Ένα σώμα Σ αμελητέων διαστάσεων βρίσκεται ακίνητο πάνω σε ένα λείο οριζόντιο επίπεδο και μεταξύ δύο παράλληλων κατακόρυφων τοίχων. Ο τοίχος (Α) είναι ακλόνητος, ενώ ο τοίχος (Β) κινείται με σταθερή ταχύτητα μέτρου υ0=2m/s προς το σώμα Σ, όπως φαίνεται στο σχήμα. Τη χρονική στιγμή t0=0 οι δύο τοίχοι απέχουν απόσταση d0=80m και το σώμα Σ βρίσκεται στο μέσο αυτής της απόστασης.
Εάν όλες οι κρούσεις που θα ακολουθήσουν είναι ελαστικές,
Α. να προσδιορίσετε τη χρονική στιγμή της πρώτης κρούσης του τοίχου (Β) με το σώμα Σ και την ταχύτητα του Σ αμέσως μετά από αυτή.
Β. Να προσδιορίσετε τη χρονική στιγμή της δεύτερης κρούσης του τοίχου (Β) με το σώμα Σ και την ταχύτητα του Σ αμέσως μετά από αυτή.
Εάν αμέσως μετά τη δεύτερη κρούση του με το Σ ο τοίχος (Β) ακινητοποιείται ακαριαία (λόγω κατάλληλης εξωτερικής παρέμβασης) και παραμένει ακλόνητος στη θέση αυτή,
Γ. να αιτιολογήσετε το γεγονός ότι η κίνηση του Σ στη συνέχεια είναι περιοδική, υπολογίζοντας και την περίοδο της κίνησής του.
Όλες οι κρούσεις να θεωρηθούν ακαριαίες. Η μάζα κάθε τοίχου να θεωρηθεί πολύ μεγαλύτερη από τη μάζα του σώματος Σ.
Ελαστική κρούση με κινούμενο τοίχο
Όμορφη Μίλτο.
Προσωπικά θα έγραφα ένα σχόλιο για το ότι υ(Σ) λίγο μικρότερη από 2υο
και η ταχύτητα του τοίχου Β, υο’ λίγο μικρότερη από υο ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με τη διατήρηση της ενέργειας
Καλημέρα Θοδωρή κι ευχαριστώ για το σχόλιο.
Προσπάθησα με το «περίπου ίσου» να κάνω αυτή την παρατήρηση, αλλά έχεις δίκαιο ότι δεν το τονίζω έντονα.