Διαβάζουμε στο βιβλίο της Γ΄ τάξης την επικεφαλίδα
«5-6. ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΕ ΑΔΡΑΝΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
Ακολουθεί η ανάλυση για τους μετασχηματισμούς Galileo, βλέπουμε συστήματα αξόνων, ακίνητο Σ, κινούμενο Σ΄, φτάνουμε στην πρόταση:
«Έστω ότι το σημείο Ρ κινείται με σταθερή ταχύτητα υ’, ως προς το σύστημα Σ’»
αλλά πουθενά ο ορισμός της σχετικής ταχύτητας.
(Visited 730 times, 1 visits today)
Ανδρέα αν θα έχουμε στην ύλη τη σχετική ταχύτητα θα έπρεπε πολλά να ειπωθούν γι’ αυτήν. Πολλά που ανήκουν σε μικρότερη τάξη (καλύτερα Α΄ Λυκείου).
Στην Κύπρο διδάσκεται σοβαρά και εκτεταμένα στην Β΄ Λυκείου.
Παρατίθενται και αποδείξεις σε ένθετα.
Την σχετική ταχύτητα διδάχτηκα όταν ήμουν στην Δ΄ Γυμνασίου και εμφανίστηκε σε διάφορα προβλήματα. Στην Στ΄ Γυμνασίου επανεμφανίστηκε σε προβλήματα με αδρανειακές δυνάμεις.
Δίδαξα σχετική ταχύτητα τα πρώτα χρόνια που δούλευα σε Λύκειο.
Σήμερα έχει επιλεγεί η περικοπή θεμελιωδών γνώσεων.
Καλημέρα.
Ανδρέα την έννοια της σχετικής ταχύτητας την διδάσκαμε στην Α λυκείου.
Είχα δει ότι δούλευε ο παρακάτω ορισμός.
Σχετική ταχύτητα ενός κινητού Α ως προς ένα κινητό Β ονομάζουμε την ταχύτητα που αντιλαμβάνεται το Β ότι έχει το Α αν θεωρήσει το Β τον εαυτό του ακίνητο.
Για να την βρούμε προσθέτουμε στην ταχύτητα του Α την αντίθετη της ταχύτητας του Β
Γεια σου Γιάννη
Γεια σου Γιώργο.
Γεια σας συνάδελφοι και καλό μεσημέρι.
Εντάξει μην ανησυχείτε, δεν θα μπει στην ύλη η σχετική ταχύτητα!!! Την βάλαμε στο αναλυτικό πρόγραμμα…
Όσον αφορά τα bold γράμματα για τα διανύσματα Ανδρέα, έτσι είχαν γραφτεί στην σειρά που χρησιμοποιήθηκε σαν μοντέλο.
Τρόπος γραφής του Young…
Καλησπέρα Διονύση. Καλύτερα να μείνει στην ύλη ένα θέμα, που κάποτε το διδάσκαμε στην Α, παρά θέματα, που τα διδάσκονται οι φοιτητές του Φυσικού.
Καλησπέρα Γιάννη, Γιώργο. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή.
Η επικεφαλίδα σε μια παράγραφο θεωρίας πρέπει να έχει σχέση με αυτό που ακολουθεί. Αν μάλιστα αναφέρεται σε ένα φυσικό μέγεθος πρέπει να ακολουθεί ο ορισμός. Βλέπουμε ότι οι αντίστοιχες ασκήσεις που παρατίθενται δε βοηθούν και πολύ. Η άποψή μου είναι ότι αφού αναφέρεται στην επικεφαλίδα και στην ουσία περιέχεται στην παράγραφο, θα πρέπει να οριστεί έστω από μας.
Όταν τη δίδασκα στην Α΄ θυμάμαι ασκήσεις με ποτάμια, αεροπλάνα που τα έπαιρνε ο αέρας, βροχή και ομπρέλες. Άλλη φουρνιά μαθητών έβγαινε τότε…
Πολύ καλό Ανδρέα. Να μπουν σε μια σειρά. Μου άρεσε και ο ορισμός που έβαλε και ο Γιώργος Κόμης.
Σε ευχαριστώ Νίκο. Αν μείνει στην ύλη, δε γίνεται να αναφέρεται μέγεθος στην επικεφαλίδα και να μην εξηγείται στη συνέχεια…
Καλημέρα Ανδρέα.
Όλα είναι σχετικά!!!
Καί η προχειρότητα!!
Η κοπτοραπτική καλά κρατεί!
Ίσως είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης….
Καλημέρα Πρόδρομε. Άραγε πρόκειται για Σχετική ή Απόλυτη Προχειρότητα; Όταν δεν γνωρίζουμε επακριβώς την ύλη και τις αναλυτικές οδηγίες 2 μήνες πριν την εφαρμογή τους, σε ένα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενο μάθημα, τείνω προς το “Απόλυτη”.
Το ΙΕΠ έχει οργανώσει ωραία ΑΣΧΕΤΑ με τη Φυσική σεμινάρια, με πρόθυμους χορηγούς, αλλά δεν είδα κάπου κάτι σχετικό με επιμόρφωση στη νέα ύλη.
Ευτυχώς έχουμε το Ylikonet και δεν τους χρειαζόμαστε.
Καλά μπάνια.
Ανδρέα μια άλλη προσέγγιση είναι να δουλεύουμε σε άξονες απευθείας από τους μετασχηματισμούς Γαλιλαίου με την παρατήρηση ότι σχετική είναι η ταχύτητα που μετράει ο κινούμενος παρατηρητής. Πχ στον άξονα Χ : Πολύ κατανοητό για τους μαθητές, η θέση σημείου Α του Σ’ ως προς το Σ: Χ = Χ’ + υ’t => Δχ = Δχ’ + υ’Δt => Δχ/Δt = Δχ’/Δt + υ’ => υ = Vσχ + υ’, τα προσημα σε αυτή τη σχέση προκύπτουν εύκολα από τον προσανατολισμό των αξόνων.
Καλησπέρα Άρη. Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή. Έτσι προτείνει και το σχολικό. Αλλά ένας μαθητής που θα διαβάσει “σχετική ταχύτητα” στην επικεφαλίδα δε θα αναρωτηθεί τι είναι αυτό; Και αν λύσει αύριο σε εξετάσεις μια ερώτηση, με τη χρήση του ορισμού της σχετικής ταχύτητας, θα είναι νόμιμος;
Κατά την άποψή μου η χρήση της με σύμβολο υΒ/Α, που “μιλάει” θα είναι πιο μαθητική.