Φαινόμενο Compton …

Απόδειξη της σχέσης λ’-λ=h/mοc (1-συνφ)

Ανήκω σε αυτούς που αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις την εισαγωγή

στη διδακτέα ύλη της Γ’ Λυκείου στοιχείων μετακλασσικής και προκβαντικής Φυσικής.

Δεν πιστεύω πως η απλή αναφορά στοιχείων “σύγχρονης” Φυσικής έχει να προσφέρει κάτι σημαντικό. Πιστεύω πως η ουσιαστική γνώση επιτυγχάνεται

μέσα από την ενασχόληση και με ασκήσεις και σίγουρα με τις φορμαλιστικές

αποδείξεις των σχέσεων που καλούμαστε να αναφέρουμε.

Επειδή δεν έβρισκα πουθενά ολοκληρωμένη την απόδειξη της σχέσης που περιγράφει το φαινόμενο Compton επιχείρησα μία απόδειξη με πιθανές ατέλειες.

Παράλληλα θέτω προς συζήτηση, αν οι προαπαιτούμενες γνώσεις για την απόδειξη και ο φορμαλισμός που περιέχει η απόδειξη είναι συμβατά με το γνωστικό επίπεδο του μαθητή της Γ’ Λυκείου της χρονιάς 2022-23

Η συνέχεια….

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
19 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ραμαντάς Άρης
11 μήνες πριν

Θοδωρή νομίζω μόνο περιγραφικά μπορεί να δοθεί το φαινόμενο Compton και σε αντιδιαστολή με τη σκέδαση Rayleight όπου δεν αλλάζει το λ και μιλάμε ουσιαστικά για μια διάχυση μεγαλύτερη για τη μπλε ακτινοβολία που δίνει το μπλε χρώμα του ουρανού . Αυτό μπορεί να μπει στην οπτική με φαινόμενα διάθλασης του φωτός στην ατμόσφαιρα. Σαφώς πιο … γήινα θέματα.

Ελευθερία Νασίκα
Αρχισυντάκτης
11 μήνες πριν

Καλημέρα σε όλη την παρέα.
Θοδωρή, ακολούθησα το σκεπτικό της απόδειξης βήμα-βήμα, με υπομονή και επιμονή!
Είναι πιο κοντά (αν και μακροσκελέστερη) σε ό,τι έχουμε συνηθίσει στις πλάγιες ελαστικές κρούσεις (διατήρηση ορμής σε άξονες, διατήρηση ενέργειας) από τον νόμο των συνημιτόνων, που χρησιμοποιεί το βιβλίο, γεγονός που την καθιστά πολύ χρήσιμη σε έναν εκπαιδευτικό.
Εννοείται ότι δε θυμόμουν κανέναν από τους τύπους της σχετικότητας, γι’ αυτό και θα το θεωρούσα αδιανόητο να είναι η απόδειξη μέσα στην ύλη.
Νιώθω απογοήτευση, που φτάνουμε να βγάλουμε από την ύλη κομμάτια, που οξύνουν τη σκέψη και την κρίση του μαθητή, για να ασχολούμαστε με ασκήσεις αντικατάστασης, σαν το παράδειγμα 7.2 του βιβλίου, για έναν και μόνο λόγο: να λέμε ότι κάνουμε σύγχρονη φυσική.

Σε ευχαριστούμε για την προσφορά.

Σαράντος Οικονομίδης

Καλημέρα σας.

Το γεγονός ότι η διεύθυνση στην οποία κινείται το σκεδαζόμενο φωτόνιο εξαρτάται από την ενέργεια την οποία χάνει κατά την αλληλεπίδραση, δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη διατήρηση της ενέργειας αφού η ενέργεια δεν εξαρτάται από την διεύθυνση διάδοσης.  

Για να εξηγηθεί το φαινόμενο Compton πρέπει να δεχθούμε ότι τα φωτόνια έχουν ορμή, και ότι κατά την αλληλεπίδρασή τους με τα ηλεκτρόνια του στόχου μεταβιβάζεται και ενέργεια και ορμή, σύμφωνα με τους νόμους διατήρησης αυτών των δυο μεγεθών.

Επιβεβαιώνεται και η ερμηνεία του Einstein για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο

Νομίζω ότι η κατανόηση των παραπάνω (συμπεριλαμβανομένου και του φωτοηλεκτρικού φαινομένου σε πλήρη έκταση) οξύνει τη σκέψη του μαθητή στη Φυσική, δεδομένου ότι η Φυσική ασχολείται ιδιαίτερα με τη μελέτη της αλληλεπίδρασης της ακτινοβολίας με την ύλη.

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Θοδωρή, καθυστερημένος, αφού το καλοκαίρι και η συνταξιοδότηση δημιουργούν αδράνειες.

Η εισαγωγική σου εργασία στο φαινόμενο Compton και τα συνοδευτικά του από την ειδική σχετικότητα θα βοηθήσει αρκετά.

Έχω μπροστά μου το βιβλίο Φυσικής του Μάζη της Β τάξης γενικής παιδείας έκδοση του 1989 το οποίο διδάχτηκε για αρκετά χρόνια (περίπου 20). Περιέχει, εκτός των άλλων που τα έχουμε ξεχάσει και εμείς, ατομική – πυρηνική φυσική και ειδική σχετικότητα. Θυμάμαι που στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, παρακάμπτοντας τη σειρά των κεφαλαίων, κατάφερνα και δίδασκα αρκετά στοιχεία, τα πιο εντυπωσιακά από τη σχετικότητα (πχ διαστολή χρόνου, παράξενο των διδύμων) και από πυρηνική φυσική (πχ. δίδυμος γένεσις). Οι μαθητές (τους βλέπω τακτικά, καθότι Δερβεναίος), ακόμα και σήμερα, σαραντάρηδες και βάλε, θυμούνται αρκετά πράγματα.

Μια παρατήρηση μόνο. Με το βλέμμα στραμμένο στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Γ, έχουμε απεμπολήσει σημαντικά κεφάλαια και γνώσεις στη Φυσική και ασκούμαστε σε μια αδιέξοδη ασκησιολογία.

Δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξουμε ρότα.

Να είσαι καλά.