Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου εντός Ο.Μ.Πεδίου (1)

Το ομογενές μαγνητικό πεδίο, χρονικά σταθερής έντασης μέτρου Β = 10-5  Τ του διπλανού σχήματος, έχει τομή ισοπλεύρου τριγώνου πλευράς α = 0,18 cm. Οι μαγνητικές του γραμμές είναι κάθετες προς το τρίγωνο και η φορά τους δεν έχει σημειωθεί. Ένα ηλεκτρόνιο μπαίνει στο πεδίο κάθετα από το μέσο μια πλευράς (ΔΖ) κι εξέρχεται από το μέσο μιας άλλης.

Η συνέχεια εδώ…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Χριστόφορε.
Ανέκαθεν μου άρεσε η ομάδα προβλημάτων στην οποία ανήκει και η ωραία …παρούσα.
Είχα παρατηρήσει τη σχετική δυσκολία των μαθητών στο γεωμετρικό κομμάτι ,γιατί από κει και πέρα ο δρόμος επίλυσης είναι βατός.
Δίνω στο σχήμα άλλο τρόπο εύρεσης του κέντρου της κυκλικής τροχιάς του e μέσα στο ΟΜΠ …με λίγα λόγια και ερμηνεία της καθετότητας της ταχύτητας εξόδου, για τον πλουραλισμό.

comment image

Αφού γνωρίζουμε τα σημεία εισόδου και εξόδου του e φέρνω τη χορδή ΜΝ που τα συνδέει ,οπότε το κέντρο της κυκλικής τροχιάς θα είναι το σημείο τομής της καθέτου ΜΖ στην εφαπτόμενη ,και της μεσοκαθέτου ΓΖ της χορδής .
Λόγω του ισόπλευρου ΜΝΖ το σημείο τομής,άρα και το κέντρο της τροχιάς θα είναι το Ζ και εφ’όσον η ΖΝ θα είναι ακτίνα άρα η ταχύτητα εξόδου σαν εφαπτόμενη της τροχιάς θα είναι κάθετη στην ΖΑ.
Να είσαι καλά και καλό καλοκαίρι.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Παντελεήμων Παπαδάκης
Παπαδόπουλος Λευτέρης

17/072022 Ανανέωση προσομοίωσης HTML5 “Φασματογράφος Μάζας” (Προσοχή είναι υπό κατασκευή ακόμα. Έχει θεματάκια με τα κινητά και μικρο-αστοχίες με τα ταμπλετ ) https://users.sch.gr/lefgeo/Lorentz2022/lorentz10072022.html (αρχείο βοήθειας https://users.sch.gr/lefgeo/Lorentz2022/lorentz10072022.mp4)και μια παλιότερη συναφής για κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε Ομογενές Ηλεκτρικό Πεδίο  http://users.sch.gr/lefgeo/qinfield2020/qinfield02092020v1.html
Υπάρχουν βιντεάκια για βοήθεια.  https://users.sch.gr/lefgeo/qinfield2020/qinfield02092020v1.mp4  

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Ευχαριστώ Χριστόφορε
…βρήκα ευκαιρία να ξεσκουριάσω αφού μετά το προχθεσινό κατακαίρι
και το πολύ νερό που έβρεξε μια ώρα συνεχόμενα (η αρχή του με βρήκε στη θάλασσα …), το μποστάνι δεν θέλει πότισμα και ένα πετρότοιχο που έκτιζα …τέλειωσε. Οι δουλειές βέβαια στο χωριό ,τελειωμό δεν έχουν …

Μίλτος Καδιλτζόγλου

Εξαιρετικά χρήσιμη Χριστόφορε, με όμορφη και διδακτική παρουσίαση. Στο ερώτημα 4 απλά προσωπικά θα εφάρμοζα νόμο συνημιτόνων (ασχέτως που είναι βολική η περίπτωση του ρόμβου).
Με είχες αποκαλέσει “καλλιτέχνη”. Εγώ τί πρέπει να πω για τα δικά σου σχήματα; Είναι τέλεια, και όχι μόνο σε αυτή την άσκηση! Ευχαριστούμε!

Διονύσης Μάργαρης
12/07/2022 7:04 ΠΜ

Καλημέρα Χριστόφορε.
Ωραία απόδοση σε ένα θέμα, που νομίζω ότι θα “παίξει” φέτος αν και είναι γνωστές οι αδυναμίες των παιδιών στην Γεωμετρία.
Αλλά όπως και να το δει κάποιος, ένα ισόπλευρο τρίγωνο και ένα τόξο κύκλου 60°, δεν είναι κάτι τρομερό…

Διονύσης Μάργαρης
12/07/2022 1:56 ΜΜ

Καλό μεσημέρι Χριστόφορε.
Η Γεωμετρία, έχει ψηλή θέση στη φαρέτρα ενός Φυσικού, αλλά αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο για όλους τους άλλους. Το αν κάποιοι είναι “κολλημένοι”, τι φταίνε τα παιδιά να … ταλαιπωρούνται; Τι όφελος έχουν από την Γεωμετρία;

Λένε ότι όταν δίδασκε Γεωμετρία ο Ευκλείδης, ένας μαθητής τον ρώτησε:
– Δάσκαλε τι κέρδος έχουμε μαθαίνοντας όλα αυτά;
Ο Ευκλείδης φώναξε τον υπηρέτη του και του λέει:
– Δώσε του μια μνα, αφού πρέπει να κερδίζει κάτι…

Δεν θέλω να σκέφτομαι έναν συνάδελφο Μαθηματικό, ο οποίος λέει στα παιδιά ότι «αυτά που θα ακούσετε δεν σας χρειάζονται»… Αλλά ξέρω ότι υπάρχουν τέτοιοι συνάδελφοι.
Πολύ περισσότερο όμως με στενοχωρεί να υπάρχουν συνάδελφοι, όποιας ειδικότητας, οι οποίοι καλούνται να διδάξουν ένα αντικείμενο, οσοδήποτε αδιάφορο και «άσχετο» και οι οποίοι αδιαφορούν για το μάθημα, υποφέρουν να κρατήσουν τα παιδιά σε ησυχία και δεν βλέπουν την ώρα να κτυπήσει το κουδούνι. Αυτή είναι δυστυχία…
Αντί να αγωνιστούν να βρουν πράγματα που ένα δύσκολο ή αδιάφορο μάθημα, να αποκτήσει κάποιο σχετικό ενδιαφέρον, (να περάσει η ώρα βρε αδελφέ!!!), αφήνονται… περιμένοντας απλά να τελειώσει το «μάθημα».  Και βέβαια θεωρούν ότι αυτό είναι και εργασιακή κατάκτηση και δικαίωμά τους, αφού η πολιτεία τους κακοπληρώνει και …. και … λες και η κοινωνία τους το χρώσταγε…

ΥΓ
Και αν αγαπάς την διδασκαλία, θα βρεις τρόπο να διδάξεις και το αντικείμενο που αγαπάς και γνωρίζεις και αυτό που δεν ξέρεις και αυτό που σου είναι αδιάφορο.
Αφού η τάξη, η ενεργοποίηση των μαθητών και η διδασκαλία έχουν αξία, πολύ μεγαλύτερη από την εκμάθηση όποιου γνωστικού αντικειμένου.

Βασίλειος Μπάφας
12/07/2022 10:05 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους.
Χριστόφορε πολύ καλό ως συνήθως.
Με στόχο τον πλουραλισμό, ακολουθώντας τα χνάρια του δασκάλου Παντελεήμωνα, γειά σου δάσκαλε, ευελπιστώ να προσφέρω κάτι:

Ένα ηλεκτρόνιο εισέρχεται στο μαγνητικό πεδίο που φαίνεται στην εικόνα,

από το σημείο Α, με ταχύτητα κάθετη στις δυναμικές γραμμές του πεδίου.
Να βρεθεί η τιμή της έντασης του πεδίου, ώστε το ηλεκτρόνιο να εξέλθει από το πεδίο:
Α. από το σημείο Ζ
Β. από το μέσο της ΖΔ
Γ. από το σημείο Δ.
Δίνονται υ0, me, qe, α.

Α. R = α/2
Β. R = α
Γ. χ+α = R, x^2 + (2α)^2 = R^2
Τονίζουμε ότι το κέντρο του κύκλου είναι πάντα πάνω στην ΑΖ ή την προέκτασή της ως κάθετη στην ταχύτητα.

Να είσαι πάντα καλά

comment image

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Παπαδόπουλος Λευτέρης
Απάντηση σε  Βασίλειος Μπάφας

Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει κάποιον για να το λύσει ……. Πως θα μπορούσα να βρω την ακτίνα της τροχιάς αν το ίχνος του σωματιδίου όπως το έχει ο Βασίλης ήταν ανάμεσα στο Γ και το Δ; πχ να έχουμε γνωστό το α και έστω γνωστή την απόσταση του ίχνους από το Γ (πάνω στην ΓΔ. ) . Η εικόνα που ανεβάζω είναι από προσομοίωση που τώρα την κατασκευάζω . Θα ήθελα με το ποντίκι ο μαθητής να μετράει το ίχνος που άφησε ένα τυχαίο και άγνωστο σωματίδιο να βρίσκει την ακτίνα της τροχιάς και από εκεί να βρίσκει πχ το q/m του άγνωστου σωματιδίου. Η προσομοίωση είναι εδώ https://users.sch.gr/lefgeo/Lorentz2022/lorentz10072022.html Ήδη ψάχνω κάτι που μοιάζει με τον τρόπο του Παντελή…. αλλά ακόμα δεν τα κατάφερα….
comment image

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Θρασύβουλος Πολίτης

Καλημέρα σε όλους
Λευτέρη συγχαρητήρια για τις ωραίες προσομοιώσεις σου!
Δεν ξέρω αν εννοείς κάτι τέτοιο:
comment image

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Παπαδόπουλος Λευτέρης

Καλημέρα Θρασύβουλε.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Μου φαίνεται περίπλοκο αυτό που μου δείχνεις και δεν το κατάλαβα. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι το εξής . Το σύστημα αξόνων που έχω είναι στο σημείο που το σωματίδιο μπαίνει στο μαγνητικό πεδίο . Το ίχνος τώρα στο σχήμα έχει χ=1 και y=-0.65 . Eπίσης μπορώ να προγραμματίσω τον η/υ (κινώντας το ποντίκι) να βρίσκω την γωνία και τις συντεταγμένες για κάθε σημείο . Με αυτά τα δεδομένα προσπαθώ να βρω την ακτίνα του κύκλου ……. Θα το ψάξω και ελπίζω να επανέλθω με κάποια λύση….
Σε ευχαριστώ πολύ πάντως που μπήκες στον κόπο να το ψάξεις.

Θρασύβουλος Πολίτης

Καλημέρα Λευτέρη
Μια προσπάθεια ακόμη! 🙂

comment image

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Βασίλειος Μπάφας

Καλημέρα Βασίλη.
Έχουν χάρη οι κινήσεις φορτισμένων σωματιδίων σε ΟΜΠ που περιορίζουν την ομογένειά τους με γεωμετρικά όρια συνήθως παραλληλόγραμμα ορθογώνια,τρίγωνα η κύκλοι, απαιτώντας στοιχειώδη νομίζω γεωμετρική ματιά και με το χαρακτηριστικό ότι διανυσματικά μεγέθη όπως ταχύτητα,επιτάχυνση,δύναμη συνεχώς μεταβάλλονται διατηρώντας σταθερό το μέτρο τους, ενώ η γωνιακή ταχύτητα διατηρείται σταθερή με συνέπεια ο ρυθμός των περιστροφών (συχνότηταμπεριφορών) να είναι ανεξάρτητος της ακτίνας (Ν/t=ω/2π) ,κάτι που βρίσκει εφαρμογή στο …κύκλοτρο.
Γελάω όταν ο ανορθόγραφος Παντελεήμονας … διορθώνει .
Να είσαι πάντα καλά και αν πας Αρτα πολλούς χαιρετισμούς σε …παλιούς γνώριμους.

Διονύσης Μάργαρης
13/07/2022 8:11 ΠΜ

Καλημέρα Λευτέρη.
Αυτό που λέει ο Θρασύβουλος παραπάνω (καλημέρα Θρασύβουλε) δεν είναι πολύπλοκο.
Ας δούμε το σχήμα όπου Κ το κέντρο του κύκλου, a το πάχος του πεδίου και b η απόσταση του ίχνους κατά την έξοδο. Φέρνοντας την ΑΒ έχουμε από Π.Θ. στο ΑΒΚ:
comment image

Παπαδόπουλος Λευτέρης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

27-07-2022 Διορθώσεις και πάλι στην προσομοίωση μου …..Ζητήστε ανανέωση 
https://users.sch.gr/lefgeo/Lorentz2022/lorentz10072022.html
 Σκεφτείτε πως ο κώδικάς της σελίδας είναι 51 σελίδες ,και μόνο για τον γράψεις θέλει χρόνο …. Όποιος θέλει μπορεί να τον δει σε μορφή pdf 
και δεν είναι όλος ο κώδικας ….. https://users.sch.gr/lefgeo/Lorentz2022/Kodikas.pdf
Βίντεο βοήθειας https://users.sch.gr/lefgeo/Lorentz2022/Kodikas.mp4
Και μιλάμε για μέτρια εφαρμογή…… εύκολη φυσική με μια εξίσωση κύκλου από μαθηματικά…..
Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια Διονύση και Θρασύβουλε.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Παπαδόπουλος Λευτέρης
Παπαδόπουλος Λευτέρης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Καλημέρα.
Διονύση και Θρασύβουλε σας ευχαριστώ πολύ.
Να πω σαν μαθητής (λίγο πολύ όλοι είμαστε….) τα λάθη μου.

  1. Βαριέμαι (;) να πάρω χαρτί και μολύβι και να κάνω ένα σχηματάκι….
  2. Σκεφτόμουν να βρω το λ της χορδής , μετά το λ της κάθετης στην χορδή ευθεία. Ακόμα δεν πήρα χαρτί και μολύβι για να ξέρω αν γίνεται ….. λύνοντας το σύστημα (;) να βρω το σημείο τομής του οy και της μεσόκαθετου στης χορδής που είναι το κέντρο του κύκλου κτλ …. μετά να τετραγωνίσω τον κύκλο …… κτλ

Στους μαθητές μου πάντως, τους το λέω και σχεδόν τους ‘απειλώ’ να κάνουν πάντα σχήματα στις ασκήσεις.
Στην προσομοίωση την ακτίνα της τροχιάς την υπολογίζω από τον τύπο της φυσικής (ότι βλέπετε στην προσομοίωση είναι μαθηματικά και τύποι φυσικής) . Απλά ήθελα να κάνω το σενάριο για την ”ανακάλυψη” ενός σωματιδίου μετρώντας στο ‘φιλμ’ του φασματογράφου μάζας
Να πω πως είμαι καθηγητής σε γυμνάσιο . Ούτε ήξερα αν διδάσκεται και που το συγκεκριμένο θέμα. Νομίζω το κάναμε στις Δέσμες της γ’ λυκείου μαζί με το κύκλοτρο…. Κατασκευάζω προσομοιώσεις γιατί μου αρέσουν οι φυσικές επιστήμες .( Είναι κρίμα που κάποιοί δεν θεωρούν την γεωλογία φυσική επιστήμη. Κρίμα για αυτούς…..)
Ίσως σήμερα ή αύριο κάνω την προσομοίωση μου https://users.sch.gr/lefgeo/Lorentz2022/lorentz10072022.html να δουλεύει στοιχειωδώς . Αν σκεφτείτε κάτι που να βοηθάει ενημερώστε.
Σας ευχαριστώ και πάλι.