Απόδειξη της σχέσης λ’-λ=h/mοc (1-συνφ)
Ανήκω σε αυτούς που αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις την εισαγωγή
στη διδακτέα ύλη της Γ’ Λυκείου στοιχείων μετακλασσικής και προκβαντικής Φυσικής.
Δεν πιστεύω πως η απλή αναφορά στοιχείων “σύγχρονης” Φυσικής έχει να προσφέρει κάτι σημαντικό. Πιστεύω πως η ουσιαστική γνώση επιτυγχάνεται
μέσα από την ενασχόληση και με ασκήσεις και σίγουρα με τις φορμαλιστικές
αποδείξεις των σχέσεων που καλούμαστε να αναφέρουμε.
Επειδή δεν έβρισκα πουθενά ολοκληρωμένη την απόδειξη της σχέσης που περιγράφει το φαινόμενο Compton επιχείρησα μία απόδειξη με πιθανές ατέλειες.
Παράλληλα θέτω προς συζήτηση, αν οι προαπαιτούμενες γνώσεις για την απόδειξη και ο φορμαλισμός που περιέχει η απόδειξη είναι συμβατά με το γνωστικό επίπεδο του μαθητή της Γ’ Λυκείου της χρονιάς 2022-23
Θοδωρή νομίζω μόνο περιγραφικά μπορεί να δοθεί το φαινόμενο Compton και σε αντιδιαστολή με τη σκέδαση Rayleight όπου δεν αλλάζει το λ και μιλάμε ουσιαστικά για μια διάχυση μεγαλύτερη για τη μπλε ακτινοβολία που δίνει το μπλε χρώμα του ουρανού . Αυτό μπορεί να μπει στην οπτική με φαινόμενα διάθλασης του φωτός στην ατμόσφαιρα. Σαφώς πιο … γήινα θέματα.
Ευχαριστώ Άρη, αναμένουμε να μάθουμε τι τελικά θα ισχύσει..
Καλημέρα σε όλη την παρέα.
Θοδωρή, ακολούθησα το σκεπτικό της απόδειξης βήμα-βήμα, με υπομονή και επιμονή!
Είναι πιο κοντά (αν και μακροσκελέστερη) σε ό,τι έχουμε συνηθίσει στις πλάγιες ελαστικές κρούσεις (διατήρηση ορμής σε άξονες, διατήρηση ενέργειας) από τον νόμο των συνημιτόνων, που χρησιμοποιεί το βιβλίο, γεγονός που την καθιστά πολύ χρήσιμη σε έναν εκπαιδευτικό.
Εννοείται ότι δε θυμόμουν κανέναν από τους τύπους της σχετικότητας, γι’ αυτό και θα το θεωρούσα αδιανόητο να είναι η απόδειξη μέσα στην ύλη.
Νιώθω απογοήτευση, που φτάνουμε να βγάλουμε από την ύλη κομμάτια, που οξύνουν τη σκέψη και την κρίση του μαθητή, για να ασχολούμαστε με ασκήσεις αντικατάστασης, σαν το παράδειγμα 7.2 του βιβλίου, για έναν και μόνο λόγο: να λέμε ότι κάνουμε σύγχρονη φυσική.
Σε ευχαριστούμε για την προσφορά.
Ευχαριστώ Ελευθερία, το ζήτημα είναι αυτό ακριβώς που θίγεις…
Θα διδάξουμε στοιχεία μετακλασικής-προκβαντικής Φυσικής
ή θα “διδάξουμε” στοιχεία μετακλασικής-προκβαντικής Φυσικής;;;;
Καλημέρα σας.
Το γεγονός ότι η διεύθυνση στην οποία κινείται το σκεδαζόμενο φωτόνιο εξαρτάται από την ενέργεια την οποία χάνει κατά την αλληλεπίδραση, δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη διατήρηση της ενέργειας αφού η ενέργεια δεν εξαρτάται από την διεύθυνση διάδοσης.
Για να εξηγηθεί το φαινόμενο Compton πρέπει να δεχθούμε ότι τα φωτόνια έχουν ορμή, και ότι κατά την αλληλεπίδρασή τους με τα ηλεκτρόνια του στόχου μεταβιβάζεται και ενέργεια και ορμή, σύμφωνα με τους νόμους διατήρησης αυτών των δυο μεγεθών.
Επιβεβαιώνεται και η ερμηνεία του Einstein για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο
Νομίζω ότι η κατανόηση των παραπάνω (συμπεριλαμβανομένου και του φωτοηλεκτρικού φαινομένου σε πλήρη έκταση) οξύνει τη σκέψη του μαθητή στη Φυσική, δεδομένου ότι η Φυσική ασχολείται ιδιαίτερα με τη μελέτη της αλληλεπίδρασης της ακτινοβολίας με την ύλη.
Καλησπέρα Σαράντο, συμφωνώ με το νόημα της παρέμβασής σου…
Το φαινόμενο Compton έχει να προσφέρει ως γνώση και τροφή σκέψης ανεξάρτητα με τη φορμαλιστική απόδειξη της σχέσης που συνδέει τα μήκη κύματος.
Αρκεί να μην περιοριστούμε σε απλές αριθμητικές αντικαταστάσεις μεγεθών και χαθούμε στις πράξεις… Αυτό κατά τη γνώμη μου έχει την ελάχιστη αξία….
Η απόδειξη της σχέσης προϋποθέτει γνώσεις από σχετικιστική φυσική, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην ύλη….. Ο συνδυασμός όμως φωτοηλεκτρικού φαινομένου και Compton σίγουρα θα διευρύνει το πεδίο γνώσης όσων τελειώνουν το Λύκειο….που είναι και ζητούμενο
Εφόσον συμφωνούμε όλοι, πως η ύλη πρέπει να διευρυνθεί, ας ξεκινήσουμε από την επόμενη χρονιά… Εξάλλου το μεταβατικό ΠΣ λογικά θα έχει διάρκεια 3+ ετών, μέχρι να γραφούν τα νέα βιβλία για την Γ’ Λυκείου….
Το μεταβατικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστικά πεδία που προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη θεώρηση της φυσικής επιστήμης…
Κανένα όμως ΠΣ δεν αρκεί από μόνο του για αναβάθμιση της διδασκαλίας…. Η εμπειρία έχει δείξει πως αφού το βασικό ζητούμενο για την κοινωνία είναι η επιτυχία στις πανελλαδικές, τα θέματα των πανελλαδικών καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη θεματολογία της διδασκαλίας….
Κάτι που αντίστοιχα συμβαίνει στην Α’ και Β’ Λυκείου με τα θέματα της ΤΘΔΔ….
Γι αυτό και χρειάζεται «συμπληρωματικότητα» στόχευσης από όλους τους εμπλεκόμενους στη διδασκαλία της φυσικής….
Σε ευχαριστούμε για την παρέμβαση και είναι σημαντικό όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις να “ακούνε” τις απόψεις της …. σχολικής τάξης
Θοδωρή, καθυστερημένος, αφού το καλοκαίρι και η συνταξιοδότηση δημιουργούν αδράνειες.
Η εισαγωγική σου εργασία στο φαινόμενο Compton και τα συνοδευτικά του από την ειδική σχετικότητα θα βοηθήσει αρκετά.
Έχω μπροστά μου το βιβλίο Φυσικής του Μάζη της Β τάξης γενικής παιδείας έκδοση του 1989 το οποίο διδάχτηκε για αρκετά χρόνια (περίπου 20). Περιέχει, εκτός των άλλων που τα έχουμε ξεχάσει και εμείς, ατομική – πυρηνική φυσική και ειδική σχετικότητα. Θυμάμαι που στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, παρακάμπτοντας τη σειρά των κεφαλαίων, κατάφερνα και δίδασκα αρκετά στοιχεία, τα πιο εντυπωσιακά από τη σχετικότητα (πχ διαστολή χρόνου, παράξενο των διδύμων) και από πυρηνική φυσική (πχ. δίδυμος γένεσις). Οι μαθητές (τους βλέπω τακτικά, καθότι Δερβεναίος), ακόμα και σήμερα, σαραντάρηδες και βάλε, θυμούνται αρκετά πράγματα.
Μια παρατήρηση μόνο. Με το βλέμμα στραμμένο στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Γ, έχουμε απεμπολήσει σημαντικά κεφάλαια και γνώσεις στη Φυσική και ασκούμαστε σε μια αδιέξοδη ασκησιολογία.
Δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξουμε ρότα.
Να είσαι καλά.
Ντίνο ευχαριστώ, συνταξιούχος μεν, αλλά παρακολουθείς και συμμετέχεις
με ενθουσιασμό και διάθεση νέου συναδέλφου….
Σας θαυμάζω όλους τους “συνταξιούχους” του υλικονετ για την ενεργητικότητά σας,
σε ό,τι έχει να κάνει με τη φυσική…
Ντίνο γράφεις:
“Με το βλέμμα στραμμένο στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Γ, έχουμε απεμπολήσει σημαντικά κεφάλαια και γνώσεις στη Φυσική και ασκούμαστε σε μια αδιέξοδη ασκησιολογία. Δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξουμε ρότα.”
Νομίζω πως γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να επιστρέψουν αρκετά από όσα
έλειπαν… Στην ερώτηση αν με αυτά που επιστρέφουν, χωράγανε και αυτά που κόπηκαν, δλδ το υπόλοιπο στερεό και τα ρευστά, υπάρχουν αντικρουόμενες
απόψεις….
Όσο για την αδιέξοδη ασκησιολογία, θα απαντήσω με μια ερώτηση:
Πότε είμαστε ικανοποιημένοι από την ομάδα μας, όταν παίζει εντυπωσιακά,
αλλά στο τέλος χάνει, ή όταν παίζει χωρίς να εντυπωσιάζει αλλά στο τέλος κερδίζει;
Τα πάντα χρειάζονται στο σωστό μέτρο….
Αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι πως οι γονείς επιθυμούν μάθημα που
θα ετοιμάσει τα παιδιά τους για τις εξετάσεις….αναφέρομαι πάντα στο Λύκειο
Να είσαι καλά Ντίνο