσεων διαστημικών πετρωμάτων και πάγου. Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να βρει επαρκή στοιχεία που να δείχνουν αν ο πυρήνας του γιγάντιου πλανήτη είναι βραχώδης ή αέριος, τι σχήμα έχει κ.α.

Η ερευνητική ομάδα από τα στοιχεία που μελέτησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας του Δία έχει τριπλάσιο μέγεθος από όσο πιστεύεται ότι έχει μέχρι σήμερα. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο πυρήνας του Δία αποτελεί το 10% της μάζας του πλανήτη.

Οι ερευνητές βάση των δεδομένων που μελέτησαν αναφέρουν ότι ο πυρήνας αποτελεί το 30% του πλανήτη γεγονός που όπως πιστεύουν δεν μπορεί να έχει άλλη εξήγηση από το ότι ο Δίας μετά την γέννηση του και καθώς αναπτυσσόταν και το βαρυτικό του πεδίο ισχυροποιούνταν άρχισε να τραβά κοντά του πρωτοπλανήτες (πλανήτες σε εμβρυική κατάσταση) και να τους… καταπίνει με αποτέλεσμα αυτοί οι πρωτοπλανήτες να αποτελέσουν δομικά υλικά του πυρήνα του πλανήτη.

Οι ερευνητές προτείνουν και ένα πιο αδύναμο κατά την γνώμη τους αλλά πιθανό σενάριο που έχει να κάνει όχι με πολλούς μικροσκοπικούς πλανήτες αλλά με ένα τεράστιο πλανήτη που συγκρούστηκε με τον Δία και τον τροφοδότησε με τα υλικά του. Είναι διαπιστωμένο ότι ο Δίας αποτελεί τον πλανήτη που από ένα σημείο και μετά αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγή: tvxs.gr

(Visited 310 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ραμαντάς Άρης
5 ημέρες πριν

Διονύση μαζί με το Δία να βάλουμε και μεις το χεράκι μας γιατί η ζημιά που θα προκαλέσουμε στον πλανήτη μας θα είναι μεγαλύτερη από πτώση αστεροειδούς. Καλού κακού κλείσε μερικες θέσεις στο αστροπλοιο του. Musk για Άρη. Καλό το αρθρο για τον αέριο γίγαντα πλανήτη, όντως το υπερσύγχρονο Juno ανακάλυψε βαρέα μέταλλα στο αέριο μείγμα υδρογόνου Ηλίου κάτω από τα αδιαφανή εξωτερικά σύνεφα που δηλώνουν κανιβαλισμό. Όσο για τον πυρήνα του ακόμα δεν έχουμε σιγουρευτεί ότι είναι βραχώδης δεδομένου ότι το ισχυρό του μαγνητικό πεδιο εξηγείται μια χαρά από το αγώγιμο μεταλλικό υδρογόνο στην περιοχή του πυρήνα. Καλό καλοκαίρι ,που φέτος μπήκε ημερολογιακά και κυριολεκτικά μετά το ηλιοστάσιο.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
5 ημέρες πριν

Καλημέρα Διονύση και Άρη.
Αν ψάξει κανείς μπορεί να βρει άρθρα με την προστασία, που προσφέρει ο Δίας στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αν κάποιος κομήτης πέσει στη Γη, μπορεί να είναι το τέλος του Πολιτισμού μας.
Για παράδειγμα το 2009

comment image

Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο. Η βαρύτητα του Δία να εκσφενδονίσει κομήτη προς το ενδότερο ηλιακό σύστημα. Ο κομήτης Λέξελ το 1770 πέρασε 1,6 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, απόσταση πολύ μικρή για τα διαστημικά δεδομένα. Αυτός ο κομήτης είχε έρθει προς τα μέρη μας από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα τρία χρόνια νωρίτερα και πέρασε κοντά από τον Δία. Η βαρύτητα του Δία άλλαξε την τροχιά του κομήτη και τον έστειλε κατευθείαν πάνω στη Γη.

Τελευταία διόρθωση5 ημέρες πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος